Til hovedinnhold
TestAcer Iconia Tab A510

Brettet som underholder

Hvordan går det når Acer er eplekjekk mot Asus?

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Iconia Tab A510 er et nettbrett fra Acer som går rett i strupen på Asus. Dette var det første nettbrettet på markedet med firekjerners prosessor som det ikke står Asus på, og brettet koster omtrent det samme som Asus Transformer TF300 og har omtrent de samme spesifikasjonene.

A510 har ikke inngang for SIM-kort, og den har heller ikke tastatur for bruk som arbeidsstasjon slik vi kjenner fra Asus Transformer-brettene.

Derimot har den HDMI-utgang, stereohøyttalere og rask maskinvare.

Design

A510 er utstyrt med en 10,1 tommer skjerm, en mye anvendt skjermstørrelse på en rekke populære nettbrett. Tykkelsen på 10,9 millimeter gjør den en umerkbar millimeter tykkere enn Asus Transformer TF300 og omtrent to millimeter tykkere enn Transformer Prime.

Hardt glass

Asus har utstyrt mange av sine nettbrett med Corning Gorilla Glass som skjermoverflate. Disse skjermene er så harde at det ikke går an å ripe de opp med vanlige husnøkler. Acer bruker ikke det samme glasset, men likevel har de brukt et glass som er hardere enn nøkler og som derfor ikke kan ripes opp av husnøklene dine.

Under den harde skjermoverflaten finner vi en LCD TFT-skjerm med en oppløsning på 1280 x 800 piksler. Skjermen har litt svakere fargegjengivelse enn Asus Transformer TF300, spesielt når du ser på skrått inn på skjermen. Ved 45 graders synsvinkel mot skjermen oppleves fargene svært blasse.

Ikke innebygd USB

Acer har ikke bygget inn en USB-port i fullstørrelse, og i stedet legges det ved en overgang som du plugger inn i Mini-USB-porten i bunnen.

HDMI-utgang er på plass, slik at du kan koble nettbrettet til TV-en. Gjennom HDMI-porten overføres også lyd, men en egen 3,5 millimeters minijackutgang er selvsagt også å finne på nettbrettet.

En godt kamuflert luke skjuler en inngang for minnekort av typen Micro-SD. Med det er det enkelt å flytte filer mellom mobilen og nettbrettet, gitt at mobilen også har minnekortinngang.

Ved siden av et sett volumknapper finner du en låsebryter. Skyver du denne til høyre, vil ikke skjermen vri seg etter hvordan du holder nettbrettet slik vi er vant med. Dette synes vi er veldig praktisk når nettbrettet ligger på et bord eller når du bruker nettbrettet i den sløveste sofastillingen.

Android 4.0.3 er forhåndsinstallert.

Iskrem i boksen

Programvaren er type Android i versjon 4.0.3 Ice Cream Sandwich, og av egne modifikasjoner i grensesnittet har Acer lagt inn en ring med snarveier. Trykker du på ringsymbolet nederst i midten av skjermen får du opp snarveier til nettsider, noen applikasjoner, nettbrettets søkerfunksjon som søker både lokalt og på Google og en volumkontroll.

Volumet styrer vi stort sett med volumknappene, og ellers har Androids hjemmeskjermer plass til så mange snarveier du bare måtte ønske. Acer-ringen kan derfor virke litt overflødig.

De fem startskjermene er enkle å veksle mellom, og det er enkelt å legge til og fjerne eget innhold i form av snarveier og moduler (widgets). Modulene kan plukkes opp fra en egen modulmeny, noe som gjør det lett å se gjennom hva som er tilgjengelig på nettbrettet ditt til enhver tid.

Å velge blant de oppgavene som kjører eller ligger i bakgrunnen er veldig enkelt, og for å fjerne programmene fra oppgavebehandleren er det bare å kaste dem ut av menyen.

Har du ikke brukt Android 4.0 Ice Cream Sandwich før, er det likevel lett å sette seg inn i A510s menyer. Menyen er relativt lik den vi kjenner fra Android-mobiler.

Teknologi og funksjoner

A510 kan være et godt verktøy i mange sammenhenger, men vi savner tastatur.

Firekjerner

A510 er det første firekjernersnettbrettet fra Acer. Her finner vi en 1,3 GHz Cortex A9 inne i Tegra 3-brikken, samt et ULP GeForce-grafikkort. 1 GB hurtigminne sørger for å huske de små tingene i farta, og du får 16 eller 32 GB minne til eget bruk.

Det virker som om Android 4.0 Ice Cream Sandwich samarbeider godt med brikkesettet, men vi opplever en sjelden at hele nettbrettet krasjer mens vi surfer med nettleseren.

