Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab 7.7

Et nettere nettbrett finner du ikke

Samsungs slankeste nettbrett har en gedigen AMOLED-skjerm.

Skjerm, design og menyer

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Nå er Samsung Galaxy Tab 7.7 endelig klar for markedet.

Kommer uten Ir-port

Vi har hatt gleden av å korte ventetiden med jevnlig fikling på en prototyp av det nye nettbrettet. Nå er salgsversjonen klar, og vi har testet den.

Det er ikke så mye som er endret i løpet av tiden som er gått siden vi første gang så dette nettbrettet. Den mest åpenbare forandringen er at Ir-porten på prototypen ikke kom med til salgsversjonen. I tillegg er det kommet en notat-appliaksjon, og applikasjonene for pennenotat og videoredigering har fått norske navn.

Stor AMOLED-skjerm

Nettbrettet har en AMOLED-skjerm som måler 7,7 tommer diagonalt. Størrelsesforholdet er 16:9, det samme som på forgjengeren Samsung Galaxy 7, og storebror Samsung Galaxy 10.1.

Skjermoppløsningen er på 800 x 1280, som er nok til at du kan vise HD-video med full oppløsning (720p).

Samsung Galaxy tab 7.7 har mye tilfelles med Samsung Galaxy Note. Skjermoppløsningen er den samme, men pikslene sitter naturlig nok tettere på Note, der alle skal få plass på en 5,3-tommer stor skjerm.

Du kan ikke bruke skjermpenn på Galaxy Tab 7.7, slik du kan på Note. Det er ingen tast under skjermen, ettersom Tab 7.7 har operativsystemet Android 3.2 (Honeycomb), mens Note kjører Android 2.3.5 (Gingerbread). Men prosessor, grafikkbrikke og minne er identisk på de to.

Galaxy Tab 7.7 er hakket større enn Galaxy Note.

Minner om iPad

En 7.7 tommer stor Super AMOLED Plus-skjerm er naturligvis med på å tekke opp helhetsinntrykket av Galaxy Note 7.7. Det er likevel baksiden som skiller 7.7 mest fra resten av Galaxy Tab-familien. Det store dekselet i børstet aluminium tar seg langt bedre ut enn plasten Samsung har brukt til nå. Samtidig må Samsung leve med at Tab 7.7 sammenliknes med iPad. Det er noen markante forskjeller, som at Galaxy Tab 7.7 har mindre skjerm og sølvgrå plastfelter øverst og nederst.

Men likhetstrekkene er likevel mange. Så har også Apple gjort sitt ytterste for å stoppe salget av dette nettbrettet.

Uten de grå feltene ville dette nettbrettet liknet enda mer på en amerikansk konkurrent.

Ikke for lomma

Bredden på Samsung Galaxy Tab 7.7 er tett på 20 cm. Den er riktig nok tynnere enn sin forgjenger, galaxy Tab 7, men den ekstra bredden gjør at vi ikke lenger får plass til nettbrettet på innerlomma. Enda godt at såkalte citybags er kommet på moten, så også herrer kan ha en enkel liten skuldeveske å putte dingsene sine i.

Hva som er den ideelle størrelsen på et nettbrett får være opp til den enkelte å avgjøre. Dette brettet er bare 7,9 millimeter tykt, og veier 340 gram. Til sammenlikning veier en iPad (2) 607 gram. Galaxy Tab 7.7 er lett. I tillegg er det enkelt å holde det med en hånd. Skjermen er stor nok til at du kan få en god surfeopplevelse, og det går også forholdsvis greit å skrive på skjermtastaturet.

Skjermtastatur i høydeformat.

Samsung har lagt sitt eget brukergrensesnitt på Galaxy Tab 7.7. Dette er et rent og ryddig grensesnitt med gode tilpasningsmuligheter. Samung støtter flerfingerberøring, og har i tillegg en smart zoomefunksjon der du holder på begge sider av skjermen og vipper brettet til eller fra deg for å zoome. Menyene er enkle å finne frem i, og SAmsung har gjort en god jobb med å integrere sosiale medier med kontakter og meldinger.

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Tab 7.7 har samme prosessor som Samsung Galaxy Note, en tokjernet Cortex A9 som kjører på 1,4 GHz. Brikkesettet er Exynos, mens grafikken besørges av en Mali-400-prosessor. I praksis betyr det at brettet er raskt, og at grafikken glir jevnere enn på forgjengeren Galaxy Tab 7.0.

Bra telefonlyd

Samsung Galaxy Tab 7.7 har alle de vanlige funksjonene du forventer å få på en mobiltelefon. Talelyden er god, og mikrofon og høyttaler er plassert så du kan snakke med Galaxy Tab 7.7 mot øret. Det ser riktig nok litt snålt ut. Om du ikke ønsker mye oppmerksomhet, er det bedre å bruke en håndfriløsning. Et vanlig håndfrisett med øreplugger følger med.

