Test

Samsung Galaxy S

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy var markedets råeste Android-telefon da den kom. Det er også Galaxy S nå. Vi har testet råtassen.

Det største høydepunktet er nok skjermen. Galaxy S har fått en fire tommers berøringsfølsom Super-AMOLED-skjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler.

Med andre ord er skjermen stor og sylskarp med svært klare farger. Den er også lyssterk, og fungerer svært godt i sterkt sollys, samtidig som Super-AMOLED-teknologien sørger for at skjermen ikke sluker strøm. Dette er en av de klart råeste mobilskjermene på markedet.

Samsung skryter også av skjermteknologien Mobile Digital Natural Image Engine. Det skal gi ekstra god bildekvalitet.

Skjermen er skarp og klar.

Sylskarp gigantskjerm

Med sine fire tommer er skjermen større enn Iphone 4, som er råeste konkurrent på skjermfronten. Med Super-AMOLED har Galaxy S også klarere farger og bedre gjengivelse av små, mørke kontraster. Dette er noen klare fordeler i forhold til Iphone 4.

Spesielt under filmvisning virker fargene mer livlige enn i alle andre telefoner du sammenligner med.

Pikslene i Galaxy S er omtrent umulig å se med det blotte øyet. Iphone 4s tradisjonelle bakbelyste LCD-skjerm stiller likevel med noe skarpere skjermbilde på grunn av en høyere oppløsning fordelt på en mindre skjerm. Det er imidlertid bare noe du kan se når du har de to telefonene plassert ved siden av hverandre.

I tillegg har skjermen i Iphone bedre gjenngivelse av hvitt enn det Galaxy S stiller med. Her synes vi den hvite bakgrunnen vi ser når vi surfer eller leser e-bøker blir i overkant blått, og fargen virker litt mørk. Vi synes det gjør det lettere å lese svart på hvitt på den nye Iphone-skjermen i forhold til Galaxy S.

Galaxy S har alt i alt en av de sprekeste skjermene på markedet. Med fire tommer gir den fantastisk god oversikt, og synligheten er god i sterkt sollys samtidig som fargegjengivelsen og kontrasten er helt suveren. Den eneste konkurrenten som er i samme liga stiller imidlertid med noen kvaliteter som overgår Galaxy S, men det går altså begge veier.

Kapasitiv

Skjermen i Galaxy S er av den kapasitive typen, som mobilguruene allerede har tatt som en selvfølge. Det betyr at den reagerer på berøring i stedet for at du trykker inn skjermen. Dette gir erfaringsmessig bedre flyt når du bruker telefonen, og den føles mer villig til å gjøre det du ber den om.

Det betyr imidlertid at du ikke kan bruke en vanlig pekepenn på skjermen. Det er imidlertid ingen ulempe så lenge menyene er godt tilpasset pølsefingre, og du sjelden føler du trenger mer nøyaktig verktøy for å treffe rett sted. I akkurat Galaxy S er det ett lite unntak, og det er å flytte markøren når du skriver tekst. Dette kommer vi tilbake til.

Stor, men tynn og lett

Med en fire tommers skjerm er det ingen tvil om at Galaxy S ikke er noen småttis. Den måler hele 12,24 centimeter i høyden og er 6,42 centimeter bred, men måler til gjengjeld bare 0,99 centimeter i dybden. Det gjør at den havner omtrent i samme kaliber som HTC HD2.

Vi synes telefonen glir greit ned i lomma uten å gjøre for mye ut av seg, og at den er tynn synes vi er viktigere for lommene enn bredden og høyden.

I tillegg er Galaxy veldig lett. At en telefon med en så imponerende skjerm bare veier 119 gram er veldig bra.

De med mindre hender enn undertegnede mente også den lille utveksten nederst på bakdekselet gjorde telefonen behagelig i hånda.

I front har du to berøringsfølsomme "taster" for å få opp flere valg eller gå tilbake. I tillegg har du en god gammeldags tast i midten som fungerer som hjem-tasten i andre Android-telefoner. På høyresiden befinner deg seg en av/på-tast som også brukes for å låse telefonen eller aktivere skjermen. På venstresiden er det volumtaster.

