Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung F480 Touchwiz

Design og brukervennlighet

F480 ligger godt i handa.
Baksiden har metalldeksler.
Rammen rundt telefonen er laget i metall.
Fremsiden er speilblank.
Dette er de eneste tastene på fremsiden av telefonen.
Kameraet sitter oppe i hjørnet..
Ikonene til venstre er widgets - Småprogrammer som lar deg utføre enkelte operasjoner.
Telefonen har også en snarveismeny du kan hente frem stort sett i alle funksjoner.
Hovedmenyen består av et enkelt rutenett.
SMS-funksjonen er litt tungvint, siden du må løfte fingeren fra skjermen hver gang du har trykket.
F480 sammenlignet med Iphone (t.v.) og LG KU990.

Du merker umiddelbart at Samsung ikke har spart på materialkostnadene første gangen du holder F480 i hånden

Denne trykkskjermmobilen er dekket av metall og blanke overflater. Det finnes ikke antydning til knirking eller ulyder i den, så den gir oss inntrykk av å være eksklusiv.

Skjermen er dog ikke spesielt motstandsdyktig mot riper. I tillegg oppdaget vi at det er en tydelig glipe mellom bakdekselset og batteridekselet. Denne glipen har vi sett på begge eksemplarene vi har prøvd av telefonen, så dette er sannsyligvis et ubredt problem. Slik trekker naturligvis inntrykket ned.

Mørk og blank

Designen på F480 er nøktern, med en blank og mørk overflate, en stor skjerm og tre taster under. På sidene finner du kameratast og volumtast.

F480 er liten, og ligger godt i hånda. Den kan lett betjenes med bare en hånd.

For å akivere skjermen trykker du på låsetasten på toppen av telefonen. Da møtes du av en lyssterk og forholdsvis skarp skjerm. Denne fungerer bra i sollys, og er skarp nok til at du kan se på bilder og surfe på nettet med den.

Det meste styres via skjermen. Tastene under brukes til å svare og legge på samtaler, og å hente frem en oversikt over snarveier og å legge programmer i bakgrunnen.

Widgetfunksjoner

Det første vi la merket da vi skrudde på telefonen var at den har en sidemeny på venstre side av skjermen ala Windows Vista sin sidebar-funksjon. Her finner du en rekke ikoner til småprogrammer, kalt widgets.

Du kan starte disse programmene ved å dra dem ut av listen og ut på skjermen.

Vi var spent på widgetfunksjonen, og regnet med at man selv kunne laste inn nye småprogrammer etter behov. Dessverre lar ikke Samsung deg gjøre dette, så nytteverdien er dermed noe begrenset.

Blant widgetene finner du intet mindre enn tre klokker, en "fjernkontroll" til musikkspilleren, et bildegalleri, bursdagskalender, meldinger og annet som kan være nyttig å ha lett tilgjengelig.

Vi syns imidlertid det er litt upraktisk at du må dra ikonene ut på skjermen for å gjøre noe med dem. Det hadde for eksempel føltes naturlig å kunne trykke på musikkspillerikonet for å hoppe rett til musikkspilleren. Det går ikke, og i stedet må du enten inn i menyene, eller dra widgeten ut på skjermen og deretter trykke på den.

Til tross for dette er widgetene en stilig funksjon som gir F480 et særpreg.

Modifisert Samsung-meny

Du finner naturligvis en vanlig meny også. Denne består av et rutenett med tolv ikoner. Menyen ligner veldig på den du finner i Samsungs "vanlige" telefoner uten trykkskjerm, og vi ser fort at det er snakk om en trykkskjermstilpasset utgave av disse menyene.

Menyen er logisk bygget opp, og det er ikke stort annerledes å navigere rundt på denne telefonen i forhold til på telefoner uten trykkskjerm. Bortsett fra at du trykker på skjermen, selvsagt.

Under hovedmenyen er det tre hurtigtaster: "Ring", "Kontakter" og "Widget". Litt spesielt er det at "kontakter" finnes både i hovedmenyen og på hurtigtast. Her kunne Samsung kanskje vurdert å bytte ut dette ikonet i menyen med noe annet. Men dette blir småplukk.

