TestEvapolar evaLIGHT EV-1000

Denne boksen kan bli din nye bestevenn i varmen

Hvem vil vel ikke ha sitt eget mikroklima?

Det er sommer, sol og verden blir stadig varmere. Men i motsetning til normalen i visse varmere strøk, er det mange her på berget som bor eller jobber et sted der klimaanlegg ikke er å betrakte som standard.

Noen finner løsningen i en varmepumpe, som jo kan reverseres og således kan gjøre nytte for seg både vinter og sommer. For andre er det ikke noen andre muligheter enn å gå for en god, gammeldags vifte, noe som hverken krever store investeringer eller tar spesielt med plass.

Men en vanlig vifte kan naturligvis ikke gjøre lufta kaldere – for å få ned temperaturen i et rom må varmen på en eller annen måte transporteres ut, eller kulde transporteres inn.

Så da vi fikk tilbud om å teste Evapolar EV-1000 eller «evaLIGHT» som de også kaller dingsen sin, var det med en solid dose sunn skepsis. Det hjalp ikke da vi kunne lese på esken at denne tilsynelatende magiske boksen "works like a personal mountain lake that creates a natural breeze just for you".

Luftige ord og ditto løfter.

Eller hva med påstanden om at kald luft kan gjøre deg forkjølet? Vissvass!

I teorien har likevel Evapolar noe for seg. Ved å kombinere en vifte med en liten vanntank kan den riktignok ikke senke temperaturen i rommet, men gjør det likevel mulig å få en kjøligere luftstrøm ved å utnytte prinsippet om at fordampning stjeler varme fra de omliggende omgivelsene.

Dette er for øvrig det samme prinsippet som benyttes i slikt som kjøleskap og varmepumper, bare at dette gjøres i lukkede systemer.

Stikkordet her er mikroklima. Men først, la oss se på hvordan Evapolar EV-1000 er bygd opp.

Litt vann og en vifte

Evapolar EV-1000 er plastkube som måler omtrent 17 cm i alle retninger. På den ene siden sitter en avtagbar vanntank som holder omlag 7,5 desiliter vann. En vifte trekker inn luft bak og blåser det gjennom en kassett med hva som ser ut som vertikale papirark.

I den utskiftbare kassetten, som går under navnet «Evapolar Evaporative Cartridge», finner vi dog ikke papir. Ifølge Evapolar snakker vi om et materiale rikt på basaltfibre – noe som skal kunne trekke til seg store mengder vann og samtidig forhindre vekst av mugg eller annen styggedom som liker seg på fuktige steder.

Ved å ta av vanntanken og løsne dekselet kommer vi til kassetten med det spesielle «Evabreeze»-materialet. Vifta på 12 centimeter er av typen vi finner i stasjonære PC-er.

Men et poeng er at kassetten altså ikke er ment å vare evig. Ifølge bruksanvisningen holder en slik kassett i opptil seks måneder, litt avhengig av hvor ren luft den har å jobbe med. Prisen for en slik kassett er i skrivende stund oppgitt til 30 dollar, som vil si rundt 300 kroner.

Boksen fungerer slik at vann trekkes opp i kassetten og fukter dette spesielle «Evabreeze»-materialet, som totalt sett har en ganske stor overflate. Når så luft blåses gjennom kassetten sørger fordampningen for at luftstrømmen kommer ut med lavere temperatur enn da den kom inn.

Nøyaktig hvor mange grader det er snakk om er avhengig av luftfuktigheten og den opprinnelige temperaturen. Jo høyere temperatur og lavere luftfuktighet, jo mer effektiv er den. Evapolar opererer med denne tabellen:

Det betyr altså at du ikke selv kan velge hvor varm eller kjølig luft den dytter ut – her er du fullstendig prisgitt termodynamikkens lover enten du liker det eller ei.

I tillegg til å kjøle ned luften sørger naturligvis også prosessen for å tilføre fuktighet til lufta, noe produsenten mener kan gjøre underverker for både hud og hår. Det har vi ikke noe grunnlag for å uttale oss om.

