Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Galaxy S

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy var markedets råeste Android-telefon da den kom. Det er også Galaxy S nå. Vi har testet råtassen.

Det største høydepunktet er nok skjermen. Galaxy S har fått en fire tommers berøringsfølsom Super-AMOLED-skjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler.

Med andre ord er skjermen stor og sylskarp med svært klare farger. Den er også lyssterk, og fungerer svært godt i sterkt sollys, samtidig som Super-AMOLED-teknologien sørger for at skjermen ikke sluker strøm. Dette er en av de klart råeste mobilskjermene på markedet.

Samsung skryter også av skjermteknologien Mobile Digital Natural Image Engine. Det skal gi ekstra god bildekvalitet.

Skjermen er skarp og klar.

Sylskarp gigantskjerm

Med sine fire tommer er skjermen større enn Iphone 4, som er råeste konkurrent på skjermfronten. Med Super-AMOLED har Galaxy S også klarere farger og bedre gjengivelse av små, mørke kontraster. Dette er noen klare fordeler i forhold til Iphone 4.

Spesielt under filmvisning virker fargene mer livlige enn i alle andre telefoner du sammenligner med.

Pikslene i Galaxy S er omtrent umulig å se med det blotte øyet. Iphone 4s tradisjonelle bakbelyste LCD-skjerm stiller likevel med noe skarpere skjermbilde på grunn av en høyere oppløsning fordelt på en mindre skjerm. Det er imidlertid bare noe du kan se når du har de to telefonene plassert ved siden av hverandre.

I tillegg har skjermen i Iphone bedre gjenngivelse av hvitt enn det Galaxy S stiller med. Her synes vi den hvite bakgrunnen vi ser når vi surfer eller leser e-bøker blir i overkant blått, og fargen virker litt mørk. Vi synes det gjør det lettere å lese svart på hvitt på den nye Iphone-skjermen i forhold til Galaxy S.

Galaxy S har alt i alt en av de sprekeste skjermene på markedet. Med fire tommer gir den fantastisk god oversikt, og synligheten er god i sterkt sollys samtidig som fargegjengivelsen og kontrasten er helt suveren. Den eneste konkurrenten som er i samme liga stiller imidlertid med noen kvaliteter som overgår Galaxy S, men det går altså begge veier.

Kapasitiv

Skjermen i Galaxy S er av den kapasitive typen, som mobilguruene allerede har tatt som en selvfølge. Det betyr at den reagerer på berøring i stedet for at du trykker inn skjermen. Dette gir erfaringsmessig bedre flyt når du bruker telefonen, og den føles mer villig til å gjøre det du ber den om.

Det betyr imidlertid at du ikke kan bruke en vanlig pekepenn på skjermen. Det er imidlertid ingen ulempe så lenge menyene er godt tilpasset pølsefingre, og du sjelden føler du trenger mer nøyaktig verktøy for å treffe rett sted. I akkurat Galaxy S er det ett lite unntak, og det er å flytte markøren når du skriver tekst. Dette kommer vi tilbake til.

Stor, men tynn og lett

Med en fire tommers skjerm er det ingen tvil om at Galaxy S ikke er noen småttis. Den måler hele 12,24 centimeter i høyden og er 6,42 centimeter bred, men måler til gjengjeld bare 0,99 centimeter i dybden. Det gjør at den havner omtrent i samme kaliber som HTC HD2.

Vi synes telefonen glir greit ned i lomma uten å gjøre for mye ut av seg, og at den er tynn synes vi er viktigere for lommene enn bredden og høyden.

I tillegg er Galaxy veldig lett. At en telefon med en så imponerende skjerm bare veier 119 gram er veldig bra.

De med mindre hender enn undertegnede mente også den lille utveksten nederst på bakdekselet gjorde telefonen behagelig i hånda.

I front har du to berøringsfølsomme "taster" for å få opp flere valg eller gå tilbake. I tillegg har du en god gammeldags tast i midten som fungerer som hjem-tasten i andre Android-telefoner. På høyresiden befinner deg seg en av/på-tast som også brukes for å låse telefonen eller aktivere skjermen. På venstresiden er det volumtaster.

Dette er færre taster enn vi er vant med, og vi kjenner to dype savn. Kameratast gjør det mye enklere og mer praktisk å knipse bilder enn å trykke på skjermen. Navigasjontaster som lar deg bla frem og tilbake når du skriver tekst er nyttig for å gå tilbake for å endre tekst.

