Tek.no

Test

Blackberry Pearl 9105

3 Sept 2010 15:26

Blackberry Pearl 9105

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

BlackBerry har opparbeidet seg et rykte som mobiltelefonen for amerikanske kjendiser og direktører. Med stor skjerm og full qwerty på fronten skapte RIM en design som ble trendsettende, og som siden er kopiert på businessmodeller fra alle de store mobilprodusentene.

Men med BlackBerry Pearl 9105 går RIM motsatt vei og lanserer en klassisk bartype-mobil. Dette er en standardmobil med alle tegnene plassert på tolv taster, et såkalt T9-tastatur. Modellen skal gjøre det enklere for alle å gå over til BlackBerry, mener Trigcom, som selger telefonen i Norge. Men den spesielle BlackBerry-funksjonaliteten er fremdeles intakt.

Sikkerhet

Det betyr kort og godt at telefonen benytter BlackBerrys eget system for kommunikasjon og fildeling. Løsningen har vært godt mottatt av selskaper som setter pris på det høye sikkerhetsnivået BlackBerry gir. Her skal du kunne hente sensitive dokumenter fra bedriftens server uten at det er noen fare for at innholdet skal kunne snappes opp av uvedkommende.

Samtidig er løsningen basert på at all data pakkes om på en egen server, og sendes til mobilen i små krypterte datapakker. Resultatet er at du kan surfe på Internett og lese dokumenter uten å måtte laste ned mer data en det som er strengt nødvendig. Det gir reduserte utgifter til datatrafikk, og kan spare deg eller bedriften din for mye penger om du er en flittig bruker av data på mobilen.

Design

Fronten er ikke veldig spennende, men bølgeformen på tastene gir den likevel et særpreg. Midt under skjermen finner vi en tast som også fungerer som berøringsfelt for styring av telefonens peker. På hver side av denne tasten finner vi BlackBerrys menytast og tilbaketasten, og ytterst på hver kant har vi samtaletastene (rør-taster). Tastenes utforming gjør det enkelt å taste riktig, også for den som måtte ha nokså store fingre.

Telefonen er godt avrundet med friksjonsbelegg på sidene som gjør telefonen behagelig å holde i mens vi snakker i den. På venstre side i dette friksjonsfeltet kjenner vi en liten forhøyning. Denne trykker du på for å aktivere talekommando. På samme side er også uttak for lyd (3,5 mm) og microUSB-kontakten.

På høyre side finner du volumtaster og en kameratast. På toppen er det dedikerte musikktaster.

Telefonen støtter MicroSD, men for å bytte kort må batteridekselet av. Kortet kan være litt vrient å få ut uten å fjerne batteriet.

BlackBerry Pearl 9105 har en smal metallramme som ligger opp mot fronten langs sidene av telefonen. Øverst og nederst bøyer den av, så den blir synlig som bredere felter på telefonens bakside. Bakdekselet er i plast, men ser ut som om det er i børstet metall. Mellom metallisten og toppen av batteridekselet ligger et felt med kamera og fotolys.

Skjermen måler 2,3 tommer diagonalt, og har en oppløsning på 360 x 400 punkter. Pikseltettheten er med andre ord svært høy, og skjermen fremstår også som klar og god, om enn noe liten for en smartmobil.

Telefonen virker solid bygget, og vi synes den er ganske pen, til tross for at fronten ser litt ”plastikk” ut. I hvilemodus er skjermen sort, eller den viser en analog klokke.

Kraftig

Tilsynelatende er dette en mobiltelefon av den typen som det går tretten av på dusinet, men skinnet bedrar. Pearl 9105 er rett og slett en liten kraftpakke, med lynkjapp Wi-Fi (802.11n), GPS, optisk styrefelt, mulighet for å kjøre en drøss med nedlastbare programmer, og en relativt kjapp prosessor.

Kameraet er litt enklere enn det vi er blitt vant til på avanserte mobiltelefoner, med en oppløsning på 3,15 megapiksler. Her er fotolys i form av en liten diode, men effekten av denne lampen er svært begrenset.

Du kan også gjøre videoopptak med BlackBerry 9105, men det er ikke mulig å sende dem til YouTube, med mindre du krymper dem til MMS-størrelse og sender det som e-post til kontoen din på YouTube-serveren.

Her har vi lastet opp en video fra BlackBerry Pearl 9105 via PC:

Selv om BlackBerry Pearl 9105 fungerer best i et BlackBerry-miljø, så er det ingen ting i veien for å laste ned e-post også fra andre tilbydere, som Gmail, Yahoo og Exchange. Vi har satt opp testeksemplaret vårt til å laste ned e-post fra Exchange Server, men det er kun mulig gjennom IMAP. Du får posten til telefonen, men du får ikke adgang til kalender og kontakter på Exchange-serveren.

Taster

Det tar litt tid å venne seg til menystrukturene i BlackBerry 9105. Vi kan ikke bla ved å vippe på navigasjonstasten, eller navigere med skjermtrykk. Tastene er nokså greie å bruke, med unntak av de to som ligger på hver sin side nederst på telefonen. Disse har nemlig to funksjoner hver, og det er fort gjort å trykke forkjært. Vi stusser også litt over at de nordiske tegnene æ, ø og å ligger som alternativer på 1-tallet, slik Trigcom opplyser at de gjør. Vi har et tidlig testeksemplar der ”ø” ligger under ”o”, mens vi må finne ”æ” og ”å” i en egen symboltabell, så vi har ikke fått testet hvordan dette fungerer på salgseksemplarene.

Vi har nevnt at skjermen på BlackBerry Pearl 9105 er skarp og klar. Det er bra, for ellers hadde det ikke vært mulig å tyde skriften i enkelte av applikasjonene. Når vi skal legge inn tekst til innstillinger av e-post må vi frem med forstørrelsesglasset. Her er teksten så liten at den knapt er synlig.

Det er mulig å endre tekststørrelse på telefonen, men det påvirker bare menytekster. Tekst vi legger inn på nettsider er fremdeles like uleselig. Her finnes en forstørrelsesfunksjon, men det blir for tungvint å måtte bruke denne.

Serverløsninger

BlackBerry er først og fremst kjent for sitt høye sikkerhetsnivå. Det er bra for bedrifter og andre som har mange hemmeligheter. For de fleste av oss er dette sikkerhetsnivået ikke nødvendig. I tillegg er BlackBerry kjent for å komprimere data som sendes til mobilen, slik at du kan lese e-post, se bilder og hente informasjon uten å måtte laste ned fullversjoner med unødig mye data. Bruker du BlackBerry til e-post vil datatrafikken reduseres betydelig i forhold til hva som er vanlig ved bruk av e-post på mobilen. Til gjengjeld laster du ikke ned filer til lokal lagring.

Blant løsningene som er spesielle for BlackBerry er en chatteklient som lar deg sende meldinger til andre brukere av BlackBerry Messenger uten at det koster deg noe. Her ser du også om kontaktene dine er tilgjengelige, og om de leser meldingen din.

En spesiell detalj ved telefonen er at den har en samleboks for alle innkommende meldinger. Dermed får du raskt oversikt over alle typer meldinger, uten at du trenger å åpne mange programmer.

Bedrift eller privat

BlackBerry leveres med to ulike serverløsninger. Dene enkleste kalles BlackBerry Internet Solution (BIS), mens den andre og mer avanserte løsningen kalles BlackBerry Enterprise Solution (BES). Begge løsningene kan brukes av privatpersoner, men normalt vil du klare deg med Internett-løsningen (BIS). Dette er en modell der tjenestene du bruker finnes på en server som du får tilgang til via mobilnettet. Serveren kommuniserer med Internett og behandler alle data før de sendes som krympede pakker til din mobiltelefon. Det er med andre ord denne serveren som laster ned e-post og nettsider fra utsiden, og leverer innholdet ferdig tilpasset til telefonen.

