TestNokia Lumia 900

Tidenes beste Windows-mobil

Nokia Lumia 900 tar over etter Lumia 800 som Nokias toppmodell.

Skjerm, design og menyer

Nokia Lumia 900 er arvtakeren til Lumia 800, Nokias første Windows-mobil. Da Nokia slapp Lumia 800 hevdet de selv at den var produsert under tidspress. Nå har de hatt bedre tid på seg, og resultatet er Nokia Lumia 900.

Oppblåst Lumia 800

Det første du vil se når du får en Nokia Lumia 900 i hendene er at den likner svært mye på forgjengeren. Ved første øyekast ser det ut som om den eneste endringen er størrelsen. Mens Lumia 800 hadde en skjerm på 3,7 tommer, måler skjermen på Lumia 900 4,3 tommer, det samme som skjermen på Samsungs bestselger, Galaxy S II.

Men selv om forskjellene på de to Nokia-modellene er små, så er de ikke helt uvesentlige. På toppen av Nokia Lumia 800 er det to lokk – ett til MicroSIM, og ett som skjuler MicroUSB-porten. På Lumia 900 er det ingen slike lokk, men en liten MicroSIM-kort-holder som du trenger et verktøy for å skifte. Verktøyet kan være så enkelt som en binders, eller du kan bruke den lille metallpinnen som følger med i esken.

Det betyr at lokket over USB-kontakten er borte, så du slipper å måtte fikle med dette hver gang telefonen skal lades. På toppen av telefonen er det også utgang for hodetelefoner, og et lite hull der det sitter en ekstra mikrofon som brukes i forbindelse med telefonens støyfilter. Pass bare på at du stikker bindersen i riktig hull når du skal bytte SIM-kort.

Standardtaster

På høyre side av telefonen finner du de samme tastene som på Lumia 800 – en volumtast, av/på-tast og kameratast. Venstre side av telefonen har hverken taster eller tilkoblingsporter, noe du heller ikke finner i bunnen av telefonen. Der ligger en høyttaler skjult under 129 bittesmå hull som er presist drillet gjennom chassiset.

Chassiset er støpt i ett stykke plast, uten en eneste skjemmende søm eller deksler som kan løsne. Plasten som brukes er et polykarbonat. Dette materialet er robust og gjennomfarget, men ikke mer robust enn at du over tid kan risikere å finne riper i den. Plasten vil også kunne få skjemmende hakk om du er uheldig og mister telefonen.

På baksiden har Nokia Lumia 900 en kort sølvfarget stripe der Nokia har fått plass til kamera, egen logo og teksten som forteller at optikken i kameraet er levert av Carl Zeiss. Ved siden av stripen, over kameraet, er det en liten LED-lampe som fungerer som fotolys.

Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, men tre berøringsfelter under skjermen. De tre feltene har funksjonene tilbake(angre), hjem og søk.

Større skjerm = dårligere oppløsning

Den store skjermen har 480 x 800 piksler. Det er langt under pikseltettheten på konkurrentenes toppmodeller. Pikslene kan skimtes med det blotte øye, men tettheten er tilstrekkelig til at skjermen fremstår som rimelig skarp. Det er brukt en AMOLED-skjerm med det Nokia kaller Clear Black. I praksis betyr det at det er et filter i glasset som fjerner reflekser og sørger for at det som skal være sort er helt sort, og ikke bare nesten sort slik det er på LCD-skjermer. Dette reduserer behovet for å skru opp lysstyrken og gir god innsynsvinkel.

Nokia har gjort en god jobb med skjermen. Enkelte vil nok ønske seg en enda skarpere skjerm, men vår oppfatning er at selv svært små og tynne bokstaver er lett leselige på Lumia 900. Skjermen fungerer ikke særlig godt i direkte sollys, men med litt vinkling og skygging med hånden er dette ikke noe større problem. Lysstyrken stilles automatisk etter lysforholdene, eller du kan velge mellom lav, middels og høy lysstyrke i innstillingene. På høy lysstyrke tappes batteriet svært raskt. Unngå å bruke høy lysstyrke om det ikke er absolutt nødvendig.

AMOLED-skjermer har en tendens til å være vel mettet med farge. På denne modellen synes vi fargebalansen er god, innsynsvinkelen er god, og det er ikke skjemmende blåstikk i det som skal være hvitt. Men siden det ikke er hvite piksler i skjermen (hvitt dannes ved hjelp av rødt, grønt og blått lys), kan store hvite flater se en anelse grå ut.

Skjermen er ripesikker, og godt er det. Den stikker nemlig en halv millimeter ut av telefonen, og ligger med det nokså utsatt til.

Velkjent innhold

Applikasjonene og funksjonene er nesten helt identiske med de som du finner på Lumia 800. Unntaket er at du har frontkamera på Lumia 900, med de ekstra mulighetene det gir. I tillegg er det installert apper for VG, Aftenposten, Rimi og TV2. Dette er applikasjoner som ikke var ferdige da Lumia 800 kom i salg, men som nå kan lastes ned gratis på alle Windows Phone-modeller.

Brukergrensesnittet på Windows Phone 7.5 kalles Metro, og er bygget opp på en måte der du har firkantede felter på startskjermen. Disse ligger i to kolonner (enkelte ruter dekker begge kolonnene), og kalles for «Live tiles». Hver slik tile representerer et program på telefonen, og du kan ha så mange av dem du vil, samlet under hverandre.

Oppdateringer på startskjermen

«Live» henspeiler til at en slik tile kan ha innhold som oppdateres fortløpende. Eksempelvis vil du kunne se om du har fått meldinger ved å se på tilen som åpner meldingsfunksjonen, mens tilen som åpner kalenderen viser kommende oppgaver og avtaler.

Ikke alle slike tiles oppdaterer seg. Du kan også lage dine egne tiles. For eksempel kan du velge å ha en kontakt på en egen tile, og se oppdateringer fra kontakten på mobilens startskjerm. Du kan også legge bokmerker til nettsider på tiles, og se dem oppdatere seg ved endringer på siden.

For å legge noe på startsiden går du bare til applikasjonen, åpner undermenyen fra de tre små prikkene nede i høyre hjørne, og velger «fest til start».

Rekkefølgen på startfeltene bestemmer du selv ved å trykke og holde på tilen til den «løsner». Så kan du skyve den dit du ønsker og droppe den der.

Applikasjonene som ikke finnes på startskjermen finner du ved å trekke startskjermen til venstre. Her ligger de listet under hverandre. Å legge disse på startsiden er enda enklere. Trykk og hold på et ikon, og du får opp valgmulighetene fest til start, gi karakter og vurdering eller avinstaller. Microsofts egne applikasjoner kan hverken avinstalleres eller utstyres med karakter og vurdering.

Enkelt å lære seg

Når du åpner en applikasjon som har flere nivåer, vil du se en flik av neste side i høyre kant på skjermen. Det gjør det lett å holde oversikt over menystrukturen. Blar du til det ikke er flere nye sider, kommer du til forsiden igjen.

Det tar litt tid å venne seg til alle nye grensesnitt, men dette burde ikke være avskrekkende. Det er lite galt du kan gjøre ved å prøve deg frem.