Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung U700

U700 har en stilren design med en speilblank overflate og en skjerm som lyser igjennom. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design, skjerm og menyer

Telefonen er definitivt tynnere enn for eksempel Nokia N73.
De berøringsfølsomme tastene markeres med lys som aktiveres når du bruker telefonen.
Navigasjonstasten kan trykkes på i fire retninger, eller du kan snurre rundt hele tasten for å bla i lister.
Tastesettet er flatt, men heldigvis er tastene store.

Vi takker Elprice for lånet av Samsung U700.

U700 er Samsungs nye designtelefon. Mobilen tilhører produsentens Ultra Edition-serie, noe som betyr at telefonen er tynn.

Og jada, tynn er den. Den måler kun 1,21 centimeter i dybden, noe som er imponerende tynt til å være en skyvetelefon. Samsung kan sakene sine.

At telefonen heller ikke er spesielt bred, slik som en rekke av de første Ultra-mobilene, setter vi også pris på. Telefonen passer fint ned i de fleste lommer.

Likevel skal det nevnes at U700 ikke er imponerende liten i forhold til vanlige telefoner som ikke er i skyveformat, som for eksempel Sony Ericsson K530i. U700 er kun umerkbart tynnere, og omtrent like lang og bred.

God design

Det er ingen tvil om at Samsung har satt designet i høysetet da de lagde U700.

Nesten hele fremsiden er laget av en speilblank glasslignende overflate som virker litt gulaktig i enkelte vinkler og fargeløs i andre vinkler.

Overflaten virker eksklusiv, og kjennes solid ut. Ulempen er at den tiltrekker seg fingermerker.

Nederst på denne overflaten finner du varmefølsomme taster. Her er det bare å berøre fingeren borti "tasten" for å trykke, og et bakgrunnslys bak "tasten" gir et lite blink for å bekrefte at du har trykket på den.

Nedenfor disse finner du taster for å besvare eller legge på samtaler. Også disse er varmefølsomme.

De varmefølsomme tastene fungerer greit i bruk, og gir et eksklusivt preg over telefonen og fremtrer som en stilfull detalj.

I begynnelsen er det altfor lett å komme borti tastene. Rent praktisk sett er det bedre med vanlige taster som du kan kjenne at du trykker ned.

En annen ulempe er at du ikke kan trykke på de varmefølsomme tastene dersom du har hansker på deg.

I tillegg finner du et navigasjonshjul som du kan snurre rundt for å bla. Dermed er det enkelt å bla i lange lister, enten det er menyvalgene du blar gjennom eller en liste over musikken du har på telefonen. Du kan også trykke på sidene av navigasjonshjulet for å bla opp, ned, til venstre og til høyre, akkurat som en navigasjonstast. Bekreftelsestasten finner du i midten av hjulet.

Når du snurrer på dette hjulet er det litt for lett å komme borti de berøringsfølsomme tastene som omringer hjulet. Med bruk av fingerspissen etter litt tilvenning går det likevel greit. Når du skal trykke på navigasjonstastene er det også litt lett å snurre på hjulet uten at det var meningen.

Skyver du opp skjermen, dukker det opp et vanlig nummertastatur. Tasteflaten ser ut som børstet stål, og gir et preg av både kvalitet og god design. Tastaturet fungerer bra. Det er ikke lett å føle seg frem på tastesettet, men at tastaturet er gigantisk gjør at du lett treffer de tastene du vil treffe.

Kameraet befinner seg på baksiden av skjermen, slik at du må skyve opp telefonen for å ta bilder. Det gjør at kameralinsen er beskyttet mot smuss og riper når den ligger i lommen, men på den annen side blir telefonen svært lang når du skal ta bilder.

Skyvemekanismen kjennes solid ut. Når du skyver igjen telefonen kjenner du et lite hakk helt innerst, og i tillegg er det mye motstand når du åpner og lukker telefonen. Det gjør at telefonen ikke åpnes av seg selv i lommen, slik vi er vante med fra for eksempel Nokia N80 og N95.

U700 har ellers de vanligste snarveistastene: Volumstyring og kameratast. Volumstyringen gjemmes imidlertid bak ledningen og et beskyttelseslokk så snart du kobler til hodesettet. En svært plagsom detalj dersom du bruker telefonen til å høre på musikk.

Slik ser menyene ut.
Den blanke overflaten gjør skjermen litt vanskelig å se i sollys.

Skjermen til U600 er lekker. Den er både lyssterk og skarp. I tillegg er den stor og gir imponerende god oversikt. En så stor skjerm på en ikke-smart telefon gjør det behagelig å bruke telefonen.