I stedet er det mulig å holde inne symbol-tasten på tastaturet for å få opp piltaster i Galaxy S. Det er nok en løsning man kan bli vant med.

I Iphone er tilsvarende mangel som sistnevnte løst ved hjelp av en forstørrelsesfunskjon, der du holder fingeren mot skjermen og drar fingeren frem og tilbake i teksten. Forstørrelsesfunksjonen viser tydelig hvor markøren befinner seg. I Galaxy S er det ingen programvareløsning som demper savnet etter navigasjonstaster.

Ellers er både 3,5 millimeters minijackutgang og Micro-USB for lading og dataoverføring plassert i toppen, og sistnevnte er beskyttet med et skyvbart deksel for at ikke hullet skal fylles opp med støv og smuss.

God kvalitetfølelse

Galaxy S er en toppmodell, og som seg hør og bør trenger du ikke irritere deg over dårlig byggekvalitet på en telefon du har brukt mange tusenlapper på. Skjermoverflaten er hard, og vi klarer ikke lage synlige riper i den ved hjelp av en binders. Dette er altså en av de mest ripesikre skjermoverflatene. Rundt skjermen er det en ramme i metall lakkert i krom uten at den gjør for mye ut av seg.

Snur vi telefonen finner vi et mønstret bakdeksel. Bakdekselet fremstår som svart, men har små prikker med mørkeblå farge. Ytterst er det et lag med gjennomsiktig plastmateriale, som gjør bakdekselet blankt.

Bakdekselet er imidlertid laget av plast. Med en binders kan vi lage riper, men også her skulle det endel kraft til før dette skjedde. Plastmaterialet virker altså ganske holdbart. Likevel gjør materialvalget at telefonen fremstår mindre eksklusiv enn HTC Legend eller Iphone 4 som er kjent for svært god kvalitetsfølelse.

Android 2.1 og Touch Wiz 3.0

Android fra Google er et svært populært mobiloperativsystem for tiden, samtidig som Google har satset hardt på å gjøre det store deler av det åpent og lage gode utviklingsverktøy for tredjepartsutviklere.

Det gjør at mye programvare er tilgjengelig til telefonen, som for eksempel Wimp og Spotify for musikkspilling, et stort utvalg mobilspill og mye mer. Litt synd er det at du i Norge ennå ikke har tilgang til å kjøpe programmer som koster penger. Det fører til et mindre utvalg av fullverdige spill og nytteprogrammer enn det som faktisk er tilgjengelig for Android. Spesielt interesserte kan søke på internett etter "Market Enabler" for å ta snarveien til betal-programmer.

Samsung har også lagt til sin egen applikasjonsbutikk. Foreløpig ser vi ikke noen fordeler for brukeren ved dette, ettersom det er mer å forholde seg til og Samsungs egen løsning er foreløpig veldig innholdsfattig.

Android kjører på en Linux-kjerne, og på utsiden av Android OS 2.1 har Samsung lagt inn grensesnittet Touch Wiz 3.0 for å selv kunne styre brukeropplevelsen. Her har selskapet gått grundig til verks. Skrivebordet er annerledes, det er flere arbeidsområder, du finner egne Widgets fra Samsung og hovedmenyen er endret. I tillegg har Samsung lagt inn noen egne programmer.

Startskjermen har fått fire ikoner nederst; telefon, kontakter, meldinger og programmer. Ellers består alt ovenfor av et skrivebord der du kan plassere widgets og snarveier og en praktisk statuslinje øverst som du kan dra ned for å se detaljer for hva nytt som har skjedd (nye tekstmeldinger, tapte anrop, nylig installerte programmer og annet).

Den største forskjellen fra Googles originaloppsett er at du får syv arbeidsområder i stedet for fem. Vi endte opp med å bruke tre av disse før vi følte at vi ikke trengte rask tilgang til noe mer, så syv arbeidsområder synes vi begynner å bli unødvendig mye.

Å bla mellom arbeidsområdene skjer ved å dra fingeren horisontalt over skjermen. Samsung har også lagt inn en rekke med prikker som viser hvilket arbeidsområde du er på, og du kan også velge arbeidsområde raskere ved å klikke på disse.

Hovedmenyen har noe annerledes ikoner enn det som er standard i Android, med en ramme rundt motivet som gjør at det hele virker mer ryddig. Du blar mot høyre for å finne flere programmer, og ikonene er plassert over så mange skjermbilder som trengs for å romme alle programmene dine. Dette synes vi også er noe mer ryddig på en mobil enn en evig lang trinnløs vertikal liste.

Totalt sett mener vi at Touch Wiz 3.0 er et fornøyelig tilskudd til Android OS 2.1. Ved å åpne telefonen for innlogging som root (populært kalt å roote telefonen) kan du imidlertid gå bakveien for å få en ren Android-installasjon om du er blant de spesielt interesserte.

Android stiller også med en rekke smarte funksjoner, som gode muligheter til å kopiere og lime inn tekst, mulighet for å markere flere ting for å slette eller sende filene og mye mer. Alt dette er lett anvendelig. Vi setter også pris på at tilbake-tasten fungerer på tvers av programmer.

Noen ulogiske valg

Galaxy S er brukervennlig på mange måter. Det er lett å finne det aller meste i menyene, men noen ting kan være litt vanskelig å finne fram til i innstillingsmenyen. Hvorfor ligger eksempelvis USB-innstillingene du bruker for å velge USB-modus under "om telefonen"? Og hvorfor ligger nullstilling av telefonen under "om telefonen" og "privat"?

Det kan også være litt tungvint for nye brukere å bli vant med å bruke menytasten eller holde inne på ikoner for å få opp flere valg, og ikke minst skjønne forskjellen på disse variantene.

I tillegg kan det være litt vanskelig å bruke telefonen i horisontal modus iblant, som er et problem som befatter Android 2.1 og ikke spesifikt Galaxy S. Når du skal skrive inn informasjon åpnes det i mange tilfeller nemlig et eget tekstprogram som gjør at hele skjermen dekkes av et tastatur og en tekstlinje. Den eneste måten å bekrefte og kvitte seg med tastaturet på, er å bruke bekreft-tasten nederst til høyre.

Problemer dukker opp når du eksempelvis skal sette opp en ny e-postkonto. Vi valgte manuelt oppsett. Når du trykker på øverste tekstboks kommer du inn i dette egne inn-data-programmet. Ved første felt fikk vi opp "brukernavn", og etter å ha bekreftet dette kommer vi direkte til neste boks der det står "passord". Ved å bekrefte det får vi opp "143" uten noen forlaring på hva telefonen er ute etter. I dette tilfellet er det portnummer. På neste valg får vi opp "valgfritt" - igjen uten å få vite hva vi skal skrive i denne boksen.

For å kvitte deg med tastaturet må du trykke deg gjennom alle disse boksene.

Når du setter opp Android Market får du beskjed om å skrive inn bokstavene du ser i et bilde (en såkalt Captcha-boks), som er en sikkerhetsfunksjon som gjør at roboter ikke skal kunne hacke kontoen din. Men når du trykker på boksen du skal skrive bokstavene i, forsvinner bildet. Du må med andre ord memorere det før du trykker på tekstboksen.

Lite elegant!

En løsning på alt dette er å vende telefonen til portrettmodus, der du til enhver tid også ser det som er "bak" tastaturet, og har mulighet til å trykke der for å skjule tastaturet uten å automatisk bekrefte det du har skrevet.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Galaxy S er en toppmodell med Android, og det er ikke annet enn å forvente at telefonen har en innholdsrik spesifikasjonsliste.

Den raskeste måten å surfe på nett er via lokale trådløse nettverk, og telefonen støtter forøvrig DLNA som gjør det mulig å dele multimediabiblioteket med andre enheter i samme nettverk.

Bluetooth i versjon 3.0 sørger for at du kan overføre filer svært raskt trådløst. Teknologien gjør at det settes opp en adhoc-Wi-Fi-tilkobling til andre enheter som støtter Bluetooth 3.0 og dermed også Wi-Fi.

Imidlertid er Bluetooth-funksjonen litt sær. Du kan ikke aktivere synlighet for mer enn 120 sekunder, og bildene du tar med kameraet er ikke synlige når du navigerer på telefonen via Bluetooth på PC-en din. Du kan heller ikke velge å gjøre de synlige, slik du normalt kan på Samsung-telefoner som har denne merkelige løsningen.

I Android 2.1 kan du imidlertid sende filer til andre Bluetooth-enheter, noe som har vært et savn i eldre Android-versjoner.

I mobilnettet er makshastigheten 7,2 Mbps med HSDPA (super-3G), og opphastigheten (HSUPA) er 5,76 Mbps. Edge klasse 12 sørger for best mulig hastigheter når du er utenfor 3G-dekningen.

Alle de vanligste frekvensene i GSM og HSPA støttes, slik at du kan bruke telefonen omtrent overalt i verden.

Det fins en versjon av Galaxy S med 8 GB lagringsplass og en med 16 GB. Vårt eksemplar stiller med 8 GB, noe som gjør at telefonen rommer en hel del musikk, film og bilder. Minnekort av typen Micro-SD støttes også i inntil 32 GB.

Av arbeidsminne er det 512 MB, noe som bør være tilstrekkelig for de fleste oppgaver.

Androids fleroppgavekjøring fungerer slik at programmene lagrer sin posisjon, men egentlig ikke bruker prosessorkraft på å kjøre i bakgrunnen. Dette gjør at romslig arbeidsminne kommer til sin rett.

Noen programmer insisterer på bakgrunnskjøring, og det gjelder vanligvis de programmene som faktisk trenger å kjøre i bakgrunnen. For eksempel vil du jo ikke at musikkspilleren (enten det er Spotify, Wimp eller MP3-spilleren) skal stoppe når du surfer på internett.

Galaxy S stiller med en 1 GHz prosessor av typen 1GHz ARM Cortex A8 Hummingbird. Responsen er lynkjapp i menyene, og vi opplever ikke plagsom ventetid altfor ofte. Det skjer likevel at telefonen lugger litt, spesielt når du trer inn i forskjellige innstillingsmenyer og ut av dem. I nettleseren hakker det litt før siden er ferdig innlastet. Iphone 4 må sies å oppleves raskere.

God på tradisjonelle mobilfunksjoner

For skriving av tekst kan du velge mellom qwerty-tastatur, mobiltastatur (3 x 4) eller to forskjellige håndskriftbokser. Alle tastaturløsningen fungerer godt, og den vanlige XT9-ordboken sørger for at telefonen er svært god på å gjette seg til hvilke ord du prøver å skrive når du bommer på tastaturet, og det er enkelt å velge hvilke av ordene du mener etter du har tastet ordet ferdig. Om du trykker mellomrom etter å ha skrevet ordet, velger telefonen det ordet den tror du prøver å skrive.

Velger du norsk språk og fulltastatur dukker også æ, ø og å opp på tastaturet.

I tillegg har Galaxy S tastaturløsningen Swype, som lar deg dra fingeren fra bokstav til bokstav for å forme ordene. Dette fungerer helt suverent, men i vårt testeksemplar er det dessverre bare engelsk versjon. En norsk versjon skal være på plass i løpet av juli, og skal dukke opp som en gratis oppdatering fra Samsung.

Å skrive tekstmeldinger går altså kjapt unna, og mange tastaturløsninger gjør telefonen fleksibel for forskjellige brukere.

Galaxy S har også en hurtig-tekst-funksjon, som lar deg skrive inn tekst og deretter velge om du vil sende beskjeden eller bruke den som statusoppdatering på Facebook.

En enda mer tradisjonell funksjon i en mobiltelefon er selvsagt å ringe. Her har du en hurtigringefunksjon som gjør at du kan skrive inn telefonnummer eller trykke inn en del av navnet direkte på telefontastaturet som dukker opp på skjermen. Vil du ringe Anders kan du altså skrive 263 for 'and', og navnet Anders dukker opp. Vi mener dette er den raskeste måten å ringe til kontakter i telefonlisten.

Telefonlisten synkroniserer med Facebook om du vil det, og telefonen henter også inn profilbilder fra vennene dines Facebook-profiler. Det meste her skjer automatisk, og løsningen er praktisk uten at du trenger å bruke noe mer tid på oppsettet enn å skrive inn brukernavnet og passordet på Facebook.

Social Hub er et program som skal gjøre det enklere å finne Facebook og Twitter, men er egentlig bare snarvei til mobilversjonene av disse i nettleseren. Det finnes imidlertid andre klienter på Android Market som gjør nytten.

Google Talk er også på plass, og er et godt og billigere alternativ til tekstmeldinger. Noen MSN (Live) Messenger-klient er imidlertid ikke å finne uten at du tar deg en tur på markedet.

Lydkvaliteten er helt upåklagelig, men volumet under samtaler er ikke kraftigere enn at vi måtte ha det på høyeste volum for å høre motparten godt. Ellers virker lyden romslig og naturtro i begge ender.

