På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nokia E55
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Taster må tilvennes
- Tynn telefon
- Klassiske menyer
- Helproff
- Sensorstyring
- Teknologi og funksjoner
- Kjapp data
- Super synkronisering
- Skikkelig kontorpakke
- Knall kalender og kontaktliste
- Syntetisk mester
- E-post fortsatt ikke perfekt
- Småprogrammer i bøtter og spann
- Multimedia
- Null spill
- Forrige generasjon kamera
- Konklusjon
- Spesielt tastatur
- Helt greit
Design og brukervennlighet
Nokias E-serie har fornyet seg i høst, og E55 er en av de nye modellene i E-serien. E55 har et klassisk utseende, men skiller seg ut med et spesielt tastatur.
Taster må tilvennes
Størrelsen gjør at det ikke er plass til et fullt QWERTY-tastatur slik som Nokia E71 og E72. Isteden er tastaturet en slags mellomting av et vanlig tastesett og et fullt QWERTY-tastatur. Prisen spiller selvsagt også inn, E55 er hakket billigere selv om den noe eldre modellen E71 nærmer seg E55 i pris.
I praksis vil det si at det stort sett er to bokstaver per tast. Tastene i seg selv er behagelige å trykke på og gir god respons.
Det kreves allikevel mye øvelse skal du bli mester på et slikt tastatur. De fleste er vant med å trykke på et vanlig tastesett, og kanskje også et QWERTY-tastatur, men dette tastaturet er helt annerledes. Her er det bare å nullstille seg og begynne på nytt.
Bruker du den innebygde ordboken blir ikke overgangen fra en vanlig telefon så stor, og du lærer fort å skrive med god hastighet.
Etter å ha prøvd E55 en stund må vi nok innrømme at vi fortsatt foretrekker et vanlig tastesett, eller aller helst et fullt QWERTY-tastatur hvis plassen tillater det.
Tynn telefon
Ved siden av tastene er tykkelsen det første du legger merke til ved E55. Rettere sagt mangelen på tykkelse. E55 er nemlig en svært så tynn sak. Høyde og bredde er mer normale, men resultatet er uansett en slank telefon.
Plassen er godt utnyttet med et display som dekker mesteparten av telefonens øvre halvdel. I kjent E-serie stil er det også egne knapper som gir direkte tilgang til meldinger, kalender og startskjermen, samt en egen slette-tast.
E55 gir ikke inntrykk av å være noen spesielt eksklusiv telefon, men virker forholdvis godt sammenskrudd. Batteridekselet er i aluminium og har en spesiell ruglete overflate som du nok kommer enten til å elske eller hate.
Klassiske menyer
Nokia E55 har såkalte S60-menyer fra Nokia. Dette er menyer som har vært med lenge og som er svært funksjonelle. Brukervennligheten er også god, men designet er nok ikke det aller spenstigste.
I likhet med noen andre E-serietelefoner kan du velge mellom to startskjermer. Dette er spesielt tiltenkt de som har bruk for et sett med programmer og snarveier i jobb-sammenheng, men som vil ha en annen startskjerm utenom arbeidstid.
E55 er ikke spesielt rask til å bytte startskjerm, det tar rundt 7 sekunder før skjermen er helt oppdatert. Bortsett fra dette er E55 rask når du blar rundt i menyene, og det er ingen merkbar forsinkelse. Også når du blar i bildegalleriet henger E55 bra med.
Kalender og e-post kan som seg hør og bør vises på startskjermen, og du kan også vise flere postkasser på forsiden samtidig.
Kanskje ikke like aktuelt for de fleste er ventemodusen med talefunksjon. Da leser telefonen opp hvilket menyvalg du har valgt. Nå tenker du sikkert at det er genialt for å betjene telefonen mens du kjører bil, men dessverre virker dette kun for enklelte menyvalg og vi anbefaler selvsagt å kjøre inn til siden uansett.
Hva gjelder lyder har du forøvrig rike muligheter. Blant annet kan du velge hvilke lyder telefonen skal gi fra seg ved forskjellige batterihendelser.
Helproff
Mange eiere av en E-seriemodell er storbrukere av telefonen. Batteri og talekvalitet er typiske ting som verdsettes høyt av slike bruke.
Her overbeviser E55 med klar og god lyd. Endel telefoner er i større eller mindre grad følsomme for hvordan du plasserer den mot øret. Med E55 var dette ikke noe problem, og vi trengte ikke tenke på hvordan vi holdt telefonen for å få god lyd.
