Tek.no

Test

Gangsterfilmen som skulle ende alle gangsterfilmer

25 Feb 2011 21:25

I Once Upon a Time in America følger vi David "Noodles" Aaronson og hans jødiske venner gjennom 50 år med oppvekst og et liv som er preget av kriminalitet og forræderi. Hva skjedde egentlig og hvorfor kollapset gjengen?

Filmen

Jeg får kaste brannfakkelen med én gang: jeg er ikke spesielt begeistret over Once Upon a Time in America – en film som er hyllet av mange og kalt "gangsterfilmen som skulle ende alle gangsterfilmer." Filmen har enkelte fortellingsmessige svakheter, er forferdelig sexfiksert og er tidvis direkte uengasjerende.

Historien om de fire vennene er klisjéfylt og ufokusert, og inneholder et par eksempler der filmskaperne hopper bukk over interessant historieformidling til fordel for fremgang.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Det verste eksempelet her er når Noodles settes inn i fengsel som ung, og kommer ut som litt eldre. Da har plutselig kameratene bygd opp et aldri så lite gangsterimperium og alle er dresskledde og har horer i armkrokene. Dette føles så utrolig billig og lettvint, og er rett og slett litt skuffende.

Filmens hysteriske fokus på sex er en annen ting. Dette er ubehagelig og slitsomt å bivåne – øyeblikkene med nabolagets hore er pinlige affærer som blir dratt nesten like langt som når Patsy lurer på om han skal spise kaka eller ikke.

Når det er sagt er det klart at Once Upon a Time in America også har mye positivt å by på. Mysteriet og de ulike tidsmessige nivåene er filmens sterkeste kort – er alt ekte? Er noe falske erindringer og/eller fantasier? Dette flersidige forholdet har et stort potensial, men blir litt rotet bort i filmens langdryge hastighet og øvrige negative elementer.

Ennio Morricones fantastiske filmmusikk må selvsagt nevnes, for her er det mange såre og nydelige temaer som blir spilt. Dette reflekteres spesielt godt i forholdene Noodles/Max og Noodles/Deborah – som er tragiske (i positiv forstand for filmens del) på sine ulike måter.

Ellers ikles filmen av godt skuespill fra alle involverte – enten det måtte være en ung Jennifer Connely eller "aldrende" Robert De Niro og James Woods. Teknisk håndverk er glimrende, men alt dette hjelper dessverre ikke mot de negative aspektene ved filmen – og at vi loves Joe Pesci men bare såvidt får se snurten av ham er heller ingenting å glede seg over.

Er Once Upon a Time in America gangsterfilmen som endte alle gangsterfilmer? Overhodet ikke. Vi fikk Goodfellas bare seks år senere, og The Godfather-filmene hadde allerede markert seg som konger på haugen.

Likevel – Once Upon a Time in America har mye positivt å by på. Den særegne fortellingen med ulike lag av fortid, nåtid og fremtid er uten tvil et spennende trekk, og vitner om hvor stadig mer avansert filmskaper Sergio Leone ble i løpet av karrieren sin.

Teknisk

Video

Once Upon a Time in America blir presentert i sitt opprinnelige sideforhold 1.85:1 med 1080p/AVC. Selv om jeg ikke har sett kildematerialet eller filmen på kino, later det til at denne Blu-ray-gjengivelsen er tro mot filmens opprinnelige uttrykk. Vi får sterke og solide svarttoner og en skarphet i bildet som ikke var der på DVD-utgivelsen jeg har sett tidligere.

Nå er ikke alle svarttoner like stabilt fremstilt, men det ser ikke ut til at dette skyldes digital forkludring, men heller kommer av originalmaterialets uttrykk. Enkelte innstillinger er litt slørete, men igjen henviser jeg dette til kilden. Bildet ser altså ut til å være en svært solid fremstilling av filmen, og man kan vel neppe klage når det verken er nevneverdige artefakter eller annet å sette fingeren på. Bildet er med andre ord godkjent!

Audio

DTS-HD Master Audio 5.1 er kodeken som man får høre filmens lydbilde med på denne Blu-ray-utgaven. Once Upon a Time in America ble spilt inn i mono, men dukker opp i tapsfritt 5.1-format for denne utgivelsen. Da er det godt å kunne konstatere at filmen har beholdt sitt nedtonede auditive uttrykk, med fokus på front hva lyd gjelder.

Selv om dette ikke er til å få bakoversveis av, sier det likevel litt om studioets forsiktige og respektfulle behandling av kildematerialet. Er det ikke surround, så er det ikke surround. Lyden er derimot sylskarp og har en svært god gjengivelse av alt fra stemmer og pistollyder til bakgrunnsstøy. Vi blir også servert Ennio Morricones herlige filmmusikk, så det er egentlig ingenting å klage over her heller.

Ekstramateriale

  • Commentary by Richard Schickel
  • Once Upon a Time: Sergio Leone
  • Theatrical Trailer

Konklusjon

Hvis du liker Once Upon a Time in America, vil denne Blu-ray-utgivelsen muligens virke en smule skuffende med tanke på det skrale ekstramaterialet som følger med. Lyd og bilde er likevel godt gjengitt tatt kildematerialet i betraktning, og man kan trygt kjøpe denne utgaven hvis man ønsker å oppleve at filmen ser bedre ut enn noensinne.

Les også
Purpurfargen på blåstråle
Les også
Trolljakt på Blu-ray
Les også
Alice i HD-land
Les også
God spagetti-western
annonse