Kjapp telefon med slurvete animasjon

Telefonen er generelt kjapp i responsen. Likevel senkes helhetsinntrykket et par hakk fordi animasjonene i menyene hakker. Vi vet ikke sikkert om dette skyldes svak datakraft i telefonen eller bare slapt animasjonsarbeid. Trolig er det det siste, for det er stort sett aldri noe venting på annet enn at animasjonene skal spilles av.

De fleste funksjonene i telefonen er for øvrig enkle å forstå. Dette er på ingen måte noen smarttelefon.

Det er imidlertid et par ting vi reagerer på. Når du skal bla, for eksempel i lister eller i nettsider, må du dra fingeren motsatt vei av det som føles logisk. Du må altså dra fingeren den veien du vil at skjermbildet skal panorere. Det vanlige er at du "flytter" på det som er på skjermen.

Samsungs løsning er forvirrende og føles ikke spesielt intuitiv. Spesielt ikke når widgetene i hvilemodus flyttes på "gamlemåten". Det er trolig en vanesak, men selv etter to ukers bruk føles det feil for oss.

Knotete å bla

Det er også plagsomt at det tilsynelatende ikke går an å bla seg raskt igjennom lange lister. Vi er vant til at du enten kan dra fingeren raskt over skjermen, eller at det er et rullefelt som lar deg bla deg raskt igjennom en liste. Ikke på F480. Her må du enten dra fingeren over venstre, midtre eller høyre del av skjermen for å bestemme hvor fort det skal blas.

Prøver du å dra fingeren raskt har telefonen en tendens til å bare velge nederste valg på listen, eller til og med å begynne å rulle listen i motsatt retning.

I lister som menyer, SMS og e-post fungerer systemet bra. I musikkspilleren er det imidlertid håpløst upraktisk. Vi har utstyrt telefonen med et stort minnekort med mye musikk, og uansett hvilken side av skjermen vi trykker på går det sent og senere enn sent å bla seg nedover.

Dette er rett og slett ikke gjennomtenkt. At ingen i Samsung har oppdaget problemet til tross for at telefonen har vært under utvikling lenge, er oppsiktsvekkende.

Mangler qwerty

F480 fungerer for øvrig greit til SMS, men vi syns det er merkelig at denne trykkskjermmobilen ikke har mulighet for qwerty-tastatur. Du får kun et vanlig nummertastatur.

Videre er skjermen av typen du MÅ løfte fingeren vekk fra hver gang du har trykket på den. Dette gjør det litt upraktisk å skrive meldinger, siden du må bevege tommelen så mye. På telefoner som LG KU990 og HTC Touch Diamond trenger du ikke å løfte fingeren vekk fra skjermen for at den skal registere flere trykk, noe som gjør at det føles mer som et vanlig mobiltastatur.

Vi har snakket med en F480-bruker som mener SMS-skriving er såpass tungvint at han vegrer seg for bruke funksjonen. Vi er i samme båt. Det er rett og slett litt for mye knot. Du kan sende SMS, og det fungerer, men det frister å heller ringe tilbake når du skal svare på en SMS.

F480 er altså ikke en mobiltelefon for storbrukere av SMS. I alle fall ikke uten å legge inn litt trening. Skal du skrive med en trykkskjermmobil anbefaler vi heller LG KU990 som har en bedre skjermtype og et tastatur som passer formålet.

Trist lyd

Høyttaleren over skjermen brukes til både musikk og samtaler – Kanskje derfor lyden er så dårlig.

Når det heller frister å ringe enn å skrive melding bør i alle fall lydkvaliteten under samtaler være god.

Dessverre er vi ikke imponerte her heller. Som på så mange andre Samsung-telefoner byr F480 på grumsete og grøtete lyd. Vi har rett og slett litt problemer med å høre hva som sies i andre enden, og det er slitsomt å ta lengre samtaler.

Så misfornøyde var vi med lyden at vi trodde det måtte være noe galt med vårt testeksemplar. Vi sjekket derfor med et annet eksemplar, men resultatet var nøyaktig like dårlig.

Greit nok - det er ikke umulig å snakke i denne telefonen, men F480 tilbyr lydkvalitet som er under midt på treet.

Varm telefon

Dette følger med i esken.

En annen ting som gjør at vi ikke liker å snakke i denne telefonen er at den blir fryktelig varm under samtaler. Vi er vant til at mobiltelefoner øker litt i temperatur, men F480 blir rett og slett ubehagelig å holde mot ansiktet under lengre samtaler.

