Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverStone Grandia GD07

Litt for mye av det gode

Grandia GD07 er et ypperlig HTPC-kabinett for de som trenger mye plass.

Introduksjon

Det er et stadig større behov for gode HTPC-kabinetter. Disse brukes som regel for å integrere en datamaskin i en hjemmekino, og gir deg muligheter langt utover det selv de smarteste TV-er kan levere nå til dags.

HTPC-er er som regel av den litt større og kraftige typen som sitter i stereohylla sammen med receiver, forsterker og hva annet du måte ha av Hi-Fi. Eller du kan bruke de mindre og svakere nett-maskinene som fungerer best til små oppgaver og litt filmvisning i ny og ne.

Skal du ha en hjemmekino-PC med litt muskler er nok det beste valget for de fleste å bygge maskinen selv. Da kan du selv styre hvor sterk den blir, og hvor mye du vil investere i dette lille vidunderet i TV-benken.

Det er ikke så lenge siden vi testet et vanvittig bra HTPC-kabinett fra SilverStone, nemlig Grandia GD06. I dag er det storebror Grandia GD07 vi har på testbenken. Det blir spennende å se om dette er like bra.

Ved første øyekast er det ikke så mye som skiller seg ut med dagens testmodell. Men SilverStone hevder selv at de med dette kabinettet har kommet frem til den perfekte kombinasjon av maskinvarekompabilitet, termiske egenskaper, praktiske løsninger og et pent ytre.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium, stål og plast
Farger Sort
Vifter 3 x 120 mm inkludert 1 x 120 mm og 2 x 80 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor 7 + 1, festet med tommelskruer
Støttede hovedkort E-ATX ATX micro-ATX mini-ITX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, ikke dypere enn 18 cm
Dimensjoner Høyde: 17,5 cm Bredde: 44 cm Dybde: 43,5 cm
Pris Veiledende fra 1200 kr

Fra spesifikasjonene legger merke til at vi kan presse inn et E-ATX hovedkort her, noe du sjelden ser i HTPC-kabinetter. Ellers er det også plass til mange enheter, flere enn de fleste har behov for vil vi tro. Bli med på neste side for å studere kabinettet i detalj.

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken er SilverStone Grandia GD07 et særdeles pent og stilrent kabinett. Vi legger merke til at størrelsen er temmelig voksen, og lurer umiddelbart litt på hvor mange TV-møbler som egentlig er dype nok for et slikt kabinett.

Aluminiumsfronten åpnes ved å dra metallet mot deg. Fronten faller litt hardt, men tar antageligvis ingen skade av å bli åpnet ofte. Det er integrert to kule funksjoner her. Den ene er en spak som gjør det umulig å skru av eller på maskinen uten å låse opp fronten. Den andre er at lyset til av/på-lampen kan dempes når fronten er igjen.

På innsiden av fronten ser vi alt du forventer å finne i front av et vanlig kabinett. Her har vi hele fire 5,25-tommers brønner og et grunnleggende funksjonspanel.

Funksjonspanelet består av to USB 3.0-porter, en av/på- og resetknapp, indikasjonslys og lydtilkoblinger. I motsetning til lillebror SilverStone Grandia GD06 er det ingen hot-swap til harddisker, en funksjon vi likte veldig godt.

Vi stusser litt over valget av fire 5,25-tommers brønner. Det er veldig sjeldent noen bruke så mange optiske stasjoner, særlig i en HTPC. Da er det kjekt du kan bruke slike plasser til annet utstyr også, men vi synes uansett dette er litt merkelig.

På undersiden

I bunn av kabinettet ser vi skikkelig HiFi-føtter. Det er også lett fjernbare støvfiltre på plass som sørger for at maskinen holder seg ren, med god luftflyt.

På baksiden av disse støvfiltrene er det to 120 mm brede vifter som trekker luft inn i kabinettet. Disse sitter helt fremst i kabinettet og vil blåse luft opp mot optisk stasjoner og harddisker.

