Test av videokamera: Panasonic HDC-SD100E
Test av videokamera: Panasonic HDC-SD100E
Testresultater
Høy ytelse på autofokus og –blender, søker, ganske lite og lett. | |
Ingen innebygd lagring, liten stillbildeoppløsning, flere bildefeil.0 |
Panasonic sitt kamera tar opp bilder i AVCHD med full oppløsning og progressive bilder etter standarden 1080p i 17 Mbps. Denne modellen har ingen innebygd lagring, så du er henvist til SD/SDHC minnekort for å ta vare på opptakene dine. Flere svakheter i alle disipliner gjør at dette kameraet kommer på sisteplass i vår test.
Andre artikler:
- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere
Design og funksjoner
Utformingen av kamerahuset er standard liggende, med en litt avrundet fasong som gir et godt grep for de fleste hender. Dette til tross for at kameraet er mindre enn de fleste, noe vi synes er bra. Betjeningen av kameraet er helt grei, med egne knapper for mange av hovedfunksjonene. Skjermen er av standard størrelse, men er ikke en berøringsskjerm. All betjening skjer derfor med knappene. Det finnes en «joystick-knapp» for menybruk, men den er litt dumt plassert på siden av kamerahuset. Hånden kan derfor dekke skjermen under betjening, selv om vi er sikre på at det er mulig å bli venner med denne løsningen med litt øvelse. Panasonic skal imidlertid ha skryt for svenskspråklige menyer. Kameraet er utstyrt med en søker, og det synes vi er veldig bra. Det gjør at det går an å spare på batteriet ved å la være å bruke skjermen hele tiden.
Kameraet har en litt selsom plassering av enkelte kontakter. Strøm inn, USB og HDMI er plassert under batteripakken, slik at denne må fjernes for å bruke USB og HDMI. Det betyr at du er nødt til å ha med deg strømforsyningen for å se på opptak direkte på TV via HDMI. Det samme gjør seg gjeldende for å overføre bilder til PC-en via USB. Dette synes vi er fryktelig tungvint.
Dette kameraet vinner vår ytelsesmåling på automatisk blender og fokus. I gjennomsnitt er kameraet ferdig med å fokusere på 1.01 sekund, mens blenderen gjør seg ferdig på respektable 1.15 sekunder. Fokusen er imidlertid litt rufsete, og lager ikke alltid helt knivskarpe bilder. Bildestabilisatoren hjelper ikke godt nok til heller, på håndholdte opptak opplever vi et rykkete bilde som mange andre klarer å løse bedre. Du får i det minste en advarsel på skjermen når du beveger kameraet for fort, slik at du vet at du burde gjøre opptaket om igjen.
Bildekvaliteten
Totalinntrykket av bildekvaliteten er at fagene er feil og altfor sterke. Dette kommer av at den automatiske hvitbalansen ikke gjør jobben sin, verken ute eller inne. På utendørsopptakene våre var hvitt nesten blått – langt mer enn et vanlig blåstikk i bildene. Inne ble bildene for gule, og det er klart at feil hvitbalanse gjør at fargegjengivelsen også lider. Ute føltes også kontrasten for kraftig, og til tross for dette blir ikke alltid opptakene helt skarpe.
Den tydeligste bildefeilen som dette kameraet sliter med, er glorier rundt objekter i bildet med høy kontrast. Dette fenomenet er kraftigst med dette kameraet av alle i testen vår, og er lett å legge merke til på opptakene. Vi kunne også finne antydninger til pikselering på opptak av detaljerte prøvebilder, men her kom ikke Panasonic dårligst ut. «Koking» av farger var så å si fraværende på testopptakene våre, så denne delen av kodingen mester kameraet utmerket.
Konklusjon
Prislappen til dette kameraet plasserer seg på nedre halvdel i vårt utvalg. Etter som du er nødt til å kjøpe minnekort i tillegg, kommer totalprisen til å gå ytterligere opp. Når kameraet i tillegg skårer dårligst på bildekvaliteten, er det vanskelig å anbefale det. Du finner bedre kameraer til en lavere pris enn dette.
Internett: www.panasonic.no
Pris: 6 328 kroner