Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nexus 7

Dette er en billig kraftplugg

Selv til «norsk pris» er nye Nexus 7 et røverkjøp.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Ny og gammel Nexus 7. Den nye er til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Noe har endret seg siden Googles første Nexus-enheter kom på markedet. I starten dreide det seg om forholdsvis kostbare produkter, som var tilgjengelige én modell om gangen. For tiden selger Google hele tre ulike Nexus-enheter – fire om du tar med den utgående modellen av Nexus 7. Prisene har det også skjedd mye med siden den spede begynnelsen.

Nye Nexus 7 er en oppdatert utgave av det som var Googles første nettbrett under egen logo. Med svært gode spesifikasjoner på papiret, og en pris på bare 1350 kroner i USA, er det tilsynelatende voldsomt mye for pengene. Selv til den foreløpige norske prisen på omtrent 2000 kroner ser dette ut til å være et godt kjøp. Kan det virkelig være så bra som spesifikasjonene tilsier?

Lettere og mer kompakt

En av endringene er at det nye nettbrettet har blitt mer kompakt. Det er både tynnere og smalere enn forrige utgave, mens høyden er omtrent lik. Lettere har den også blitt.

Med sine 290 gram er denne generasjonen Nexus 7 en svært håndterlig sak. De 50 grammene som har blitt borte siden forrige utgave merkes godt. De mer kompakte målene gjør at nye Nexus 7 føles langt bedre å bruke i én hånd enn forgjengeren.

Byggekvaliteten er i stor grad slik vi husker den fra forrige modell. Her er det i hovedsak plast det går i, men brettet virker likevel svært trygt og godt sammeskrudd. Alt tyder på at Nexus 7 bør tåle en god del slitasje.

Ny og gammel Nexus 7 - den nye er øverst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Makrobilde av skjermen i nye Nexus 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Makrobilde av skjermen i forrige utgave av Nexus 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser en fersk hjemmeskjerm på Nexus 7 med Android 4.3 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og slik ser låseskjermen ut når du har lagt inn flere kontoer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sylskarp skjerm

Skjermen er, slik navnet antyder, fortsatt sju tommer stor. Men, oppløsningen er langt høyere enn i forrige utgave av nettbrettet. Nå er den på hele 1920 x 1200 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 323 piksler per tomme.

Dermed er skjermen i nye Nexus 7 omtrent like skarp som den i Apples iPhone 4, og betydelig skarpere enn den som står i Apples iPad.

I tillegg til å være skarp er skjermen voldsomt lyssterk, og ser ut til å ha god innsynsvinkel. Fargegjengivelsen er også forholdsvis god.

Det eneste vi reagerer litt på med skjermen i Nexus 7 er at den lekker litt lys langs kantene. I et mørkt rom er det lett å se at bildet blir litt lysere helt ytterst på hver side. Vi har sett langt verre problemer med nyere skjermer, så alt i alt er ikke dette noen kjempestor lyte.

Skjermen er rett og slett et skikkelig høydepunkt her, og vi kommer ikke på andre sjutommere som kan konkurrere på dette holdet.

Ny Android

Nexus 7 ble lansert sammen med nye Android 4.3. De som håper på mange nye funksjoner vil imidlertid bli skuffet. De fleste endringene i denne versjonen av Android fins «under panseret», og er ikke synlige ved første øyekast.

For det aller meste ser menyene i nye Nexus 7 ut omtrent akkurat slik de har gjort i sine to foregående utgaver. Har du brukt en Android-enhet tidligere, skal du altså ikke ha noen problemer med å finne frem her.

Her kan du lese mer om Android 4.3

Lag brukerkontoer til familien

Likevel er det noen ting som er nye. For eksempel kan du nå sette opp flere brukerkontoer på nettbrett med Android 4.3. Disse kontoene holdes adskilt, og kan ha ulike grader av tilgang.

For å veksle mellom brukerkontoene trykker du bare på navnet ditt i en av nedtrekksmenyene øverst på skjermen. Da blir du tatt ut til en skjerm som lar deg velge kontoer, og logge inn igjen. Vi kommer nærmere tilbake til mulighetene dette gir på side 2 av testen.

En endring som kom til i forrige utgave av Android, er at du nå kan velge mellom to forskjellige nedtrekksmenyer på skjermen. Trekker du ned menyen til høyre, får du hurtigvalgene, som lar deg skru av og på en rekke viktige innstillinger. Menyen til venstre er dedikert varslinger du måtte ha, i tillegg til klokkeslett og dato.

