TestJabra Elite Sport

Lei av å vente på Apples AirPods? Her er Jabras løsning

Disse kan du bruke helt uten en tråd.

Jabra har kommet ut som vinner i begge testene av trådløse hodetelefoner vi har gjort nylig. Derfor var forventningene høye til selskapets svar på Apples AirPods, kalt Jabra Elite Sport.

Sammen med nevnte AirPods, Samsungs Gear IconX (test kommer veldig snart) og noen relativt ukjente, ofte Kickstarter-finansierte merker, er dette første bølge av produkter av den "nye" typen trådløse øreplugger. Det nye er nemlig at de ikke lenger har noen tråd eller bøyle som går bak nakken, men bare er en plugg til hvert øre.

Øreplugger med vinger

Sport Elite stikker ikke spesielt langt ut av ørene. I det hele tatt er det ganske imponerende hvor mye teknologi Jabra har klart å stappe inn i de små husene.

Jabras variant er sorte og relativt anonyme, og det følger med både tre par silikon- og tre par gummiputer, slik at du kan finne det som passer best for ditt øre. Du får også med tre festeanordninger, hvorav to er ørevinger i ulike størrelser og den siste bare er en gummiring som gir litt mer friksjon mot øret.

Størrelsesmessig er de middels: De stikker en drøy centimeter ut av øret på undertegnede, men er likevel relativt anonyme. Vi har sett langt verre og mer utstikkende øreplugger enn dette.

Vektfordelingen er uheldigvis slik at den ytterste delen av pluggen, altså delen lengst unna øregangen, er tyngst, og det gjør at det kan være litt vanskelig å få til en perfekt forsegling med øreputene.

Elite Sport er derfor ikke helt like enkle å få til å sitte som for eksempel Sport Pulse, men de er likevel relativt greie å ha med å gjøre. Vingene gjør også at de sitter bom fast når du først har fått skrudd dem inn.

Særdeles stabile

Å pare dem med telefonen er en relativt enkel affære, og deretter har vi ikke opplevd noen

problemer med tilkoblingen. Ørepluggene skrur seg automatisk av når du legger dem i det medfølgende ladeetuiet, og likeså skrur de seg på og kobler seg automatisk til telefonen når du tar dem ut. De skrur seg også automatisk av om de har vært utenfor rekkevidde til en telefon i 15 minutter eller inaktive i en time.

Den høyre og venstre pluggen har en rekkevidde på cirka 25 centimeter, og det er den høyre pluggen som tar imot signalet fra telefonen. Tar du ut den høyre pluggen vil dermed signalet til den venstre forsvinne. Pluggene har imidlertid såkalt "HearThrough", som med et par trykk bruker mikrofonene på utsiden til å slippe gjennom lyd, slik at du slipper å ta av deg ørepluggene om du skal ta imot en beskjed eller høre etter noe.

Ellers har bluetooth-tilkoblingen vært dønn stabil i testperioden, og vi har ikke opplevd at lyden har falt ut så lenge vi har oppholdt oss i "normal" rekkevidde - altså ikke mer enn rundt 10 meter og uten så mange vegger mellom oss.

Etuiet er en relativt vesentlig del av dette produktet. Det inneholder først og fremst batteri nok til å lade pluggene helt opp to ganger, og i tillegg er det den enkleste måten å skru pluggene av og på.

Minimale knapper

Etuiet har to små LED-lamper som sier noe om batteristatusen til ørepluggene. Du kan også enkelt sjekke batteriet i Jabra Sport-appen.

Betjeningen kan på sin side være et problem. Ørepluggene har to små knapper hver, og i tillegg til at de kan være vanskelige å finne, spesielt om du er på løpetur, skal de til sammen servere deg en liten haug av funksjoner. De kan alt fra å justere volum til å starte Jabra-appen på telefonen, og undertegnede har i alle fall ikke klart å lære seg alle de ulike kommandoene.

Elite Sport-pluggene har også en tendens til å ha en liten suseeffekt fra elektronikken, slik vi gjerne kjenner fra en del støyreduserende hodetelefoner, og spesielt virker det å være fremtredende i den venstre pluggen. Så lenge du hører på musikk merker du det sjelden, men om du snakker i telefonen eller ser på en stille scene i en serie eller film kan det være ganske irriterende.

Så til det viktigste: Lyden. Vi likte som kjent lyden i Sport Pulse-pluggene svært godt, og det er med glede at vi kan rapportere at den trenden fortsetter her. Elite Sport har et flott og luftig lydbilde, med fin balanse mellom de ulike delene av registeret.

Bassen er ikke enormt dyp, men fyldig, presis og spretten. Pluggene runder av toppen av registeret såpass at det skal svært mye til for at de låter skjærende, men de leverer likevel godt med detaljer og oppløsning. Vi synes kanskje den øvre mellomtonen noen ganger gjengis flatt og udynamisk, og akkurat her hadde det gjort seg med litt mer luftighet og varme.

Om du trenger litt hjelp til å komme i gang med treningen, har Jabra Sport-appen blant annet ulike treningsprogrammer du kan sette i gang.