Du finner støtte for alle de vanlige mobilnettene på Galaxy Tab 7.7. Du kan bruke brettet både i USA og Europa, i tillegg til alle andre land som har GSM og 3G-nett.

Kjapp nettsurfer

Skal du surfe på mobilnettet kan du i teorien komme opp i hastigheter på opp til 21 Mbps. Det forutsetter at operatøren har konfigurert basestasjonene til å støtte denne hastigheten, og at forholdene ellers er optimale. I de norske 3G-nettene vil du uansett oppleve Galaxy Tab 7.7 som en rask surfeplate. Den høye pikseltettheten i skjermen gir deg også en god leseopplevelse når du surfer på nett.

Kjøper du en bilholder til Galaxy Tab 7.7 vil du få en svært god GPS-opplevelse. Brettet kommer med standard Google Navigasjon, med en stemme som gir deg kjøreinstruksjoner på norsk. Du kan også velge å laste ned et av de mange andre navigasjonsprogrammene som finnes til mobiler og nettbrett med Android.

Med Google Navigasjon følger taleveiledet navigasjon på norsk.

Reise-PC

For den som vil bruke Samsung Galaxy Tab 7.7 som mini-PC, kan brettet også leveres med et fullskalatastatur. Dette er en tastaturdokk der du plasserer brettet i et spor. Tastaturet har ikke innebygget batteri, men henter strøm fra nettbrettet eller via strømnettet. Er tastaturet koblet til strømnettet, vil Galaxy Tab 7.7 bli ladet mens den står i dokken. Brettet har kontakt på kortsiden, og dermed virker løsningen bare med skjermen stående.

Et alternativ er å bruke et Bluetooth-tastatur i kombinasjon med en holder til brettet. Da kan du jobbe med skjermen i breddeformat.

Å jobbe med standard Office-filer krever ingen ekstra programvare. Galaxy Tab 7.7 kommer med Polaris Office, som gir deg mulighet til å opprette eller redigere Word, Excel og PowerPoint-filer. Du kan også bruke Googles egne løsninger.

Selv om Samsung Galaxy Tab bare har en 7,7 tommer stor skjerm, så kan den på flere områder erstatte en liten bærbar PC. Det gjelder særlig for nettbaserte tjenester, som e-post, internett og sosiale medier. Men brettet har TV-utgang (krever adapter) og kan også brukes til fremvisning av presentasjoner.

USB-vert

Med en liten adapter får du USB-støtte på brettet. Her tester vi det med en trådløs mus, og det fungerer utmerket.

Skal du bruke brettet som mini-PC kan det også være vel anvendte penger å investere i en USB-adapter. Denne koster et par hundrelapper, og gjør det mulig å koble eksterne disker, USB-minne og annet USB-tilbehør. Sammen med USB-adapteren får du også en leser for SD-kort. Det kan være nyttig om du vil ta bilder med et kamera, og overføre det til brettet for videre behandling eller deling.

Multimedia

Som underholdningsbrett fungerer Samsung Galaxy Tab 7.7 helt utmerket. Formatet er ideelt om du vil se en film på flyet, kikke på bilder eller spille spill. Galaxy Tab 7.7 vil ikke lyse opp like mye som et større brett, og dermed trenger du ikke kvie deg like mye for å sjenere omgivelsene om du bruker brettet på offentlige steder.

Timer med underholdning

Formatstøtten er god, og du kan spille MP4/DivX/Xvid/H.264/H.263 i tillegg til lydformatene MP3/WAV/eAAC+ og Flac. Batteriet holder til flere timers underholdning.

Overføring av innhold til brettet går også raskt, selv om det er USB v2.0 på Galaxy Tab 7.7, og ikke USB v3.0, som ville gitt høyere hastighet på overføring fra enheter med støtte for dette. Siden brettet har USB Host, kan du også spille av innhold fra USB-minne eller eksterne disker (krever adapter).

Den klare og skarpe AMOLED-skjermen gjør at vi kan lese bøker på Galaxy Tab 7.7 uten å bli sliten i øynene.

Brettet støtter også MicroSD-minnekort opp til 32 GB, i tillegg til at du har 16 GB internt minne å lagre filene dine på.

Grei musikkspiller

Lydspilleren i Galaxy Tab 7.7 er god, men ikke fantastisk. Med et brukbart hodesett får du likevel bra trykk på lyden og et fyldig lydbilde. De to høyttalerne på kortsiden av brettet spiller av lyd i stereo, men ser du på film havner begge høyttalerne på samme side av bildet, og stereoeffekten fra disse blir borte. Noen stor stereoopplevelse gir disse høyttalerne uansett ikke.

De små høyttalerne har heller ikke særlig god lydgjengivelse, selv om det holder om du vil bruke nettbrettet til Skype eller som høyttalende telefon.