De fleste forbedringene er under panseret

Forbedringene i Android 4.3 skal altså i stor grad ha skjedd under overflaten. Blant annet skal operativsystemet være enda mer optimalisert for hastighet.

Nexus 7 er definitivt et raskt nettbrett, men vi merker innimellom at animasjonene ikke er like silkemyke som vi har sett dem andre steder. Hva det skyldes vet vi ikke helt, og det er ikke noe som påvirker bruken nevneverdig. Det er gjerne idet en overgang fra en skjerm til en annen er i ferd med å bli ferdig at de siste små bevegelsene oppleves å ha noe mindre flyt.

Uansett er det vanskelig å si noe annet enn at Nexus 7 er et raskt nettbrett. Vi opplever aldri pauser som vi må vente på – bare disse små skjønnhetsfeilene, som strengt tatt ikke gjør brettet noe tregere i praktisk bruk.

Se video med utpakking og prøvekjøring av Nexus 7 her.

Teknologi og funksjoner

USB-kontakten sitter i bunnen av nettbrettet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Knappene er langs høyre side på brettet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nye Nexus 7 har kraftige spesifikasjoner. Det er nesten alene på markedet om å ha den svært høyoppløste skjermen, og i tillegg har Asus og Google brukt den samme firekjernede systembrikken som blant annet står i Sonys Xperia Z.

De viktigste trådløse standardene, utenom mobilnett er på plass i testproduktet vårt. Utgaven med 4G-støtte kommer på markedet noe senere. Det er imidlertid verdt å merke seg at nesten alle de trådløse tilkoblingene har en liten svakhet.

Trådløst med noen svakheter

For eksempel støtter nettbrettet dobbelbånds Wi-Fi. Det ekstra 5 GHz-båndet kan gi deg bedre muligheter til å nå frem med nettverket ditt hvis du bor i et område som er tett dekket av nettverk i 2,4 GHz-området. Det du ikke får her er den aller nyeste Wi-Fi-standarden, kjent som 802.11 AC. Den kan gi bedre rekkevidde, høyere hastighet, eller begge deler, litt avhengig av forholdene.

NFC-støtte er inkludert, slik at du enkelt kan koble Nexus 7 til tilbehør, uten å måtte gjøre manuell tilkobling med søk og tilgangskoder. Ulempen her er at Nexus 7 ikke har sikker lagring for betalingsinformasjon, og dermed vil den sannsynligvis ikke kunne brukes til mobilbetaling, når den tiden kommer.

Det er mulig å legge inn denne typen sikker lagring også på SIM-kort, men om 4G-utgaven av Nexus 7 vil støtte dette er usikkert.

Bluetooth Smart-støtte

Nexus 7 har også Bluetooth 4.0, en standard som også er kjent under navnet Low Energy Mode eller Bluetooth Smart. I dette ligger det at nettbrettet kan kommunisere med løse sensorer, på en måte som trekker svært lite strøm fra batteriet.

Ulempen her er at støtten for Bluetooth Smart må legges inn i appene som bruker standarden. Dermed vil det ta noe tid før denne støtten faktisk merkes.

Har trådløs lading

En liten overraskelse er støtten for trådløs lading. Nexus 7 følger Qi-standarden. Dermed kan du bruke trådløse ladeplater fra Nokia eller Samsung uten problemer. Det følger imidlertid bare med en vanlig lader i esken, så ladeplate må du kjøpe utenom.

Alt i alt er Nexus 7 vel bestykket på denne fronten, og for de fleste vil nok svakhetene vi nevner være bagateller.

Her har vi satt opp tre ulike brukerkontoer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er mulig å skreddersy hvilke apper som skal være tilgjengelige for begrensede brukerkontoer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter at du har valgt et app-utvalg for den begrensede kontoen, ser app-menyen slik ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren som følger med er Google Chrome. Den er rask og enkel å bruke, og har i tillegg mange nyttige funksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Dette er visst alt vi får lov til å se av denne e-posten. Med 1200 piksler å gå på, burde det være mulig å se e-post i hele sin bredde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Legg til flere brukere

Støtte for flere brukere har lenge vært etterspurt i Android, og har nå endelig kommet. I Android 4.3 på nettbrett kan du legge til en rekke brukerkontoer, hver med sine bestemte privilegier.

Du kan opprette to typer nye profiler. Begrensede profiler kan i utgangspunktet bare bruke apper fra din konto. Når du oppretter denne profiltypen må du sette tilgangskode på hovedbrukeren, og velge hvilke apper den nye profilen skal få bruke.