BIS kan også betjene hurtigmeldinger som Windows Live Messenger, Google Talk, Yahoo Messenger og den omtalte BlackBerry Messenger. Den kan lese e-posten din fra Hotmail, Gmail og Yahoo Mail, i tillegg til at den kan hente post via POP3 og IMAP. Har du en konto på en Exchange Server kan serveren hente posten via nett-grensesnittet (Web Access). Det forutsetter riktig nok at Exchange-serveren er satt opp til å godta pålogging via Web Access.

Du kan også bruke Facebook, Flickr, Twitter og Myspace over BIS.

Profløsning

BES er tilpasset bedrifter og gir økt sikkerhet ved at henvendelser til din bedriftsserver går via en egen BlackBerry-server som sørger for å kryptere innholdet. Du får da full tilgang til din egen server, i tillegg til at du kan bruke e-post og PIM-løsninger som Exchange, Google Apps, IBM Domino og Novell GroupWise. Du kan også bruke verktøy som SAP, SuperOffice, Microsoft Office, RSA SecurID, Office Communications Server, Lotus Sametime og Quickr.

Vi har ikke testet hvordan alle disse tjenestene fungerer, men vi har logget oss til et tildelt område på Trigcoms server og fått tilgang til filer som ligger lagret eksernt. Du kan ikke åpne alle dokumenter på mobilen, men du kan sende dem til en valgt e-postmottaker som vedlegg. Så kan du åpne fullversjoner av dokumentene på PC-en, eller lese tilpassede versjoner mottatt via e-post på telefonen.

Applikasjoner

Ettersom dette er en smartmobil, så finnes det et hav av programmer du kan laste ned å kjøre på telefonen. BlackBery Pearl 9105 har egen applikasjonsbutikk i menyen. Siden BlackBerry er svært vanlig i USA, så finnes det også mage kvalitetsapplikasjoner. Om du vil se TV, spille spill eller trenger programvare for å løse ulike oppgaver, så finner du felere alternativer her.

Noen godbiter er også på telefonen når du kjøper den. Blant annet har BlackBerry Pearl 9105 en funksjon som lar deg styre telefonen med stemmen. Trykker du på taletasten på siden av telefonen, så dukker det opp en kvinnestemme. “Si en kommando”, ber stemmen. Det er litt begrenset hva du faktisk kan kommandere telefonen til. Men du kan for eksempel si “Ring ni-én-fem-ni-null-null-null-én”, og så svarer stemmen: “Mener du ring ni-én-fem” osv. “Ja” svarer du, og så slår telefonen nummeret.

BlackBerry har også en egen karttjeneste som minner mye om Google Maps. Men det er ikke noen sving-for-sving-navigasjon på telefonen. Det kan du kjøpe i applikasjonsbutikken.

Nettleser

Nettleseren i telefonen er ikke mye å skryte av. Skal du ha en surfemobil kan du glemme BlackBerry Pearl 9105. Her er naturlig nok muligheter for å komme seg på internett, men sidenavigering går tregt, og skjermen er lite egnet. Vi har også problemer med å åpne en del sider ved hjelp av nettleseren på telefonen.

Dette er ikke primært noen underholdningsmobil, selv om lyden er god nok. Uttaket for øreplugg sitter på siden, noe som er litt upraktisk om telefonen skal bæres i lommen. Ikke er det noen FM-radio her heller.

Men telefonen gjør en god jobb som mobiltelefon, med klar lyd og enkel tilgang til kontaktlisten.

Batteri

Batterikapasiteten på BlackBerry Pearl 9105 er bedre enn på de fleste andre smartmobiler. Den begensede skjermstørrelsen og intelligensen rundt tilkobling til nett-tjenester gjør at vi kan bruke telefonen i to til tre dager uten å lade den.
Er du ute etter en kompakt og funksjonsrik mobiltelefon bør du også vurdere disse:
Sony Ericsson X10 Mini. En liten og kompakt mobiltelefon med trykkfølsom skjerm og Android operativsystem
Nokia E72. En mobiltelefon som har mange smarte løsninger og som er bedre egnet for skriving av lange tekster enn BlackBery Pearl 9105.

Les også