Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cougar A450 W

Introduksjon

Compucase er en større OEM-produsent som har holdt på i bransjen i over 20 år. Som OEM-produsent har de mer eller mindre være vært en fabrikk som lager kabinetter og strømforsyninger for giganter slik som Dell og HP. Men, for et par år siden rettet de også fokuset mot privatmarkedet og startet selskapet "Cougar".

Cougar har vi allerede møtt på et par ganger innenfor strømforsyningssektoren. Det startet litt hardt, men med den andre generasjonen kom de seg virkelig. Det siste året har de spyttet ut massive mengder med nye produkter, bare i våres ble det lansert 17 nye produkter.

I dag skal vi ta en titt på en litt mindre modell som tilhører A-serien. Dette er strømforsyninger som er beregnet for lett bruk, med enheter fra 300 til 450 W. Sistnevnte står nå klar på testbenken for litt hardkjør. Bli med meg videre, så ser vi nærmere på hva Cougar har å by på denne gangen!

Takk til Cougar som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Cougar A 450W
FormfaktorATX12V Rev:2.3
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT+3,3 V+5 V+12 V1+12 V2 +12 V3+12 V4 -12 V+5 Vsb
Strøm24 A15 A22 A20 A - 0,3 A2,5 A
Totalt Effekt Ut120 W-420 W ---3,6 W12,5 W
450 W--------

Som alle andre strømforsyninger i denne effektklassen har du ikke enorme tilganger på amperé, men Cougar har balansert det godt. Det hele er basert på to +12 V-linjer som til sammen gir deg 420 W. +5 V-linjen er ikke spesielt stor alene, men for en slik strømforsyning skulle det holde. Sammen med +3,3 V-linjen får du her tilgang på 120 W.

Naturlig nok er det Compucase som står for produksjonen av selve strømforsyningen, moderselskapet til Cougar. Strømforsyningen holder de standardiserte fysiske ATX-dimensjonene, og den vil derfor passe i alle ATX-kabinetter. Videre ser vi at enheten har fått bronsesertifisering av 80-plus-direktivet.

På kontaktsiden av strømforsyningen finner vi tre av den periferiske typen, og seks SATA-tilkoblinger. Videre er enheten utrustet med to PCIe-tilkoblinger og en 8-pins +12 V-kontakt. Noe litt genialt vi merker oss, som virkelig andre produsenter også burde få til oftere, er at SATA- og de periferiske kontaktene er samlet på samme kabler.

Strømforsyningen er ikke modulær, et valg som trolig er tatt for å holde prisen nede. Mangel på modularitet er alltid en ulempe, spesielt om du har et lite kabinett, men vi merker oss at det er veldig få kabler og holde styr på. Du vil nok bruke de fleste, så det er minimalt med andre kabler som rotes bort.

En nærmere titt

Strømforsyningen leveres i en helt enkel kartong. Vi liker at Cougar ikke har tatt helt av når det gjelder innpakkingen til en slik strømforsyning. Alle små slike detaljer hjelper prisen ned til et hyggeligere nivå, det er tross alt begrenset hvor mye man vil betale for en strømforsyning på 450 W.

Viften er 12 cm bred enhet, med Cougars eget klistremerke satt på. Et raskt søk i UL-registeret viser at det er Young Lin Tech som står for produksjonen, men vi har ikke klart å finne en spesifikasjonsliste på akkurat denne enheten. Cougar på sin side påstår at enheten skal ha et støynivå på 17,8 til 29 dBA.

På innsiden av strømforsyningen ser vi at det er godt med plass der den varme luften kan flyte rundt. Det varmeste komponentene får hjelp av noen små aluminiumsfinner. På sekundærsiden skimter vi også en temperaturreguleringsenhet for viften.

På primærsiden finner vi en kondensator fra Nippon Cemi Con. Dette er et godt merke, og med en temperaturrate på 105°C skulle det hele trolig duge. På sekundærsiden ser vi at det er Teapo som står for produksjonen, noe som slettes ikke er et dårlig valg.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 100, 200, 300, 400 og 450 watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,9 dBA

Spenninger

Vi tester omtrent alltid strømforsyninger ved fem stadier, noe som i dagens tilfelle betyr at vi har dekket spekteret ganske så godt. Ved 100 W belastning starter faktisk alle linjene 0,01 V over sitt ideelle ståsted, noe som på ingen måte er galt.