Dette vil være en typisk brukerkonto som egner seg for mindre barn. En begrenset bruker vil ikke få bruke app-butikken Google Play, slik at du er sikret mot kjempehøye app-regninger.

Denne profiltypen skal kunne endre innstillinger i appene den får tilgang til for både seg selv og hovedbrukeren. Derfor er det grunn til å være litt forsiktig med akkurat hvilke apper du låser opp.

Bruk samme apper på flere kontoer

Vanlige brukere kan ha sine egne brukerkontoer, men disse kontoene har hver sine kontoer hos Google Play, og kan i utgangspunktet ikke dele på nedlastede apper. Alle slike kontoer får imidlertid full tilgang på appene som følger med på nettbrettet. Det er mulig å legge inn samme Google-konto for hver av brukerne, for på den måten å dele apper mellom alle familiemedlemmene.

Det er raskt og enkelt å bytte konto, ved å trykke på sitt eget kontonavn i nedtrekksmenyen øverst på skjermen.

Hver bruker kan beskytte sin egen konto ved hjelp av de vanlige låsemulighetene i Android. Eier-kontoen kan fortsatt fjerne beskyttede kontoer, men har ikke mulighet til å hente frem tilgangskoder. Hvis brukeren har glemt sin egen kode, må altså profilen slettes og legges til på nytt.

Også innholdet som er lagret med de ulike kontoene er skjult for de andre brukerne. Dermed må du for eksempel passe på å være innlogget med riktig bruker før du overfører data til Nexus 7, ellers vil du ikke få tilgang på innholdet fra kontoen du skal bruke.

Vi merker dessuten at ikke alle apper støtter Googles profilløsning særlig godt ennå. Hvis vi forsøker å logge inn med samme Dropbox-konto på to av profilene, dør hele appen av seg selv, og helt uten forklaring.

Vi regner med dette er støtte som vil dukke opp med tiden.

Rask og god nettleser

Google fortsetter å bevege seg bort fra den gamle Android-nettleseren. Siden Android 4.2 har ikke den gamle Android-nettleseren fulgt med i rene Android-utgivelser i det hele tatt. Nå er det Google Chrome som gjelder.

Nettleseren er rask og har mange fine funksjoner. Her kan du logge inn med Google-kontoen din, slik at åpne faner, historikk og bokmerker deles mellom de ulike Chrome-installasjonene dine.

Du har en rekke innstillinger å velge blant, både for å bruke mindre båndbredde ved trege tilkoblinger, og for å se fullversjonen av nettsider som tilpasser seg mobile enheter.

Nettleseren er svært rask og god å bruke, og den eneste ulempen er at den ikke støtter Flash-basert innhold. Men, det gjør knapt noen annen ny nettleser heller, og Flash har etter vår erfaring fungert svært dårlig på mobile enheter i de periodene, og enhetene, det har vært støttet.

Middels e-postleser

Det har ikke skjedd nevneverdige endringer i e-postklienten fra tidligere Android-versjoner. Her får du opp mappeoversikten din til venstre i bildet, og kan se selve meldingene til høyre på skjermen.

Som vanlig går det raskt og smidig, også med formatert e-post. Men nok en gang ergrer vi oss over at denne klienten ikke er i stand til å vise e-poster i hele sin bredde på skjermen. For å lese e-poster i hele sin bredde, må du altså panorere meldingen frem og tilbake på skjermen.

Disse e-postmeldingene lar seg ikke vise i hele sin bredde på skjermen uansett hvilken vei du holder Nexus 7. En skulle jo tro at 1920 piksler burde holde til å vise meldinger i hele sin bredde, og vi forstår slett ikke hvorfor dette problemet fortsatt ikke er løst av Google selv. Enkelte andre Android-enheter har betydelig bedre visning av e-post enn Nexus 7.

Ikke mulighet til å definere «rushtid»

Her må du også forholde deg til ett fast synkroniseringsregime per konto. Du kan ikke sette opp "rushtid", slik at klienten sjekker en konto oftere når det er mer aktuelt å bruke den. Dette er en mulighet som fins i de beste e-postklientene for Android, men ikke her.

Google har gjort mye med andre funksjoner i Android, men e-postklienten har etter vår mening blitt litt stemoderlig behandlet, og er for lengst forbigått av tredjeparts løsninger. Hvis du skal bruke e-post mye på Nexus 7, kan det være fornuftig å hoppe over den innebygde klienten.