Samsung har lagt ved det som trengs i esken sammen med telefonen. Du finner et beskyttende deksel i esken. Dette klipses på baksiden i stedet for det vanlige batteridekselet. Praktisk og smart løst, syns vi, og en grei måte å holde ripene unna skjermen.

Ellers finner du følgende i esken:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Stereohodesett
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner

F480 har en metallramme.
Minnekort settes inn i siden. Telefonen klarer kort på 8 GB.
Du kan montere en beskyttelse over batteriet.
Denne strekkes seg rundt telefonen og lager en flipp.
Nettleseren viser nettsider slik som på PC-en.
Du kan legge til flere felter under hver kontakt i kontaktlisten.
Kalenderen fungerer greit, men har litt for få plasser.
Du kan hente e-post med og uten vedlegg.
Du må imidlertid regne med å se denne meldingen ofte.
Klikk for større graf
Klikk for større graf.

Til tross for den lille størrelsen rommer F480 mange tekniske vidundere.

Vi setter pris på at telefonen har både raskeste sort super-3G, og Edge, noe som gjør at du alltid får de raskeste tilgjengelige hastighetene i mobilnettet.

Dette gjør at du kan koble deg til internett og surfe i god hastighet, enten med den innebygde nettleseren eller ved å koble PC-en til telefonen.

Vi savner imidlertid Wi-fi for tilkobling til trådløse nett, og GPS slik at du kan navigere. Med tanke på prisen, som i skrivende stund er opp mot 4000 kroner, så hadde ikke dette vært unaturlig å finne i telefonen.

Tilkobling til PC eller annet skjer via USB eller Bluetooth. F480 er utstyrt med versjon 2.0 av begge deler, slik at du får rimelig rask filoverføring pluss mulighet til å bruke utstyr som trådløse musikkhodesett eller trådløs håndfri.

Under testperioden irriterte vi oss grusomt over at vi ikke klarte å sende bilder via Bluetooth. Til tross for at vi valgte enhet vi skulle sende til, skjedde det aldri noe. Dette er nok en programvarefeil, og vi trekker den ikke for det. Plagsomt er det uansett.

Kun minnekort som disk

Det er også bra irriterende at du ikke kan koble telefonminnet som flyttbar disk til PC-en via USB. Plugger du i kabelen dukker kun minnekortet opp som disk. Har du for eksempel bilder i telefonminnet, må du altså flytte disse over på minnekortet først. Samsung er ikke alene om dette, men det gjør det ikke mindre irriterende.

Siden F480 ikke er en smarttelefon kan den kun kjøre Java-programmer. Til gjengjeld kjører disse programmene bra, og telefonen oppleves generelt som rask.

Grei nettleser

Den innebygde nettleseren i telefonen laster og viser vanlige nettsider på en fin måte. Nettsidene vises slik som på PC-en med full formatering. Dette er praktisk og oversiktlig. Vi liker også at nettleseren laster sider raskt, at det går forholdsvis kjapt å bla seg tilbake i historikken over sider du har besøkt, og at nettsidene i det store og hele vises korrekt.

Du kan bla i siden ved å dra fingeren over skjermen, men vi syns det er litt upraktisk at du må føre fingeren i den retningen du vil at siden skal panorere, i stedet for å "ta tak i" og flytte nettsiden, slik som på for eksempel Iphone eller HTC Touch Diamond.

Nettleseren kan imidlertid mobiltilpasse nettsidene, slik at de formateres om til én kolonne. Dette fungerer for det meste bra, og gjør det litt enklere å navigere.

Alt i alt syns vi nettleseren fungerer bra, men vi foretrekker å bruke Opera Mini på F480. En av årsakene til dette er at du flytter nettsiden i stedet for å peke i retningen du vil panorere. Dermed føles Opera Mini mer intuitivt på telefonen.

Når det er sagt syns vi det er litt knotete å bruke også Opera Mini på F480, da nettadresser og annet må skrives inn med et knøttlite nummertastatur på bunnen av skjermen.

Fyldige nyttefunksjoner

F480 har en telefonbok som bør tilfredsstille mange behov. Her blir du ikke avspist med noen få oppføringsmuligheter. Du kan legge til flere telefonnumre per kontakt, og dersom det mangler en oppføringstype kan du legge til flere.

