På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Endelig en Xperia X som lever opp til forventningene
En er for dårlig og en er for dyr, men Xperia X Performance er akkurat passe.
Innhold
- Introduksjon
- Ser fortsatt ut som en en Sony
- Skjermoppløsningen har gått ned
- Rask og god til det aller meste
- Ytelse, bruk og kamera
- God batteritid
- Plassering av knapper og fingerleser
- Programvare og innstillinger
- Detaljstyr bildekvaliteten
- Relativt få ekstrafunksjoner
- Ålreit kameratelefon
- Konklusjon og alternativer
- Alternativer
Introduksjon
I vår avslørte Sony at Xperia Z-serien pensjoneres til fordel for den nye Xperia X-serien. Denne gangen er det nye Xperia X Performance som skal gjennom testkverna. Dette er den eneste telefonen i den nye serien som er vanntett, og det er også Xperia X-varianten for deg som vil ha den aller heftigste ytelsen.
Vi har allerede testet den originale Xperia X, som vi mente var for dyr gitt at den hverken er vanntett eller har den raffeste innmaten. Den stilige billigversjonen som går under navnet Xperia XA har flott design, men er ikke like god på innsiden som på utsiden. Alle gode ting er som kjent tre, og kan hende er det Xperia X Performance som berger gildet for Sonys mobilavdeling i sommer?
Ser fortsatt ut som en en Sony
Allerede fra første øyekast er det synlig at Xperia X Performance er en Sony-telefon. De ulike Xperia-generasjonene har endret litt design gjennom de siste årene, men det er ikke mer enn at designen med en avrundet ramme rundt forside og bakside er forholdsvis enkel å gjenkjenne.
På baksiden bytter Xperia X Performance ut glasset fra Z5-serien med børstet metall. Baksiden buler litt ut fra rammen. Dette er den første av Sonys mobilserier som omfavner såkalt 2,5D-design på glasset, slik at det også danner en slags puteform på forsiden av telefonen. Resultatet blir pent å se til, men Sonys design skulle likevel hatt en oppfriskning. Både sammenliknet med Samsungs Edge-modeller, og Sonys egen Xperia XA, ser de to dyreste Xperia X-modellene litt kjedelige og trauste ut. De blir neppe blikkfanget i mobilhyllene i butikken.
Performance-varianten av Xperia X er såvidt tykkere og større enn den vanlige utgaven. Dette skyldes ifølge Sony plassen det tar å bygge inn tetting i telefonen. Det er ellers ikke godt å se at dette er en vanntett telefon. Micro-USB-porten i bunnen har ikke luke over seg, og platen som holder SIM- og minnekort sitter fast i luken som dekker over. Denne ser ikke nevneverdig annerledes ut enn den som er i den vanlige Xperia X-modellen.
Skjermoppløsningen har gått ned
De synlige forskjellene mellom de to telefonen er altså få, og handler først og fremst om bakplaten. For at størrelsesforskjellene skal bli tydelige bør de to telefonene holdes ved siden av hverandre.
En god full-HD-skjerm bor på forsiden. 4K-skjermen som toppet forrige generasjons Xperia Z5 Premium er imidlertid vekk. Det helt store behovet for 4K-oppløsning til vanlig mobilbruk så vi aldri, men den ekstra skarpheten kan komme til god nytte i VR-briller. Vi har neppe sett den første og siste 4K-skjermen i en mobil, men for øyeblikket har altså Sony gått ned i oppløsning igjen. I hvert fall om vi ser på dette som Z5 Premiums åndelige oppfølger.
Dette er ellers en god skjerm med masse lys og pen bildegjengivelse. Den har god innsynsvinkel, og i motsetning til i tidligere Xperia-generasjoner klarer vi ikke å holde telefonen slik at berøringssensoren i skjermen blir synlig.
