På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Get tar mange skritt i riktig retning med nye Get BoX
Men så var også utgangspunktet ganske dårlig.
Innhold
La meg starte med å si at jeg hatet den forrige Get-dekoderen jeg hadde i hus, nemlig Get Box II IP.
Den var rett og slett sirupstreig, og hadde det ikke vært for at Get har en meget habil Apple TV-app hadde jeg sannsynligvis gjort det jeg kunne for å kvitte meg med hele operatøren.
Å strømme TV er imidlertid ikke helt det samme som å se TV via kabel eller IP, siden du for eksempel havner 30-40 sekunder bak i direktesendinger og også ofte må ta til takke med noe lavere bildekvalitet.
Android-boks
Nå er Get klare med en ny dekoder (til tross for at en ganske stor bolk av kunder har hatt tilgang til boksen en god stund allerede) og denne gang har de gått ganske radikalt til verks. Get BoX, som den enkelt og greit kalles, har nemlig fått Android TV som plattform, og boksen er med det åpen for at brukerne kan installere nærmest hva de vil av apper fra Googles Play Store. Skjønt, den interne lagringsplassen er ikke på mer enn åtte gigabyte, og det setter jo en viss naturlig begrensning på hva og hvor mye man kan dytte inn.
Lagringsplassen er så liten fordi Get nå har gått over til en modell hvor alle opptak lagres i nettskyen, og det gjør at man ikke lenger trenger lokal lagring til selve opptakene. Det gjør også at opptakene både kan startes og sees fra de aller fleste enheter, enten det er via Gets app eller web-grensesnittet. Det er en funksjon man heller ikke trenger en dekoder for å sette pris på.
Selve boksen er også betraktelig krympet fra de tidligere Get-dekoderne, og er nå på størrelse med det som tidligere het Get Box Micro. Den kan fåes konfigurert som en ren strømmeboks som i praksis kan flyttes rundt – som en Apple TV eller en annen Android TV-boks – eller som en «vanlig» dekoder som benytter kabel- eller fibernettet til å vise direkte-TV. Vi valgte sistnevnte, siden det jo er nettopp forsinkelsen på direktesendinger som kanskje er den største grunnen til å ville ha signalene kringkastet, ikke strømmet.
Ingen innebygget ruter
Boksen har ellers strømforsyningen innebygget, så du slipper å ha noen stor kladd liggende utenfor. Bak finner vi ellers koaks-inngangen, en optisk/analog lydutgang, ethernet-port, HDMI og en USB-C-port som foreløpig ikke brukes til noe. En annen ting som må nevnes er at Get BoX ikke har ruterfunksjonalitet, slik den forrige Get-dekoderen hadde.
Det kan være utfordrende om du har mange nettilkoblede enheter i TV-benken, men vi opplevde i det minste ingen problemer med å koble dekoderen til den eksisterende hjemmesentralen – via en annen ruter – og få både nett og kanaler.
Undertegnede har nemlig kabel-TV via fiber hjemme.
– Velkommen til Get, hva kan jeg hjelpe deg med?
Førstegangsoppsettet er rimelig beint frem. Boksen laster ned eventuelle oppdateringer og gir deg anledning til å logge inn på Google-kontoen din om du vil. Skulle du – av forståelige grunner – ikke ønske å la Google «invadere» TV-boksen din kan du også velge å hoppe over dette trinnet, men da får du ikke adgang til å laste ned i apper i Play Store. Appene til Netflix og NRK er uansett forhåndsinstallert.
Fjernkontrollen kan også konfigureres til å bruke bluetooth til kommunikasjonen med boksen, noe som gjør at den også kan brukes uten direkte synslinje til dekoderen. Det gjør det enklere å skjule boksen i en TV-benk. Det skal sies at undertegnede måtte gjennom en telefon til Gets kundeservice for å få live-kanalene til å fungere, men det løste seg etter at personen i den andre enden tvang gjennom en oppdatering til boksen. Forhåpentligvis slipper andre kunder dette.
Fjernkontrollen støtter også HDMI-CEC, så om du har en nyere TV kan du også bruke den til å styre enkle TV-funksjoner. Det fungerer også motsatt vei, så du kan navigere i dekoderens menyer ved hjelp av TV-ens fjernkontroll. Det fungerte fint på undertegnedes snart seks år gamle Samsung-TV.
Raskere enn før, men...
OK, så langt er stort sett alt vel. Hva så med hastigheten, som var hovedproblemet med Get Box II? Get BoX har en Broadcom 7271-systembrikke med fire Cortex A53-kjerner på 1,5 GHz sammen med 2 GB RAM og Android TV 8.0, og hastigheten kan egentlig oppsummeres i to setninger: Ja, den er betraktelig kjappere enn Get Box II, og nei, den er ikke i nærheten av Apple TV-appen til Get.