Sidene

SilverStone Grandia GD07 har vifteåpninger på begge sidene. Den høyre siden har plass til to 120 mm brede vifter, der det også følger med én vifte. Her vil vifter blåse luft rett til prosessor og skjermkort.

På venstresiden er det en vifteplass til strømforsyningen. Dette gjør at det ikke vil bli dratt allerede oppvarmet luft inn til de andre komponentene til systemet. Vifteåpningene på sidene har også lett fjernbare støvfiltre.

Alle disse støvfiltrene bør rengjøres jevnlig for å holde luftflyten god og temperaturene nede. Lave temperaturer fører også til mindre støy fra viftene som kan kjøres på lavere turtall. En såkalt vinn-vinn-vinn-situasjon.

På baksiden

På baksiden av Grandia GD07 finner vi plass til to 80 mm brede vifter. Skulle du sette inn vifter her ville det være hensiktsmessig å la disse trekke den varme luften ut av kabinettet.

Vi ser også et horisontalt ekspansjonsspor til utstyr som ikke bruker et PCI-spor. Her kan du for eksempel sette inn en enkel viftestyring eller ekstra tilkoblinger.

Under panseret og luftflyt

Med tanke på viftenes plassering bør det ikke være så vanskelig å forutsi luftflyten i Grandia GD07. Kald luft kommer inn fra bunnen, fremst i kabinettet. I tillegg drar vifta på høyresiden kald luft inn over prosessor og skjermkort.

Den varme luften burde dermed bli dyttet ut av de to 80 mm brede vifteåpningene i bakkant. I tillegg er det en liten ventilasjonsåpning i topplokket, helt bakerst, der det også vil dyttes ut litt varm luft.

Overtrykket i dette kabinettet gjør at det meste av luften som kommer inn har passert et støvfilter. Slikt gir mindre støv i kjøleribber og dermed lavere temperaturer. Bli med på neste side hvor vi ser nærmere på installasjon av maskinvare.

Installasjon

For å sette inn noe maskinvare i SilverStone Grandia GD07 må du først fjerne topplokket. Dette gjør du med to ordinære skruer i bakkant. På innsiden er det ingen metallstenger som går på kryss eller tvers, slik vi ofte ser i HTPC-kabinetter.

Siden det er plass til et E-ATX-hovedkort i dette kabinettet, er det selvsagt plass i massevis til vårt mer beskjedne hovedkort. Det er også plass til ganske store prosessorkjølere, med en makshøyde på 16 cm.

Med strømforsyningen på plass kan det raskt bli rotete, for det er ingen måte å trekke kabler under noe hovedkortbrett eller lignende. Men vi gjemte kablene helt i front av kabinettet, og det gikk greit. Maks lengde på strømforsyning er 22 cm, eller 18 cm dersom du bruker optisk stasjon her.

Det er plass til de grommeste skjermkortene på markedet, helt opp til 34,5 cm lange. Men da mister du raskt plass til en harddisk eller to, litt avhengig av kjøleløsningen på skjermkortet.

Harddisker og optiske enheter

Det er et lite prosjekt i seg selv å fjerne ramma til harddisker og optiske enheter. Denne må bort før noe kan monteres, og seks skruer i flere størrelser må ut.

Når du først har fått ut den relativt store rammen er det bare å sette inn det du måtte ønske. Her må du passe på at harddiskene ikke kolliderer med skjermkortet, men ellers er det bare å skru i vei.

Det er litt vibrasjonsdempende materiale i sidene du skrur fast harddiskene til. Ellers er det ikke mye å støy- eller vibrasjonsdempende funksjoner i SilverStone Grandia GD07.

Resultat

Til tross for fullstendig manglende kabelorganisering i dette kabinettet fikk vi til et ganske brukbart resultat.

