Test

Canon EF 400mm f/4 DO og EF 200mm f/2

Siste dag på post. Klare til å presse utstyret til det ytterste.

EF 400mm f/4 DO IS USM

For de som savner flere bilder fra Runde, kan vi forsikre at de vil komme snart. Men det er mye arbeid å gå gjennom tusenvis av eksponeringer, plukke ut de beste og etterbehandle. I mellomtiden kan dere lese litt mer om utstyret vi brukte.

Da vi pakket sammen utstyret og forlot posten den siste kvelden, slo det oss hvor heldige vi var som fikk lov å teste utstyr som dette. Vi hadde med oss våre egne EF 70-200 f/2.8 IS til 17 000 kroner, som normalt er regnet som svært gode objektiver. Disse ble stort sett liggende i fotobagen, redusert til unnselige puslinger i forhold til de store kanonene vi hadde med oss.

Vi har allerede omtalt EF 800mm f/5.6, som var det mest ekstreme vi hadde med oss. Men en 800mm kan ikke brukes til så veldig mye, så vi måtte ha med oss noe mindre også.

EF 400mm f/4 DO IS USM
Dette er et ganske interessant objektiv. Det har lang brennvidde, relativt stor blender (selv om Canon også har en 400mm f/2.8), men en utrolig kompakt utførelse. Det er drøyt 23cm langt og knapt 13cm i diameter. Vekten er på rett under 2kg.

Det gjør det faktisk mulig – til og med ganske attraktivt, å ta med et såpass kraftig objektiv på lengre turer. Det største hinderet er nok prisen. Du må ut med omtrent 60 000 kroner for å bli eier av et slikt. Dette skyldes i stor grad DO-teknologien til Canon, som gjør det mulig å lage objektivet så kompakt.

Objektivets bildestabilisator gjør det mulig å håndholde dette objektivet når du har greit med lys, og det gjør det også svært mye mer fleksibelt enn lengre og tyngre rør.

400mm f/4 DO er lett å håndholde med godt resultat.

Dette er med andre ord et svært anvendelig objektiv i den lange enden. Det kan brukes til all slags dyrefotografering, og du kan ha det på safari og ta bilder fra bil, eller på fottur i fjellet. Da vi tok bilder av lundefugl, kom vi såpass nært at brennvidden ikke var noe problem, selv med fullformatkamera.

Objektivet tar 52mm drop-in-filter, siden det er lite hensiktsmessig å sette dem foran på tuten. Objektivet, og dermed bildestabilisatoren er ikke av nyeste modell. Stabilisatoren er oppgitt til å kompensere tilsvarende to blendertrinn.

Kompakt og lett, men ganske dyrt.

Med USM-motor, er fokusen rask, og dersom du har behov for det, kan fokusområdet begrenses til mellom 3,5 og 8m eller fra 8m til uendelig. Det er knapper foran fokusringen, der du kan låse fokusen. Det følger med eget stativfeste til objektivet. Festet er avtagbart, dersom du ikke ønsker å ha det på stativ.

Dette er offisielt ikke et L-objektiv, det vil si et objektiv i Canons proff-serie. Men det har spesifikasjonene og byggekvaliteten til et L-objektiv, så for alle praktiske formål fungerer det som et slikt.

På neste side ser vi på Canon EF 200mm f/2 L IS USM, før vi på siste side ser på bildekvalitet og prøver å konkludere.