Den speilblanke overflaten som skjermen lyser gjennom, gjør imidlertid telefonen vanskelig å bruke i sollys.

Brukergrensesnittet i U700 fungerer vel og bra. Første gang du starter telefonen får du opp en oppstartssekvens som lar deg gjøre telefonen klar til bruk på en enkel måte.

Menyene fungerer vel og bra. Den store skjermen gir deg god oversikt mens du blar.

Når du blar i menyene dukker en undermeny automatisk opp i en liten boks. Dette opplevde vi som mer irriterende enn praktisk, men det går heldigvis an å velge bort denne funksjonen.

Når du begynner å slå et telefonnummer du vil ringe til, foreslår telefonen en liste med navn fra telefonlisten. En detalj vi setter pris på, som minner om den vi finner i telefoner med Windows Mobile.

T9-ordboken i U700 fungerer ikke så bra som vi skulle ønsket. Som vanlig gjetter telefonen seg frem til ordet du ønsker å skrive, og sparer deg dermed for en del tastetrykk. De ordene du bruker mest havner først i listen.

Et stort problem med ordboken merker du når du staver et ord etter punktum. Da staver du ordet med stor forbokstav. Neste gang du skriver ordet, insisterer det automatisk å ha stor forbokstav uansett hvor i setningen det befinner seg. Dette er mildt sagt plagsomt, men etterhvert som du har lagt til ord som du bruker ofte trenger du ikke legge inn nye ord så ofte lenger.

Når du velger blant flere ord, får du heller ikke opp en liste slik du får eksempelvis på Sony Ericssons telefoner. Dette kan være litt upraktisk, men noen stor ulempe er det ikke. Sony Ericssons T9-ordbøker lærer seg også sammenhengen du skriver ordene i, slik at den lettere gjetter riktig ord. Det gjør ikke U700s ordbok.

Dersom du ikke bruker ordbok, fungerer det helt utmerket å skrive tekstmeldinger på U700.

I motsetning til forgjengeren U600, lar U700 deg se detaljer om de tekstmeldingene du har sendt også, og ikke bare de du har mottatt.

Hovedmenyen består av 3 x 4 ikoner, mens undermenyene består av lister. Den store og oversiktlige skjermen tatt i betrakning, fungerer dette godt i praksis.

Menyene har en slags enkel form for multitasking. Det betyr at du kan kjøre flere oppgaver samtidig, akkurat som på en smarttelefon. Forskjellen er bare at U700 kun lar deg velge mellom hvilemodus, meldinger og internettsurfing.

Maskinvare, nytte og kommunikasjon

Dette følger med i pakken.

Lite minne

Det følger ikke med noe minnekort til U700. Innebygget i telefonen er det 40 MB som du kan bruke til bilder, musikk eller video. Bruker du telefonen som mp3-spiller er det ingen tvil om at du fort kan få bruk for et minnekort.

Telefonen bruker minnekort av typen Memory microSD. I prisguiden kan du sammenligne priser på minnekort.

Kjapp i menyene

U700 er lynkjapp i menyene, og vi opplever ingen forsinkelser som er verdt å nevne. Her går ting som smurt.

Java-ytelsen er helt grei, og det bør ikke være noe problem å bruke krevende Java-programvare. 3D-spill vil telefonen derimot ha litt problemer med.

Med i pakken finner du et stereohodesett og en datakabel for USB-tilkobling med tilhørende CD-plate med programvare. I tillegg finner du selvsagt en telefon, en lader og en bunke med brukerveiledninger.

Ingen overgang til hodesett

Det vi først og fremst savner, er en overgang fra Samsungs propritiære hodesettutgang til en 3,5 millimeters minijack som de fleste hodesett bruker. Dermed er du bundet til det medfølgende hodesett med mindre du går til anskaffelse av en slik overgang.

Batterilevetiden i U700 er helt grei, tatt i betrakning at vi snakker om en tynn telefon fylt med teknologier. Hviletiden er oppgitt til i overkant av elleve døgn, mens taletiden er 5 timer i GSM-nettet. Dessverre stuper taletiden ned til 2,5 timer så snart du har 3G-eller super-3G-dekning.

U700 kan kommunisere med Bluetooth.

Har mye - men ikke Wi-Fi

Av kommunikasjonsteknologier imponerer U700. Den har det meste.

Først og fremst har den 3G, noe som lar deg føre videosamtaler så vel som å surfe på nett i gode hastigheter der det finnes 3G-dekning. I tillegg har telefonen super-3G, som er en teknologi under utvikling i Norge. Denne gir deg hastigheter på opptil 3,6 Mbps der det finnes dekning (kun Oslo med NetCom så langt).