Rask og god til det aller meste
På skjermen finner du Android 6 og Sonys tilpasninger, og endelig går det meste i knall hastighet. Menyene flyter meget godt, og det er ytelse her i haugevis til å kjøre heftige apper og spill i tillegg. Vil du ha en telefon du er noenlunde sikker på yter godt også til neste år, skulle Xperia X Performance med sin Snapdragon 820-brikke (digi.no) være et ålreit valg.
Det er ikke altfor mye skrot å finne i menyene heller. Sony har lagt med sine egne varianter av enkelte apper, og de bruker tredjeparts løsninger for tastatur og strømming, i form av Swiftkey og Spotify.
Jeg har aldri snakket godt med Swiftkey, og bøttet raskt ut det medfølgende tastaturet til fordel for Googles originale Android-tastatur. Her er meningene imidlertid delte, og for noen vil Swiftkey være en fordel.
Vær obs på at dersom du lar telefonen stille med appforslag, slik den ønsker, dukker det opp en liste med apper fra Google Play i appmenyen. Her dukker det i blant opp sponsede apper, som ikke ser ut til å høre hjemme her av kvalitetsårsaker. Hvis du vil unngå reklame i menyene kan det være greit å la denne bryteren stå avskrudd.
Sony Xperia X Performance er rask, vanntett og god å bruke.
Fordeler
- +God batteritid
- +Ålreit kamera
- +Vanntett
- +Lader fort
- +Lite skrot i menyene
- +Godt med lagringsplass
- +Meget god ytelse
- +God skjerm
- +Still inn bildekvaliteten som passer deg
Ting å tenke på
- —Vanskelig plassering av volumknapper
- —Proprietær hurtiglading
- —Kameraet kunne vært noen hakk kvassere
Ytelse, bruk og kamera
Sonys Xperia X Performance skal romme det heftigste selskapet har av mobilteknologi akkurat nå. Det betyr den raskeste systembrikken Qualcomm leverer pakket inn i et vanntett ytre. Men det er også mye her som er delt mellom midterste Xperia X og dette som altså er toppmodellen.
Kamerabrikke og -teknologi er den samme og stereohøyttalerne i front er også like. Fingerleseren på siden av telefonen har lik plassering og fungerer kjapt og godt, om enn med en og annen feillesning underveis.
Så hvordan er den å bruke?
Hvis det som er viktig for deg stort sett er navigering mellom menyer og enkle apper, er brukeropplevelsen nokså lik. Innholdet på skjermen stopper aldri opp og vi ser ikke antydninger til tregheter i animasjoner mellom ulikt innhold. Det gjorde vi stort sett ikke med den vanlige Xperia X-modellen heller, men det betyr ikke at de to telefonene er helt like.
Her er det vesentlig mer krefter å jobbe med når mer krevende innhold dukker opp. Det ser vi kanskje tydeligst av alt på ytelsestestene. Snapdragon 820-brikken i Xperia X Performance er langt kvassere enn Snapdragon 650-brikken som står i modellen under.
Xperia X Performance legger seg omtrent der andre modeller med Snapdragon 820 ligger. Dermed havner den opp mot de beste målingene vi har gjort på tvers av de tre testene vi kjører. Verdt å få med seg er imidlertid at telefonen nokså raskt blir lunken under bruk, og at vi ser dette på resultatene. Etter tre kjøringer på rad av AnTuTu går for eksempel skåren ned med rundt 10 000 poeng. Noen stor krise snakker vi uansett ikke om. Dette er raskt nok til å kjøre det du måtte finne av krevende spill uten problemer.
Velger du å bruke noe av ytelsen som bor inni her til spill kan du velge å få lyden ut gjennom de to stereohøyttalerne som holder til på forsiden. Den ene høyttaleren er strengt tatt samtalehøyttaleren, og den har dermed ikke like mye futt som den andre. Men det fungerer i nøden.