Underholdning

Et kamera som tar bilder med fem megapikslers oppløsning er blant nyhetene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Musikkspilleren i Android 4.3 og Nexus 7 er helt på det jevne.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På baksiden skjuler det seg to forholdsvis kraftige høyttalere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nexus 7 kan gi god lydkvalitet i hodetelefoner, men det følger ikke med noen i esken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kraftig innmat og meget god skjerm burde gi Nexus 7 de beste forutsetninger for å gjøre en god jobb som underholder, og det gjør den på mange måter også.

Et viktig tillegg er de svært gode stereohøyttalerne på baksiden av nettbrettet. Kombinert med en virtuell surround-lyd fra Fraunhofer, blir faktisk både film- og spillopplevelser svært gode på Nexus 7 – helt uten hodetelefoner.

Det følger ikke med hodetelefoner i esken, men du kan naturligvis koble til hodetelefoner i den vanlige 3,5 mm-utgangen på toppen av brettet.

Musikkspilleren som følger med er Googles egen, og dermed litt amputert her på berget, siden vi ikke har tilgang på Googles musikktjenester. Den fungerer likevel helt greit.

Det viktigste du får av ekstra funksjoner er en equalizer og mulighet til å skru på lydforbedring. Begge deler fungerer greit, og kan gjøre volumet noe høyere hvis du har et tungdrevet sett hodetelefoner.

Like fullt blir lydkvaliteten best som den er, uten at equalizeren er aktivert.

Grei formatstøtte for musikk

Spilleren takler de vanligste lydformatene, inkludert Ogg Vorbis. Hvis du vil spille av tapsfri lyd i Flac-formatet, må du imidlertid laste ned en annen musikkspiller – Flac er ikke støttet av Google Music.

Ellers lar spilleren deg gi tommel opp og tommel ned til musikkfiler du har overført. Spilleren holder oversikt over hva du liker, og hva du ikke liker, og presenterer innholdet for deg under "Lytt nå"-funksjonen.

Med tanke på den begrensede lagringsplassen på grunnversjonen av Nexus 7, er "Lytt nå"-funksjonen sannsynligvis ikke så nyttig for de fleste, siden vi ser for oss at mediefilene som overføres sannsynligvis vil bli utsatt for hard prioritering uansett.

Ellers er spilleren forholdsvis ordinær. Den lar deg filtrere låtene dine på artist, sangtittel, album og sjanger. Det er imidlertid ikke mulig å velge musikk fra spesifikke kataloger her, og dermed bør du ha et godt organisert musikkbibliotek for at den skal fungere best mulig.

Videospilleren i Android 4.3 tar en rekke videoformater, men er ikke like god som sine motstykker fra HTC og Samsung.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Svak videospiller, god maskinvare

Som Nexus-enheter flest, er Nexus 7 på mange måter et blankt ark. I de siste par Android-versjonene har grunnleggende Android likevel blitt mye mer komplett enn det pleide å være. Hullene i ønskelisten dukker likevel opp fra tid til annen.

Ett av disse hullene er formatstøtten i den innebygde videospilleren. Den spiller riktignok flere av testfilene våre enn vi har vært vant til tidligere, men på langt nær alle, og i mange tilfeller sliter den med kombinasjonen av ulike video- og lyd-kodeker.

Videoen den får til å spille av gjør seg imidlertid utmerket på den gode skjermen.

Hvis du vil bruke Nexus 7 som videospiller på farten bør du nok vurdere å laste ned en tredjeparts videospiller fra Google Play. Vårt valg er vanligvis MX Player Pro, som spiller av så godt som alt.

At videostøtten i Nexus 7 er noe bedre enn vi er vant til i Nexus-produkter, gir seg utslag i at såkalt maskinvareakselerasjon fungerer for langt flere filer enn tidligere. Dette går ut på at grafikkdelen av systembrikken tar seg av en del av jobben når tunge videofiler skal spilles. Det betyr bedre flyt i avspillingen, og det pleier også å bety langt bedre batteritid til videotitting.

Googles eget innhold

Appen Play Filmer følger også med her. Akkurat som Play Musikk er dette en app som er koblet til Googles innholdstjenester, og dermed ikke spesielt nyttig for de fleste norske brukere.

Testeksemplaret vårt har imidlertid tilgang på et dokumentarprogram om solen, og en søt animasjonsfilm fra Disney/Pixar. Vi er ikke helt sikre på om dette innholdet vil være tilgjengelig på en Nexus 7 som startes for første gang i Norge. Vårt eksemplar hadde nettilgang noen timer før vi forlot USA. Videosnuttene er uansett svært severdige, men utgjør kun litt over en times underholdning.