Dette er færre taster enn vi er vant med, og vi kjenner to dype savn. Kameratast gjør det mye enklere og mer praktisk å knipse bilder enn å trykke på skjermen. Navigasjontaster som lar deg bla frem og tilbake når du skriver tekst er nyttig for å gå tilbake for å endre tekst.

I stedet er det mulig å holde inne symbol-tasten på tastaturet for å få opp piltaster i Galaxy S. Det er nok en løsning man kan bli vant med.

I Iphone er tilsvarende mangel som sistnevnte løst ved hjelp av en forstørrelsesfunskjon, der du holder fingeren mot skjermen og drar fingeren frem og tilbake i teksten. Forstørrelsesfunksjonen viser tydelig hvor markøren befinner seg. I Galaxy S er det ingen programvareløsning som demper savnet etter navigasjonstaster.

Ellers er både 3,5 millimeters minijackutgang og Micro-USB for lading og dataoverføring plassert i toppen, og sistnevnte er beskyttet med et skyvbart deksel for at ikke hullet skal fylles opp med støv og smuss.

God kvalitetfølelse

Galaxy S er en toppmodell, og som seg hør og bør trenger du ikke irritere deg over dårlig byggekvalitet på en telefon du har brukt mange tusenlapper på. Skjermoverflaten er hard, og vi klarer ikke lage synlige riper i den ved hjelp av en binders. Dette er altså en av de mest ripesikre skjermoverflatene. Rundt skjermen er det en ramme i metall lakkert i krom uten at den gjør for mye ut av seg.

Snur vi telefonen finner vi et mønstret bakdeksel. Bakdekselet fremstår som svart, men har små prikker med mørkeblå farge. Ytterst er det et lag med gjennomsiktig plastmateriale, som gjør bakdekselet blankt.

Bakdekselet er imidlertid laget av plast. Med en binders kan vi lage riper, men også her skulle det endel kraft til før dette skjedde. Plastmaterialet virker altså ganske holdbart. Likevel gjør materialvalget at telefonen fremstår mindre eksklusiv enn HTC Legend eller Iphone 4 som er kjent for svært god kvalitetsfølelse.

Android 2.1 og Touch Wiz 3.0

Android fra Google er et svært populært mobiloperativsystem for tiden, samtidig som Google har satset hardt på å gjøre det store deler av det åpent og lage gode utviklingsverktøy for tredjepartsutviklere.

Det gjør at mye programvare er tilgjengelig til telefonen, som for eksempel Wimp og Spotify for musikkspilling, et stort utvalg mobilspill og mye mer. Litt synd er det at du i Norge ennå ikke har tilgang til å kjøpe programmer som koster penger. Det fører til et mindre utvalg av fullverdige spill og nytteprogrammer enn det som faktisk er tilgjengelig for Android. Spesielt interesserte kan søke på internett etter "Market Enabler" for å ta snarveien til betal-programmer.

Samsung har også lagt til sin egen applikasjonsbutikk. Foreløpig ser vi ikke noen fordeler for brukeren ved dette, ettersom det er mer å forholde seg til og Samsungs egen løsning er foreløpig veldig innholdsfattig.

Android kjører på en Linux-kjerne, og på utsiden av Android OS 2.1 har Samsung lagt inn grensesnittet Touch Wiz 3.0 for å selv kunne styre brukeropplevelsen. Her har selskapet gått grundig til verks. Skrivebordet er annerledes, det er flere arbeidsområder, du finner egne Widgets fra Samsung og hovedmenyen er endret. I tillegg har Samsung lagt inn noen egne programmer.

Startskjermen har fått fire ikoner nederst; telefon, kontakter, meldinger og programmer. Ellers består alt ovenfor av et skrivebord der du kan plassere widgets og snarveier og en praktisk statuslinje øverst som du kan dra ned for å se detaljer for hva nytt som har skjedd (nye tekstmeldinger, tapte anrop, nylig installerte programmer og annet).

Den største forskjellen fra Googles originaloppsett er at du får syv arbeidsområder i stedet for fem. Vi endte opp med å bruke tre av disse før vi følte at vi ikke trengte rask tilgang til noe mer, så syv arbeidsområder synes vi begynner å bli unødvendig mye.

Å bla mellom arbeidsområdene skjer ved å dra fingeren horisontalt over skjermen. Samsung har også lagt inn en rekke med prikker som viser hvilket arbeidsområde du er på, og du kan også velge arbeidsområde raskere ved å klikke på disse.

Hovedmenyen har noe annerledes ikoner enn det som er standard i Android, med en ramme rundt motivet som gjør at det hele virker mer ryddig. Du blar mot høyre for å finne flere programmer, og ikonene er plassert over så mange skjermbilder som trengs for å romme alle programmene dine. Dette synes vi også er noe mer ryddig på en mobil enn en evig lang trinnløs vertikal liste.

Totalt sett mener vi at Touch Wiz 3.0 er et fornøyelig tilskudd til Android OS 2.1. Ved å åpne telefonen for innlogging som root (populært kalt å roote telefonen) kan du imidlertid gå bakveien for å få en ren Android-installasjon om du er blant de spesielt interesserte.

Android stiller også med en rekke smarte funksjoner, som gode muligheter til å kopiere og lime inn tekst, mulighet for å markere flere ting for å slette eller sende filene og mye mer. Alt dette er lett anvendelig. Vi setter også pris på at tilbake-tasten fungerer på tvers av programmer.

Noen ulogiske valg

Galaxy S er brukervennlig på mange måter. Det er lett å finne det aller meste i menyene, men noen ting kan være litt vanskelig å finne fram til i innstillingsmenyen. Hvorfor ligger eksempelvis USB-innstillingene du bruker for å velge USB-modus under "om telefonen"? Og hvorfor ligger nullstilling av telefonen under "om telefonen" og "privat"?

Det kan også være litt tungvint for nye brukere å bli vant med å bruke menytasten eller holde inne på ikoner for å få opp flere valg, og ikke minst skjønne forskjellen på disse variantene.

I tillegg kan det være litt vanskelig å bruke telefonen i horisontal modus iblant, som er et problem som befatter Android 2.1 og ikke spesifikt Galaxy S. Når du skal skrive inn informasjon åpnes det i mange tilfeller nemlig et eget tekstprogram som gjør at hele skjermen dekkes av et tastatur og en tekstlinje. Den eneste måten å bekrefte og kvitte seg med tastaturet på, er å bruke bekreft-tasten nederst til høyre.

Problemer dukker opp når du eksempelvis skal sette opp en ny e-postkonto. Vi valgte manuelt oppsett. Når du trykker på øverste tekstboks kommer du inn i dette egne inn-data-programmet. Ved første felt fikk vi opp "brukernavn", og etter å ha bekreftet dette kommer vi direkte til neste boks der det står "passord". Ved å bekrefte det får vi opp "143" uten noen forlaring på hva telefonen er ute etter. I dette tilfellet er det portnummer. På neste valg får vi opp "valgfritt" - igjen uten å få vite hva vi skal skrive i denne boksen.

For å kvitte deg med tastaturet må du trykke deg gjennom alle disse boksene.

Når du setter opp Android Market får du beskjed om å skrive inn bokstavene du ser i et bilde (en såkalt Captcha-boks), som er en sikkerhetsfunksjon som gjør at roboter ikke skal kunne hacke kontoen din. Men når du trykker på boksen du skal skrive bokstavene i, forsvinner bildet. Du må med andre ord memorere det før du trykker på tekstboksen.

Lite elegant!

En løsning på alt dette er å vende telefonen til portrettmodus, der du til enhver tid også ser det som er "bak" tastaturet, og har mulighet til å trykke der for å skjule tastaturet uten å automatisk bekrefte det du har skrevet.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning