Tek.no

Test

Contour Rollermouse Free

1 Sept 2009 13:04

Selv om det ikke er spesielt lenge siden jeg gikk ut av de 13 første årene med skolegang, et det enkelte minner fra ungdomsskolen som ble dratt til overflaten da dette produktet ankom kontoret. Så fort vi skulle gjøre ett eller annet med en datamaskin, ble vi hardt drillet i hvordan vi skulle forhindre musesyke og andre rariteter som kan fremkomme ved aktiv bruk av datamaskinen. Instruksjonsplakatene inneholdt retoriske elementer som var utdatert allerede før de ble laget, og som 14-15-åring ble dette naturlig nok ikke tatt spesielt seriøst.

Som alle vet, er både musesyke og relaterte sliteskader både kjipe og reelle. Det er mange som lider av det, og behandlingene tar lang tid. Contour Design, som spesialiserer seg innen ergonomisk tilbehør til PC, lanserte for godt over åtte år siden sin første Rollermouse. I mars kom oppfølgeren, Rollermouse free. For to år siden testet vi storebroren, Rollermouse Pro.

Rollermouse Free har beholdt mange av likhetstrekkene fra storebroren, men dette skal være en lettere utgave. De populære pekeknappene er beholdt, men pekehjulpet ligger nå mer åpent. Tilkoblingen skjer via USB, og du verken trenger eller kan gjøre noe annet enn å plugge i enheten før den er klar til bruk. Free er omtrent 11 cm dyp og 44 cm bred.

I bruk

Rollermouse Free ser akkurat ut som det du ville forventet av et ergonomisk riktig produkt. Designet er ikke på topp, men det skal vanskelig la seg gjøres når det er egenskapene som står i fokus. Førsteintrykket vi sitter igjen med etter å ha gjort totalt ukonstruktive ting i 10 sekunder er at enheten ligger godt i armene, og at det hele virker solid. Et helt nytt pekeredskap krever så klart litt tilvenning, og du kommer til å banne litt i starten, men vi ble overrasket over hvor lett det faktisk var å lære seg det hele. Hvis du tar en titt på Contours egne instruksjonsvideo for produktet, vil du definitivt lære deg de forskjellige knappene fortere.

Selve pekeren beveger du med det lange hjulpet øverst på enheten. dytt den sidelengs og du beveger musepekeren den samme retningen, rull på stangen og pekeren går henholdsvis opp og ned. Det som vil skje enkelte ganger er at selv om hjulet er sklidd helt til høyre, står pekeren fortsatt midt på skjermen. I et vanlig tilfelle med en normal mus ville man bare ha løftet den opp, flyttet den til venstre, for så å skli den mer mot høyre. Dette går naturlig nok ikke med Rollermouse Free, så det Contour har gjort er å sette en bryter i hver ende av glidepinnen hvor hjulet sklir. Treffer du bryteren, hopper pekeren automatisk til skjermens tilsvarende ytterkant.

Ved å klikke ned hele glidepinnen, gjør man et venstreklikk. Høyreklikket må gjøres på knappene i senter, mens den hvite knappen nederst i midten tilsvarer et dobbeltklikk. Sistnevnte vil, i følge Contour, spare deg for mange av de 1000-1500 klikkene du gjør daglig.

Selv om venstre museklikk sitter på et hjul, opplever vi sjeldent at musepekeren sklir nedover eller oppover fordi du klikker. Når du trykker ned hele pekestangen, tipper den faktisk litt fremover i samme vinkel som de fleste sitter, noe som holder hjulet stabilt. Om det er noe vi savner i nærheten av denne pekepinnen så er den en frem- og tilbakeknapp, slik som ofte finnes på venstresiden av ordinære musepekere.

Rollermouse Free har flere hurtigtaster, en av de er som vi nettopp nevnte muligheten for dobbeltklikk i et enkelt klikk. Videre finner vi hurtigtaster for både kopier (ctrl + c) og lim inn (ctrl + v). Disse er lokalisert helt i nærheten av pekeren, noe som gjør det lett for deg å treffe knappene med tommelen mens du markerer felter og lignende.

Under bruk opplevde vi dessverre flere konflikter mellom denne enheten under normalt bruk. Rollermouse ligger foran tastaturet, og håndleddene din skal ligge på putene. Da er det meget lett at håndleddet treffer pekeren. Ikke bare får pekeren epilepsianfall på skjermen, men veldig ofte klikker man faktisk. Det er spesielt kjedelig når man skriver lengre tekster, et eksempel er at underskrevne flere ganger måtte skrive om avsnitt i denne testen fordi jeg hadde klikket meg midt inn i et avsnitt uten å være klar over det.

Pekerenheten leveres med forskjellige festestykker av variabel høyde. Disse lar deg hekte tastaturet på Rollermouse Free, slik at du kan flytte på de to som en samlet enhet. Videre får de også tastaturet til å sitte godt fast på enheten, slik at det ikke sklir av gårde under bruk.

Contour har konstruert en enhet med etter vår mening meget god ergonomi. Putene er ikke for harde, men de er heller ikke overdrevent myke. Skinnet de er trukket med er godt og behagelig mot huden, mens pekeren har en overflate i hard gummi. Pekeren sklir ikke ut av fingrene dine, men responsen er litt mer "urolig" enn hva den er på en konvensjonell mus.

Konklusjon

Selv om mange har splittende meninger om hvor vidt slike produkter er verd bryet, skal Contour ha skryt for at de har laget sin Rollermouse Free på en skikkelig måte. Enheten er behagelig, det er lett å lære seg den, og bruken er enkel. Det er derimot enkelte irritasjonsmomenter som burde vært unngått.

Enheten her et helt greit design, men stort mer kan vi ikke forvente av en enhet hvor poenget over alt er ergonomi. Enheten kommer i både hvitt og sort, begge i blankpolert form.

Rollermouse Free er et ganske nøyaktig pekerredskap, men det har fortsatt noe å hente på ordinære musepekere. Enheten er derimot betydelig bedre enn både pekeflater og touchpad slik vi finner på bærbare maskiner. Den største forskjellen vi opplever er at pekeren er mer urolig sammenlignet med en vanlig mus. Samtidig er det også meget lett å både venstreklikke og styre musen vilt rundt på skjermen når man egentlig ønsker å skrive en tekst.

Vi må også si at vi liker en mer symmetrisk bruk av maskinen, men det krever tilvenning. Rollermouse passer ikke like godt til alle tastaurer, en flat kant nederst er det beste alternativet.

Contour Rollermouse Free er absolutt alt annet enn et billig innkjøp, over 2200 kroner må du i skrivende stund ut med. Ser vi det fra en annen vinkel, for en større bedrift, koster det mer med ansatte som lider av musesyke og andre sliteskader.

Les også
Contour RollerMouse Re:d: Ergonomikongen som virkelig treffer
Les også
Logitech G110
Les også
Cooler Master Storm Sentinel Advance
Les også
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000
Les også
Mus for folk på farten
Les også
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000
Les også
Microsoft Sidewinder X3
Les også
Spillmus for bærbare
Les også
Roccat slipper spilltastatur
Les også
Keysonic KSK-6000 U
Les også
Corsair Voyager Port
annonse

Les også