TestSony Xperia X Performance

Endelig en Xperia X som lever opp til forventningene

En er for dårlig og en er for dyr, men Xperia X Performance er akkurat passe.

Introduksjon

I vår avslørte Sony at Xperia Z-serien pensjoneres til fordel for den nye Xperia X-serien. Denne gangen er det nye Xperia X Performance som skal gjennom testkverna. Dette er den eneste telefonen i den nye serien som er vanntett, og det er også Xperia X-varianten for deg som vil ha den aller heftigste ytelsen.

Vi har allerede testet den originale Xperia X, som vi mente var for dyr gitt at den hverken er vanntett eller har den raffeste innmaten. Den stilige billigversjonen som går under navnet Xperia XA har flott design, men er ikke like god på innsiden som på utsiden. Alle gode ting er som kjent tre, og kan hende er det Xperia X Performance som berger gildet for Sonys mobilavdeling i sommer?

Ser fortsatt ut som en en Sony

Allerede fra første øyekast er det synlig at Xperia X Performance er en Sony-telefon. De ulike Xperia-generasjonene har endret litt design gjennom de siste årene, men det er ikke mer enn at designen med en avrundet ramme rundt forside og bakside er forholdsvis enkel å gjenkjenne.

På baksiden bytter Xperia X Performance ut glasset fra Z5-serien med børstet metall. Baksiden buler litt ut fra rammen. Dette er den første av Sonys mobilserier som omfavner såkalt 2,5D-design på glasset, slik at det også danner en slags puteform på forsiden av telefonen. Resultatet blir pent å se til, men Sonys design skulle likevel hatt en oppfriskning. Både sammenliknet med Samsungs Edge-modeller, og Sonys egen Xperia XA, ser de to dyreste Xperia X-modellene litt kjedelige og trauste ut. De blir neppe blikkfanget i mobilhyllene i butikken.

Performance-varianten av Xperia X er såvidt tykkere og større enn den vanlige utgaven. Dette skyldes ifølge Sony plassen det tar å bygge inn tetting i telefonen. Det er ellers ikke godt å se at dette er en vanntett telefon. Micro-USB-porten i bunnen har ikke luke over seg, og platen som holder SIM- og minnekort sitter fast i luken som dekker over. Denne ser ikke nevneverdig annerledes ut enn den som er i den vanlige Xperia X-modellen.

Skjermoppløsningen har gått ned

Skjermen har ikke 4K-oppløsning som i Xperia Z5 Premium, men med god lysstyrke og full-HD-oppløsning er det fortsatt snakk om en god skjerm å bruke.

De synlige forskjellene mellom de to telefonen er altså få, og handler først og fremst om bakplaten. For at størrelsesforskjellene skal bli tydelige bør de to telefonene holdes ved siden av hverandre.

En god full-HD-skjerm bor på forsiden. 4K-skjermen som toppet forrige generasjons Xperia Z5 Premium er imidlertid vekk. Det helt store behovet for 4K-oppløsning til vanlig mobilbruk så vi aldri, men den ekstra skarpheten kan komme til god nytte i VR-briller. Vi har neppe sett den første og siste 4K-skjermen i en mobil, men for øyeblikket har altså Sony gått ned i oppløsning igjen. I hvert fall om vi ser på dette som Z5 Premiums åndelige oppfølger.

Dette er ellers en god skjerm med masse lys og pen bildegjengivelse. Den har god innsynsvinkel, og i motsetning til i tidligere Xperia-generasjoner klarer vi ikke å holde telefonen slik at berøringssensoren i skjermen blir synlig.

Rask og god til det aller meste

Xperia X Performance er vanntett, men det er knapt synlig på den. SIM-skuffen er tett, men ellers er det ingen luker eller annet plukk som kan falle av her.

På skjermen finner du Android 6 og Sonys tilpasninger, og endelig går det meste i knall hastighet. Menyene flyter meget godt, og det er ytelse her i haugevis til å kjøre heftige apper og spill i tillegg. Vil du ha en telefon du er noenlunde sikker på yter godt også til neste år, skulle Xperia X Performance med sin Snapdragon 820-brikke (digi.no) være et ålreit valg.

Det er ikke altfor mye skrot å finne i menyene heller. Sony har lagt med sine egne varianter av enkelte apper, og de bruker tredjeparts løsninger for tastatur og strømming, i form av Swiftkey og Spotify.

Jeg har aldri snakket godt med Swiftkey, og bøttet raskt ut det medfølgende tastaturet til fordel for Googles originale Android-tastatur. Her er meningene imidlertid delte, og for noen vil Swiftkey være en fordel.

Vær obs på at dersom du lar telefonen stille med appforslag, slik den ønsker, dukker det opp en liste med apper fra Google Play i appmenyen. Her dukker det i blant opp sponsede apper, som ikke ser ut til å høre hjemme her av kvalitetsårsaker. Hvis du vil unngå reklame i menyene kan det være greit å la denne bryteren stå avskrudd.

Det er enkelt og greit å bruke Xperia X Performance, og den er rask i alt den gjør. Men vi kan styre oss for reklamemaset i appforslagene, og temaforslag og liknende fra Sonys selvpromoteringsapp.
Sony Xperia X Performance
9
Imponerende

Sony Xperia X Performance

sitat"Sony Xperia X Performance er rask, vanntett og god å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Ålreit kamera
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  Lader fort
 • Krysse av
  Lite skrot i menyene
 • Krysse av
  Godt med lagringsplass
 • Krysse av
  Meget god ytelse
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Still inn bildekvaliteten som passer deg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vanskelig plassering av volumknapper
 • Bytt
  Proprietær hurtiglading
 • Bytt
  Kameraet kunne vært noen hakk kvassere