Romslig batteri

Batteriet i Galaxy S rommer en ladning på 1500 mAh, noe som er mer enn i de aller fleste av dagens telefoner. Og selv om skjermen er svært stor, sluker den ikke så veldig mye strøm på grunn av den energieffektive Super-AMOLED-teknologien. Vi klarte oss i nærmere et par døgn ved moderat bruk av Galaxy S, inkludert litt surfing, nedlasting fra Android Market, spilling og automatisk sjekk av e-post.

Galaxy S har også en svært hendig batterimåler som viser deg akkurat hva du har brukt strøm på av de forskjellige elementene i telefonen.

Med lysstyrke på fullt, under tre minutter surfing over super-3G, to og et halvt minutt i samtaler, et par minutter med video fra Youtube både via super-3G og Wi-Fi, samt 10 minutter i hvilemodus uten skjermlys brukte telefonen 51 prosent strøm på skjerm, 36 prosent på taleanrop, 5 prosent på mobilnettilkobling, 3 prosent på Android-systemet, 2 prosent på internett og 2 prosent på Bluetooth.

Dette kan være svært nyttig informasjon dersom du vil få batteriet til å vare lengst mulig.

God på nettsurfing

Nettleseren i Galaxy S er den samme som i andre Android-telefoner. Denne er kjent for å være rask, oversiktlig og enkel i bruk. Rendringen av nettsidene (tilpasning til skjerm) går lynkjapt, og Galaxy S laster sider like raskt som en viss annen ny telefon i serien av telefoner som er kjent for å ha rask nettleser. Iphone 4 altså.

Imidlertid må Galaxy S se seg slått på brukeropplevelse i nettleseren i forhold til Apples Safari. I Iphone 4 går det hakkfritt å navigere mens sidene lastes. I Galaxy S går det litt hakkete, men heldigvis uten at noe stopper merkbart opp. Når siden er lastet slutter det å hakke, så den helt store ulempen er dette ikke. Men en liten negativ innvirkning i forhold til brukeropplevelsen i Iphone 4 må vi si at det er.

Galaxy S har imidlertid Flash i versjon Flash Lite 3.1. Dette er riktignok ikke full Flash-støtte, slik du kommer til å få i Android 2.2 når det kommer, og det vil si at det ikke er alt av videoer og animasjoner som støttes. Iphone har på sin side ikke Flash-støtte i det hele tatt. Det betyr at du kan bruke Galaxy til å se videoer på mange av nettsidene som driver med slikt, og du kan surfe på typiske produsentsider som ofte koder store deler av nettsidene sine i Flash. Reklame vises også på korrekt måte.

To e-postvarianter

I Android 2.1 er det to e-postprogrammer; ett for Googles Gmail og ett for alt annet du måtte besitte av e-postkontoer. Gmail har pushfunksjonalitet som gjør at du kan velge å motta e-post i det øyeblikket avsenderen slipper den.

Oversikten i begge e-postlesere er god, og alle vanlige gjøremål som å markere som ulest, videresending og svaring er lett å ta seg til. E-post markeres tydelig som lest eller ulest.

E-post i HTML-format vises direkte i e-postleseren, og både bilder, Office-dokumenter og PDF-filer kan åpnes i egne programmer.

Du har også muligheter til å søke etter e-post i begge e-postlesere, endre det Samsung kaller "e-post sjekk frekvens" og du kan endre signaturen fra "Sendt fra en Samsung Mobil" til din egen.

Kontorpakke inkludert

Thinkfree Office er en dokumentbehandler for Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter. Med denne kontorpakken kan du både se og behandle dokumenter.  Det hele fungerer svært bra, og du har et stort antall funksjoner tilgjengelig i et svært oversiktlig skjermbilde. Flertrykk fungerer i kontorpakken, og det hele virker kort fortalt veldig forseggjort.

Kalenderen gjør som vanlig i Android nytten for de fleste brukere. Det er enkelt å aktivere påminner og du får god oversikt over avtalene dine. Du kan også skille mellom jobb og privat. Det vi savner er mulighet til å dele avtaler med andre, for eksempel ved innkalling til møte eller når du oppretter en "event" du vil dele på Facebook.

Kalenderen synkroniserer sømløst med Gcal eller Exchange, og i Android 2.1 skjer dette sømløst.

En lydopptaker lar deg snakke i vei om ting du skal huske, og kan være praktisk når du trenger å huske at den røde ledningen skulle inn øverst til venstre og den blå i midten til høyre. Lydfilen kan du spille av senere når du trenger det, og lydkvaliteten her er upåklagelig.

Stoppeklokke og nedtelling ligger gjemt under "klokke" i menyen, sammen med alarmen. En enkel notatblokk er også på plass, så vel som kalkulator og kalender.

Noen litt mindre vanlige funksjoner er e-bokleseren og dagbokfunksjonen. Førstnevnte fungerer som en virtuell bokhylle der du setter opp bøkene dine, og velger enkelt bok ved å trykke på den. E-bokleseren husker hvilket sidetall du sist har vært inne på. Du har også tilgang til å laste ned et vell av (engelske) bøker, og mange klassikere er helt gratis.

Dagbokfunksjonen lar deg sette inn tekst og bilde på en bestemt dato, og kan i tillegg hente inn værinformasjon fra der du er. Du kan for eksempel lage en værdagbok med bilde av utsikten og informasjon om været hver dag, eller du kan føre en vanlig dagbok. Hver oppføring i denne kan publiseres gjennom Facebook eller Myspace ved hjelp av to tastetrykk.

GPS med turn-by-turn

...men ikke i Norge. Like snytt som vi blir for Android Markets mange betalapplikasjoner blir vi for veianvisninger som fungerer bak rattet i Google Maps. Alt ligger klart i Google Maps, men Google har ikke åpnet funksjonen her til lands. Det betyr at du bare får opp en feilmelding om du prøver deg på denne navigasjonsformen, som forøvrig bare er tilgjengelig ved å legge en snarvei til det på skrivebordet eller bruke talefunksjonen til å "open navigation".

I stedet må du nøye deg med listebaserte kjøreanvisninger. I tillegg kan du som vanlig i Google Maps se hvor du befinner deg så vel som å søke etter adresser og interessepunkter. I tillegg kan du søke etter forretninger. Søker du etter XXL, får du alle sammen opp på et kart. Veldig praktisk, og det gjør at vi savner navigasjon enda mer.

Det forhåndsinstallerte programmet Layar lar deg enkelt finne interessepunkter i nærheten ved hjelp av det vi kaller utvidet virkelighet (augmented reality). Her er det bare å velge for eksempel "minibank" og peke kameraet rundt deg for å se i hvilken retning og hvor langt det er til hver og en av de nærmeste minibankene. Du kan også velge maksimal avstand etter hvor langt du orker å gå for en minibank.

Multimedia

Kvaliteten i videospilling er svært god.

Galaxy S har mange av proffunksjonene på stell, men det er ingen tvil om at det er flere multimediahoder som vil vurdere Galaxy S. Mest av alt på grunn av den fire tommers store Super-AMOLED-skjermen som bør egne seg godt til filmvisning.

Og det er ingen tvil om at den gjør det. Skjermen har en svært imponerende fargeskarphet, og er samtidig høyoppløst nok til at hvem som helst vil la seg imponere.

En annen stor fordel ved AMOLED-skjermen er den gode kontrasten, spesielt i mørke områder av bildet.

For å si det som det er: Nå kan du faktisk storkose deg med film på trikken, toget, flyet og toalettet. Har du Galaxy S med en god film med deg får du en god filmopplevelse. Den beste vi har vært borti i en mobiltelefon iallfall.

Men! Ja, for det er faktisk et men, og med et utropstegn til og med: Det Samsung ofte har vært svært gode på, har de ikke vært så gode på denne gangen. Det finnes et lass med filtyper for video der ute. Noen er bare konteinere for andre typer lyd- og filmformater. Selv om du laster ned DivX er det ikke sikkert Galaxy S, som i utgangspunktet støtter DivX, støtter akkurat formatene som konteineren inneholder. Og det er litt for vanskelig å finne noe som Galaxy S faktisk spiller av.

Her må du rett og slett i de fleste tilfeller konvertere videoene først. Det er trist når telefonen har så gode filmegenskaper at du må plages med konvertering før du setter igang.

Ingen spill

Galaxy S har ingen medfølgende spill, men det er ikke noe stort poeng for oss å hakke på dette. Android Market inneholder haugevis av spill, og vi har spilt i timesvis på Android og Iphone uten at vi har blitt lei. Det skal godt gjøres å spille seg lei på alt det Android Market har å by på, selv om du foreløpig bare har tilgang til gratisspillene.

