Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia E55

Design og brukervennlighet

Nokias E-serie har fornyet seg i høst, og E55 er en av de nye modellene i E-serien. E55 har et klassisk utseende, men skiller seg ut med et spesielt tastatur.

Tastaturet er det eneste som skiller E55 fra å ha en helt klassisk form.
Tastaturet er av typen semi-QWERTY.

Taster må tilvennes

Størrelsen gjør at det ikke er plass til et fullt QWERTY-tastatur slik som Nokia E71 og E72. Isteden er tastaturet en slags mellomting av et vanlig tastesett og et fullt QWERTY-tastatur. Prisen spiller selvsagt også inn, E55 er hakket billigere selv om den noe eldre modellen E71 nærmer seg E55 i pris.

I praksis vil det si at det stort sett er to bokstaver per tast. Tastene i seg selv er behagelige å trykke på og gir god respons.

Det kreves allikevel mye øvelse skal du bli mester på et slikt tastatur. De fleste er vant med å trykke på et vanlig tastesett, og kanskje også et QWERTY-tastatur, men dette tastaturet er helt annerledes. Her er det bare å nullstille seg og begynne på nytt.

Bruker du den innebygde ordboken blir ikke overgangen fra en vanlig telefon så stor, og du lærer fort å skrive med god hastighet.

Etter å ha prøvd E55 en stund må vi nok innrømme at vi fortsatt foretrekker et vanlig tastesett, eller aller helst et fullt QWERTY-tastatur hvis plassen tillater det.

Tynn telefon

Ved siden av tastene er tykkelsen det første du legger merke til ved E55. Rettere sagt mangelen på tykkelse. E55 er nemlig en svært så tynn sak. Høyde og bredde er mer normale, men resultatet er uansett en slank telefon.

Plassen er godt utnyttet med et display som dekker mesteparten av telefonens øvre halvdel. I kjent E-serie stil er det også egne knapper som gir direkte tilgang til meldinger, kalender og startskjermen, samt en egen slette-tast.

E55 gir ikke inntrykk av å være noen spesielt eksklusiv telefon, men virker forholdvis godt sammenskrudd. Batteridekselet er i aluminium og har en spesiell ruglete overflate som du nok kommer enten til å elske eller hate.

Klassiske menyer

Nokia E55 har såkalte S60-menyer fra Nokia. Dette er menyer som har vært med lenge og som er svært funksjonelle. Brukervennligheten er også god, men designet er nok ikke det aller spenstigste.

I likhet med noen andre E-serietelefoner kan du velge mellom to startskjermer. Dette er spesielt tiltenkt de som har bruk for et sett med programmer og snarveier i jobb-sammenheng, men som vil ha en annen startskjerm utenom arbeidstid.

E55 er ikke spesielt rask til å bytte startskjerm, det tar rundt 7 sekunder før skjermen er helt oppdatert. Bortsett fra dette er E55 rask når du blar rundt i menyene, og det er ingen merkbar forsinkelse. Også når du blar i bildegalleriet henger E55 bra med.

Kalender og e-post kan som seg hør og bør vises på startskjermen, og du kan også vise flere postkasser på forsiden samtidig.

Kanskje ikke like aktuelt for de fleste er ventemodusen med talefunksjon. Da leser telefonen opp hvilket menyvalg du har valgt. Nå tenker du sikkert at det er genialt for å betjene telefonen mens du kjører bil, men dessverre virker dette kun for enklelte menyvalg og vi anbefaler selvsagt å kjøre inn til siden uansett.

Hva gjelder lyder har du forøvrig rike muligheter. Blant annet kan du velge hvilke lyder telefonen skal gi fra seg ved forskjellige batterihendelser.

Helproff

Mange eiere av en E-seriemodell er storbrukere av telefonen. Batteri og talekvalitet er typiske ting som verdsettes høyt av slike bruke.

Her overbeviser E55 med klar og god lyd. Endel telefoner er i større eller mindre grad følsomme for hvordan du plasserer den mot øret. Med E55 var dette ikke noe problem, og vi trengte ikke tenke på hvordan vi holdt telefonen for å få god lyd.

Selv om E55 er en tynn sak, har Nokia klart å presse inn et batteri med en kapasitet på 1500 mAh. Med en skjerm av normal størrelse er resultatet en batteritid som er meget bra. Vi kunne gå hele 4 døgn før vi måtte lade telefonen.

Som telefon leverer E55 altså varene så det holder.

Sensorstyring

E55 har innebygget bevelsessensor. Denne kan ikke bare brukes til å snu skjermen automatisk, med også til å dempe ringe- og alarmlyder ved å snu på telefonen.

Skjermen er ganske standard, den briljerer ikke, men er skarp med fyldige farger og fungerer utmerket størrelsen tatt i betrakning. Størrelsen er dog ikke av en slik art at du sitter og ser en hel spillefilm med E55. Skjermen er også forholdvis lettlest selv i skarpt sollys.

I tilbehørspakken finner du blant annet en overgang for å bruke gamle Nokia ladere, samt en datakabel. Datakabelen er forøvrig ganske så kort. E55 lades også når datakabelen er plugget i. Det følger ikke med noen CD da programvaren ligger på den medfølgende minnebrikken.

Tilbehøret som følger med består av:

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Minnekort på 1 GB
  • Overgang for lader
  • Lader (100 - 240V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg