Tek.no

Test Firefox 5

Test av nye Firefox 5

Nettleseren har blitt forbedret på enkelte områder.

5 Juli 2011 10:06

For et par måneder siden testet vi fem forskjellig nettlesere, inkludert den forrige versjonen av Firefox.

Hvilken nettleser skal du bruke?
Vi har testet fem nettlesere

Mozilla bestemte seg i april for å oppgradere Firefox-nettleseren oftere. Da ble den såkalte Aurora-kanalen lansert. Her kan brukere laste ned tre forskjelige utgaver av Firefox: Aurora, betaversjon og fullversjon. Hensikten er at brukere skal kunne teste ut funksjoner som er tidlig i utviklingsfasen (Aurora).

Firefox 5.0 ble lansert i forrige uke, vi har benyttet nettleseren siden for å se nærmere på hva Mozilla nå har fått på plass, samt hvor god den faktisk er. Det er nemlig ikke gitt at økt lanseringstakt gir et bedre produkt.

I bruk

Firefox 5.0 kan lastes ned fra mozilla.com. Den nye (5.0) versjonen er ganske lik den gamle (4.0). Grensesnittet er noenlunde det samme.

Mozilla har som før fjernet stopp-knappen, eller rettere sagt den er blitt kombinert med Oppdater-knappen. Firefox-knappen er fortsatt øverst til venstre. Her skal man få tilgang til det meste fra samme menyen. Denne menyen er uendret fra forrige Firefox-versjon.

Få endringer fra Firefox 4.0

Funksjoner som faner, bokmerker, utvidelser og synkronisering er ikke blitt endret i den nye versjonen. Vi har allerede omtalt disse funksjonene i vår test av Firefox 4.0, og anbefaler at du tar en kikk der for mer informasjon.

De aller fleste funksjonene viste seg å fungere tilfredsstillende den gangen vi testet forrige Firefox 4. Det var imidlertid ett unntak, «ny fane»-funksjonen åpner bare en helt tom fane, uten snarveier eller andre muligheter. Vi ser dessverre at dette er uendret i Firefox 5.0.

CSS-animasjon

Støtte for CSS-animasjon er en av nyhetene i Firefox 5.0. Dette gir muligheten for animasjoner uten bruk av Javascript eller eksterne teknologier. Vi finner flere demoer av dette på denne siden, eksempelvis denne som viser tekst som beveger seg frem og tilbake på skjermen (du må bruke Firefox 5 for at siden skal fungere)

Konklusjon

Vi testet Firefox 5.0, og kan konkludere med at den ikke er så veldig forskjellige fra versjon 4.0, i hvert fall ikke når det gjelder utseende og funksjoner.

Støtten for webstandarder er også veldig lik forrige versjon. Videre er det knapt merkbar forskjell på ytelsestestene, mellom Firefox 5.0 og den tidligere versjonen. En av testene (Kraken 1.0), som gjennomfører flere ulike typer test av Javascript-ytelse, viser imidlertid forholdsvis stor forbedring i den nye Firefox-versjonen.

Dette betyr ikke at Firefox bør unngås - Firefox er fortsatt et godt alternativ. Det betyr at Firefox 5.0 kunne etter vår mening gjerne hatt versjonsnummeret 4.1 – folk flest vil ikke merke noen forskjell.

+ Tilbyr et stort antall utvidelser
+ Innebygd synkronisering
+ Enkelte av ytelsestestene viser et godt resultat

- «Ny fane» er tom (uten innhold)
- Liten endring fra versjon 4.0 til 5.0

Se ytelsestestene ("benchmark") på Hardware.no

Les også
Vi elsker visst denne nettleseren
Les også
Mozilla viser fram nytt Firefox-design
Les også
Brukte internett for første gang i sitt liv
annonse

Les også