Kalenderen er også praktisk i bruk, med mulighet for mange typer oppføringer og lagring av notater. Du kan imidlertid kun føre opp inntil 100 tegn per oppføring. Det er også en begrensning på til sammen 240 oppføringer i kalenderen, hvorav 100 kan være avtaler og 50 kan være årsdager som bursdager.

Kalenderen vil nok dekke privatbruk for de fleste, men noen komplett løsning for å holde orden på en travel hverdag på jobb er den ikke. Har du avanserte kalenderbehov er du nødt til å se deg om etter noe annet.

F480 har også en notatblokk hvor du kan føre opp huskelapper. Denne er også begrenset, og du kan ikke legge til memo med mer enn 100 tegn, og det er kun plass til 20 oppføringer. Har du mye på hjertet og lite tid til å skrive det ned har F480 også en taleopptaker. Denne kan ta opp inntil 60 minutter av gangen.

E-postmulighet

Telefonen stiller for øvrig også med mulighet for e-post. Og vi understreker ordet "mulighet", for her har Samsung virkelig latt det være mye til overs til ønskelisten.

For det første kan du kun ha 300 meldinger i e-postinnboksen. Det spiller ingen rolle om disse faktisk er lastet ned eller om du kun har hentet overskriften.

For det andre skjønner ikke telefonen hva som er ny og gammel e-post. Vi valgte å hente bare nye meldinger, noe som resulterte i at telefonen hentet alle uleste medlinger fra og med april 2007 til juni 2007. Bruker du mye e-post er det ikke til å komme vekk fra at du ikke har lest alt som kommer inn. At telefonen ikke vil sortere ut hva som er nytt på dato gjør løsningen nesten ubrukelig for storbrukere av e-post.

Dårlig vedleggstøtte

Du kan også lese vedlegg i form av Office- eller PDF-filer. Dette fungerer svært dårlig. E-postklienten nekter å hente ned meldinger som er for store. I dette tilfellet er en e-post på til sammen 455 kB for stort. Det skal ikke mer enn et par bilder eller Office-dokumenter til før det blir for stort.

Når du først har fått en e-post med vedlegg som er lite nok, så er det meget upraktisk å kikke igjennom det.

Du må naturligvis zoome inn ganske mye for å se hva som står i for eksempel et Word-dokument. Når du først har zoomet inn må du omstille deg, siden du her ikke peker i retningen du vil panorere, men heller flytter på dokumentet. Dessuten oppfatter ikke telefonen at vi prøver å flytte i dokumentet halvparten av gangene. Det fungerer rett og slett ikke bra nok.

F480 fungerer nok greit for litt privatmail, men noe jobbverktøy er den ikke. I alle fall ikke om du ikke åpner e-postklienten på PC-en og markerer all e-post som "lest" før du setter opp F480.

God ytelse

Til tross for at det er litt hakking i menyene er det ingen tvil om at F480 har god ytelse. Maskinvaren under panseret gjør at du kan kjøre de fleste Java-programmer uten større problemer. Dette er en fordel dersom du vil laste inn for eksempel en ny nettleser eller en lynmeldingsklient som MSN Messenger.

F480 har også grei 3D-ytelse, noe som gjør den egnet til litt tyngre mobilspill.

Lydtrøbbel

Telefonen har som tidligere nevnt rimelig laber lydkvalitet under samtaler. På den lyse siden skal det nevnes at de du snakker med hører deg klart.

Den innebygde håndfrifunksjonen gjør at du kan legge telefonen fra deg på bordet mens du snakker. Da bør du i så fall passe på at det er stille i rommet, for høyttaleren har virkelig lav lyd.

Het potet

Klikk for større graf.

F480 blir varm når du snakker i den, men om du er nervøs for stråling er det imidlertid ikke mye å frykte. Samsung oppgir en SAR-verdi på 0,66 w/kg.

Taletiden er ikke så verst. Vår måling viser at telefonen holder ut i seks timer i 3G-nettet. Dette er nesten dobbelt så lenge som Samsung selv tipper: Inntil 3 timer taletid eller ti og en halv dag hviletid.

