På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den ene av disse gir oss «ta penga mine»-følelse
Mye kremlyd pakket inn i små enheter.
Innhold
Design og brukervennlighet
Skal du gå til innkjøp av en bærbar høyttaler gjør det jo ingenting at den er tøff å se på – i tillegg til å gi god lydkvalitet. På markedet bugner det nå av modeller, hvor en rekke tåler en lett regnskyll.
Når vi nevner design så er det vanskelig å komme utenom Bang & Olufsen. Den danske produsentene har i over 90 år laget nettopp god lyd pakket inn i et friskt design, og nå gjør de det igjen. Deres nyeste løsning heter BeoPlay A1.
Sammen med denne høyttaleren har også en annen danske funnet veien inn til testlabben vår, Libratone One Click. Dette er også en blåtannhøyttaler som byr på et litt utradisjonelt design, og som samtidig fokuserer på lydkvalitet.
Begge modellene legger seg i en prisklasse som gjør de spiselige for folk flest. Selv om det skiller nesten en tusenlapp mellom de to kamphanene.
Så, hvilken høyttaler vinner? BeoPlay A1 eller Libratone One Click?
Design
Vi starter med å ta en kikk på BeoPlay A1, og det er lite tvil om at den har en interessant design. I vanlig B&O-tradisjon så oser det kvalitet fra ende til annen. Den runde høyttaleren har en todelt overflate, der den ene er i aluminium og den andre i en slags matt overflate.
Ved første øyekast må vi si at vi har sansen for denne måten å løse det på. I tillegg bryter B&O den kalde metalloverflaten ved å ta i bruk en «lærlisse», som lar deg henge fra deg høyttaleren der du måtte ønske.
Tar vi en kikk på Libratone One Click så er denne forholdsvis annerledes i designet sitt. Produsenten sier den skal ligne på en bok, og når vi først fikk den i hånda skjønner vi hva de mener. Den skal være enkel å ta med seg, og eventuelt plassere der du befinner deg.
Overflaten er i mykt stoff på begge sidene, mens kanten rundt har en tykk, avtakbar gummireim. Denne tjener flere hensikter. Foruten å beskytte høyttaleren, kan den også huse en hempe eller festestykker. Den førstnevnte lar deg enkelt henge fra deg høyttaleren, mens festestykkene lar deg henge den fast i en større stropp.
Begge modellene har en god og solid fremtoning, og begge skiller seg fra mye annet vi har sett på markedet. Dog vil vi holde en liten knapp på BeoPlay A1, som ser akkurat like rå ut som den føles.
Bang & Olufsen BeoPlay A1: 9/10
Libratone One Click: 8/10
Skal tåle en regnskur
Begge høyttalerne har en god kvalitetsfølelse over seg, og skal tåle at du tar de med deg på stranden en dag.
B&O skryter nemlig av at BeoPlay A1 nettopp er laget med tanke på å være ute. I utgangspunktet så er det begrenset hvor mye vann den tåler, men vår erfaring er at du ikke trenger å få panikk dersom du skulle ha glemt den ute og en liten skur har kommet forbi. Samtidig er den godt egnet for strandlivet, hvor vi ikke har hatt noen problemer med at sand har sneket seg inn i produktet.
Det samme gjelder Libratone One Click. Denne er også robust, og har det som heter IPX4-sertifisering. Det betyr at den fint kan overleve en solid regnskur, og samtidig takler den fint en tur på stranden. Riktignok er stoffoverflaten noe mer utsatt med tanke på at ting kan feste seg til det, men utover dette virker stoffet å tåle godt med juling.
Her kommer vi frem til et uavgjort resultat. Begge virker å tåle en liten skur, og stranden er heller ingen fare. Det er jo nettopp slike funksjoner man ønsker seg i disse tider. Ingen av dem er imidlertid helt vanntette.
Bang & Olufsen BeoPlay A1: 8/10
Libratone One Click: 8/10
Brukervennlighet
Om vi starter med BeoPlay A1 så er den enkel å bruke. Betjeningsknappene på denne høyttaleren sitter plassert rundt kanten på enheten, og ved første øyekast kan det se ut som de er berøringsknapper. Når vi trykker på disse merker vi fort at den matte overflaten gir etter, og dette gir faktisk en god følelse.