Materialet i kassetten har fått gule flekker selv etter relativt kort tids bruk.

Ifølge Evapolar fungerer boksen også som en slags luftrenser, og det kan nok stemme til en viss grad. Kassetten må jo som nevnt byttes etter en viss tid, og selv etter relativt kort tids bruk kunne vi merke noe misfarging av materialet.

Enkel kontroll

På toppen av EV-1000 er et rundt display som viser temperaturen på luften som kommer inn og luften som går ut. Ifølge redaksjonens IR-termometer var dette ganske så nøyaktig.

Rundt displayet sitter en ring som lar deg justere viftehastigheten og bla i menyen som dukker opp når du trykker på displayet. Menynavigeringen er enkel, men relativt effektiv.

Ettersom boksen har LED-belysning, går det an å bruke dette til å pynte opp litt på pulten. Du kan selv velge farge på belysningen, som også gjør det enklere å se hvor mye vann som er igjen på tanken. Avhengig av bruk og varme må du for øvrig regne med å etterfylle vann rundt hver 4. til 6. time.

I tillegg til å velge farge, går det an å skru lysintensiteten ned eller helt av. Boksen trenger altså ikke forstyrre deg dersom planen er å ha den på i et mørkt rom. Med mindre du krever at det er helt stille – vifter støyer jo, og det kan bli ganske masete når tempoet øker.

EV-1000 er utstyrt med en 12 centimeter stor vifte av typen vi vanligvis finner i PC-kabinetter. Det er en grei størrelse for en vanlig datamaskin, men det holder jo ikke helt mål når vi tenker på tradisjonelle vifter.

Evapolar EV-1000 er utstyrt med to termometre, en på bakre og en på fremre grill. Således får du vite akkurat hvor mye luften kjøles ned. På kontoret var det snakk om ni grader.

Men så er jo ikke EV-1000 noen vanlig bordvifte heller, og fordelen med denne «kabinettvifta» er at den ikke krever all verden av strøm. På papiret trekker ikke EV-1000 mer enn ti watt på det meste, og vi var faktisk i stand til å drive den gjennom en lader som ikke dyttet ut mer enn fem watt også.

Boksen får strøm gjennom en Mikro USB-kontakt. Det du trenger følger med i pakka, men USB-kabelen er ikke lenger enn 1,5 meter.

Boksen klarer seg på strømmen fra en vanlig portabel batteripakke.

Sånn sett er det fint at du bare kan bytte den ut med en lenger kabel, eller ganske enkelt benytte en portabel batteripakke hvis det ikke er kontakter i nærheten av der du skulle sitte. For hele poenget med Evapolar er at du skal ha den rett ved siden av deg.

Mikroklima i praksis

Som vi allerede har vært inne på, er det ingen magisk måte å få ned temperaturen i et rom. Enten må vi fjerne varme eller tilføre kulde. Å sette den lille boksen fra Evapolar inn på soverommet for å senke temperaturen før du legger deg er altså fånyttes.

Om enn noe kan vi si at strømmen som går med til å drive vifta faktisk varmer opp rommet ytterligere, men når det kun er snakk om noen få watt vil det neppe være merkbart.

Poenget med Evapolar-boksen er altså ikke å få ned romtemperaturen, men takket være den kjøligere luftstrømmen vil den jo skape en liten «lomme» med lavere temperatur enn omgivelsene.

Det skal sies at det ikke er store plassen det er snakk om, og det krever at du har luftstrømmen rettet mer eller mindre direkte på deg selv, men det fungerer.

Siden du ikke har noen måte å justere temperaturen på, kan det dog fort bli litt i det kaldeste laget i visse omgivelser. Men dette kan jo til en viss grad reguleres ved å flytte boksen eller justere viftehastigheten. Og dette er jo uansett en boks du i hovedsak vil bruke på de aller varmeste dagene.

Konklusjon

Evapolar evaLIGHT EV-1000 er lavteknologi så det holder – en vifte trekker inn luft som takket være en rekke fuktige overflater holder lavere temperatur når den kommer ut. Med denne boksen i nærheten kan du sørge for at din helt lokale tilværelse blir litt mer levelig på de ekstra varme dagene.

LED-belysning i valgfri farge gjør at den også setter en ekstra piff på omgivelsene, og vi ser det som en stor fordel at den er såpass energieffektiv at den kan kjøre på strømmen fra en vanlig nødlader. Det betyr også at den heller ikke bidrar nevneverdig til å varme opp lufta.

Vi trenger kanskje ikke like formuleringene rundt de luftige løftene på esken, men akkurat når det gjelder det å lage luft som er kjøligere enn omgivelsene må vi si at Evapolar leverer. Men akkurat hva de leverer vil altså være helt opp til den nevnte lufta – størst kjøleeffekt får du i varme og tørre omgivelser.

Hvorvidt dette produktet også renser lufta og vil gi deg bedre hud over tid får vi nesten la andre svare på.

Slik vi ser det, er nok det største irritasjonsmomentet ved Evapolar evaLIGHT EV-1000 at den relativt lille vifta kan oppleves som ganske hissig når vi skrur opp viftehastigheten. I kontorlandskapet forsvinner den i bakgrunnsstøyen på sakte fart, men på bånn pinne målte vi 58 desibel fra omtrent 40 centimeters avstand til frontgrillen.

Men så er det da ingen som tvinger deg til å ha den på full fart. Nevenyttige sjeler med støyallergi vil trolig også kunne eksperimentere med å bytte ut vifta med andre og mer stillegående modeller.

Et annet punkt går på mangelen på faktisk temperaturkontroll, så her er det en stor fordel å ha litt fleksibilitet rundt plasseringspunktet. Og så har du naturligvis dette med at den er nødt til å være i nærheten av deg – den gjør mindre nytte fra den andre siden av et stort rom.

Også vårt gamle inne-/utetermometer var enig i at Evapolar EV-1000 faktisk fungerer.

I tillegg til dette kunne vi selvsagt klaget på at den ikke har en app, men det er på plass i den nyere storebroren evaSMART EV-3000. Med denne får du større vanntank, W-Fi, appstyring og Amazon Alexa-kompatibilitet. Den trolig også en litt større vifte med mindre hissig lydsignatur, men det vet vi ikke sikkert.

Alt i alt må vi si at Evapolar EV-1000 overrasket oss, og det i positiv retning. Men prisen er et trist kapittel. For så vidt vi vet er ikke denne tilgjengelig i Norge akkurat nå, og og må bestilles over nett. Gjør du dette fra produsenten selv må du ut med 239 euro – 2400 kroner – og det før vi har kalkulert inn moms og avgifter.

Vi ser ikke hvilke komponenter i denne plastboksen som skulle rettferdiggjøre en slik prislapp, og sånn sett forstår vi godt dere som heller går for en vanlig bordvifte til en tidel av prisen.

Evapolar evaLIGHT EV-1000
6
Helt greit

Evapolar evaLIGHT EV-1000

sitat"Kan være en bestevenn i varmen, men akkurat nå er den for dyr."

Fordeler

 • Krysse av
  Fungerer!
 • Krysse av
  Bruker lite strøm
 • Krysse av
  LED-belysning gir litt stemning
 • Krysse av
  Kan drives med nødlader

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan støye en del
 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Har kassett som må byttes
 • Bytt
  Effektiviteten er avhengig av temperatur og fuktighet
 • Bytt
  Ingen direkte temperaturkontroll
annonse
Evapolar EvaLightI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
På lager
På lager
Les også
Sommerferie? Dette er nødladerne vi anbefaler å ta med
Les også
Weber imponerer med en elektrisk, appstyrt grill
Les også
Sage the Smart Waffle: Kan et vaffeljern til 3000 kroner virkelig lage bedre vafler enn et jern til 300?
annonse