Youtube er forhåndsinstallert, slik at du kan se filmsnutter mens du er i farten,

God musikkspiller

På musikk svikter heller ikke Galaxy S. I forhold til et godt lydkort er Galaxy S litt mindre livlig i Denon AH-C751, men spiller ellers med god bredde i lydbildet og god detaljgjengivelse.

Alle instrumentene høres naturtro ut, og lyden virker balansert. Symbalene blir heller ikke for skarpe og skjærende, og uansett hvor sterkt trommisen slår kommer de andre instrumentene godt fram i lydbildet.

Bassgjengivelsen er også god helt ned til de dypeste tonene i kontrabassen, og den lyder naturtro samtidig som resten av bandet gjør sitt.

Alt i alt er Galaxy S helt grei på musikk, men litt mer livlige toner og litt mer rom imellom hadde ikke vært å forakte.

For spesielt interesserte kan det også være en fordel at Galaxy S kan spille av filtypen flac.

Dugelig kamera til utendørsbilder

Kameraet i Galaxy S knipser i fem megapikslers oppløsning. Bildekvaliteten du ender opp med tilsier imidlertid ikke at kameraet er noe bedre enn andre kameratelefoner til en langt mindre penge.

I laber belysning får du et grå skjær over bildene og bildestøyen utmerker seg forholdsvis mye. Galaxy S stiller ikke med noen blits eller fotolys, og dermed får du ingen gode innebilder fra Galaxy S.

Bilder tatt utendørs er imidlertid helt greie. Her er detaljgjengivelsen og fargegjengivelsen helt OK, og bildestøyen på ISO 100 er på et helt akseptabelt nivå i mobilkamerasammenheng. Vi setter også pris på fokusmulighetene. Her kan man velge å fokusere i midten, eller du kan trykke på et punkt på skjermen for å fokusere på det som befinner seg i avmerket område. I tillegg kan telefonen automatisk fokusere på ansikter i bildet. Som standard endrer telefonen også lysmottaket etter hvor i bildet du fokuserer.

I tillegg er det mange andre innstillingsmuligheter å sette pris på. Du kan for eksempel justere ISO-verdien manuelt, aktivere selvutløser, justere hvitbalanse etter vanlige lystyper, velge hvor lysmåleren skal måle, aktivere antiristefunksjon, aktivere blunkegjenkjenning som advarer deg om motivet blunket i det bildet ble tatt og justere kontrast, metning og skarphet.

På de laboratoriske testene gjør ikke Galaxy S det spesielt bra i forhold til eksempelvis Iphone 4. På bildene vi tar med Galaxy S får vi imidlertid mer virkelighetstro bilder. I dag er det faktisk bare Sony Ericsson Xperia X10 som tar bedre bilder av Android-telefonene på det norske markedet.

Les også testen vår av kameramobiler, der Galaxy S gjør seg fortjent til en tredjeplass.

Videofunksjonen er god, og videokvaliteten blir helt upåklagelig. Den er rask å tilpasse seg forskjellige lysforhold og det hakker ikke i full oppløsning, som er 1280 x 720 piksler.

Klikk her for å laste ned eksempelvideo.

Konklusjon

Galaxy S er Samsungs nye Android-flaggskip. Den imponerer med en fire tommers stor skjerm med Super-AMOLED-teknologien. Det gjør at skjermen bruker lite strøm samtidig som den imponerer med fantastisk fargegjengivelse og kontrast.

Skjermstørrelsen gjør telefonen litt bredere og lengre enn gjennomsnittet. Til gjengjeld veier den lite og er rett under centimeteren tykk. Kvalitetsfølelsen er helt grei, selv om plastdekselet på baksiden ikke føles like eksklusivt som Iphone 4s flate av herdet glass.

Multimediakonge

Den gode skjermen gjør at Galaxy S er svært fornøyelig å se film på, og filmopplevelsen er den beste vi så langt i en mobiltelefon. Galaxy S kan rett og slett gi deg en kvalitets-filmopplevelse hvor som helst.

Lydkvaliteten er også god i film så vel som musikk. Du får litt livligere lyd i de beste musikktelefonene, men alt i alt leverer Galaxy S et bredt lydbilde med god gjengivelse av alle instrumenter inkludert de dypeste basstonene.

DLNA-støtten gjør at du kan dele multimediafilene dine med andre kompatible enheter i det trådløse nettverket ditt.