Kun Wi-Fi

Acer Iconia Tab A510 får kun kontakt med internettet via radiomottakeren for Wi-Fi. Det er altså ingen inngang for SIM-kort, og du må eventuelt koble nettbrettet til mobilen din for å få internett mens du er på utenfor områder med Wi-Fi-nett som du har tilgang til.

Som nevnt i designbiten finner vi ingen egen USB-port i fullstørrelse, men gjennom Micro-USB-porten kan du likevel koble til USB-enheter takket være en medfølgende overgang. Denne kommer imidlertid sannsynligvis til å ligge hjemme i skuffen de fleste ganger du trenger den.

Det er kjekt å kunne lese dokumenter på nettbrettet.

Nytte

Det sier seg selv at Asus-brettene med tilkoblbart tastatur høster høyere poengsum i nytte enn et nettbrett uten medfølgende tastatur. A510 er et nettbrett som virkelig er midt mellom PC-en og mobilen uten å kunne erstatte noen av dem.

Både Docs To Go og Polaris Office følger med, og med det kan du både lese og redigere dokumenter. I mangel på tastatur med ekte knapper, har vi vanskelig for å tro at det er praktisk å drive med mye dokumentredigering på nettbrettet.

Vi brukte nettbrettet mye til å vise oppgavetekster i forbindelse med studier, og til dette fungerer nettbrettet bra selv om det strengt tatt er mer praktisk og mer miljøvennlig å printe ut dokumentene for å lese.

Også til e-postskriving er det kanskje vanlig å sette pris på et ekte tastatur, men til å motta e-post og sende korte beskjeder tilbake er A510, eller rettere sagt Android 4.0 Ice Cream Sandwich, helt upåklagelig. Oversikten er god, og det støttes både Microsoft Exchange og BlackBerry Enterprise.

Nettleseren viser nettsidene godt, og spiller flash-innhold så problemfritt som du skulle forvente. Vi valgte å også installere Google Chrome som gjør det lettere å treffe de små linkene når du surfer, fordi den forstørrer opp når du trykker i et område med flere linker.

Nettleseren er av den vanlige WebKit-varianten som vi er vant med fra Android. Kalenderen er oversiktlig og grei, og synkroniseres gjerne mot Google-kontoen din.

Mulighet til å fjernlåse nettbrettet eller fjernslette innholdet er ikke på plass.

Et beist av et batteri

Batteriet i A510 rommer 9800 mAh; nok til 10 timer moderat bruk. Når nettbrettet har skjermen deaktivert bruker den lite strøm, og varer derfor veldig lenge når den ligger i skolesekken, på stuebordet eller mellom sofaputene store deler av dagen. Du må imidlertid huske å lukke bakgrunnsprosesser som kan bruke strøm også når nettbrettet er inaktivt.

Multimedia

A510 er først og fremst et underholdningsnettbrett.

Å kjøpe nettbrett av ren nytteverdi er ikke veldig vanlig. Et nettbrett som A510 kan ikke erstatte hverken PC-en eller mobilen, og nettbrettene kom på markedet før det kunstige behovet egentlig dukket opp. Underholdningsverdien er nok derfor langt viktigere for de fleste.

Med HDMI-utgang på siden av nettbrettet er det enkelt å sette på en snutt fra YouTube eller TED. Siden det fins gode videospillere og torrentklienter til Android, er det også fullt mulig å erstatte PC-en med et nettbrett når du skal se en god dokumentar på TV-skjermen. Videoer i god kvalitet kan vanligvis kjøres uten å hakke, men et par ganger opplevde vi at videoene hakket voldsomt og at vi måtte slå av og på nettbrettet for å få bukt med problemet.

Videospilleren har støtte for XviD, MP4, H.263 og H.264, og dermed kan du se på film med alle de vanlige videoformatene uten problemer. Skjermen egner seg godt til filmtitting, så lenge du ikke vipper nettbrettet for mye. Lyden kommer ut av to høyttalere på undersiden av nettbrettet, noe som gjør at lyden dempes litt om nettbrettet ligger i fanget eller lent opp mot armlenet i sofaen.

Videoer kan spilles over DLNA trådløst fra PC-en, eller du kan overføre de fra PC-en ved å flytte filene til en USB-lagringsenhet. Du kan også laste ned en torrentklient og la nettbrettet ditt gjøre hele jobben. NRKs dokumentarer er for eksempel ofte nedlastbart gjennom torrent.

Herlig lyd

Løfter du nettbrettet opp, er det lett å la seg imponere over stereoperspektivet du får av at høyttalerne er plassert i hver sin ende av nettbrettet. Det er også imponerende bredt lydbilde fra de små høyttalerne, og brettet leverer god bass uten å skurre. Dolby Mobile sound enhancement er ordene som brukes når Acer skal skryte av lyden.

