Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Pro med Retina-skjerm

Farlig fristende skjermkonge

Men Apples nye 15-tommer er ikke for alle.

Apple

MacBook Pro med Retina-skjerm er Apples første, og såvidt vi vet verdens første – bærbare datamaskin med oppløsning på hele 2880 x 1800 piksler. Faktisk er dette også over det du finner på vanlige 30-tommers PC-skjermer, der standarden ligger på 2560 x 1600 piksler. Og denne MacBook Proen har altså en skjerm på kun 15,4 tommer.

Den flotte skjermen er det store salgsargumentet for denne datamaskinen, og det er uten tvil en fin sak å se på. Men her får du ikke styre helt som du vil. Superoppløsningen på 2880 x 1800 piksler må du nyte i en versjon der alt oppskaleres. Det gjør blant annet nettsurfing, med sine mange lavtoppløselige bilder og grafikkelementer, til en opplevelse som faktisk er mer "grumsete" enn vanlig.

Det beste du får av Apple er at skjermens oppløsning "ser ut som 1920 x 1200". For å se på moroa i 100 prosent størrelse, måtte vi ironisk nok installere Windows 7 på MacBooken.

Se flere bilder av den nye Apple-maskinen her

Tynn og lett – til en pris

Men Apples nye modell har ikke bare denne såkalte Retina-skjermen på skrytelista. Her får du krefter fra en sistegenerasjons Intel Core i7-prosessor med fire kjerner, pluss et GeForce GT 650M fra Nvidia når du trenger ekstra grafikkytelse. Det hele er flatpakka i et 1,8 centimeter tykt og to kilogram tungt aluminiumskarosseri med den sedvanlige kvaliteten og designen som følger med en MacBook Pro. Også tastatur og pekeplata følger den gode standarden.

For å få alt dette på plass, har også Apple blitt nødt til å fjerne ting du finner på en "standard" MacBook Pro. Det optiske drevet er borte, sammen med FireWire og kontakt for kablet nettverk. Har du behov for å brenne en DVD, eller får trøbbel med det trådløse nettet, må du satse på eksterne løsninger over USB eller Tunderbolt.

Retina-modellen har to slike universielle Thunderbolt-porter, samt to USB 3.0-kontakter, HDMI og minnekortleser. Den er altså ikke den best utstyrte maskinen når det gjelder tilkoblinger, men de fleste vil klare seg fint. Videre er det jo slik at moderne bærbare er ment å brukes uten for mange ledninger. Maskinen har Bluetooth og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd. I tillegg har du Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en din. AirPlay på MacBook kommer i operativsystemet OS X Mountain Lion, som slippes i løpet av juli måned. Nye MacBook-kjøpere kan oppgradere til Mountain Lion gratis.

Les også: Femten myter om Mac

Tar alle jobber

Som vi så på forrige side har datamaskinen godt med muskler – dette er en bærbar som takler hverdagslige oppgaver med den største selvfølgelighet. Den vil også gjøre en god jobb med tyngre oppgaver, det være seg videoredigering eller nyere dataspill.

Et lite aber er at mye krefter i et trangt karosseri kan føre til problemer med varme. Og MacBook Pro med Retina-skjerm har et slikt problem, da tastaturet blir nokså varmt ved vedvarende hard belastning. Spørsmålet blir da om du er en av de få som belaster datamaskinen på den måten, og om du i så fall bryr deg om litt varme på fingertuppene. En "løsning" her kan i så fall være å bruke et eksternt tastatur hvis det trengs.

Batteritid er selvsagt viktig for bærbare datamaskiner. Apple selv oppgir syv timer for sin Retina-MacBook, noe du også kanskje kan klare dersom du unngår å belaste maskinen i særlig grad. Våre batteritester viser at den klarer seg i åtte og en halv time dersom den står helt uvirksom, mens den takler fire og en halv time med kontinuerlig avspilling av HD-video i 720p.

Konklusjon

Alt i alt har vi altså en 15,4-tommers bærbar som imponerer på mange måter. Kvalitet, skjerm, tastatur, pekeplate, vekt og tykkelse er alle punkter som må gå på vår pluss-liste. Samtidig lemper ikke Apple på ytelsen i forhold til sin "vanlige" MacBook Pro. Men disse kreftene bringer som nevnt også med seg ganske høy varmeutvikling, noe den tynnere Retina-modellen ikke takler like godt.

En annen ting som ikke er så morsomt med denne datamaskinen er prislappen på 18 000 blanke kroner. Er du opptatt av hvor mye ytelse du får for pengene, er du ikke her bare på feil planet, du er faktisk i feil solsystem. Som eksempel og alternativ kan vi trekke fram den tykkere og litt tyngre Asus N56VZ, som med tilsvarende ytelse og Full HD-skjerm koster omtrent halvparten av hva du må ut med for Retina-Macbooken.

Men selv om Retina-modellen er dyr i forhold til bærbare fra en rekke andre produsenter, skal vi heller ikke glemme at prisen slett ikke er ublu dersom vi ser til den vanlige MacBook Pro uten Retina-skjerm. Faktisk er Retina-modellen nesten to tusen kroner rimeligere enn en vanlig 15-tommers MacBook Pro konfigurert til samme spesifikasjoner – selvfølgelig minus skjerm – på Apple Store. Men oppgraderer du den vanlige MacBook Proen selv, kommer du naturligvis bedre ut. Merk dog at dette ikke gjelder for Retina-modellen.

Er du derfor ute etter nettopp en 15-tommers MacBook Pro med SSD til vanlig bruk, har vi ikke noe imot å anbefale folk å gå for utgaven med Retina-skjerm. Men skal vi anbefale deg en generell 15-tommers bærbar, blir det en helt annen sak. Snakker vi om ytelse, kan andre produsenter tilby deg tilsvarende eller kraftigere modeller til en langt hyggeligere pris.

+  God kvalitet, tynn og lett i forhold til størrelsen
+  Godt tastatur og pekeplate
+  Stillegående ved lave belastninger
+  Fin ytelse
+  Snasen skjerm med sykt god oppløsning


-  Vedvarende hard belastning gir varmt tastatur
-  Minimum oppskalering til "1920 x 1200" i OS X
-  Kan ikke oppgraderes
-  Ingen mulighet for matt skjerm

Sjekk også ut:

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple MacBook Pro med Retina-skjerm på Hardware.no »

annonse