Tek.no

Test

Love Kraft

SFA gjør det meste riktig på "Love Kraft".
Henrik Salthe
10 Nov 2005 11:50

Platen smyges inn i CD-spilleren, fingrene mine fomler forsiktig på "play"-knappen. Et enormt plask brer seg utover rommet. Super Furry Animals nyeste album Love Kraft begynner med lyden av en kropp som treffer vannflaten. Er det et tegn på at bandet stuper i det, uten helt å vite hvor ting bærer hen? Eller skal lytteren senkes ned i Super Furry Animals eget havdyp?

Frenetisk, eksplosivt og godt

To og et halvt minutt senere. Vokalist Gruff Rhys leder bandet støtt i en rolig, fin og småpsykedelisk poplåt. Strykerne kiler ytterst i øret, symbalslagene treffer lett trommehinnen og Rhys’ stemme smører øregangene med balsam. Lyden er behagelig, sangen er fin, men er dette alt?

Enda et minutt passerer. En merkelig synthesizerlyd bryter inn i lydbildet og varsler om at noe er i gjære. Plutselig er det som om hele sangen eksploderer i en kakafoni av strykere, blåsere og kor. Låten suser av gårde, borte er inntrykket av at dette er nok en trygg, fin pop-plate. Det enorme flerstemte korarrangementet løfter Gruff Rhys videre på sitt lyriske eventyr, før de siste horntonene svinner hen i det fjerne.

Den samme tendensen gjentar seg på neste låt, Atomik Lust. Etter to minutter med rolig og behagelig pop virker det som om sangen slutter. Instrumentene toner ut, men waliserne har mer på lager. Nok en gang eksploderer lydbildet, såre gitarer og tungt pianospill blir backet opp av et luftig men intens tromming, før låten kollapser etter fem nydelige og intense minutter.

Søt og sterk pop-kake

Denne ekstreme variasjonen og dynamikken er det som dominerer Super Furry Animals siste utgivelse, men eksperimenttrangen skygger aldri for det som tydeligvis er viktigst for bandet: de gode melodiene. Den ene knall-låten etter den andre smyger seg inn i hjernens nytelses-senter, og de ekstreme orkesterarrangementene bandet innimellom serverer fungerer som en nydelig glasur på den grunnsolide pop-kaken bandet meler. Et kilo sekstitallspop, noen desiliter syttitallsprog blandet med noen romslige spiseskjeer med nittitallsrock blir en dugelig kakedeig for bandet.

Mange band skyter seg selv i foten ved å eksperimentere så mye som Super Furry Animals gjør på en og samme plate. Innholdet kan fort bli for sprikende og lydbildet for lite sammenhengende til at sjangerblandingen lønner seg, men waliser-kvintetten går til den store gullmedaljen med Love Kraft. Alle låtene henger sammen som i en eneste stor plan, og eksperimenteringen blir heller aldri forutsigbar.

Konklusjon

55 minutter etter at pekefingeren la seg ned på play-knappen kan kroppen min komme opp til overflaten igjen. Nesten en time med sonisk berg-og-dal-bane er slitsomt, men ekstremt givende. Love Kraft er ikke for svake sjeler, men for en blasert musikkanmelder er stødige og dynamiske band som Super Furry Animals en absolutt nødvendighet for å gjenvinne troen på at det faktisk går an å lage noe som både er solid, grundig, friskt og nytt.

annonse

Les også