Vi koblet inn et sett øreplugger av typen Denon AH-C751, og lot oss også her imponere over et godt stereoperspektiv og romfølelse i et bredt og ryddig lydbilde. I stedet for at instrumenter flyter inn i hverandre er det enkelt å lytte til et bestemt instrument i for eksempel et storband uten at andre instrumenter bryter seg vei og ødelegger lydopplevelsen.

Skal vi sette fingeren på noe, må det være at bassen blir litt for fremtredende i våre øreplugger gjennom Google Play Musikk, og vi måtte holde volumet litt nede for at ikke bassen skulle bli for slitsom i lengden.

Den gode lyden kommer til sin rett både når du lytter til musikk og når du ser film.

God spillmaskin

I Google Play finner du dagesvis med underholdning i form av spill til nettbrett. Det hjelper også på at A510 er utstyrt med en gyro i tillegg til vanlig akselerometer og rask nok maskinvare til det du måtte finne i applikasjonsbutikken.

Det er lett å bli oppslukt av et spill på den store skjermen.

Alle spill vi prøvde på nettbrettet fungerte bra, og det ble rimelig vanskelig å legge fra seg Asphalt 7 når skjermen er stor og bevegelsessensorene fungerer så bra som de gjør i A510.

Alt i alt er det helt klart underholdning som er A510 sterkeste side. Dette er en god musikkspiller, filmviser og spillmaskin.

Kamera begge veier

Et kamera med én megapiksels oppløsning står vendt mot deg når du bruker A510, slik at du kan bruke nettbrettet til videosamtaler. Kameraet på baksiden har en oppløsning på fem megapiksler og er utstyrt med autofokus. Kvaliteten er imidlertid som i en rimelig mobiltelefon.

Med det mener vi at det er ganske mye støy, noe som ikke bare går ut over detaljgjengivelsen men også fargene i bildet. Heldigvis er ikke støyfjerningen altfor aggressiv overfor all denne støyen. Det ville bare ført til at enda flere detaljer ville forsvunnet.

Til sporadisk bruk fungerer likevel kameraet greit, og kameraet i et nettbrett er nok for mange ikke like viktig som kameraet i mobiltelefonen.

Her ser du noen bilder tatt med kameraet i A510:

Konklusjon

Acer Iconia A510 er en svært god underholdningsmaskin. God lyd i både de innebygde stereohøyttalerne og når kobler til eget lydutstyr til minijack-utgangen, gjør den godt egnet til musikklytting. Den gromme lyden kommer også til sin rett når du ser film. Også skjermen er velegnet til filmtitting.

Nettbrettet har alt av sensorer du kan ønske deg til å styre i spill. Maskinvaren er heller ikke noe å kimse av. En Nvidia Tegra 3 med en firekjerners Cortex A9 og ULP Geforce-grafikkbrikke gjør at du kan spille alle de mest krevende spillene.

De gode mikroprosessorene gjør sammen med 1 GB hurtigminne at nettbrettet alltid føles rask, unntatt de gangene det krasjer. Der skjer nemlig en sjelden gang i blant med vårt testeksemplar.

Skal du ha et nettbrett hovedsaklig for underholdningens del, er det vanskelig å finne noe vesentlig å sette fingeren på.

Mer underholdende enn nyttig

Ordet "proffbruker" beskriver gjerne de som sitter på toget og bruker kontorprogramvare til å finpusse på Powerpoint-fremvisningen for dagens gjesteforedrag. Men også vanlige folk vil fort savne den bærbare PC-ens fysiske tastatur under skriving av e-post, notering eller redigering av dokumenter. Transformer-serien fra konkurrenten Asus har en rekke nettbrett med gode tastaturløsninger som proffbrukere bør ta en titt på.

God design

Designmessig er ikke A510 den tynneste eller mest stilrene, men skjermen er solid og nettbrettet er godt å holde i hendene. Vi skulle ønske den hadde en fullstørrelses USB-port, men ellers er det lite å sette fingeren på hva gjelder design.

En skyvebryter utenpå nettbrettet gjør at du låser skjermen fra å vri seg når du snur på nettbrettet. Dette er veldig praktisk når en er i sofagrismodus og vil bruke nettbrettet mens du er i horisontalen.

Med batteri på 9800 mAh holder nettbrettet i inntil 10 timer vanlig bruk mot for eksempel Asus Transformer Pad T300 som varer omtrent 7,5 timer i bruk.

Alternativer

I skrivende stund koster A510 omtrent det samme som den nevnte TF300T uten tastatur. TF300T har en bedre skjerm og er ellers svært lik den mye dyrere toppmodellen Asus Transformer Prime. Tastaturet koster imidlertid rundt 1400 kroner ekstra.

Å velge mellom disse to nettbrettene er ikke enkelt. Vi synes Acers brett har vesentlig lengre batteritid, men TF300T er tynnere og har bedre skjerm.

Uansett hvilket av disse du velger, får du et knallgodt underholdningsnettbrett.

annonse