Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple iPod 3 20 GB

Innledning

Apple var i utgangspunktet et garasjefirma som egentlig fokuserte på å lage personlige datamaskiner, og mange hevder hardnakket at de alltid har laget, og fortsatt lager, markedes beste datamaskiner. Det kan derfor virke merkelig at iPod, Apples bærbare harddiskbaserte MP3-spiller, i dag er den største inntektskilden til Apple.

iPod er ikke lenger bare en MP3-spiller, det er et symbol på det moderne menneske: En person som følger med på utviklingen og som samtidig har sansen for det estetiske og elegante. For det er ingen tvil om at iPod er noe langt mer enn en MP3-spiller: For mange har det blitt nærmest som en religion man forsvarer med nebb og klør - det å si noe nedsettende om iPod er omtrent det samme som å banne i kirka.

Mange har likevel forholdt seg noe skeptiske til iPod, først og fremst fordi det etter hvert har kommet svært mange konkurrenter på banen, og flere av de har laget minst like gode MP3-spillere til en langt rimeligere pris. Diskusjoner om hva som er best av iPod og Creatives motstykke "Jukebox Zen (NX)", har vært mange, uten at noen har klart å komme fram til noe entydig svar, der lydkvalitet og pris har vært Creatives beste argument.

Vi har tatt en nærmere titt på hva alt oppstyret egentlig handler om.

Vi sender en stor takk Komplett som lånte oss MP3-spilleren til testing og til Koss som har stilt hodetelefoner til disposisjon.

Spesifikasjoner

  • Kapasitet: 20 GB (også tilgjengelig i 15, 30 og 40 GB)
  • Formater: MP3, AAC, Audiable og AIFF
  • Størrelse: 104 x 62 x 16 mm
  • Vekt: 158 gram m/batteri
  • Batteri: Li-Ion
  • Oppgitt avspillingstid: Ca 8 timer
  • Overføringsmetode: FireWire (USB2 ved kjøp av tilleggsmodul)
  • Overføringshastighet: Ca 10 MB/s
  • Frekvensområde: 20 Hz - 20 KHz
  • LCD-display: Ja, med baklys
  • EQ: 23 forhåndsdefinerte
  • Radio: Nei
  • Diktafon: Nei (ekstrautstyr)
  • OS: Windows 2000 SP4, Windows XP eller Mac OSX 10.1.5 eller senere

Den første iPod-versjonen må man med all mulig respekt kunne si at var relativt klumpete og stor, og undertegnede husker skuffelsen første gangen jeg så enheten som alle syntes var så utrolig. Den siste versjonen har fått en real ansiktsløftning og er en god del mindre. Dette fører også til at helhetsinntrykket av spilleren rent estetisk blir mye bedre. Med en vekt på bare 158 gram er det nok heller ingen som blir skremt skulle vi tro.

Apple har alltid hatt en forkjærlighet for to standarder som vi PC-brukere misunner dem utbredelsen av, nemlig SCSI og FireWire. Siden denne spilleren er laget av Apple har den selvsagt FireWire-støtte som utgangspunkt, men med den nye spilleren har den også fått mulighet for bruk av USB2 - forutsatt at man kjøper en tilleggsmodul. Har man FireWire-støtte i PC-en sin er det uansett noe som i aller høyeste grad er å anbefale, da dette er en standard som er bedre enn USB2 på stort sett alt annet enn papiret. FireWire har i teorien en overføringshastighet på 400 Mbps, men dette er langt mer enn den lille harddisken inne i spilleren klarer, så i praksis blir hastigheten noe lavere.

Ladningen av spilleren foregår gjennom FireWire-kabelen når den er koblet til PC-en. Hvis man vil lade den opp gjennom det vanlige strømnettet, da plugger man FireWire-kabelen i en overgang som omdanner 230V til den rette spenningen og sender den gjennom FireWire-kabelen.

iPod er i utgangspunktet laget for AAC-formatet til Apple, men for å ha sjans til å overleve på markedet har også MP3-støtte blitt lagt til. WMA-støtten har de glatt utelatt, uten at noen gråter større av den grunn - velger man et Apple-produkt er man som regel ingen stor tilhenger av Microsoft-standarder uansett.

