Tek.no

Test

Fordømte romvesener!

8 Apr 2011 21:15

Noen rike, vellykkede folk i Los Angeles våkner opp dagen derpå med heidundrande hodepine, mens mystiske, blå lys trekker folk til seg og sluker dem. Hva er det som foregår, var noen for harde på flaska kvelden forut eller har det kommet onde romvesener for å drepe oss alle?

Filmen

Skyline har fått hard medfart blant både kritikere og publikummere, og det er på mange måter forståelig nok. Filmen føles mer som en showcase for hvor flinke filmskaperne er til å lage spesialeffekter (de var blant annet med på å lage effekter til Titanic og Avatar) enn som en komplett, dramatisk film.

Rollefigurene vi blir "kjent" med er latterlige unnskyldninger for å ha noen å tilbringe tiden sammen med – vi blir ikke spesielt engasjert på vegne av dem eller skjebnene deres.

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

Vi får litt bakgrunnsinfo og blir vitne til litt dårlig stemning, men ingenting av dette er med på å bygge opp rollefigurene.

Så hvis vi aksepterer at filmskaperne ikke har vært interesserte i å lage en sci-fi-thriller med et ordinært, dramatisk bakteppe som vi vanligvis ser i Hollywood, fungerer fremdeles filmen som ren underholdning? Den gjør faktisk det.

Effektene i filmen er stort sett strålende og engasjerer langt mer enn folkene. Actionsekvensene består av sedvanlige overraskelser, raske klipp og enkelte spektakulære innstillinger, og gjør dermed jobben sin på en god måte. Overraskelser som en bil som plutselig blir trampet ned er alltid velkommen.

Skyline gjør egentlig ingenting nytt. Det er sjelden jeg tenker bevisst på at "her har filmskaperne lånt fra en annen film", men dette forekommer flere ganger i Skyline.

Scenen der forlengede romvesenarmer søker etter ofre minner om War of the Worlds, flyangrepet mot det ene romskipet vekker minnene fra Independence Day, og hjernefetisjen til romvesenene har vi sett i Starship Troopers.

Slike henvisninger, eller "homages", er ikke nødvendigvis en negativ ting. De passer sømløst inn i Skylines univers, men jeg tror neppe at cineaster vil skryte av å ha funnet disse koblingene. Jeg tviler på at cineaster vil skryte av å ha sett Skyline i det hele tatt.

Skyline er ikke så ufattelig dårlig som mye omtale har gitt inntrykk av. Jo, den har sine aristoteliske mangler, men likevel er ikke filmen kjedelig ett sekund og makter å engasjere hele veien, om enn bare på grunn av effekter og action. Greit nok, det.

Teknisk

Video

Skyline blir presentert i AVC-enkodet bilde i 1080p med sideforhold 16x9 2.40:1. Bildet ser ut til å være en trofast gjengivelse av kildematerialet, men spesielt på starten ser det ut til at mørke bilder har blitt gjort lyse i ettertid. De har fått et gråaktig slør, men dette stammer mest sannsynlig fra postproduksjonen av filmen.

Ellers forekommer det ingen merkbar støy eller artefakter. Spesialeffektene gjør seg godt i HD, men enkelte ganger ser man at det er dataanimasjon, som for eksempel når et helikopter styrter og eksploderer, første gang vi ser Marinen på havet og diverse andre hendelser som involverer røyk i lufta. Filmen er skutt med digitale Red-kameraer, noe som passer bra for digital fremvisning på Blu-ray.

Audio

Lyden i DTS-HD Master Audio 5.1 gjør ingen skamme på filmen. Den er som man forventer seg av profesjonell produksjon, med god klang og skarphet. Lyden er hovedsaklig sentrumsorientert, men under actionscener får man likevel servert full aktivitet i alle kanaler. Vrakrester og kuler flyr fra foran til bak, høyre og venstre, og det er slik vi liker å høre.

Man finner ikke mange lyder i det dypere registeret, noe som gjør effekten sterkere når dette først dukker opp. Noe av dialogen kan være litt vanskelig å høre, men stort sett går det greit. Det folka sier er ikke så viktig uansett. Lydbildet i Skyline på Blu-ray gjør dermed jobben sin, men det skiller seg ikke ut som markant positivt eller overveldende heller.

Ekstramateriale

  • Trailershow
  • DVD

Konklusjon

Forholdsvis marginal film, temmelig marginal utgivelse. Skyline er en "billig" sci-fi-thriller som har fått en god utgivelse på Blu-ray hva lyd og bilde angår, men ekstramaterialefans vil ikke bli fornøyde med denne utgivelsen.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Prison Break slik det burde vært
Les også
Glimrende bankranerdrama
Les også
Nyt påsken med dødstalismanene: Nyt påsken med dødstalismanene
Les også
Denne filmen er lagd for Blu-ray
annonse

Les også