Tek.no

Test SanDisk Extreme Pro 480 GB

En stor SSD med svært høy selvtillit

Det nye flaggskipet fra SanDisk kommer med hele ti års garanti.

Varg Aamo, Hardware.no / Shutterstock 100052414
9 Aug 2014 16:30

Introduksjon

Nå har det rukket å gå litt mer enn et år siden vi testet røverkjøpet SanDisk Ultra Plus, en SSD på 256 GB som den gang tilbød helt kurant ytelse til en svært billig penge. I løpet av de siste ukene har dog prisen skutt i været på SanDisk Ultra Plus, så nå er den slett ikke noe godt lavprisalternativ – da er Corsair Force LX, som vi nylig testet, mye bedre.

Men hva hvis du ikke er interessert i en budsjettmodell, men heller vil ha en lynrask SSD med masser av plass? Kan SanDisk levere noe der? Det skal vi finne ut i dag – for nå skal vi nemlig teste ut SanDisk Extreme Pro 480 GB, en romslig SSD med svært respektable spesifikasjoner, som kan passe til selv de mest krevende brukerne.

Imponerende selvtillit

SanDisk selv mener deres nye flaggskip-SSD passer like godt uansett om du spiller spill eller utvikler spill, og lover stabilitet og levedyktighet i tillegg til fart. For å understreke dette har de klinket til med en imponerende garantitid – hele ti år, riktig nok med de samme forbehold som alle andre garantier, lover SanDisk at Extreme Pro skal vare.

Det vitner om en selvtillit vi ikke ofte har vært borti i SSD-verdenen. Forbruker-SSD-er slik som denne kommer normalt med tre års garanti, eller fem år dersom produsenten føler seg svært selvsikker. Skal du ha ti års garanti på SSD-en din må du vanligvis opp til svært kostbare, men forholdsvis trege datasenter-tilpassede enheter.

God hastighet og kapasitet

SanDisk sin nyeste er derimot ikke på noen måte noen treiging. Lesehastighet er oppgitt til 550 MB/s på vår testenhet på 480 GB, mens skrivehastigheten er oppgitt til 515 MB/s. Det er faktisk 5 MB/s tregere enn modellen med 240 GB kapasitet, som er ganske merkelig – normalt får nemlig større enheter også mer fart.

Det finnes for øvrig tre forskjellige modeller av SanDisk Extreme Pro, og bare ved å se på kapasitetene disse byr på kan vi se at SSD-utviklingen går fremover.

Ved siden av vår modell på 480 GB finnes det altså en 240 GB-variant, men den tredje er ikke 120 GB; slik vi er vant med. I stedet har SanDisk valgt å lage en versjon på 960 GB, som med en pris på drøyt 5200 kroner er ganske dyr – men faktisk ikke faretruende kostbar.

Det er nemlig ikke så veldig lenge siden SSD-er på rundt en terabyte var direkte oppsiktsvekkende – men så var det da også SanDisk som satte ny rekord i kapasitet for SSD-er ganske nylig.

Både ny og velkjent innmat

Under panseret på SanDisk Extreme Pro finner vi komponenter vi er kjent med fra før, så vel som noen nyheter.

Kontrolleren er den samme Marvell-enheten vi fant da vi testet Plextor M5 Pro Extreme, som kan være både positivt og negativt. Plextor-SSD-en leverte nemlig resultater som forsåvidt var greie nok, men den manglet det lille ekstra – men det kan kanskje SanDisk sin nye fastvare ha fikset på.

Minnebrikkene er på sin side både nye og gamle på samme tid. Det dreier seg om 19 nm MLC-brikker med en kapasitet på 60 GB stykket, som er merket med SanDisk sitt eget navn. Under overflaten later disse brikkene til å være ganske like Toshiba-brikkene som vi finner på lynraske OCZ RevoDrive 350 – men så har jo SanDisk og Toshiba en lang historie med svært tett samarbeid, så det er ikke særlig oppsiktsvekkende.