Kameraet er også helt greit, men må se seg slått av Sony Ericsson Xperia X10. Bilder tatt utendørs får gode farger og relativt god detaljgjengivelse. I bilder tatt i normal innendørsbelysning blir imidlertid støyen svært tydelig. Kameraet har heller ingen blits som kan bøte på den svake lysfølsomheten.

Fullverdig kontorpakke

Det er altså først og fremst på multimediasiden Galaxy S prøver å lokke til seg kunder. Likevel har den godt med proffunksjoner, som for eksempel full Office-støtte og Exchange-synkronisering.

Nettleseren er rask og brukervennlig, og det samme kan sies om de fleste andre funksjoner på telefonen. Med en 1 GHz prosessor er den rask i vendingene, men litt kluss med programvaren gjør at telefonen lugger litt innimellom likevel. Iphone 4 og HTC Desire føles ofte litt raskere.

Galaxy S har på den annen side Flash-støtte, slik at du kan se video og surfe på nettsider laget i Flash, i motsetning til Iphone. Med alt man kan kreve av raske datateknologier i tillegg, som trådløst nettverk, super-3G med høy hastighet og Edge er Galaxy S en svært god surfetelefon.

Full navigasjon - men ikke i Norge

GPS-mottaker er på plass, og Google Maps har fått en funksjon for skikkelig bilnavigasjon i bilen. Dette er det imidlertid ikke åpnet for i Norge ennå, og dermed må du nøye deg med å se hvor du er på et kart. I tillegg kan du søke etter adresser, forretninger og interessepunkter.

Programmet Layar er et snedig program om du er på utkikk etter et interessepunkt, for eksempel minibank, restaurant eller bensinstasjon. Du trykker enkelt og greit på kategorien du er ute etter og spesifiserer hvor langt du er villig til å bevege deg. Dernest kan du peke kameraet rundt deg for å se akkurat hvor de valgte interessepunktene befinner seg i det vi kaller utvidet virkelighet.

Se utvidet virkelighet på video i vår test av "Den hemmelige parken" i Vigelandsparken »

Brukervennlig og funksjonsrik

Android 2.1 som operativsystem sammen med grensesnittet Touch Wiz 3.0 på toppen gjør telefonen både brukervennlig og funksjonsrik på én gang. Likevel er det enkelte ting som er litt ulogisk og som gjør at det krever litt tilvenning før du kan danse elegant rundt i menyene.

For eksempel er det ofte vanskelig å bruke telefonen i bredskjerm for enkelte gjøremål der skjermtastaturet brukes. Enkelte innstillinger er også litt ulogisk plassert.

Android Market åpner for nedlasting av svært mange programmer og spill, men det er synd at det ennå ikke er åpnet for betalprogramvare i Norge. Det gjør at du ikke får tak i de programmene med høyest kvalitet her til lands.

Alt i alt fremstår likevel Android som svært brukervennlig i forhold til den funksjonaliteten du får. Du kan kopiere og lime inn hva som helst, kjøre flere oppgaver samtidig helt sømløst og det meste er svært intuitivt satt opp. Vi setter også pris på mulighetene for småprogrammer (widgets) på skrivebordet.

Les en nærmere gjennomgang av menyene og se video på side 1

Galaxy S legger seg på en pris godt under det man forventer Iphone 4 havner på i Norge. Samtidig er Galaxy S en svært fullkommen mobitlelefon med alle de funksjonene og mulighetene en avansert bruker krever, samtidig som den er relativt lett å forstå seg på.

Likevel er det en liten rekke ting den sterkeste konkurrenten, Iphone 4, er bedre på. Den føles raskere, materialvalgene gjør at den kjennes mer eksklusiv ut, kameraet er bedre og App Store gir foreløpig bedre innhold fordi Android Market ikke er åpnet for programmer som koster penger i Norge. Vi mener også Iphone 4 ligger litt foran på brukervennlighet, mens Galaxy S troner på funksjonssiden.

I begge tilfeller får du altså en knallgod telefon på litt forskjellige områder. Vi anbefaler deg å lese begge testene for å finne ut hvilken som er best til ditt bruk.

Her kan du lese testen av Iphone 4 »

Synes du prisen på Galaxy S er litt i høyeste laget, bør du se på HTC Desire. Den har en litt svakere skjerm og dårligere kamera, men koster nesten tusenlappen mindre enn Galaxy S. Sony Ericsson Xperia X10 er en Android-telefon med bedre kamera, og er verdt en titt om mobilfotografering er viktig for deg.

annonse