Selv om E55 er en tynn sak, har Nokia klart å presse inn et batteri med en kapasitet på 1500 mAh. Med en skjerm av normal størrelse er resultatet en batteritid som er meget bra. Vi kunne gå hele 4 døgn før vi måtte lade telefonen.
Som telefon leverer E55 altså varene så det holder.
Sensorstyring
E55 har innebygget bevelsessensor. Denne kan ikke bare brukes til å snu skjermen automatisk, med også til å dempe ringe- og alarmlyder ved å snu på telefonen.
Skjermen er ganske standard, den briljerer ikke, men er skarp med fyldige farger og fungerer utmerket størrelsen tatt i betrakning. Størrelsen er dog ikke av en slik art at du sitter og ser en hel spillefilm med E55. Skjermen er også forholdvis lettlest selv i skarpt sollys.
I tilbehørspakken finner du blant annet en overgang for å bruke gamle Nokia ladere, samt en datakabel. Datakabelen er forøvrig ganske så kort. E55 lades også når datakabelen er plugget i. Det følger ikke med noen CD da programvaren ligger på den medfølgende minnebrikken.
Tilbehøret som følger med består av:
- Telefon
- Batteri
- Brukerveiledning
- Programvare for PC
- USB-kabel
- Minnekort på 1 GB
- Overgang for lader
- Lader (100 - 240V~)
- Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
Teknologi og funksjoner
Nokia E55 er ikke noe flaggskip fra Nokia, verken i E-serien eller generelt. Allikevel forplikter E-betegnelsen, og vi forventer at E55 er rikt utstyrt på teknologifronten.
Spesifikasjonslisten står i tråd med dette, og E55 har det meste du forventer av teknologi.
Kjapp data
Kanskje først og fremst gjelder dette for dataoverføring. Med E55 kan du surfe både via mobilnettet (og da også med 3G- og Super-3G-hastighet) og via trådløse nett.
I praksis gjør dette at surfing og nedlasting av e-post og filer går kjapt som bare det. Det gjør også at du er på nett nesten uansett hvor du befinner deg.
I forbindelse med trådløs teknologi skal det også nevnes at stråleverdien til E55 ligger i den øvre enden av skalaen.
Super synkronisering
Siden det er mange forretningsbrukere som ønsker å bruke telefonen til å synkronisere e-post og kalender, er det ikke overraskende at E55 støtter det meste av standarder her. Først og fremt gjelder dette synkronisering mot Exchange via Activesync-standarden.
I tillegg støttes også synkronisering mot Intellisync, Nokias egen plattform for mobil e-post som i praksis ble lagt ned for et års tid siden.
Lotus sin versjon av mobil synkronisering, Lotus Notes Traveller, støttes også, en støtte du finner på de fleste Symbian-baserte mobiltelefoner.
Mer aktuelt for de fleste er livstidsabonnementet på Nokia Messaging som følger med. Dette gjør at du kan hente e-post fra de aller fleste e-postleverandører, Hotmail inkludert.
Til slutt kan du selvsagt også synkronisere lokalt med Outlook via kabel eller Bluetooth med Ovi Suite, som rett og slett er Nokia PC Suite med nytt navn.
Skikkelig kontorpakke
De fleste telefoner med Symbian og S60 leveres med programmer for å vise de mest brukte dokumentformatene. I typisk E-seriestil leveres E55 med fullversjon av Quickoffice, slik at du også kan opprette og redigere Word-dokumenter og regneark.
PDF-leseren er også fullversjon, slik at du får åpnet de fleste typer vedlegg til e-post uten problemer.
Videre har den de vanlige nytteprogrammene som kalkulator og alarmklokke. Begge deler er forholdsvis enkle, og du har ikke tidsur eller nedtelling.
Programmet World Traveler er ment å gi deg nyttig informasjon når du er på farten. Her får du valutakurser, verdenskart, værmelding og verdensklokke.
Skulle du ikke være fornøyd med programmene som følger med, kan det være greit å vite at utvalget av programmer for Symbian-plattformen er stort, både av gratisprogrammer og programmer du må betale for.
Knall kalender og kontaktliste
Kalender og kontaktliste er definitivt av den rikholdige sorten med stort sett alt du kan tenke deg av muligheter. Du har også en intelligent søking i adresseboken. Hvis du i hvilemodus taster 21, vil du få opp alle kontakter med blant annet bokstavene TE og TR.
Dette er en kjapp måte å finne kontakter på, men langt fra nytt. Dette så vi på Windows-telefoner allerede for flere år siden.
Når det gjelder søk på kontakter, så er også søk i global adressebok integrert med den vanlige adresseboken hvis du synkroniserer med Exchange.
Syntetisk mester
E55 er som tidligere nevnt kjapp i responsen. Dette gjenspeiler seg i de syntetiske Java-testene våre, hvor E55 kommer til dels meget bra ut.
Taletiden er også helt i toppklasse. Dette er knapt overraskende med tanke på den gode batteritiden.
Noe du kanskje vil irritere deg over, er hvordan tekstmeldinger blir varslet som standard. Du får nemlig bare et ikon nederst på skjermen, og du kan ikke trykke direkte for å lese meldingen. Her må du først bla slik at ikonet er markert før du kan trykke for å lese meldingen.
Heldigvis kan du tilpasse startskjermen akkurat slik du vil, og du kan velge en mer klassisk meldingsvarsling hvor det holder med ett tastetrykk for å lese en innkommet melding.
Startskjermen har gode tilpasningsmmuligheter, og du kan ta bort og legge til de fleste feltene som søk, WLAN-skanning, kalender og så videre.
E-post fortsatt ikke perfekt
I tråd med det vi har sett på nyere Symbian-telefoner, er det svært enkelt å sette opp e-post på E55.
E-postleseren er også frisket opp sammenlignet med eldre modeller. Selv om den ser mer moderne ut, er det ikke alt som er mer effektivt enn tidligere varianter. Ved siden av at utseendet er mer moderne har du gode tilpasningsmuligeter, og oppbygningen er nok også mer oversiktlig, men de grafiske effektene gjør at responsen ikke er umiddelbar.
Den største innvendingen mot e-postleseren er at den fortsatt ikke viser HTML-formatert e-post skikkelig. For å se en HTML-formatert e-post (det vil si de aller fleste e-poster) slik den er ment å vises, må du åpne e-posten i nettleseren. Her håper vi det snart dukker opp integrert støtte for dette i e-postleseren i S60.
På plussiden og kjærkomment for mange er støtten for synkronisering av undermapper når du synkroniserer mot Exchange. Det nye utseendet på e-postleseren gjør at dette er lettere tilgjengelig enn tidligere.
Småprogrammer i bøtter og spann
For å hjelpe deg å finne frem stiller E55 med innebygget A-GPS akkompagnert av programpakken Ovi Maps. Navigering i fotgjengermodus er ubegrenset, mens du får ti dager med talestyrt navigering for bil med i prisen når du kjøper E55. Her er alt klart til bruk når du pakker opp telefonen, og det er bare å starte kartprogrammet så er du i gang.
Tilkobling til PC skjer med en MicroUSB-tilkobling, som også brukes for lading.
Internminnet på 60 MB har selskap av et minnekort på 1 GB. Nokia oppgir at det følger med et minnekort på 2 GB med E55, men vårt testeksemplar ble kun levert med minnekort på 1 GB. Med mindre du skal bruke telefonen som musikkspiller, er dette kun av akademisk interesse, da 1 GB holder i bøtter og spann til å lagre bilder, videosnutter og programmer.
Multimedia
Nokia E55 er definitivt ingen leketelefon. I det hele tatt er ikke underholdning den sterke siden til E55.
Helt skrapet er det allikevel ikke. Du kan selvsagt spille mp3 med E55, og Nokia har også funnet plass til en vanlig minijack-tilkobling. Dermed kan du bruke dine egne hodetelefoner istedenfor de medfølgende.
Bra er dette, for de som følger med er av den enkle sorten, og du har mye å hente lydmessig på å koble til et par hodetelefoner av skikkelig kvalitet. Faktisk blir lyden rett så bra fra den innebygde mp3-spilleren.
På lydfronten stiller E55 også med radio. Denne har RDS, slik at du ser hvilken stasjon du lytter til, samt at radioen bytter frekvens automatisk.
Null spill
Antall spill som følger med E55 er intet mindre enn ingen. Ingen krise for en telefon beregnet for forretningsbrukeren, men mange vil nok sette pris på muligheten til å laste ned egne spill.
Forrige generasjon kamera
Der hvor E55 svikter er på kamerafronten. Vel er ikke oppløsningen all verden, og fast fokus er heller ikke noe godt tegn.
Som vi har sett på andre telefoner, er det allikevel fullt mulig å få bedre bilder enn dette ut av slike spesifikasjoner.
Rett nok har du svært gode innstillingsmuligheter, og kameramenyen kan tilpasses etter eget ønske.
Bildekvaliteten er uansett det aller viktigste, og her når ikke E55 opp.
Bilder tatt i fullt dagslys blir akseptable, men detaljgjengivelsen er dessverre heller dårlig, slik at i områder med mye informasjon flyter detaljene sammen. Når mørket senker seg så følger bildekvaliteten med, og bildene fra E55 egner seg som enkle øyeblikksbilder og ikke som erstatning for de bildene du får tatt med et skikkelig kompaktkamera.
Der hvor E55 virkelig faller igjennom er på de syntetiske testene våre. I sine-testen ser vi på detaljgjengivelsen målt i antall linjer som er synlige, og her kommer ikke E55 spesielt bra ut. Går vi videre til utsnittet av hovedkortbildet ser vi at E55 går på en skikkelig smell. Sammenlignet med utsnittet tatt med Sony Ericsson W508, som har samme oppløsning, er bildet fra E55 en eneste grøt. Og da snakker vi ikke om mors velsmakende julegrøt med mandlel, men heller vassen og kald havregrøt.
Videoopptak er faktisk hakket bedre på E55, relativt sett. Kvaliteten er til å leve med, og også lyden blir brukbart tatt opp når du tar video.
Konklusjon
Nokia E55 er siste tilskudd på i stammen av E-serie-telefoner fra Nokia. Dette er telefoner som først og fremst er myntet på proffbrukerne, selv om enkelte av modellene har vært populære også blant dem som vil ha en enkel, men god telefon.
På viktige områder lever E55 opp til medlemskapet i E-serien. Blant annet opplevdes lyden under samtale som meget god. I tillegg er batteriet helt i toppklasse. Vi gikk 4 døgn mellom hver oppladning. Dette er vi godt fornøyd med, spesielt siden vi har aktivert jevnlig synkronisering via mobilnettet.
Hva gjelder synkronisering generelt er E55 godt utstyrt. Den støtter synkronisering mot Exchange og de fleste andre aktuelle standarder. E-postleseren har fått en visuell oppgradering, og støtter også synkronisering av undermapper.
Støtte for visning av HTML-formatert e-post lar fortsatt vente på seg, og er et definitivt minus på en telefon hvor nettopp e-post er en viktig del av funksjonaliteten.
Utover dette har E55 det du forventer av proffunksjoner. Her er blant annet fullversjoner av Quickoffice og PDF-leser.
Spesielt tastatur
E55 har en i utgangspunktet klassisk utforming, men tastaturet gjør at den skiller seg ut fra mengen. Tastaturet er et slags halvveis QWERTY-tastatur. Vi ble aldri helt fortrolige med tastaturet, og det kreves litt tilvenning før du er helt på godfot med tastesettet.
Tastene i seg selv er gode å trykke på, og bruker du ordbok trenger ikke tilvenningsperioden bli for lang heller.
Tykkelsen skal også nevnes. E55 er nemlig en tynn sak som også tåler å bli plassert i en skjortelomme.
Tynt er det også på underholdningsfronten. E55 leveres uten spill, og bildene som kameraet varter opp med er ikke mye å skryte av. Skikelig mp3-spiller og ikke minst inngang for minijack trekker opp inntrykket på underholdsningsfronten.
Helt greit
Alt i alt ender E55 med å være en godkjent telefon for forretningsbrukeren. Vi synes allikevel at tasteløsningen faller mellom to stoler. Bruker du ordbok og vil ha en klassisk telefon med et klassisk tastatur, ja så kjøp nettopp det. Ønsker du en telefon med fullt QWERTY-tastatur, ja det er det like greit å gå for det istedenfor en slags mellomting som E55 må sies å være.
Gode alternativer finnes selvsagt, kanskje først og fremst blant andre E-serietelefoner hvis vi skal holde oss til denne størrelsen og prisen. Blant annet har vi tidligere hatt positive ting å si om den nå utgåtte storselgeren Nokia E51 som et klassisk alternativ. E71 har også vært populær blant dem som er ute etter en kompakt telefon med QWERTY-tastatur. Begge disse begynner dog å dra på årene, og har fått etterfølgere på plass i butikken.