Selve høyttaleren er enkel å sette opp, og du kan selv velge om du kun kjører den som en ren blåtann-enhet, eller om du vil bruke en del av funksjonene i appen til B&O. Denne appen gir deg blant annet mulighet til å pare flere enheter sammen, dersom du for eksempel vi kjøre denne høyttaleren som en stereo-løsning.
Når det kommer til Libratone One Click så har denne én trykk- og én berørings-knapp. Trykknappen bruker du først og fremst til å slå høyttaleren av og på. På fremsiden finner du berøringsknappen som blant annet skjuler Libratones fugle-ikon. Via denne knappen kan du blant annet justere volumet på høyttaleren ved å dreie fingeren i en sirkelbevegelse.
Også Libratone har en god app, og her kan du dessuten justere litt på lydbildet dersom du syns det trengs. Også One Click kan kombineres med en høyttaler av samme slag, eller med en av de andre modellene til Libratone. Dette gjøres på samme enkle måte ved at du trekker en av høyttalerikonene i appen og slipper den over det andre. Riktignok er denne funksjonen noe treg i øyeblikket, men er det lovet en snarlig oppdatering som skal gjøre dette til en raskere operasjon.
Alt i alt må vi si at begge er gode og enkle å bruke. Dog vil vi holde en liten knapp på Libratones løsning med den store berøringsknappen, og ikke minst en app som gir deg litt mer justeringsmuligheter.
Bang & Olufsen BeoPlay A1: 7/10
Libratone One Click: 8/10
Libratone viser at de har kontroll på god lyd og design
Fordeler
- +Enkel i bruk
- +God app
- +Spiller høyt
- +Kraftig bass
- +God batteritid
- +Tåler en regnskur
- +Plasseringsvennlig
- +God lyd
- +Fornuftig pris
Ting å tenke på
- —Mellomtonen er litt fraværende
- —Ikke så luftig lydbilde som konkurrenten
- —Stoffoverflaten fanger lett til seg bøss og hår
Bang & Olufsen viser at det fint lar seg gjøre å pakke kremlyd inn i en liten høyttaler
Fordeler
- +Meget god lydkvalitet
- +Spesielt luftig, detaljert og kraftig lyd i forhold til størrelsen
- +Meget god batteritid
- +Enkel å bruke
- +Flott design
- +Robust – tåler en regnskyll
- +USB-C
- +Hendig og liten
Ting å tenke på
- —Mister litt dynamikk på maks volum
- —Ganske kostbar
Batteritid og lydkvalitet
Batteritid
Begge de to kamphanene er batteridrevne. Og de har begge nok kapasitet til at du trygt kan planlegge en lang dag på stranden. Forskjellen er likevel ganske stor.
Bang & Olufsen BeoPlay A1 er en liten og kompakt høyttaler. Det betyr dog ikke at selskapet har tatt noen snarvei når det kommer til batterikapasitet. På esken oppgis det hele 24 timer med avspilling før batteriet må lades, og det viser seg å stemme godt. Dette er rett og slett imponerende mye spilletid på en såpass liten enhet. Dessuten lader du denne enheten med USB-C. Det betyr dog at du i starten må huske å ta med deg kabelen som følger med, for akkurat denne porten er ikke blitt allemannseie helt enda.
Libratone på sin side oppgir 12 timer med bruk på One Click, som viser seg å være et litt forsiktig estimat. Vår erfaring er nemlig at den klarer en del flere timer enn det. Så vi må bare anta at selskapet her har tatt utgangspunkt i at du bruker høyttaleren på maks volum til enhver tid. På det meste klarte vi nemlig å tyne ut nesten 16 timer før vi måtte fiske frem ladekabelen. I motsetning til BeoPlay A1, så bruker One Click en vanlig micro-USB-kabel for å lade seg.
Begge modeller har altså godt med batteritid, og gir deg nok brukstid til at du rekker å bli solbrent opptil flere ganger før du trenger å lade. Dog går BeoPlay A1 av med seieren i denne delen av testen. Et helt døgn med musikk er slettes ikke å forakte.
