Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAdata DashDrive Durable S107

Denne minnepinnen sier ikke nei til en dukkert

Vi sjekker ut Adatas robuste minnepinne.

Innledning

Adata er neppe den mest kjente aktøren på markedet for ymse minnebaserte produkter, spesielt ikke her til lands. De tilhører riktignok ikke veteranene på markedet, men har like fullt vært med i over ti år allerede.

Produktutvalget er isolert til diverse flash-produkter, slikt som minnepinner, minnekort, SSD-er, minnemoduler og lignende. Vi har tidligere sett på et par minnesett fra produsenten, og det ga absolutt mersmak.

Vi har derfor hanket inn en minnepinne fra selskapet, nærmere bestemt S107 i Durable-serien. I denne serien finner vi de litt mer robuste minnepinnene, myntet på dem som lever litt hardere enn gjennomsnittet. Heng på videre, så ser vi om den er noe å bruke pengene på.

S107 er ikke spesielt liten.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Modell: S107 DashDrive Durable
  • Tilkobling: USB 2.0 og 3.0
  • Kapasitet: 32 GB (Finnes også med 64 GB)
  • Skriveytelse: opp til 50 MB/s
  • Leseytelse: opp til 100 MB/s
  • Vekt: 16 gram
  • Størrelse (L x B x H mm): 8,1 x 2,5 x 1,0 cm

Design

S107 er helkledd i gummi, og på enden av minnepinnen er det en elastisk løkke. Minnepinnen vi hadde inne var i en blå og svart utførelse, men den er også tilgjengelig i rødt og sort. Sørger du for at hetten er på vil den være vanntett til en vanndybde på én meter i 20 minutter.

Enkle støt og fall fra normal høyde er heller ikke noe problem, slikt tar gummibeskyttelsen seg av. Vi hadde likevel vært litt skeptiske til å sette oss med S107 i baklommen, da slikt kan ta livet av selv de mest robuste minnepinner.

Løkken gjør pinnen gripevennlig, og det er lett å bli sittende å fikle med pinnen i stedet for å jobbe. Strengt tatt er denne løkken ment som en holder til beskyttelseshetten, men det var sjelden vi gadd bruke den til det

Totalt sett synes vi den ser helt grei ut, men om du er ute etter en superfresk design bør du kanskje titte på andre modeller.

I bruk, ytelse

I bruk

Den viktigste egenskapen til en minnepinne er hvordan den er i bruk, og det første man typisk gjør er å ta av beskyttelseshetten. S107 har et solid gummiskall, og det er veldig lett å få et godt grep på minnepinnen.

Spesielt i enden med løkken er det lett å feste grepet, men det er ingen problemer med selve hetten heller. Denne løkken er ment som en holder til beskyttelseshetten, slik at du ikke skal miste den, men dette syntes vi ikke fungerte så bra. Løkken er for fleksibel, slik at den bare flekser unna så snart du forsøker å dytte hetten på plass.

Enkelte minnepinner er altfor brede, og skaper problemer når nærliggende USB-kontakter når de er i bruk. Dette er overhodet ikke noe problem med S107, den er mer enn slank nok.

Litt for å etterprøve alt snakket om at den tålte en dukkert måtte S107 også gjennom en aldri så liten tur i en blomstervase. Etter drøyt ti minutter fisket vi den ut igjen, og jada, den virket fint.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ytelse

Når vi endelig har fått stappet minnepinnen inn i en ledig USB-port, er det på tide å overføre filer.

Vi starter med en liten runde i SiSoft Sandras dedikerte minnepinnetest, der en rekke filer med forskjellig størrelse blir kjørt gjennom.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Som vi ser av resultatene under er ikke dagens testprodukt spesielt glad i overføring av små filstørrelser.Da går det helt i stå, og den havner opp midt i en suppe av andre minnepinner. Ved å øke til filstørrelser på 2 MB blir ikke resultatet så mye bedre, faktisk ser vi at S107 rykker flere plasser nedover på listen. Rundt 17 MB/s ved skriving er ikke spesielt kjapt.

Til slutt drar vi på med filer på 256 MB, og der havner S107 mot slutten av resultatlisten. Skriving ved 34 MB/s er bedre enn mange på listen, men disse er gjerne kjappere på lesingen.

Vi fortsetter med ATTO. Her greier faktisk S107 å krype én plass opp på resultatlisten, og legger seg hårfint under den ytelsen som Adata selv lister opp. Vi måler 46,9 MB/s ved skriving og 92,3 MB/s ved lesing, mens Adata på sine nettsider skriver opptil 50 MB/s og opptil 100 MB/s. Helt greit, selv om vi ikke akkurat blir blåst av stolen.

Konklusjon

Adata DashDrive S107 er en minnepinne som gjør en helt grei jobb, uten at den egentlig er noe vi husker i etterkant.

Designen er helt grei, men den fremstår på ingen måter som noe revolusjonerende. Minnepinnen er både vanntett og støtsikker. For at den skal være vanntett må naturlig nok hetten være på, og da skal den greie en vanndybde på én meter i 20 minutter.

Minnepinnen lot seg ikke vippe av en dukkert i en blomstervase, men det er ikke noe unikt i seg selv. Gummikledde minnepinner som tåler en dukkert har det vært på markedet i mange år allerede.

Enkle støt og fall fra normal høyde er heller ikke noe problem, slikt tar gummibeskyttelsen seg av. Vi hadde likevel vært litt skeptiske til å sette oss med S107 i baklommen, da slikt kan ta livet av selv de mest robuste minnepinner.

Konseptet med å bruke løkken i bakkant som en holder til beskyttelsesdekslet fungerte ikke spesielt bra. Til det var løkken for elastisk, og bøyde seg hele tiden bort.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ytelsen er også midt på treet, og rett under. Likevel er hastigheten aldri mer enn grei nok, vi skulle så gjerne hatt mye mer. Den oppgitte ytelsen oppnår vi først ved rimelig digre filstørrelser på to gigabyte.

Prismessig ligger den på rundt rundt 270 kroner, og der stopper vel også alle grunner til å kjøpe S107 med mindre du bare har falt fullstendig for designen.

Ingen gode grunner for kjøp

Summerer vi opp finner vi en minnepinne med litt kjip ytelse, som koster mer enn konkurrentene og som heller ikke imponerer rent utseendemessig. Vår anbefaling er å se på hva konkurrentene har å by på. Dette med støtsikre minnepinner som tåler en dukkert er det nemlig mange av.

Tilsvarende ytelse og kapasitet får du fra under 150 kroner om du velger Lexar JumpDrive S23. Liker du gummikledde minnepinner, får du også Kingston DataTraveler R30, som gjennomgående fikk bedre resultater i testene enn S107, til en noe lavere pris. Vi snakker her om priser fra 225 kroner og oppover. Dog skal det legges til at R30 er noe bredere over baken enn S107.

+ Solid
+ Fin størrelse
+ Vanntett

- Noe dårlig skriveytelse
- Dyrere enn konkurrentene

Les også
Minnepinnen for deg som liker saftige ytelser
annonse