Det var generelt sett ikke særlig vanskelig å montere maskinvare i Grandia GD07, mye grunnet den generøse størrelsen på hele kabinettet. Men det gjelder å huske å montere maskinvaren i omtrentlig riktig rekkfølge. Du kan for eksempel ikke feste de optiske stasjonene dersom du allerede har satt inn den store rammen i front av kabinettet.

neste side tester vi de termiske egenskapene til dette kabinettet.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn et oppsett med mATX-hovedkort i SilverStone Grandia GD07. Dette er for å kunne sammenlikne de små kabinettene med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som hovedsaklig bruker ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Det følger med tre 120 mm brede vifter når du går til innkjøp av Grandia GD07. Disse virker å være plassert på strategisk lure plasser, men det gjenstår å se om dette er nok til å holde maskinvaren kjølig.

Vi ser at prosessoren får masse kald luft servert rett i kjøleribbene. Her er load-temperaturen lav, i motsetning til skjermkortet og hovedkortet som blir litt varmere enn vi ønsker. Kanskje er det viftene som ikke skaper nok sirkulasjon i hele kabinettet som er skylden til dette.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt ideelle for en god levetid på diskene.

Støy

Selv om SilverStone sier at de medfølgende viftene skal være stillegående, synes vi at de bråker litt. På én meters avstand kan du tydelig høre kabinettviftene. Vi kan også påstå at viftene vil høres godt dersom kabinettet står i TV-benken, og du sitter i sofaen eller godstolen.

Det kan med andre ord være lurt å investere i en viftestyring til dette kabinettet. Slike trenger ikke koste en formue, og vil uansett bli skjult av fronten på kabinettet når denne er igjen. Siden det ikke er brukt omfattende støyreduserende materialer i kabinettet høres maskinvaren på innsiden også godt. Dette kan være verdt å tenke på når du handler inn maskinvaren til et slikt kabinett.

Konklusjon

SilverStone Grandia GD07 er et stort HTPC-kabinett. Det sikter mot de som vil ha plass til mye maskinvare, og gjerne et av de ekstra store E-ATX-hovedkortene. Du kan også installere opptil fire optiske enheter og hele syv harddisker.

De tre medfølgende viftene gjør en respektabel jobb med å kjøle ned maskinvaren, selv om de bråker litt i samme slengen. Du kan installere enda noen vifter om du skulle ønske det. Det vi imidlertid ville anbefalt sterkest er å installere en viftestyring. Det gjør kabinettet mye mer stuevennlig.

Vi er glade for å se at SilverStone fortsatt holder designen stilren på deres Grandia-serie. Og akkurat designen og den gode konstruksjonskvaliteten er det vi setter mest pris på ved dette kabinettet. Noen smarte løsninger for fronten er også på plass, og det liker vi.

Det som trekker mest ned ved Grandia GD07 blir at SilverStone ikke har utnyttet plassen godt nok. Fremst i kabinettet hadde det for eksempel vært plass til hot-swap, viftestyring, et mer avansert funksjonspanel og mye annet. I tillegg bråker viftene litt for mye, en HTPC bør være temmelig stillegående.

For folk flest er SilverStone Grandia GD07 litt for stort. Men dersom du vil ha plass til mye maskinvare i HTPC-en og vurderer dette kabinettet bør du huske et par ting. Du må måle TV-benken i dybden før du handler, og ha en viftestyring klar til bruk.

+  Pen design
+  Har plass til mye maskinvare
+  Noen smarte løsninger


-  For stor for de fleste
-  Bråkete vifter
-  Ikke god nok plassutnyttelse

Andre alternativer

Vi har ikke ennå testet noen like store HTPC-kabinetter som Grandia GD07, men vi falt pladask for lillebror SilverStone Grandia GD06. Dette kabinettet er mindre, har hot-swap, og kan fremdeles romme mye utstyr.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for kabinetter, her finner du til en hver tid alle kabinettene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av et annet kabinett i samme kategori? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse