Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSimonsen Freeway F-510

Her er den norske barskingmobilen

Den første norske mobilen siden nittitallet er et komplett mageplask.

Design, skjerm og menyer

Vi har etterhvert testet ganske mange mer eller mindre robuste mobiltelefoner. Det er derfor ikke overraskende at vi igjen har fått en mobil som skal tåle det meste til test. Derimot er det definitivt en overraskelse at det denne gangen er snakk om en norsk mobiltelefon.

F-510 skiller seg ut.
Deksler gjør Freeway tettere enn en vanlig mobil.

Simonsen er tilbake

Det er Simonsen som gjør at vi igjen har en norsk mobiltelefon på testbenken. Simonsen har historie tilbake til 70-tallet, og produserte frem til 90-tallet mobiltelefoner i Norge.

Siden den gang har Simonsen byttet eiere, og har også de par siste årene levert en GSM bordtelefon.

Ved siden av den robuste mobiltelefonen vi tester nå, har de også lansert en mobiltelefon med store taster, BB-200. Denne har vi foreløpig ikke fått prøvd, men den hører hjemme i samme sjanger som Doros pensjonist-mobiler.

Nytt barn, gammelt navn

For de som var med i mobiltelefonens ungdom, vil navnet Freeway vekke minner om slepbare mobiler nedsenket i vann. Modellen Simonsen har lansert nå heter Freeway F-510, og er heldigvis ikke i nærheten av størrelsen til originalen.

Like lite overraskende er det at F-510 ikke er produsert i Norge, men i Kina.

Selv om det er tåligheten som fremheves som F-510s sterke side, er det muligheten for å bruke to SIM-kort som er det mest uvanlige ved F-510. Her kan du nemlig sette inn to SIM-kort og være på nett med to telefonnummer samtidig.

De aller fleste vil nok bruke det ene SIM-kortet de har. Du kan uansett ikke unngå å legge merke til denne funksjonaliteten i menyen. Hvis du for eksempel skal sende melding blir det et tastetrykk ekstra for å velge SIM-kort uavhengig av om du faktisk bruker to SIM-kort eller ei.

Ingen liten andunge

F-510 er både større og tyngre (noen vil hevde styggere) enn andre mobiltelefoner. Telefonen er omgitt av kraftig gummi, og dette er en mobil som ruver godt i bukselommen. Da kan det være mer praktisk å ha Freeway i beltet, for eksempel i den medfølgende belteklipsen som følger med.

Synes du ikke du får vist frem Freeway godt nok ved å la den dingle i beltet, kan du også henge den rundt halsen med den medfølgende nakkestroppen.

Hvor mye tåler den?

Det store spørsmålet mange vil stille seg er akkurat hvor mye F-510 tåler. Det er ingen tvil om at Simonsen ønsker å posisjonere denne telefonen blant de tøffeste av de tøffeste.

Forkortelser som IP-66 og MIL810F underbygger det robuste inntrykket som designen gir. Det er ikke til å komme bort fra at Freeway ligner svært på flere av Sonims modeller, for eksempel XP3300 Force som vi nylig har testet, selv om Simonsen sier Freeway helt anderledes under skallet

Lukkemekanismen for batteridekselet ligner også veldig på løsninger vi har sett tidligere på robuste telefoner. Nettopp batteridekselet skal vise seg å være et svakt punkt på Freeway, akkurat som vi har sett det være det på flere andre robuste telefoner. Det er neste litt merkelig at produsenter av robuste telefoner ikke klarer å finne på en bedre patent for å lage en tett mobiltelefon.

Også baksiden er tøffere enn de fleste.
Mengder av gummi gjør F-510 god å holde i.

I motsetning til hva som først ble hevdet, skal ikke F-510 tåle å havne under vann. Uten at vi skal stå som garantist er det allikevel liten tvil om at F-510 vil tåle en dukkert vesentlig bedre enn de fleste andre mobiler, og får du plukket den kjapt opp igjen vil den med stor sannsynlighet overleve et lite bad.

Vannsprut er den derimot sertifisert for å tåle, og vi spylte den derfor 30 sekunder i dusjen. Telefonen fungerte fint etterpå, men da vi åpnet telefonen for å sjekke hvordan det stod til, hadde det tydelig komme inn noe vann bak batteriet. Vi opplevde også at tastene ble noe overivrige av vannspruten, og til tider bladde rundt i menyene av seg selv.

I forkant hadde vi sluppet den noen ganger i betongen fra to meters høyde, noe den også skal tåle. Dette tåler Freeway uten andre problemer enn at batteri og bakdeksel løsnet ved et av fallene. Før vi utsatte F-510 for vannsprut sørget vi for å skru til batteridekselet skikkelig, men dette var altså ikke nok til å hindre at vann trengte inn.

I tillegg har vi brukt F-510 i all slags vær, noe som denne sommeren stort sett har vært øsende regnvær. Har vi kommet over en sølepytt har vi heller ikke være fremmed for å miste mobilen i denne, men Freeway fungerer like bra.

Nøyaktig hvor mye som skal til for å ta knekken på F-510 vil vi komme tilbake til i en samletest av robuste mobiletelefoner. I mellomtiden kan vi fastslå at den vil tåle det meste av dagligdagse påkjenninger, selv om det kan virke som den ikke tåler like mye vann som for eksempel Sonims modeller.

Inntil vi får brakt dette på det rene kan du se videoer av andre robuste telefoner hvor vi skyter, sladder og kjører over telefonene for å ta knekken på dem.

Trykkfølsom skjerm

Om ikke utseendet er klassisk, så er formen det.

I motsetning til de fleste andre robuste telefoner, har F-510 en trykkfølsom skjerm. Skjermen er av den restitive typen, hvilket vil si at den reagerer på fysisk trykk. Skjermstørrelsen kombinert med oppbygningen av menyene gjør at trykkskjermen blir mest av akademisk interesse. Selv om det følger med en pekepenn for å kunne trykke presist på skjermen, er det i de fleste tilfeller mer naturlig å bruke tastaturet for å betjene F-510.

Noen vil sikkert sette pris på muligheten for å trykke på skjermen, men denne gangen synes vi det fungerer såpass dårlig at vi heller hadde sett at Simonsen droppet trykkskjermen og heller gjorde F-510 billigere, sterkere og/eller enklere i konstruksjonen.

Med en skjermstørrelse på drøyt to tommer er det klart at denne skjermen egner seg best til enkel bruk, men så er da heller ikke dette en telefon for deg som skal se på video, spille og surfe med mobilen.

Simonsens svake punkt

Det viser seg ganske fort at det ikke er skjermen til er F-510s svake punkt. Menyene kommer du derimot til å irritere deg ofte over dersom du kjøper en F-510. At du må trykke tre ganger for å åpne tastelåsen kan nok forsvares med at det skal være ekstra vanskelig å åpne tastelåsen uten å ville det på en slik robust telefon.

At menyene er håpløse å finne frem i og at de på tross av telefonens enkelhet reagerer tregt kan derimot ikke forsvares selv på en robust mobiltelefon. For å si det enkelt så lagde Nokia enklere og mer brukervennlige menyer enn dette allerede i forrige årtusen.

Vi påstår ikke at det som kanskje er hovedkonkurrenten, Sonim, har de mest brukervennlige menyene heller, men vi har vanskeligheter med å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å lage en meny som er enkel å bruke på en robust mobiltelefon. Selve ikonene har en viss likhet med de Sony Ericsson hadde i sine mobiltelefoner for et par år tilbake, men her må du belage deg på å trykke mye mer. Om du bruker filbehandleren, skal prøve å finne ut hvor Bluetooth-funksjonen er gjemt eller bare vil skrive en SMS blir det mye unødvendig trykking og lite intiutiv oppbygning.

Hva gjelder SMS-funksjonen så har F-510 også norsk ordliste, men denne kan enklest oppsummeres som kjerring med slips. Tok du ikke den så er altså ordboken en dårlig vits og inneholder ikke selv de mest elementære norske ord.

Tilbehør

Esken som F-510 leveres i skiller seg ut fra det meste vi har sett. Esken er nemlig ingen eske, men en koffert. Kofferten inneholder blant annet ikke bare en vanlig 220-volts lader, men også en sveiv for å lade telefonen med. Er du uten tilgang på strøm kan du altså lade batteriet ved å plugge i sveiven og sveive i vei. Siden batteriet er på romslige 1800 mah må du nok sveive på deg både tennisalbue og musearm for å fullade batteriet på denne måten, men det kan være praktisk i en situasjon hvor telefonen er tom for strøm og du er nødt til å ta en kort samtale eller sende en SMS.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1800 mah)
  • Lader med datakabel
  • Lader med sveiv
  • Belteholder
  • Nakkestropp
  • Minnekort på 2 GB
  • Håndfri
  • Brukerveiledning
  • Hodetelefoner