Bang & Olufsen BeoPlay A1: 9/10
Libratone One Click: 7/10
Lydkvalitet
God batteritid eller ei, til syvende og sist er det lydkvaliteten som teller mest. Og her må vi si at begge aktører leverer på et høyt nivå, men den ene setter den andre litt i skyggen.
Som nevnt er Bang & Olufsen BeoPlay A1 en liten høyttaler. Et raskt mål med tommestokken avslører at den måler 13 centimeter i diameter. Med tanke på hvor liten høyttaleren så er det nærmest naturstridig hvor mye god lyd denne lille sjarmøren serverer.
Først og fremst kan den tilby deg et meget luftig og høyoppløst lydbilde. Diskanten og mellomtonen er meget presise, og holder seg i skinnet helt til du tyner volumet helt på maks. Da kan enkelte typer musikk, som for eksempel jazz bli noe intenst og skarpt å høre på. Men det er omtrent det vi har å utsette på lyden også. Så lenge du legger høyttaleren ned, vil de fleste rundt deg kunne nyte et godt lydbilde, for høyttaleren sprer lyden overraskende effektivt.
Bassen er også helt imponerende kraftig og tørr til å komme fra en såpass liten enhet. Riktig nok er bassen på sitt aller beste om du ikke tyner volumet helt opp. Lyden blir også noe mer kraftfull om du setter den på et hardt underlag.
"BeoPlay A1 en real kraftpakke."
Tar vi en nærmere kikk på Libratone One Click, er ikke dette et dårlig valg heller. Denne høyttaleren er noe større enn sin konkurrent, og dette gir deg en litt mer kraftfull og buldrende bass.
Lydbildet du får servert her er heller ikke ille, men litt mer innesluttet enn hva tilfellet er med alternativet til B&O. Den har langt fra noe «blikkboks»-klang over seg, men likevel litt mer trykket sammen i lydbildet.
Den har ikke den samme dynamikken mellom de ulike tonene som BeoPlay A1 har, men oppleves likevel som ganske høyoppløst i de lyseste tonene. Mellomtonen er ikke helt på høyde med rivalen fra B&O, og vi syns spesielt at de lavere toneleiene til artister som Joe Cocker ikke blir like slående.
Prøver vi oss på annen musikk, som for eksempel listepop og rock, kommer høyttaleren mer til sin rett. Dessuten klarer den å diske opp med et kraftigere volum enn sin rival, slik at den vil være et bedre valg om du skal ha en fest i hagen.
Alt i alt er dette to dansker som viser at de behersker god lyd, men Bang og Olufsen viser samtidig at de gamle er eldst. BeoPlay A1 er det råeste vi har testet av så små høyttalere, og kombinasjonen av kraftig og luftig bass sammen med detaljrike høytoner, gir oss time etter time med lytteglede.
Bang & Olufsen BeoPlay A1: 9/10
Libratone One Click: 8/10
Libratone viser at de har kontroll på god lyd og design
Fordeler
- +Enkel i bruk
- +God app
- +Spiller høyt
- +Kraftig bass
- +God batteritid
- +Tåler en regnskur
- +Plasseringsvennlig
- +God lyd
- +Fornuftig pris
Ting å tenke på
- —Mellomtonen er litt fraværende
- —Ikke så luftig lydbilde som konkurrenten
- —Stoffoverflaten fanger lett til seg bøss og hår
Bang & Olufsen viser at det fint lar seg gjøre å pakke kremlyd inn i en liten høyttaler
Fordeler
- +Meget god lydkvalitet
- +Spesielt luftig, detaljert og kraftig lyd i forhold til størrelsen
- +Meget god batteritid
- +Enkel å bruke
- +Flott design
- +Robust – tåler en regnskyll
- +USB-C
- +Hendig og liten
Ting å tenke på
- —Mister litt dynamikk på maks volum
- —Ganske kostbar
Konklusjon
Skal du på stranden finnes det mange gode blåntannhøyttalere å velge blant. Vi har testet to av disse. Både Bang & Olufsen BeoPlay A1 og Libratone One Click viser seg å være gode produkter som gir deg meget god lyd for pengene. Dog er den ene bedre enn den andre etter vår mening.
