Tek.no

Test

Microsoft Digital Media Pro

24 Nov 2004 11:04Først publisert 11 Sept 2004 11:01
annonse


Klikk for større bilde

Førsteinntrykk
Førsteinntrykket man sitter igjen med etter å ha pakket ut Digital Media Pro er at "her var det mange knapper!". Microsoft har tydeligvis bestemt seg for at man skal slippe å bruke musen så mye. Derfor har de utstyrt dette tastaturet med et utall ulike knapper. Ellers er det ikke noe bemerkelsesverdig med Digital Media Pro: Sølvgrå og sort finish, med avtagbar håndleddsstøtte og USB-tilkobling. Byggekvaliteten på selve tastaturet er god, selv om håndleddsstøtten har en tendens til å falle av da den ikke er festet skikkelig.


Klikk for større bilde

Mer om knappene
Ser vi nærmere på myriaden av knapper, er det kjente knapper som snarveier til forhåndsdefinerte favoritter ("spill av", "stopp", og så videre). I tillegg har tastaturet knapper som i utgangspunktet er innstilt som snarveier til "My documents", "My pictures", osv. Ikke så bemerkelsesverdig det, før man tar en nærmere titt: En av knappene er en zoom-skyveknapp, som kan brukes til, ja nettopp, å zoome inn på for eksempel bilder eller websider. Kanskje en bra funksjon, spesielt for den ivrige digitale fotoentusiast?

annonse

For å komplettere det hele har Microsoft som tidligere lagt til en "F-lås"-tast på tastaturet: Denne aktiverer eller deaktiverer funksjonstastene og gir de istedet andre funksjoner, som "åpne", "lukke", "skriv ut". I det hele tatt kan man betjene en mengde Windows-funksjoner fra dette tastaturet. For det er ingen tvil om at dette er et "Windows-tastatur".

Programmerbart
Selv om man ved hjelp av den medfølgende programvaren programmerer om de enkelte knappenes funksjoner, lyser det "Windows" mot en fra knapper som "My music" og "Messenger". Når vi snakker om det medfølgende programvaren, er denne meget enkel å bruke: Programmet er mer eller mindre en lang liste over de ulike programmerbare knappene. Hver enkelt knapp har følgende tre valg: Standardoppsett, valgbar eller deaktiver. Det andre alternativet gjør at man kan velge en annen av standardfunksjonene på den knappen, eller søke fram til et annet program som skal kjøres når knappen trykkes ned. Således kan man programmere omkring 30 knapper med egendefinerte funksjoner.


Klikk for større bilde

I bruk
Et tastatur må ikke bare se bra ut og ha god funksjonalitet, det må også være behagelig å bruke. Hvordan har vi så bedømt dette? Vi har i denne testen lagt vekt på den generelle følelsen tastaturet gir i bruk. Dette inkluderer kvalitet, skriveegenskaper og presisjon. Av tidshensyn har vi ikke fått benyttet tastaturet over lengre tid, men forsøkt å få et inntrykk ved jevn bruk over flere dager. Dette skulle gi oss gode muligheter til å gjøre oss opp en brukbar oppfatning av produktet.

annonse

Det første undertegnede la merke til, var at tastene yter motstand når man bruker tastaturet. Det blir derfor litt "tungt" å bruke dette over tid. Det er som sagt opp til den enkelte å like eller ikke like dette, men opplevelsen av å bli sliten i håndleddene etter en tids skriving. Knappene på Digital Media Pro er litt avrundet i kantene, og man risikerer derfor ikke å treffe de nærliggende tastene når man bruker det. Det er mulig at det er fint og flott, men vi liker for eksempel ikke funksjonstastene, som er avrundet på en slik måte at det neste blir vanskelig å treffe disse skikkelig - man kan "glippe" av disse og ikke få registrerte trykk. Dette, i kombinasjon med motstanden i tastene, gjør at det funksjonstastene blir litt utilgjengelige.


Klikk for større bilde

Irriterende F-lås
Noe som også kan være et irritasjonsmoment, selv om det fra Microsofts side skulle være en bonus, er at funksjonsknappene må aktiveres: Det vil si at når disse skal benyttes som funksjonstaster (F1 - F12), må man trykke ned "F-lock"-tasten. Da tennes et lys øverst til høyre på tastaturet, som indikerer at denne er i bruk. Og omvendt for å benytte de andre funksjonene ("åpne", "lukke", og så videre). Dersom man trenger funksjonstastene, må man først finne fram til "F-lock"-tasten og trykke ned denne. Her merket vi at det er viktig å se at denne virkelig aktiveres - ellers kan man ende opp med å lukke programmer man jobber i, skrive ut et halvferdige dokument, osv.
Microsoft har nok tenkt at funksjonstastene ikke brukes så mye, men det finnes nok av eksempler på det motsatte. "Refresh"-funksjonen i Internet Explorer er et godt eksempel: Den har funksjonstast F5 - og dersom man glemmer å skru på "F-lock", vil programmet forsøke å åpne dokumenter i stedet.

Konklusjon
For den som liker å ha mange knapper tilgjengelige, for å minske avhengigheten av mus eller rett og slett liker det slik, er Digital Media Pro et alternativ. Om det er et godt alternativ er en annen sak. Konklusjonen på vår test av Digital Media Pro er i alle fall at Microsoft har tenkt en god tanke - men at resultatet ble et tastatur som er tungvint å bruke. Installasjon av programvare og justering av knapper er forsåvidt enkelt, men det blir rett og slett for mange knapper for vår smak. Kombinert med den upraktiske "F-lock"-løsningen, blir dette mer forvirrende enn nyttig. Det at knappene i tillegg er trege og "yter motstand", gjør at Digital Media Pro alt i alt gjør en dårlig figur i vår hurtigtest.

+ Ok design
+ Programmerbare taster
+ Mange hurtigtaster (for de som liker dette)


- Irriterende F-lås
- "Trege" knapper med mye motstand
- For mange hurtigtaster for vår smak
- Svakt feste for håndleddstøtte

Les også
Logitech Cordless Desktop LX 501
Les også
Fingeravtrykk og blåtann fra MS
Les også
Microsoft får fingeravtrykk-dilla
Les også
Logitech omdesigner tastaturene
Les også
Designmus fra Microsoft
Les også
BenQ får designhjelp fra BMW
annonse

Les også