De oppgitte tallene er rimelig labre, og hvorfor vårt eksemplar presterte så bra er vi ikke sikre på. Vi ble så overrasket at vi gjorde taletidstesten to ganger for sikkerhets skyld, og resultatet var like godt begge gangene.

Under samtaler har du for øvrig mulighet til å sende en SMS til den du snakker med. Praktisk dersom du skal sende en adresse, et telefonnummer eller annet under samtalen.

Underholdning

Kameraet er et av høydepunktene på F480.
Musikkspilleren gir deg mange muligheter uten at du må åpne undermenyer.
Du kan få en miniversjon av spilleren på skrivebordet.
Ørepluggene som følger med er ubehagelige i bruk.
Kamerasøkeren fyller hele skjermen.

F480 har et godt utgangspunkt som musikkmobil. Den har støtte for store minnekort, en fullblods musikkspiller med musikkbibliotek, FM-radio og skjermen er stor nok til at det er praktisk gjennomførbart å se film.

Musikkspilleren kan du starte ved enten å gå inn i menyen og velge "Musikk", eller via widgeten på skrivebordet.

Oversiktlig

Selve avspilleren er oversiktlig og enkel å bruke, Du finner store ikoner for å styre avspillingen, og lydutjevner, tilfeldig avspilling og andre funksjoner er tilgjengelig uten at du trenger å åpne undermenyer.

Når du minimerer musikkspilleren er kontroller for å skifte og pause spor lett tilgjengelig på widgeten. Dette fungerer bra.

Musikkbiblioteket er også oversiktlig. Du får presentert en liste over kategorier, som nylig spilte sanger, artister, album og podkaster. Vi liker også at du kan stille lyden mens tastelåsen er på. Dette forenkler bruken av telefonen som musikkspiller.

Takler mye musikk på en dårlig måte

Vi utstyrte F480 med et minnekort på 8 GB fylt til randen med musikk. Dette takler telefonen bra. Minuset er imidlertid som nevnt på første side at det tar veldig lang tid å bla i listene med musikk, enten det er artist, album eller spor. Når du har nesten 1500 sanger på telefonen utvikler det seg fort til et irritasjonsmoment det er vanskelig å overse.

FM-radioen fungerer på omtrent samme måte som musikkspilleren. Du åpner den via widgeten i hvilemodus. Deretter kan du søke opp kanaler automatisk. Siden dette er en RDS-radio får du opp stasjonsnavnet automatisk. Du kan enkelt styre radioen via widgeten.

Dårlig musikkhodesett

Samsung har valgt å legge ved et stereohodesett som gir grei lyd. Men ørepluggene er vonde å ha i øret. De frister rett og slett ikke til å høre på musikk med.

Siden telefonen ikke har innebygget utgang for 3,5 mm minijack, og det heller ikke følger med overgang til vanlige hodesett, egner ikke F480 seg umiddelbart som en musikkmobil.

Det finnes en overgang med det enkle navnet AARM051CBECSTD. Denne koster et sted mellom 200 og 400 kroner. Vi hadde foretrukket at denne fulgte med i esken.

Morsomt kamera

Noe av det mest interessante på denne telefonen er kameraet. Dette tar bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Det mangler blits, men har til gjengjeld autofokus.

Telefonen har en dediktert kameratast på siden. Denne holder du halvveis nede for å fokusere, og helt nede for å ta bildet. Denne tasten brukes også for å starte kameraet.

Søkeren fyller hele skjermen på telefonen, og så lenge du er i godt opplyste omgivelser er det ingen forsinkelser i søkerbildet når du beveger telefonen.

Generelt blir bildene gode i dagslys, og av og til glimter telefonen til med noen skikkelig fine bilder. Som regel er fargegjengivelsen ikke helt korrekt, men i godt lys er det nært nok med tanke på at det er en kameramobil og ikke et kompaktkamera.

Med en gang det begynner å bli mørkt, når det er helt overskyet, eller om du tar bilder innendørs, blir historien en ganske annen. Det blir mye støy, kameraet fokuserer feil og bildet blir fort blast.

Innstillingene er lett tilgjengelig.

Vi opplevde også at kameraet undereksponerte ganske mye og ga feil fargeskjær med blå himmel i bakgrunnen.

Under bruk gjelder det også å være oppmerksom på at kameraobjektivet er plassert helt øverst i venstre hjørne. Det gjør at fingeren din fort kan komme i veien.

Vet når det smiles

Kameraet har en del morsomme funksjoner. Det har ansiktsgjenkjenning, slik at kameraet automatisk fokuserer på ansiktet til den du tar bilde av. Du kan også kombinere dette med en funksjon som gjør at kameraet venter med å ta bilde til motivet ditt smiler. Begge disse funksjonene fungerer bra.

Du kan også ta panoramabilder. I motsetning til hva vi er vant med, tar F480 panoramabilder automatisk. Når du trykker ned utløseren tar telefonen først ett bilde. Deretter tar den inntil fire bilder mens du beveger søkeren over området du skal ta bilder av. Alt sammen settes sammen automatisk, og du slipper å sikte deg inn slik at forrige bilde skal passe.

I tillegg sørger kameraet for å ha samme eksponeringsinnstilling på alle bildene som skal settes sammen. Det hele fungerer ganske bra, og sluttresultatet blir som regel fint. Det krever dog litt trening å få det til skikkelig.

Alt i alt tar F480 bilder som er over gjennomsnittlig gode, men det litt avstand mellom bildene fra denne telefonen og de beste på markedet. Den har imidlertid flere funksjoner som de beste på markedet mangler.

Konklusjon

Mens telefoner med trykkskjerm tidligere stort sett var rettet mot proffbrukere, har det nå etter hvert kommet en god del telefoner rettet mot "vanlige dødelige" brukere. Et av de siste tilskuddene til denne kategorien er Samsung F480 Touchwiz.

F480 er en liten og lekker telefon med vellykket design. Den kjennes solid med en metallbakside og en stor trykkskjerm.

De eneste tastene du finner på telefonen er volumtaster og kameratast på sidene, og en remse med funksjonstaster under skjermen.

Kjapp i responsen

Menyene er enkle å forstå seg på, og telefonen er kjapp i responsen. Vi liker spesielt godt at du får tilgang til mange av telefonens funksjoner rett fra hvilemodus.

F480 er en telefon som egner seg bra til internettbruk, takket være en god nettleser og rask internettilkobling via super-3G og Edge.

Telefonen fungerer også som MP3-spiller, og støtter store minnekort slik at du kan ha med deg mye musikk. Vi setter også pris på et kamera som tar ganske gode bilder.

Skjær i sjøen

Likevel er det mye som ikke er helt som det burde. Først og fremst lider F480 under det faktum at den har ganske dårlig lyd under samtaler og blir plagsomt varm. Videre er den litt for tungvint å skrive SMS på.

Samsung har også laget et litt merkelig system for å navigere i telefonen. Her må du peke i den retningen du vil bla for eksempel i menyene eller på nettsider. Det vanlige er å "skyve" innholdet på skjermen. Forvirringen blir ikke mindre av at det i enkelte funksjoner fungerer på gamlemåten.

Har du en stor musikksamling, tar det en evighet å bla seg gjennom listen med musikk. Musikkhodesettet som følger med har laber lyd, og ørepluggene er vonde i øret. Noen overgang til 3,5 mm minijack-utgang er verken innebygget eller vedlagt i esken.

Glem også e-post. Det er begrenset hvor mange meldinger du kan laste ned, hvor store vedleggene kan være og telefonen henter gamle meldinger når du ber den hente nye.

Til en så høy pris som dette hadde vi også forventet at telefonen hadde hatt GPS og kunne koble seg til trådløse nettverk med Wi-fi.

Dårlige valg

Til tross for lett forståelige menyer som er enkle og greie i bruk, er det gjort mange dårlige valg. Det er tydelig at Samsung har prøvd å presse gamle menyer inn på en trykkskjerm, i stedet for å bygge opp noe nytt fra grunnen av.

I denne klassen telefoner er det LG KU990 og Apple Iphone som har satt standarden for hvordan trykkskjermmobiler skal være. F480 når dessverre ikke opp.

Skal du ha en god trykkskjermmobil anbefaler vi deg at du heller tar en titt på LG KU990, som er bedre på de fleste områder og koster mindre. Skal du ha en real proffmobil som ikke legger irriterende begrensninger i veien for deg, anbefaler vi, til tross for sine svakheter, HTC Touch Diamond.

annonse