Utseendemessig er BeoPlay A1 flott å se på. Kombinasjonen av metall og en matt overflate, og ikke minst den runde utformingen, gir deg en høyttaler som gjør seg i de fleste sammenhenger. Stroppen i skinn er også med å sette en ekstra prikk over i-en.
Libratone One Click er på sin side litt mer tradisjonell i materialvalget, men også her får du en utforming som skiller seg fra mye annet på markedet. Denne høyttaleren er formet som en bok, og har ikke minst en gummireim rundt produktet hvor du blant annet kan sette på en stropp slik at du kan henge den fra deg.
Brukervennligheten er god på begge alternativene. Det finnes en app for begge aktører, men Libratone trekker likevel det lengste strået i denne sammenheng.
Nå som sommeren kaller, kan begge disse høyttalerne figurere som gode turkamerater om du skal på stranden. Begge tåler en del sand og bøss, og skulle det komme en regnskur takler de dette også. Dog er ingen av de vanntette, så hold dem unna vannkanten.
Vinneren kan spille kontinuerlig i ett døgn
Velger du å ta med deg en av disse på stranden trenger du ikke å bekymre deg for batteritiden. Libratones alternativ holder nemlig fint opp mot 12 timers bruk på maks volum, og Bang & Olufsen kan friste med hele 24 timers bruk. Sistnevnte er utrolig imponerende med tanke på størrelsen til enheten.
Når det kommer til lydkvalitet har vi to sterke aktører, men B&O trekker det lengste strået.
"Likevel viser B&O at de gamle fortsatt er eldst"
I forhold til størrelsen på høyttaleren fra Bang og Olufsen, tror vi nesten ikke våre egne ører.
BeoPlay A1 gir deg nemlig en åpenhet og dynamikk vi aldri har hørt maken til fra en så liten høyttaler. Samtidig som bassen er tørr og kraftfull, er også mellomtonen og diskanten mesterlig gode. Så lenge du ikke tyner høyttaleren til maksimalt volum blir du servert herlig kvalitet, og selv på maks volum er flere musikkarter til å leve med.
Libratone One Click leverer også en meget god lydkvalitet, men klarer ikke gjengi tonene med den samme luftigheten som sin konkurrent. Dog er denne høyttaleren enda hvassere på rent basstrykk, og kombinert med et høyere maksvolum skal vi ikke avskrive denne som en bedre partyhøyttaler.
Alt i alt leverer begge produsenter et meget godt produkt, hvor begge i så måte fortjener et Anbefalt-stempel.
Likevel har vi en vinner. Selv om BeoPlay A1 koster nesten tusenlappen mer enn alternativet fra Libratone, er lydkvaliteten så oppslukende at vi fortsatt kårer BeoPlay A1 som den endelige vinneren.
Alternativer
2700 kroner kan bli i meste laget i disse ferietider. Derfor finnes det billigere alternativer for deg som fortsatt vil ha med deg lyd på farten. I denne samletesten av vanntette bluetooth-høyttalere kan du lese om flere modeller, hvor spesielt en bassivrig modell fra Sony er et av de bedre valgene.
Ønsker du deg et retrodesign kombinert med meget god lyd, finnes det et godt alternativ for rundt 2500 kroner. Marshall Kilburn er nemlig en av de høyttalerne som spiller fletta av det meste, og som samtidig har godt med batteritid.
Libratone viser at de har kontroll på god lyd og design
Fordeler
- +Enkel i bruk
- +God app
- +Spiller høyt
- +Kraftig bass
- +God batteritid
- +Tåler en regnskur
- +Plasseringsvennlig
- +God lyd
- +Fornuftig pris
Ting å tenke på
- —Mellomtonen er litt fraværende
- —Ikke så luftig lydbilde som konkurrenten
- —Stoffoverflaten fanger lett til seg bøss og hår
Bang & Olufsen viser at det fint lar seg gjøre å pakke kremlyd inn i en liten høyttaler
Fordeler
- +Meget god lydkvalitet
- +Spesielt luftig, detaljert og kraftig lyd i forhold til størrelsen
- +Meget god batteritid
- +Enkel å bruke
- +Flott design
- +Robust – tåler en regnskyll
- +USB-C
- +Hendig og liten
Ting å tenke på
- —Mister litt dynamikk på maks volum
- —Ganske kostbar