En av ulempene til iPod som har vært fremhevet er avspillingstiden. Denne er nemlig begrenset til kun 8 timer på fulladet batteri. Konkurrentene til iPod kan skryte av rundt 15 timers spilletid, som er en ganske betydelig forskjell. iPod egner seg altså ikke for lengre turer uten tilgang til strøm. Dette er utvilsomt det største forbedringspotensialet iPod har.

Når det kommer til display så er iPod utvilsomt en av de aller beste på markedet med en variant som er svært stor og oppsiktsvekkende oversiktlig. Vi kommer nærmere tilbake til displayet litt senere. De eneste enhetene på markedet som kan matche iPod på dette området er de såkalte "multimediaenhetene" fra f.eks. Archos og iRiver, som koster mer enn de smaker.

Bundle

Absolutt alt med iPod er eksklusivt, og det legger man merke til i det øyeblikket man åpner esken. Spilleren kommer i en kubisk eske som bare lyser eksklusivitet.

Når man åpner opp esken så finner man den lekre enheten godt beskyttet i isopor med en klar oppfordring om at man ikke skal stjele musikk. Dette er ikke overraskende med tanke på at Apple selv selger musikk til iPod som er kopibeskyttet i AAC-formatet.

Med iPod følger det med en egen dockingstasjon slik at man har et praktisk sted å plassere spilleren når den ikke er i bruk. Dockingstasjonen kobles til med FireWire, og dermed fungerer den som både ladeenhet og er stedet du plasserer den hvis du skal overføre sanger, samt et fint oppbevaringssted. Dockingstasjonen har også en minijack-utgang slik at man kan koble den til høyttalere - hva nå enn det skulle være godt for. Vi gjør oppmerksom på at denne dockinstasjonen ikke følger med på alle variantene av iPod.

Øreproppene som følger med iPod har tidligere fått mye skryt. Med mindre Apple har byttet de ut den senere tiden, har vi vanskeligheter med å forstå det. For oss kom det tydelig frem var at dette var ørepropper uten høy kvalitet. Lyden var metallisk, og spilte først og fremst i frekvensområdet rundt diskant og øvre mellomtone; det fantes praktisk talt ingen dybde i lydbildet. Vi hadde forventet betydelig mer av disse øreproppene, særlig med tanke på prisen på spilleren. Selv om de hvite øreproppene til iPod har blitt et nesten like stort symbol som selve iPod, anbefaler vi i aller høyste grad å bytte ut disse.

iPod har mulighet til å koble på en liten fjernkontroll sammen med øreproppene. Det kan være praktisk hvis man har spilleren i lommen når man er ute og går. Behovet for denne fjernkontrollen kommer også klart frem når man ser det medfølgende etuiet med belteklipp som hindrer tilgang til alle knapper på selve spilleren med unntak av "hold"-knappen.

Spilleren levers både med det nevnte etuiet og en liten oppbevaringsveske i kunstfiber.

Støpselet som følger med er designet for å være en overgang fra strømnettet og til FireWire-kabelen.

Det er ikke alle som har tilgang til 6-pins FireWire-kontakter og derfor følger det også med en overgang fra 6-pin til 4-pin. Forskjellen er i korte trekk størrelsen og det faktum at man med 4-pins-kontakten ikke fører nok strøm til at man kan bruke FireWire-tilkoblingen til ladning.

Installasjon

Det å installere iPod er en litt mer omfattende prosess enn vi kjenner til fra de fleste andre MP3-spillere. Før man kommer i gang må man gjennom en relativt omfattende installeringsprosedyre hvor man blant annet må finne frem serienummeret til spilleren for å få installert drivere og iTunes. Driverløse design uten behov for eget overføringsprogram er noe vi definitivt foretrekker.