Det gjør også at instrumentseparasjonen ikke er helt på topp i musikk hvor nettopp denne delen av registeret er fremtredende. Sjekk for eksempel ut DNCEs "Cake by the ocean", hvor refrenget er en god del mer sammensauset enn det bør være. Klangen er i det hele tatt litt på den kjølige siden, men det låter likevel såpass bra at vi absolutt koser oss med å sperre ut verden med disse på kontoret.

Kort batteritid

Batteritiden er oppgitt til tre timer på en lading, noe som stemmer godt med vår oppfatning gjennom testperioden. Bonusen er imidlertid at ladeetuiet også inneholder et batteri, og dette kan lade pluggene ytterligere to ganger fra null til fullt, så du i praksis kan få ni timer ut av dem mellom hver gang du plugger i strømmen. Ladingen tar imidlertid rimelig lang tid - to timer lading for tre timer musikk er et sjeldent lavt forhold.

Jabra Elite Sport kan også måle pulsen din direkte i øret. Uheldigvis er du plent nødt til å bruke Jabra Sport-appen om du vil bruke selskapets treningsfunksjoner, noe som kan være et problem om du er lojal mot en annen treningsapp.

Appen i seg selv er imidlertid ikke så aller verst, med de mest kjente funksjonene vi kjenner fra andre apper, i tillegg til at den kan vurdere det maksimale oksygenopptaket ditt på basis av pulsdata, hastighet og andre faktorer mens du løper.

Jabra-pluggene ser ut til å ha noen hopp i pulsen som ikke stemmer overens med virkeligheten. De mener blant annet at vi var oppe i 203 og 205 ved flere anledninger på løpeturene våre, og det er langt fra sannheten. (Den stiplede linjen skyldes at undertegnede i vanvare kom til å sette treningsøkten på pause da jeg forsøkte å skifte låt).

Dette kan være en fin parameter for å måle utvikling i egen form, men Jabra-dataene er likevel langt unna det du kan få for eksempel hos Polar, hvor du også har tilgang til et vell av funksjoner gjennom en egen webportal.

Appen bruker for øvrig telefonens GPS for å tegne opp ruten din på et kart.

Pulsmåling på bærtur

Pulsmålingen i seg selv har en del å gå på, etter vår erfaring. Vi har hatt dem med på et par løpeturer i jevnt tempo, og sammenliknet pulskurvene Jabra gir oss med pulskurvene fra pulsbeltet Polar H7, som vi anser for å være relativt nøyaktig.

Jabra-kurvene hopper opp og ned i langt større grad enn den jevne kurven fra Polar-beltet, og pluggene mener også at vi har vært oppe i godt over 200 slag i minuttet ved flere anledninger på turene, noe vi har vanskelig for å tro at kan medføre riktighet.

Pulsbeltet fra Polar har en litt annen historie å by på, men samlet kom de frem til en gjennomsnittspuls som ikke var sååå ulik: 177 vs 183 slag i minuttet.

Gjennomsnittspulsen blir dermed 177 slag i minuttet på Polar-beltet, mens Jabra-pluggene melder om 183 slag i minuttet - ikke skremmende langt unna, men kurvene vitner om at pluggene ikke har veldig god kontroll på akkurat pulsen.

Konklusjon

Vi synes Jabra Sport Elite er en imponerende mengde teknologi pakket inn i noen rimelig små hus. De låter først og fremst godt og detaljert, med punchy bass og fin fylde, selv om den øvre mellomtonen er litt flat og slitsom å høre på i enkelte låter.

Batteritiden på tre timer er i seg selv ikke veldig imponerende, men det avhjelpes noe av at etuiet kan lade pluggene ytterligere to ganger. I testperioden har vi ikke opplevd noe stort savn etter et større batteri, men om du planlegger å bruke dem på en tur over Atlanteren kan det absolutt hende du synes det er i korteste laget.

Prisen på 2500 kroner er også noe stiv, men om Apples Airpods er akkurat det du har ventet på (og det er slik at lyden er den samme som med varianten med tråd) tror vi du får mer for pengene med Jabras variant.

Vi velger foreløpig å ikke sette noe anbefalt-stempel eller liknende, da vi ikke har testet andre produkter i denne kategorien, men vi synes Jabras forsøk er godt, og det lover godt både for flere produkter i denne første generasjonen og ikke minst for neste generasjon virkelig trådløse øreplugger.

Jabra Elite Sport (2016)
8
Meget bra

Jabra Elite Sport (2016)

sitat"En imponerende mengde teknologi i noen veldig små hodetelefoner"

Fordeler

 • Krysse av
  Sitter godt fast i ørene
 • Krysse av
  Dønn stabil bluetooth-tilkobling
 • Krysse av
  Detaljert og fin lyd
 • Krysse av
  Diskret utforming, stikker ikke veldig langt ut av ørene

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kort batterilevetid uten ladeetuiet
 • Bytt
  Litt flat gjengivelse av øvre mellomtone
 • Bytt
  Låser deg til Jabra-appen om du vil bruke treningsfunksjonene
 • Bytt
  Vanskelige å betjene
 • Bytt
  Pulsmålingen er ikke veldig nøyaktig
annonse
Jabra Elite SportI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Bragi The Headphone: Apples Airpods har fått en konkurrent som det faktisk går an å gå rundt med
Les også
Vinn RHA T20i-øreplugger
Les også
Enda et par trådløse Apple-øreplugger blir forsinket
annonse