Når de to medfølgende snuttene er sett, er i praksis Play Filmer ikke av mer nytte, med mindre du reiser mye, eller bruker en VPN-løsning for å få tilgang på amerikanske tjenester.

Les mer om VPN-løsninger hos Hardware.no

Nexus 7 er et godt nettbrett til å spille på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

God å spille på

Nettbrettet er raskt og godt, og fungerer derfor godt til å spille på også. Det eneste vi ergrer oss over er at ikke alle spill er i stand til å skjule skjermknappene, slik at vi titt og ofte aktiverer Google Nå, eller andre funksjoner, mens vi egentlig bare ville utføre handlinger i spillet.

Dette problemet skyldes i stor grad at utvikleren ikke har benyttet seg av muligheten til å kjøre appen i skikkelig fullskjerm. Dette er et problem som gjelder for alle Android-nettbrett, og vi hadde satt pris på om Google i det minste kunne merke spill og apper som er tilpasset nettbrett skikklig.

I dag har Google Play bare en liten fokusside for noen utvalgte apper som passer for nettbrett. En skikkelig kategori for disse appene fins ikke, og det er heller ikke merking her som kan fortelle om hva som er tilpasset og ikke.

Alt i alt er Nexus 7 en helt grei spillmaskin på farten, men noen spill kan altså by på litt irritasjon. Dette er imidlertid ikke noe verre her enn på andre Android-nettbrett, ettersom ingen av dem har hatt fysiske snarveier på en god stund.

Nye Nexus 7 gjør det betydelig bedre i ytelsestester enn forrige generasjon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lynrask i ytelsestester

Til tross for at systembrikken i nye Nexus 7 ikke er den aller feteste på markedet, er den svært rask. I ytelsestestene vi har kjørt kommer nettbrettet nesten like godt ut som noen av produktene som er basert på nyere og kraftigere innmat, deriblant Asus' egen Padfone Infinity.

For eksempel er 2702 poeng i Geekbench 2 bare rundt 250 poeng svakere enn det toppmodellen fra produsenten presterer – og det med Snapdragon 600, som på papiret skal være vesentlig raskere enn Snapdragon S4 Pro.

Gruser gamle Nexus 7

Med slike resultater er det neppe overraskende at nye Nexus 7 gruser den gamle modellen. Den originale Nexus 7-en oppnår nemlig bare mellom 1000 og 1100 poeng i samme test. Ser vi til billigbrettet Acer Iconia A1, er det rundt 1300 poeng å hente.

Helt nye Geekbench 3 skal være optimalisert for bruk av flere prosessorkjerner. Også her er det enorm forskjell på de to nettbrettene. Nye Nexus 7 får et resultat på 1842 poeng, mens forgjengeren må nøye seg med 886 poeng i samme test.

Googles nye nettbrett skårer dessuten 19433 i AnTuTu, og 7271 i 3D Mark Ice Storm Extreme. Den Nvidia Tegra 3-baserte forgjengeren oppnår bare 12476 poeng i AnTuTu, og ville enkelt og greit ikke kjøre 3D Mark.

Det er verdt å merke seg at vi oppgraderte også forrige modell til Android 4.3 før vi kjørte ytelsestestene, så det store spriket skyldes ikke forskjeller i Android-versjon.

Av en eller annen grunn sliter vi ofte med at kameraappen ikke ser ut til å fokusere riktig. Bildene blir imidlertid greie likevel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Middelmådig kamera

Nye Nexus 7 har fått kamera på baksiden. Det hadde ikke den forrige.

Det er ikke forferdelig mye å si om kameraet i Nexus 7. Det knipser bilder med fem megapikslers oppløsning, og det har autofokus – det er stort sett det hele.

Vi blir ikke helt klok på autofokusen her. Kamera-appen har en tendens til å vise bildene som svært uskarpe idet de knipses. Så fort bildet er ferdig og dukker opp i galleriet, er det derimot langt skarpere.

Dette ser altså ut til å være en bug i selve kamera-appen, og vi setter pris på at de ferdige bildene ser bedre ut, men samtidig blir det veldig vanskelig å vurdere hva slags kvalitet bildene vil få før man knipser dem.

Selv om det ferdige resultatet blir skarpere enn vi ser i «søkeren», blir det ikke allverdens kvalitet på bildene. Det er mye støy her, og støyen kommer i form av mangefargede prikker. Dermed blir den svært synlig.