+12 V-linjen går det generelt sett veldig godt med, 1,25 % som maksimalt avvik er på ingen måte ille. +5 V-linjen beveger seg i grenseland, men gjør det fortsatt godt med et avvik på 3 %. Videre følger +3,3 V-linjen, et sted det kunne godt bedre. Et avvik på 3,64 % er litt over kanten, men det er fortsatt brukbart.

+12 V+5 V+ 3,3 V
100 W0,08 %0,60 %0,30 %
200 W-0,25 %-0,40 %-0,91 %
300 W-0,50 %-1,00 %-1,82 %
400 W-1,08 %-2,00 %-2,73 %
MAKS-1,25 %-3,00 %-3,64 %

Rippel

Denne gangen fikk vi dessverre ikke gjort rippelmålinger. Når vi gjør disse målingene lytter vi på både den positive lederen og jordingen. Dette gjør at vi benytter begge de to kanalene oscilloskopet vårt har. Dessverre ser det ut til at én av disse kanalene har tatt kvelden, og det var derfor ikke mulig å gjøre rippelmålinger.

Effektivitet

Cougar lover selv at strømforsyningen skal kunne gi deg opp mot 89 % effektivitet. Det hadde i så fall vært et veldig godt tall, men det forundrer oss samtidig at 80-plus-direktivet "bare" har gitt enheten bronsesertifiseringen. Uansett, dette er godt nok, spesielt for oss som bor i kalde Norge. Vi måler en effektivitet som strekker seg opp til 87,7 %, og man skal ikke se bort i fra at enheten mellom våre målinger har tippet 88 %, riktig nok på et 230 V-nett.

Støynivå

Vi ville aldri forventet at strømforsyningen skulle holde et støynivå på 17 dB slik Cougar har lovet, det er rett og slett et tall som er langt under bakgrunnsstøyen i et stille soverom. Uansett, tallene vi faktisk måler er helt streite. Enheten kjører rolig og pent helt til midten av løpet, før det tar seg opp noe. Rundt 30 dBA er det vi vil omtale som stillegående, og dagens testkandidat legger seg altså litt over dette.

Konklusjon

Cougar har igjen laget det vi vil omtale som et godt produkt. Cougar A450 W er en god og billig strømforsyning, og vi vil påstå at de som eventuelt kjøper akkurat denne enheten, vil bli fornøyd uansett hva. Men, vi vil også trekke frem at det finnes bedre alternativer der ute.

De forskjellige primærlinjene leverer en stabil flyt av strøm, men enkelte av linjene mener vi kunne hatt en noe mer korrekt spenningsverdi. +5 V-linjen holder seg akkurat innenfor våre marginer, men +3,3 V-linjen beveger seg litt langt ut fra idealverdien etter vår smak.

Strømforsyningen holder også en ganske så god energieffektivitet, vi måler verdier tett oppunder 88 %. Videre lager ikke strømforsyningen spesielt mye lyd, men vi vil trekke frem at den høres litt mer enn hva vi vil definere som direkte stillegående.

Selv om vi ikke fikk målt rippelen denne gangen, har vi sterk tro på at dette ikke ville gjort noe for sluttresultatet. A450 W er en god strømforsyning totalt sett, men vi ser at Chill Innovation CP-450F 450 W er et sterkere produkt. Denne strømforsyningen bærer på like mye effekt, den koster ganske nøyaktig det samme, men den er totalt sett hakket kvassere på alle fronter.

For 500 kroner får du en strømforsyning på 450 W som du vil bli fornøyd med, med den når kvalitetsmessig ikke opp til konkurrentene. Den er god, men mangler den siste lille piffen som ville dratt den ut fra mengden.

+ Fin pris
+ Helt streit kvalitet
+ Fin effektivitet
+ Streit støynivå


- Vi savner modulære kabler
- Du kan få mer andre steder

annonse