EDGE er også på plass, slik at du går levelige surfehastigheter også når du beveger deg ut av de tettbygde strøk.

E-postleseren støtter både POP3 og IMAP4. Det gjør at det ikke bør være noe problem å motta e-post mens du er på farten.

Telefonen har Bluetooth 2.0, som er den nyeste og raskeste versjonen. Det sørger for at det går kjapt å overføre filer trådløst lokalt, og i U700 sitt tilfelle innenfor ti meter.

Det eneste vi kan savne av trådløse teknologier hos U700, er Wi-Fi. Det ville åpnet for at du kunne brukt det trådløse hjemme- eller kontornettet til å surfe på internett med mobilen.

En rekke nyttefunksjoner er på plass.

Mye nytte

U700 har det smartfunksjonene du krever av en mobiltelefon i dag. For å oppsummere: Memoliste, oppgaveliste, diktafon, verdensklokke, kalkulator, konverteringsverktøy, nedtelling, stoppeklokke, RSS-leser, alarmklokke og e-postleser. Joda, med U700 kan du holde styr på det meste.

Klokken vises i hvilemodus, slik at du hele tiden kan ha et øye med tiden bare ved å være borti de trykkfølsomme knappene.

I kalenderen kan du opprette avtaler av forskjellige typer, og markere de som vanlig avtale, årsdag, ferie, viktig eller privat. Gjentakelse kan også velges. Med mindre du er vant med en smarttelefon, vil du nok ikke savne noe her.

E-postleseren støtter som nevnt både IMAP4 og POP3. Du kan velge at telefonen skal motta e-post automatisk om du vil, med jevne mellomrom. Vær obs på at datatrafikken som brukes koster deg penger med mindre du har fastpris.

I tillegg har U700 en egen Google-snarvei. Denne sørger for at det er rekordenkelt å søke fra mobilen, så vel at du enkelt får tilgang til e-postkontoen din om du har GoogleMail.

Nettleseren i U700, som er levert av Netfront, er ikke den beste. Den kan ikke vise store nettsider, og du må dermed laste ned Opera Mini om du ikke vil holde deg til wap-sider.

Underholdning og kamera

Et stereohodesett følger med.
Kan en eller annen Samsung-designer vennligst forklare oss hvorfor volumtastene befinner seg bak alt dette?

Dårlig til musikk

U700 har god lyd i musikkspilleren. Forsterkeren som er innebygget er laget av Bang & Olufsen, og kun den veldig kresne vil rynke på nesen av lyden.

Hodesettet som følger med gir også grei lyd, foruten at de frarøver lydbildet for dype toner og basstromme. Det kan derfor være en idé å kjøpe en overgang og et bedre hodesett. Du trenger også mer minne for å bruke U700 som mp3-spiller. U700 heller ikke ikke radio innebygget.

Dårlige løsninger

Programvaren som brukes til å spille musikk fungerer imidlertid ikke helt optimalt med telefonens standardinnstillinger. Når du lukker igjen telefonen slutter nemlig musikken å spille. Dermed må du først lukke telefonen, og deretter bla deg til musikkspilleren. Hvis du åpner telefonen for å svare på en SMS, vil musikken stoppe neste gang du lukker telefonen.

Under klaffinnstillinger i telefoninnstillingene ligger heldigvis en slags løsning. Her kan du velge at programmer ikke skal avslutte når du lukker igjen klaffen. Problemet med denne innstillingen, er at du ikke lenger aktiverer tastelåsen når du lukker telefonen men må vente til telefonen gjør det selv (15 sekunder).

U700 har ingen spill innebygget.

Alt i alt er U700 overhodet ingen underholdningsmaskin. Men det var nok heller aldri meningen.

OK kamera

Kameraet har gode spesifikasjoner. Det tar bilder i opptil 3,2 megapiksler, og har autofokus. I tillegg finner du et innebygget fotolys, som sørger for å belyse bildene som tas i mørke rom.

Dessverre blir ikke resultatene like bra som en skulle tro etter å ha sjekket spesifikasjonene.

For det første er det vanskelig å holde kameraet i ro når du er i mørke omgivelser. Kameraet sliter også litt i ujevnt lys, der lyse områder blir overeksponerte og de mørkere områdene blir både mørke og kornete.

(Klikk for større bilder)

(Klikk for større bilder)

Skarpheten i bildene er imidlertid veldig bra.

Et irritasjonsmoment når du tar selve bildene, er at du må trykke på en av de trykkfølsomme tastene etter hver gang du har tatt et bilde for å kunne ta et nytt. Det holder altså ikke å trykke på fotoknappen for å gå tilbake til kamerasøkeren.

Søkeren er forøvrig rask, og mobilen er rask å stille seg inn etter lysforholdene. Autofokuseringen fungerer også bra.

Telefonen kan også ta video i opptil 176 x 144 piksler. Det holder til en MMS-melding i ny og ne, men gir ikke særlig god videokvalitet.

Konklusjon

Vi takker Elprice for lånet av Samsung U700.

U700 er en tynn telefon, med sine 1,2 centimeter over baken. Mobilen er likevel ikke imponerende liten i seg selv.

Fremsiden er dekket av en speilblank overflate, noe som får telefonen til å se og føles eksklusiv ut. Overflaten tiltrekker seg imidlertid fingermerker og fettflekker, slik at telefonen til tider kan se litt udelikat ut.

Tastene på utsiden er berøringsfølsomme. Det betyr at du ikke trykker på fysiske taster, men berører overflaten med fingeren. Dette fungerer ikke om du har hansker på deg.

De berøringsfølsomme tastene bidrar til telefonens eksklusive følelse. Det er imidlertid lett å komme borti de "tastene", spesielt når du bruker telefonens navigasjonshjul. Det krever i beste fall tilvenning, og vi må si at vi foretrekker rent praktisk vanlige taster foran denne løsningen.

Skyver du opp telefonen finner du et helt vanlig mobiltastatur med vanlige taster. Tastaturet fungerer bra, og tastene er store og gode.

Menyene fungerer også stort sett bra, og telefonen er responsiv. Du finner nok av nyttefunksjoner i U700, og alle fungerer helt greit. Vi synes imidlertid det er litt merkelig at det ikke er noen spill installert i telefonene.

Bruker du ordboken til SMS-skriving, kan du finne en liten detalj ganske plagsom: Om du legger til et ord i ordboken med stor forbokstav, skrives det deretter alltid med stor forbokstav.

Plagsom mp3-spiller

Som mp3-spiller når U700 ikke helt opp. Om du skal spille musikk på telefonen må du kjøpe overgang til vanlige hodesett og et minnekort. Har du lagt ekstra penger i disse to, blir du sannsynligvis fortsatt ikke helt fornøyd med spilleren.

Det første du merker er at du ikke kan lukke telefonen igjen når du spiller musikk. Da avslutter du musikkprogrammet.

Du kan endre en innstilling i menyene som fikser dette, men også får telefonen til å oppføre seg litt annerledes. Når du skyver igjen telefonen vanligvis lukker du nemlig alt du holder på med. Det er denne funksjonen som må deaktiveres.

Et annet irritasjonsmoment med mp3-spilleren, er den elendige plasseringen av volumtastene. Når du plugger i hodesettet blir nemlig tasten utilgjengeliggjort av ledninger og andre ting. Dermed er det vanskelig å styre volumet mens du hører på musikk.

Telefonen fungerer heller ikke spesielt godt som digitalkamera. At kameraet har 3,2 megapikslers oppløsning, autofokus og fotolys er greit nok, men mobilen sliter med lysfølsomheten.

Teknologirik

Under panseret finner du en rekke teknologier, til tross for at U700 er en liten designmobil. For eksempel har du til enhver tilgang til høyeste surfehastighetene i mobilnettet. Det vil si at telefonen både har super-3G (HSDPA), 3G og EDGE.

De raskeste versjonene av Bluetooth og USB er også på plass, for å overføre filer lokalt.

Totalt sett er U700 en pen designmobil som fungerer greit og som kan være et godt valg. Det er likevel ingen god musikktelefon, og ingen utpreget kameratelefon. I tillegg har mobilen en del upraktiske løsninger.

U700 er den tynneste super-3G-telefonen vi har sett. Det finnes få direkte konkurrenter. Motorola har imidlertid en liten super-3G som vi har gjort en sniktitt på - Krzr K3. Motorolas råeste kamskjellstelefon, Razr V6 Maxx, gir også super-3G i en tynn og stilfull utforming.

Er ikke datahastighet så viktig for deg, finnes det en rekke designmobiler du kan se på. Neonode N2 er for eksempel et blikkfang uten like. Er det bedre musikkspiller du er ute etter, gir Samsung X830 deg både det og en snasen design.

Les også
Samsung G800
Les også
Samsung M300
Les også
Se den nye GPS-mobilen med styrekule
Les også
Samsung i780 er stappet med teknologi
Les også
LG KE850 Prada
Les også
Samsung D840
Les også
Samsung i600
Les også
Samsung F300 "Ultra Music"
annonse