Spesielt er oppstart og kanalskifter to punkter som er noe utfordrende. Iblant bruker boksen mange sekunder på å bli responsiv etter at du har startet den eller startet en app, og det uten at du får noen som helst visuell indikasjon på at den holder på å tenke seg om. Det er irriterende. Kanalskifter tar også iblant et par ekstra sekunder sammenliknet med for eksempel den nevnte appen, men det er noe Get sier de jobber med å forbedre, og vi har også opplevd ved et par tilfeller at innhold har hakket og i noen tilfeller krasjet fullstendig.
Innlastingen av innhold i grensesnittet er også en liten utfordring, hvor det noen ganger tar et par sekunder mer enn vi gjerne skulle ha ønsket. Også dette sier imidlertid Get at de jobber med. Dette er ting vi også klaget over da vi testet Canal Digitals OnePlace-dekoder med Android TV i fjor, men det er i alle fall tydelig at Get BoX ikke har enormt med krefter under panseret. Vi hadde for øvrig en liten plan om å kjøre Geekbench for moro skyld, men det var ikke mulig å få til.
En ting Get skal ha skryt for er hvor smidig det er å navigere i innhold hvis du ønsker å spole tilbake i en direktesending, for eksempel. Her bytter du i praksis fra kringkasting til strømming, og det er absolutt ingenting som tilsier at det foregår noen form for bytte annet enn at bildekvaliteten kan gå ned ørlite.
Spolingen kan enten gjøres i 15-sekundersbolker, eller du kan pause sendingen og spole raskere. Da får du attpåtil se skjermbildene over spolelinja, som gjør det svært enkelt å starte opp akkurat der du vil. Akkurat dette tviler vi på at er mulig å gjøre stort bedre.
Smart grensesnitt
Grensesnittet er ellers velkjent om du har brukt enten web-grensesnittet til Get eller noen av appene deres. En menylinje øverst gir adgang til ulike faner med blant annet serier, filmer og «mitt innhold», som inneholder opptak og favorittmarkerte programmer. Selve hovedfanen lister opp ulike former for innhold i horisontale striper nedover, ikke ulikt grensesnittet til Netflix. Enkelte av stripene inneholder innhold som er kuratert av Get, mens annet listes opp automatisk basert på hva du har sett tidligere.
Undertegnede hadde kanskje foretrukket at Get hadde fortsatt å liste opp de mest populære programmene som sendes direkte helt øverst, i stedet for den noe meningsløse stripen med TV-innhold som ligger der nå. Det jeg vil se live er oftest sportssendinger, og disse ligger vanligvis helt fremst i lista over de mest populære programmene.
Ellers er grensesnittet stort sett intuitivt og lett å bruke, og det er i all hovedsak enkelt å finne frem til det du vil ha. Alle innholdstilbyderne på Gets plattform ligger for eksempel listet opp på rekke og rad under serie- og film-fanene, og herfra kan du bla deg gjennom innholdet deres.
Nytt med Get BoX er også at Netflix har fått en egen stripe i hovedfanen, men denne lister av en eller annen grunn opp forslag til nytt innhold i stedet for å vise programmer vi allerede holder på å se. Det er også en egen Netflix-knapp på fjernkontrollen som kan brukes til å åpne selve appen.
Som hos Netflix har Get også varslet at de vil komme med individuelle brukerprofiler, så innholdet i større grad blir skreddersydd for deg, ikke for hele familien.
Stor forsinkelse
Bildekvaliteten er det lite å utsette på. Det ser ut som normalt god kringkastet TV, og virker å være rimelig identisk med den forrige modellen. Et problem undertegnede hadde var at det oppsto en ganske betydelig forsinkelse mellom lyd og bilde da jeg kjørte signalet fra Get-boksen gjennom surroundforsterkeren hjemme (via HDMI). Løsningen ble å legge inn ganske voldsomme 105 millisekunder forsinkelse på lyden for å få lyd og bilde tilbake i «synk».
Get sier at dette er et problem de har sett på enkelte surroundreceivere. Det skal være kraftig forbedret de siste månedene, men fortsatt er det enkelte modeller som opplever problemer. Det jobbes med å eliminere disse, får vi opplyst, og det skal også være bedre om man kobler boksen rett i TV-en.
Boksen kom for øvrig satt opp med surroundmodus satt til «Aldri», som kan være verdt å sjekke om du anskaffer en og vil ha kringlyd. Kringlyd får vi også på de kanalene og tjenestene som støtter det, noe som ikke har vært tilfelle for de av Gets kunder som har hatt boksen i en pilotperiode. Uheldigvis er det generelt ganske lite surround å finne. Enkelte TV-kanaler sender 5.1 Dolby Digital på en del innhold, og Netflix har stort sett surround på det aller meste. HBO, Paramount+ og Cmore har det for eksempel ikke.
Siden den nye Get-boksen er en Android TV-enhet, har den også Chromecast-mottaker innebygget. Det betyr at du kan «caste» innhold til den slik du kan med en vanlig Chromecast, og den støtter også Google-assistenten gjennom en mikrofon i fjernkontrollen.
Siden du kan installere apper er det i praksis mulig også å bruke Get BoX som en liten spillkonsoll, men sånn sett er det litt synd at den ikke har en vanlig USB-A-port som enkelt kunne vært brukt til å koble til en Xbox-kontroller, for eksempel.
Vi forsøkte å koble til en Playstation 4-kontroller trådløst, men selv om kontrolleren dukket opp i tilbehørslista, klarte vi aldri å få gjennomført en vellykket parring. Kanskje hadde det fungert bedre med en annen type kontroller, men det var det vi hadde for hånden. Vi skal heller ikke utelukke at det er mulig å koble til en kontroller via USB-C.
Konklusjon
Med overgangen til Android TV stiller egentlig Get seg lagelig til for hugg, for det gjør det veldig nærliggende å sammenlikne med mediebokser som Apple TV, Xiaomi Mi Box og Nvidia Shield TV. Sånn sett er det nærmest til forkleinelse for Get at de har en såpass god og velfungerende app- og web-løsning, og det er synd at de ikke har klart å gjøre den nye dekoderen noen små hakk kjappere enn den faktisk er.
Når det er sagt, så er det åpenbart at Get BoX er en solid oppgradering fra den forrige modellen på mange fronter, og også blant de bedre dekoderne som finnes på markedet i dag. Grensesnittet er pent og stort sett intuitivt, navigeringen er mange hakk bedre enn før, bildekvaliteten er det ingenting å si på og selve boksen er liten og nett. Du får også både 4K- og HDR-støtte, som riktignok ikke er spesielt utbredt i kringkastingen foreløpig.
Hadde det ikke vært for at kringkastet TV fortsatt gir noen fordeler sammenliknet med strømme-TV hadde vi nok sagt at du like godt kunne skaffet deg en vanlig strømmeboks og installert Gets app i stedet for å betale 49 kroner i måneden i uendelig tid til Get for leie av Get BoX.
Spesielt gjelder det for kunder som ser mye sport direkte. Å høre naboen skrike for mål 30-40 sekunder før du får se det selv er mildt sagt irriterende, og det kan du foreløpig kun unngå med en boks av typen vi i dag tester. Bildekvaliteten er også noen små hakk bedre enn du får med strømming, men det oppfattes som stivt å kreve 99 kroner i måneden for opptaksmulighet, all den tid man ikke lenger gir kundene mulighet til å lagre programmer lokalt.
En ting er i alle fall sikkert: Undertegnede er betraktelig mindre frustrert med denne boksen enn med den jeg har vært fanget med i flere år nå. Helt villig til å kvitte meg med Apple TV-en er jeg dog ikke.
PS: Selv om karakteren vi gir er noe lavere i denne omgang enn det vi ga til Canal Digitals Android TV-dekoder i fjor, er ikke det nødvendigvis en refleksjon av at Get-dekoderen er et svakere produkt. Tiden har gått og strømmeløsningene har utviklet seg, og det vises også i karaktersettingen vår.
Get BoX
En helt OK dekoder, men som medieboks er Get BOX nærmest utdatert fra start.
Fordeler
- +Android TV gir stor frihet til å installere appene du ønsker
- +Liten og nett boks
- +Stort sett intuitivt og brukervennlig grensesnitt
- +Bluetooth-fjernkontroll gjør at du ikke trenger å ha dekoderen synlig
- +Støtter 4K og HDR i mange formater + surroundlyd
- +Vifteløs
- +Innebygget Chromecast
- +Smidig spoleløsning
- +Store mengder innhold tilgjengelig på Gets plattform
Ting å tenke på
- —Ikke alltid hundre prosent stabil
- —Noe treig til å laste inn kanaler, menyinnhold og apper
- —Noe begrenset innebygget lagring
- —Ingen tekst-TV
- —Mangler ruterfunksjonaliteten fra Get Box II
- —Kun sort bakgrunn på undertekster til HBO-innhold