Personlig er jeg ingen stor fan av iTunes fordi man i stor grad gir et program kontrollen over musikksamlingen. Det er nemlig slik at man med iTunes ikke uten videre kan overføre sanger fra harddisken og over på iPod, men man må først legge inn sangene i biblioteket til iTunes. Har ikke sangene du legger inn i bilbioteket korrekt ID3-tag, kan det fort medføre problemer med å finne igjen sangene siden. iTunes støtter nemlig ingen form for mappestruktur for musikken, men baserer sortering og søking på ID3-taggen. iTunes har derfor egne funksjoner for å legge til ID3-taggen på MP3-filer, men det kan fort bli en omfattende jobb.

iTunes har også en ganske god måte å lage spillelister på, både manuelle og automatiske - slik at man f.eks. kan ha lister for de mest spilte sangene, eller for de som du har gitt best karakter (aller sanger i iTunes kan ilegges en karakter). Det som derimot er litt dumt er at man ikke kan generere lister selv med selve spilleren, men kun overføres fra iTunes.

I utgangspunktet fungerer iTunes på den måten at den alltid synkroniserer innholdet i ditt musikkbibliotek og iPod, slik at innholdet på datamaskinen og iPod-en blir det samme. Sletter du en sang fra maskinen, vil den slettes fra iPod ved neste synkronisering, og sletter du en sang fra iPod, ja da slettes den fra maskinen også. Denne varianten kan være svært farlig, og vi har hørt om personer som har mistet hele MP3-samlingen sin på grunn av denne funksjonen.

Denne synkroneringsfunksjonen kan man heldigvis skru helt eller delvis av, slik at man ikke risikerer slike flauser. Vi kan ikke si noe annet enn at vi anbefaler det i aller høyeste grad. På denne måten kan man selv velge hvilke sanger man vil overføre til iTunes, men musikken må fortsatt ligge i biblioteket først.

En fin funksjon iTunes har er å gå gjennom all musikken som legges i biblioteket og sette volumet på alle sangene til samme relative nivå. På denne måten slipper man problemene det kan medføre hvis noen sanger er kodet inn med mye høyere volum enn andre, og ubehagelighetene man kan møte hvis man først har skrudd opp volumet masse for en sang med naturlig lavt lydnivå, for så å komme til neste sang med høyt naturlig volum.

Inne i iTunes kan man også aktivere en funksjon som gjør at spilleren kommer opp som en egen partisjon i Windows, slik at man kan bruke spilleren som en bærbar harddisk. Denne funksjonen fungerer upåklagelig, men det er viktig å understreke at man likevel ikke kan overføre musikk gjennom normalt Windows-grensesnitt - ingen sanger som overføres til spilleren gjennom iTunes vil være synlige i mappestrukturen, og musikk du overfører gjennom Explorer vil ikke være mulig å spille av med iPod.

Det som derimot kan være hensiktsmessig med å få opp enheten som en egen partisjon, er at spilleren har mulighet for å lese tekstfiler. Tekstfiler kan nemlig ikke lastes opp gjennom iTunes. Vi kommer tilbake mer om tekstlesing senere.

Som vi ser av bildet over er det fortsatt slik at harddiskindustrien bruker en annen måte å oppgi lagringskapasiteten på enn resten av dataindustrien, noe som fører til at Windows vil oppgi kapasiteten på spilleren til en 20 GB iPod til 18,5 GB (GiB). 18,5 GiB er for øvrig nok til omtrent 5100 sanger med et gjennomsnitt på 3,5 MB. iPod er også tilgjengelig i 15- og 40 GB-versjoner.