Nettbrettet sliter til tider også med hvitbalansen.

Tatt i betraktning prisen på nettbrettet, forventer vi heller ikke allverden av kameraet.

Konklusjon

Nye Nexus 7 fra Google har en veiledende pris på skarve 1350 kroner i USA. Her på berget må vi betale rundt 2000 kroner for det, enn så lenge, men dette er likevel svært mye nettbrett for pengene.

Sammenliknet med andre nettbrett i samme prisklasse er Nexus 7 blitt både kompakt og lett. I tillegg har det den beste skjermen vi har sett så langt i et nettbrett på denne størrelsen.

Voldsom oppgradering

Innmaten er også kraftig – så kraftig at ytelsen nesten ikke kan sammenliknes med forrige modell. Til tross for at maskinvaren i nye Nexus 7 ikke er den aller heftigste på markedet, blir vi overrasket av ytelsestester som grenser opp mot de beste vi har sett så langt. Her har samarbeidspartnerne Asus og Google fått ekstremt mye ut av maskinvaren.

Og maskinvare er det mye av her. Siste utgave av Bluetooth-standarden er på plass, og venter bare på oppdaterte apper, slik at du kan koble til sensorer, og annet utstyr, som bruker svært lite strøm.

NFC og trådløst nett i to frekvensbånd er også inkludert. Til tross for noen svakheter, er dette ganske sprekt, gitt prisklassen Nexus 7 befinner seg i.

Trådløs lading er støttet, slik at du kan bruke en hvilken som helst ladekloss som følger Qi-standarden, en standard som er i ferd med å bli godt etablert i markedet.

Alltid nyeste Android

Siden dette er et offisielt Google-produkt, vil det hele tiden ha tilgang på siste Android-versjon. Her er det 4.3 som følger med fra start, og det gir en del forbedringer under panseret.

Rent praktisk er det imidlertid ikke mange nye funksjoner her. Den viktigste nyheten er at du nå kan legge til brukerkontoer for hele familien, slik at barna i huset ikke kan besvare e-post fra jobbkontoen din.

Litt ustabil

En liten ulempe ved å alltid være først i køen til Android-oppdateringer, er at oppdateringene som kommer gjerne preges av noen barnesykdommer. Enheter som får oppdateringene senere, får dem gjerne etter at de små startvanskene er fikset.

I testperioden opplevde vi flere merkelige problemer med programvaren. Nettbrettet startet på nytt ved forsøk på avspilling av noen av videofilene våre, og vi opplevde en og annen uforklarlig treghet.

Blanke ark og app-butikk til

Ved siden av noen bugs er det viktig å få med seg at Nexus 7, som alle Nexus-produkter, fremstår i stor grad som et blankt ark. Her følger det ikke med programvare for alt mellom himmel og jord, og det merkes også at Google ikke gjør seg like mye flid med for eksempel underholdningsfunksjonene som Samsung og HTC gjør.

Løsningen fins likevel ikke langt unna, i Googles applikasjonsbutikk. Det forutsetter litt leting, og noen av de beste appene koster naturligvis penger.

Du må altså gjøre en avveining på om du synes alltid oppdatert Android er viktig nok til å leve med litt ustabilitet, og at du må finne og betale for en del viktige apper selv.

Hvis du er villig til å gjøre det kompromisset, er Nexus 7 det beste nettbrettet i sin størrelsesklasse i dag.

Alternativene

Den viktigste konkurrenten er sannsynligvis Apples iPad Mini, men her betaler du mer, og du får betydelig dårligere skjerm og svakere maskinvare. Du får imidlertid Apples gode app-univers, med et hav av apper som er tilpasset nettbrett, og som også er godt merket i App Store.

Hvis du ikke kan kjøpe Nexus 7 i utlandet, og ønsker deg et Android-nettbrett som er billigere her i Norge, kan Acers Iconia A1 være et alternativ. Til rundt 1400 kroner får du en litt større skjerm, men den har betydelig lavere oppløsning enn Nexus 7. Alternativet fra Acer har dessuten mye svakere maskinvare. Her må du også påregne mye lenger ventetid på Android-oppdateringer enn for en Nexus-enhet.

Verdt å nevne er det også at forrige generasjon Nexus 7 selges svært billig i en del nettbutikker for tiden. Også her får du kjappe Android-oppdateringer, men igjen er maskinvaren betydelig svakere.

annonse