Plugger du i et godt sett hodetelefoner blir lyden ganske ålreit, og volumet blir høyt nok for de fleste typer innhold. Her er opplevelsen forholdsvis lik den vi hadde med den vanlige Xperia X-modellen, men helt annerledes enn den svake lydstyrken vi klarte å få ut av Xperia XA.
God batteritid
Telefonen klarer å svelge ganske mye bruk på en lading, og skulle holde til en dags svært tung bruk, eller et par dagers ordinært tung bruk. Xperia X Performance leveres med en hurtiglader som skal få inn mye strøm på kort tid, samtidig som batteriet tas best mulig vare på.
Løsningen er ikke den vanlige Quick Charge-varianten fra Qualcomm som vi har blitt vant til, men i stedet utviklet av selskapet Qnovo. Vårt testeksemplar ladet faktisk forholdsvis raskt til tross for at vi ikke fikk med denne hurtigladeren. Den brukte rundt en time og et kvarter på å gå fra 15 prosent lading til 99 prosent. Formodentlig går det enda raskere med riktig lader.
Påstandene om at Qnovo-løsningen skal ta så godt vare på batteriet er vi imidlertid litt usikre på. Det har vært utført forsøk med hurtiglading av elbiler som ikke viser merkbar økt slitasje ved bruk av hurtiglading. Markedsføringspåstander til side – den eneste netagive konsekvensen av Qnovo-løsningen vi kommer på, er at det kan være hakket vanskeligere å få telefonen til å lade hurtig med andres hurtigladere.
For telefoner med Quick Charge fra Qualcomm spiller det ofte ingen trille hvilken produsent som har laget laderen. Vi har for eksempel hurtigladet Samsung-telefoner med Motorola-ladere uten problemer. I testperioden ville ikke Sony-telefonen hurtiglade fra andre merkeladere, men vi har ikke prøvd alle, så det er vanskelig å utelukke muligheten helt.
Plassering av knapper og fingerleser
Telefonen har forresten fingerleser for opplåsing langs høyre side, og løsningen er i praksis lik den vi har sett i Xperia Z5. Stort sett er plasseringen bortimot optimal, siden tommelen naturlig vil hvile i nærheten av låseknappen med leseren i. Er du venstrehendt er det pekefingeren som havner i nærheten, og telefonen fungerer slik sett greit enten den holdes i venstre eller høyre hånd. Men tilgangen på sensoren er ikke fullt så enkel som om den hadde vært på forsiden eller baksiden, slik den er på de fleste telefoner i dag. Det er spesielt om du bytter hånd å holde telefonen i, eller skal låse den opp mens noen andre holder den.
Et annet merkelig valg som har vært med oss på Xperia-telefonene en stund, er volumknappen som er nesten helt nederst på høyresiden av telefonen. Du skal ha et veldig lavt grep om telefonen før det faller seg naturlig å bruke disse knappene. Heldigvis er det ikke så ofte de trengs.
Ellers gjør telefonen god nytte som nettopp telefon, med ålreit lyd og god meldingsfunksjonalitet.
Programvare og innstillinger
Det er ikke mange apper her som slår oss som direkte unødvendige i veien, men sikkerhetsappen AVG som ønsker å selge oss abonnement er strengt tatt på grensen. Den kommer riktig nok med et prøveabonnement på hele seks måneder, som ikke er så verst, men behovet for sikkerhetsløsninger av denne typen på en telefon er fortsatt nokså begrenset.
Joda, det avsløres nye sikkerhetshull i Android støtt og stadig, og det kan ta tid før de tettes. Samtidig er det fortsatt relativt få som rammes av disse problemene, og med fornuftig bruk av telefonene skal det også godt gjøres å snuble i uhumskheter. Hverken AVG, Spotify eller Swiftkey lar seg fjerne helt fra telefonen, men de kan deaktiveres, slik at de ikke er synlige i menyene.
Der selve appmenyen har en egen søkeside med liste over de mest brukte appene, er faktisk dette og en funksjon som virker på tvers av telefonens programvare. Ved å trekke fingeren ned over skjermen, åpenbarer det seg et søkefelt. Løsningen likner mye på den vi kjenner fra iOS og iPhone, men skiller seg ved at søkesiden ikke forsvinner igjen ved sveip oppover på skjermen. For å komme seg ut av boksen må man trykke på navigeringsknappene nederst, eller på resultatene. Løsningen virker ellers greit.
Sonys egen strømsparemodus heter Stamina Mode, og du kan aktivere den manuelt, eller la telefonen styre showet. Hvis du lar telefonen styre kan du velge en batteriprosent som Stamina Mode skal skrus på ved. Da kutter telefonen ned på bruk av bakgrunnsdata slik at e-post og sosiale medier ikke synkroniseres løpende. Ytelsen skal også svekkes noe, uten at det har vært særlig merkbart i vanlig bruk av telefonen. Av standardfunksjonene er det først og fremst kameraet som blir tregere med Stamina Mode på.
Hvis du vet at telefonen har en maratontur uten lader foran seg, kan det være like greit å skru Stamina Mode på fra begynnelsen.
Akkurat hvor lang batteritid telefonen byr på i sammenhengende bruk med Stamina Mode er det vanskelig å si noe om. I testperiodene våre bruker vi enhetene såpass tungt, at batteriprosenten ubønnhørlig synker uansett.
Detaljstyr bildekvaliteten
En annen innstilling som påvirker maskinvaren er muligheten til å detaljstyre bildekvaliteten. Du kan skru av og på Sonys X-reality-bildeforbedring, eventuelt kan du sette telefonen en modus som gir enda kraftigere farger. Ønsker du det er det også mulig å stille detaljert på hvitbalansen i skjermen, ved hjelp av tre trinnløse skyvebrytere som lar deg velge fargesammensetning.
Ellers leveres telefonen med vanlig dokumentbehandling i Google Docs, og to separate e-postklienter. Begge e-postløsningene håndterer en drøss gratisalternativ i tillegg til Exchange-kontoer som man typisk får gjennom jobb.
Det er noenlunde enkelt og greit å sette opp disse løsningene, og mye går på automatikk slik at du først og fremst trenger å huske din egen e-postadresse og passordet til den.
Relativt få ekstrafunksjoner
En funksjon som var vanligere før, og som faktisk er nedprioritert av blant annet Samsung, er muligheten til å velge stigende ringevolum. Dermed kan telefonen hyle etter deg når den har ringt lenge nok, men den behøver ikke å gi hele møterommet kollektivt hjerteinfarkt i det øyeblikket den ringer.
Alt i alt er det en del nyttige ting å finne i menyene her, men telefonen preges igjen av at det ikke er så mye overflødig her. Er du kravstor på innstillingsmuligheter og forhåndsinstallert funksjonalitet har de kinesiske merkene, med Huawei i spissen, gode alternativ for deg. Sonys telefoner og også modellene fra Motorola, ligger vesentlig nærmere grunnleggende Android, og har færre knapper på trykke på for deg som ikke liker overflod av valgmuligheter eller foretrekker å legge til den funksjonaliteten du trenger i form av egne apper.
Ålreit kameratelefon
Kameraet inni Xperia X Performance er fysisk sett det samme som i lillebror Xperia X, og faktisk også Xperia Z5. Men de to nye telefonene har det Sony kaller prediktiv autofokus. Ved siden av den vanlige sporingsfokusen der telefonene forsøker å følge objektet i søkeren, skal de nå klare å regne seg frem til hvor objektet vil være.
Vi ble ikke særlig imponert av denne funksjonen i Xperia X. Ikke først og fremst fordi den ikke kunne forfølge objekter i raske bevegelser, men fordi den blander seg inn i all bruk av kameraet på telefonen. Den er rett og slett i veien, og Sony har gjort det krøkkete å skru den av og på.
Slik er det også på Xperia X Performance. Mitt første møte med telefonen gikk ut på å forsøksvis merke stillestående objekter i bildet for å få riktig fokus, bare for å se at den gule ringen sporenstreks løp ut til andre steder i bildet helt av seg selv. Det er av og til en sann plage å forsøke å få telefonen til å fokusere riktig på stillestående objekter, eller objekter i svak bevegelse.
Skulle du tilfeldigvis ha et nært og kjært forhold til Usain Bolt kan det tenkes at du får god bruk for den prediktive autofokusen, men for de fleste gjør funksjonen mer ugagn enn den hjelper til. Den kunne likevel vært et supert tillegg dersom Sony hadde gjort det enkelt å aktivere den når det faktisk var behov for den. Men den gang ei. Den er skjult bak flere trykk i en av kameraets valgmenyer.
Bildekvaliteten er ellers slik vi kjenner den fra Xperia X. Det betyr at kameraet kan ta bilder i enorm oppløsning, uten å vinne allverden i bildekvalitet på det. I standardmodus tar det bilder i 8 megapikslers oppløsning, og den opplevde kvaliteten her blir noe bedre enn i fulloppløst modus. Kameraet er godt nok til prisen, men andre toppmodeller har dratt fra det som i praksis er fjorårets løsning fra Sony. Hvis det først og fremst er et knall mobilkamera du vil ha finnes det bedre produkter, så som Samsung Galaxy S7 og Huawei P9.
Sony Xperia X Performance er rask, vanntett og god å bruke.
Fordeler
- +God batteritid
- +Ålreit kamera
- +Vanntett
- +Lader fort
- +Lite skrot i menyene
- +Godt med lagringsplass
- +Meget god ytelse
- +God skjerm
- +Still inn bildekvaliteten som passer deg
Ting å tenke på
- —Vanskelig plassering av volumknapper
- —Proprietær hurtiglading
- —Kameraet kunne vært noen hakk kvassere
Konklusjon og alternativer
Sonys Xperia X Performance er produsentens nye flaggskip. Performance-navnet spiller på at dette er utgaven som skal være forsynt med alt, inkludert en skikkelig kraftig motor under panseret. Det er også den eneste av de nye Sony-modellene som er vanntett.
Overgangen fra Xperia Z- til Xperia X-serien har på ingen måte vært udramatisk. Den mellomste modellen, Xperia X, kom først, og var fin å bruke, men til en altfor høy pris. Da budsjettutgaven Xperia XA dukket opp med en svært spesiell design ble forhåpningene raskt knust. Den var ikke noe god å bruke, og oppførte seg tregt og vanskelig.
Dermed er det med et slags lettelsens sukk vi kan konstatere at Sony fortsatt vet hvordan et godt flaggskip skal være i 2016; Sony Xperia X Performance er dyr, men ikke for dyr. Den er også vanntett, lynrask og jevnt over veldig god å bruke.
Når andre mobilprodusenter fokuserer stadig mer på design som bryter med den gode gamle rektangelformen, er det litt skuffende at designen ikke skiller seg mer ut enn den gjør. Men det er tross alt en pen telefon dette, med børstet aluminium på baksiden og skjerm som buler bittelitt ut av rammen.
Det er svært synlig at vi både snakker om et Sony-produkt og om en Xperia. Japanerne har hatt en tendens til å gå for diskrét og stilrene design over de mest bråkete alternativene. Samtidig er det en design som gjør det lett å gå forbi Xperia X Performance i butikken, hvis du ikke ser etter akkurat den.
Telefonen har en fem tommer stor full-HD-skjerm av det ålreite slaget, og en størrelse som gjør at den skulle passe fint i de fleste hender. Hvorfor Sony insisterer på å ha volumknappene nederst på høyre kant er det fortsatt litt vanskelig å begripe, men heldigvis er det ikke disse knappene vi trenger aller mest.
Her er det voldsomt kraftig innmat, som gjør at telefonen skulle ta de fleste utfordringer du gir den på strak arm. Det er også tilstrekkelig med lagringsplass, med i overkant av 20 gigabyte tilgjengelig. Skulle du slippe opp for plass er det enkelt å sette inn minnekort. Telefonen har også fine ryddemekanismer for lagringsplassen og appene. Denne jobber i bakgrunnen, uten å gi deg varsler underveis.
Forholdsvis god batteritid ender også opp som ett av inntrykkene vi tar med oss fra Xperia X Performance. Og som telefon er den også fin å ha med å gjøre, med god lyd under samtaler og bra meldingsfunksjonalitet. Swiftkey-tastaturet som følger med kan jeg personlig styre min begeistring for, men mange liker det. Uansett er det fort gjort å bytte ut med noe annet.
Til tross for å være en av verdens viktigste produsenter av kamerabrikker har ikke Sony alltid vært så flinke til å få ut maksimalt av sine egne kameratelefoner. Og det er her vi kommer til X Performances lille akilleshæl. Den er liten fordi vi vanskelig kan si at Xperia X Performance tar dårlige bilder. Det vi får ut av kameraet her er greit nok, men samtidig har Samsung, Huawei og LG flyttet litt på forventningene for 2016.
Xperia X-serien har såkalt prediktiv autofokus, altså at kameraet skal vite hvor objektet er i neste øyeblikk, ikke bare være i stand til å følge det. Denne funksjonen er mer til irritasjon enn nytte under vanlig fotografering, og ble fort skrudd av på vår enhet.
Alt i alt tar Xperia X Performance gode bilder i de fleste sammenhenger, men hvis det aller viktigste for deg i en smarttelefon er kameraet finnes det enda kvassere modeller på markedet.
Alternativer
Som totalpakke er Xperia X Performance meget god. Den er veldesignet, om enn kanskje litt traust. Den er vanntett og den har ytelse i bøtter og spann. Med ålreit batteritid oppå det hele, og en pris på 6 500 kroner, er dette en telefon som krysser av de riktige stedene for en toppmodell. Vi skulle veldig gjerne sett at også kameraet var bedre, men vil du ha et bedre kamera i en mobil som fortsatt er vanntett, har du faktisk bare Samsungs Galaxy S7 å se til. Rimeligste utgave av den er faktisk et par hundrelapper billigere enn Xperia X Performance i disse dager.
Hvis vanntett ikke er så viktig åpner det seg straks flere muligheter. Ett alternativ heter Huawei P9, og den kinesiske toppmodellen starter hele 1 500 kroner rimeligere enn Sonys. Her får du flott byggekvalitet, og et virkelig godt mobilkamera. Merk at kameraet har fått en programvareoppdatering og blitt vesentlig bedre siden vår test av telefonen. Se bilder tatt med alle de aktuelle modellene i vår samletest.
Ser vi til LG og deres G5 snakker vi om en helsprø toppmodell med utskiftbare moduler i bunnen som kan gi ny eller annerledes funksjonalitet. Telefonen har dessuten både vidvinkelkamera og vanlig kamera, sånn i tilfelle du støtt sliter med å få med hele utsikten i bildene dine.
Hvis du er på jakt etter en telefon som tåler norsk vær, men ikke koster all verden får du utrolig bra ytelse til prisen i enkelte av Motorolas modeller. Her er det spesielt Moto G-serien og Moto X Play som er aktuelle varianter.
Sony Xperia X Performance er rask, vanntett og god å bruke.
Fordeler
- +God batteritid
- +Ålreit kamera
- +Vanntett
- +Lader fort
- +Lite skrot i menyene
- +Godt med lagringsplass
- +Meget god ytelse
- +God skjerm
- +Still inn bildekvaliteten som passer deg
Ting å tenke på
- —Vanskelig plassering av volumknapper
- —Proprietær hurtiglading
- —Kameraet kunne vært noen hakk kvassere