Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nexus 7

Dette er en billig kraftplugg

Selv til «norsk pris» er nye Nexus 7 et røverkjøp.

Design, skjerm og menyer

Ny og gammel Nexus 7. Den nye er til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Noe har endret seg siden Googles første Nexus-enheter kom på markedet. I starten dreide det seg om forholdsvis kostbare produkter, som var tilgjengelige én modell om gangen. For tiden selger Google hele tre ulike Nexus-enheter – fire om du tar med den utgående modellen av Nexus 7. Prisene har det også skjedd mye med siden den spede begynnelsen.

Nye Nexus 7 er en oppdatert utgave av det som var Googles første nettbrett under egen logo. Med svært gode spesifikasjoner på papiret, og en pris på bare 1350 kroner i USA, er det tilsynelatende voldsomt mye for pengene. Selv til den foreløpige norske prisen på omtrent 2000 kroner ser dette ut til å være et godt kjøp. Kan det virkelig være så bra som spesifikasjonene tilsier?

Lettere og mer kompakt

En av endringene er at det nye nettbrettet har blitt mer kompakt. Det er både tynnere og smalere enn forrige utgave, mens høyden er omtrent lik. Lettere har den også blitt.

Med sine 290 gram er denne generasjonen Nexus 7 en svært håndterlig sak. De 50 grammene som har blitt borte siden forrige utgave merkes godt. De mer kompakte målene gjør at nye Nexus 7 føles langt bedre å bruke i én hånd enn forgjengeren.

Byggekvaliteten er i stor grad slik vi husker den fra forrige modell. Her er det i hovedsak plast det går i, men brettet virker likevel svært trygt og godt sammeskrudd. Alt tyder på at Nexus 7 bør tåle en god del slitasje.

Ny og gammel Nexus 7 - den nye er øverst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Makrobilde av skjermen i nye Nexus 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Makrobilde av skjermen i forrige utgave av Nexus 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser en fersk hjemmeskjerm på Nexus 7 med Android 4.3 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og slik ser låseskjermen ut når du har lagt inn flere kontoer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sylskarp skjerm

Skjermen er, slik navnet antyder, fortsatt sju tommer stor. Men, oppløsningen er langt høyere enn i forrige utgave av nettbrettet. Nå er den på hele 1920 x 1200 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 323 piksler per tomme.

Dermed er skjermen i nye Nexus 7 omtrent like skarp som den i Apples iPhone 4, og betydelig skarpere enn den som står i Apples iPad.

I tillegg til å være skarp er skjermen voldsomt lyssterk, og ser ut til å ha god innsynsvinkel. Fargegjengivelsen er også forholdsvis god.

Det eneste vi reagerer litt på med skjermen i Nexus 7 er at den lekker litt lys langs kantene. I et mørkt rom er det lett å se at bildet blir litt lysere helt ytterst på hver side. Vi har sett langt verre problemer med nyere skjermer, så alt i alt er ikke dette noen kjempestor lyte.

Skjermen er rett og slett et skikkelig høydepunkt her, og vi kommer ikke på andre sjutommere som kan konkurrere på dette holdet.

Ny Android

Nexus 7 ble lansert sammen med nye Android 4.3. De som håper på mange nye funksjoner vil imidlertid bli skuffet. De fleste endringene i denne versjonen av Android fins «under panseret», og er ikke synlige ved første øyekast.

For det aller meste ser menyene i nye Nexus 7 ut omtrent akkurat slik de har gjort i sine to foregående utgaver. Har du brukt en Android-enhet tidligere, skal du altså ikke ha noen problemer med å finne frem her.

Her kan du lese mer om Android 4.3

Lag brukerkontoer til familien

Likevel er det noen ting som er nye. For eksempel kan du nå sette opp flere brukerkontoer på nettbrett med Android 4.3. Disse kontoene holdes adskilt, og kan ha ulike grader av tilgang.

For å veksle mellom brukerkontoene trykker du bare på navnet ditt i en av nedtrekksmenyene øverst på skjermen. Da blir du tatt ut til en skjerm som lar deg velge kontoer, og logge inn igjen. Vi kommer nærmere tilbake til mulighetene dette gir på side 2 av testen.

En endring som kom til i forrige utgave av Android, er at du nå kan velge mellom to forskjellige nedtrekksmenyer på skjermen. Trekker du ned menyen til høyre, får du hurtigvalgene, som lar deg skru av og på en rekke viktige innstillinger. Menyen til venstre er dedikert varslinger du måtte ha, i tillegg til klokkeslett og dato.

De fleste forbedringene er under panseret

Forbedringene i Android 4.3 skal altså i stor grad ha skjedd under overflaten. Blant annet skal operativsystemet være enda mer optimalisert for hastighet.

Nexus 7 er definitivt et raskt nettbrett, men vi merker innimellom at animasjonene ikke er like silkemyke som vi har sett dem andre steder. Hva det skyldes vet vi ikke helt, og det er ikke noe som påvirker bruken nevneverdig. Det er gjerne idet en overgang fra en skjerm til en annen er i ferd med å bli ferdig at de siste små bevegelsene oppleves å ha noe mindre flyt.

Uansett er det vanskelig å si noe annet enn at Nexus 7 er et raskt nettbrett. Vi opplever aldri pauser som vi må vente på – bare disse små skjønnhetsfeilene, som strengt tatt ikke gjør brettet noe tregere i praktisk bruk.

Se video med utpakking og prøvekjøring av Nexus 7 her.