Tek.no

Test Ukens utvalgte apper

Sjekk ukens app-anbefalinger

Denne uken har vi med apper for enhver smak – inkludert et skikkelig heftig spill!

Shutterstock

Gitarboka

Vi i Tek-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder «søppel» plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

Gitarboka

Format: iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Når man som sanger og gitarist har laget 25 plater som er solgt i 1,7 millioner eksemplarer, er sjansene store for at man både kan spille gitar og synge. Artisten dette gjelder, påklistres ofte merkelappene «folkekjær» og «nasjonalskatt». Kjært barn har mange navn, men han ble døpt Bjørn, med etternavnet Eidsvåg.

Mysteriet deg

For mange er det å spille gitar et mysterium. Du har kanskje lært «Tom Dooley»? Da kan du spille gitar! På et svært grunnleggende nivå. Nå gjenstår det bare å utvide repertoaret. Appen Gitarboka er på mange måter også en grunnleggende bok, da den kun består av en enkelt sang - men for en sang! Det er selveste «Mysteriet deg», duetten Bjørn Eidsvåg og Lisa Nilsson for 12 år siden gjorde til fast inventar i de aller fleste radiostudioer og mange CD-hyller landet over. Og sikkert også i Sverige, for halvparten av sangen er på svensk. Dermed har du med en internasjonal, flerspråklig kjærlighetssang å gjøre, og i beste fall trenger du ikke flere låter på repertoaret hvis målet er å sjarmere en vordende partner i senk. Hvis du skulle være så uheldig å måtte spille på et nachspiel, må du nok lære deg et par andre låter. Nå er verken «Kokken Tor» eller «Så svinger vi på seidelen» tilgjengelig via appen, men «Eg ser», «Vertigo» og «Skyfri himmel» kan legges til for 21 kroner per låt. Appen viser en video av hvordan man stokker fingrene, samtidig som man under videoen – ved å holde iPhonen på høykant eller liggende - kan velge enten å se bare grepene, eller teksten med akkorder (når du har lært de aktuelle grepene). Sangene kan spilles i halv hastighet, men de har fortsatt riktig tone, slik at du kan følge med i svingene. Når du har lært teksten til en låt, eller når du etter 400 gjennomhøringer ikke orker å høre stemmen til Bjørn og Lisa lenger, kan du slå av stemmene deres og bare høre gitaren. Og når du ikke trenger å høre gitaren heller for å spille låten, ja – «under over alle under» – da kan du den!

PS: Du trenger en gitar også for å forsikre deg om at låtene sitter, ellers kan fremføringen virke mot sin hensikt.

Last ned til iPhone »

Les også