Skuffende kamera - bra på video

Kameraet i Galaxy Tab 7.7 er antakelig brettet svakeste punkt. Er du ute etter et tålelig bra mobilkamera er dette ikke det du leter etter. Oppløsningen er på fattige 3,15 megapiksler. Det kunne fungert om bare signalbehandlingen var optimal, men på Galaxy Tab 7.7 må du tåle både bildestøy og hard komprimering. Brettet kan også ta opp video i HD-oppløsning (720p). Videokameraet er heller ikke helt på topp, men det er i alle fall ikke like langt etter konkurrentene som kameraet er.

Denne videoen er filmet med Samsung Galaxy Tab 7.7 og lastet direkte fra brettet til Youtube:

Pussig nok er frontkameraet i stand til å ta bilder med 2 megapiksler oppløsning, noe som er bedre enn for frontkameraene på mange andre mobiler og nettbrett. Brettet er godt egnet for videokonferanser.

Både bilder og film kan etterbehandles på brettet ved hjelp av applikasjoner som følger med. Du kan også bruke nettbaserte tjenester for å redigere video eller bilder.

Spill-hub

Om du er glad i spill, kan Galaxy Tab 7.7 anbefales. Den er kraftig nok til å kjøre avanserte spill, og her kommer også den gode AMOLED-skjermen til sin rett. Det finnes ikke et eneste spill på brettet når du kjøper det, men du kan velge mellom tusenvis av titler i Play Butikk (tidligere Android Market).

Spill kan også kjøpes via Samsungs egen App. Appen er egentlig bare er en inngang til et spesielt område i Google Play Butikk, med tilgang til spill fra Samsungs partnere. Spillene vil bli samlet i en egen hub, på samme måte som sosiale nettsteder og meldinger er samlet i en Social Hub, og bøker, aviser og blader er samlet i en Readers Hub.

Her ser du et knippe bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Tab 7.7:

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab 7.7 er et lite og hendig nettbrett med svært god skjerm og god batteritid. Brettet er litt for stort til å passe i en vanlig jakkelomme, men glir fint ned i en veske. Den lave vekten og den gode batterikapasiteten gjør Galaxy Tab 7.7 til et utmerket reisenettbrett.

Fullverdig mobiltelefon

Galaxy Tab 7.7 har plass for SIM-kort, og kan brukes som en vanlig smartmobil. Du trenger egentlig ikke å ha en mobiltelefon i tillegg til Galaxy Tab 7.7, men de fleste vil nok finne det hensiktsmessig.

Brettet er utmerket for den som vil se film, lese e-post, følge med på sosiale medier eller surfe på Internett. Størrelsen gjør det litt mindre hensiktsmessig å bruke brettet til å ta notater eller skrive større mengder tekst. Dette kan kompenseres ved hjelp at et eksternt tastatur, men det må du i tilfelle kjøpe som ekstrautstyr.

Galaxy Tab 7.7 er et fullverdig nettbrett med plass for minnekort og mulighet for tilkobling av USB-enheter. For å koble til USB-dingser trenger du en adapter som koster et par hundrelapper. Den høye skjermoppløsningen gjør at du får like mye innhold på skjermbildet til dette nettbrettet som på storebror Galaxy Tab 10.1. Prosessoren er også raskere enn på Galaxy Tab 10.1.

Kameraet trekker ned

Det eneste vi opplever som litt under pari på Galaxy Tab 7.7 er kameraet. Det tar bilder med en oppløsning på 3,15 megapiksler, og bildekvaliteten imponerer ikke. Galay Tab 7.7 er heller ingen billig fornøyelse, med en prislapp som starter på rundt 4500 kroner i nettbutikkene.

Vi tror dette nettbrettet først og fremst vil bli populært blant brukere som allerede har et større nettbrett eller en lett og hendig bærbar PC for de litt tyngre oppgavene. Galaxy Tab 7.7 vil nok bli brukt for rask oppdatering på e-post, nyheter og sosiale medier, i tillegg til at den vil fungere som underholdningssentral. Vi snakker med andre ord om det samme bruksmønsteret som for en smartmobil, om enn uten at den vil bli brukt mye til mobilsamtaler.

Både óg

Galaxy 7.7 er både smartmobil og nettbrett. For noen vil den være det beste fra begge verdener, mens den for andre vil falle mellom to stoler. Vi antar at de fleste som kjøper dette brettet har en smartmobil fra før, og noen har sikkert også et større nettbrett.

I klassen for nettbrett i størrelsen rundt 7 tommer er konkurransen foreløpig nokså begrenset. Forløperen Galaxy Tab er et alternatv, men da med enklere skjerm og mye mindre prosessorkraft. Denne har falt kraftig i pris, og koster nå omtrent to tredeler av hva en Galaxy Tab 7.7 koster.

Et annet alternativ er Blacberrys PlayBook. Denne er rimeligere, men krever at du har en BlackBerry-mobil om du ønsker fullt utbytte av den.

annonse