Overføringshastighet

Med FireWire-grensesnitt og harddisk så er potensialet for overføringshastighet ganske stort. Vi målte overføringshastigheten til 9,8 MB/s med overføring av store filer gjennom Explorer, og like i overkant av 9 MB/s gjennom iTunes mer litt mindre filer. Dette er omtrent samme hastigheter som man oppnår med bruk av 100 Mbits nettverk, og må kunne sies å være en ganske respektabel hastighet. Med en slik overføringshastighet tar det ca to minutter å overføre 1 GB med musikk.

I bruk

I bruk er iPod mer eller mindre en drøm. Det er ingen tvil om at iPod har truffet svært godt med både brukergrensesnittet sitt og ikke minst kontrollen av enheten.

iPod styres av trykkfølsomme knapper: Fire knapper på toppen, et trykkfølsomt "hjul", og en knapp i midten av hjulet. Det kan kanskje virke noe uvant i starten, men fungerer helt utmerket, og tar kortere tid å sette seg inn i enn de fleste andre varianter vi har testet. Bruket av hjulet gjør at det hele virker litt mindre statisk, og litt mer naturlig; samtidig som det å bla nedover store lister går en god del fortere enn ved normale knapper.

En annen fin ting er det faktumet at ingen av knappene gir lyd fra seg, siden de er trykkfølsomme, og ikke "knapper" i normal forstand. Med tanke på at spilleren er utstyrt med flere spill, vil nok nabopersonen på toget være glad for at han ikke hører en konstant klikking når du spiller.

Brukergrensesnittet til spilleren er rett og slett genialt enkelt: Ingen kryptiske symboler, bare god tekst i listeform som gjør at det er svært enkelt å finne fram. Det eneste symbolet man må forstå er den lille pila til høyre som betyr at det er en undermeny, og ikke et direkte valg.


Listen over innstillinger er lang og omfattende

Det som skiller iPod fra en god del andre spillere er den svært omfattende forhåndsdefinerte EQ-listen på hele 23 valg. Vi savner riktignok en manuell EQ, men med 23 andre valg, så er ikke savnet så stort at det plager oss nevneverdig.

Den generelle lydkvaliteten på spilleren er meget god, og det finnes ikke noe å utsette på den i det hele tatt. Det eneste som kan sies negativt om lyden er at den er dårlig hvis man bruker de medfølgende øreproppene.

De litt kritiske ville nok satt fingeren på en del ting i vinduet når avspilling av musikk foregår. Vinduet er veldig rent og oversiktlig, men man kunne kanskje fått inn litt mer informasjon om hva slags type fil som ble spilt av, og ikke minst bitrate. Dette er naturlig nok ingen stor krise, men kunne vært noe å tenke på. Dette er riktignok et element som viser at iPod ikke er laget bare for dem med høy teknisk kunnskap, men først og fremst for dem som bare skal ha en flott MP3-spiller. En valgfri funksjon som gjorde at mer informasjon ble lagt til her hadde vært å foretrekke.

Som vi nevnte tidligere så har man med iPod mulighet til å legge inn tekstfiler og vise disse på displayet. Vi har tidligere sett flere forsøk på dette og resultatet har ikke alltid vært like overbevisende, med mangel på de særnorske tegnene, og ikke minst svært dårlig tekstbryting. iPod har ingen av disse problemene, og har en tekstbryting som også fungerer upåklagelig som vi ser over. Nytteverdien å ha en slik tekst-leser kan muligens diskuteres med tanke på at man ikke har noen redigeringsmuligheter, men det er mulig å f.eks. overføre nyheter til spilleren på morgenen fra nettet, og lese dem på toget på vei til jobb.

I bruk forts.

iPod inneholder en del "ekstrafunksjoner" og tekstlesingsfunksjonen (Notater) har vi allerede vært innom.

iPod kan brukes både som vanlig klokke og ikke minst alarm for dem som f.eks. vil bruke iPod som vekkeklokke.

iPod forsøker også bevege seg inn på PDA-området, og har innebygget en fullverdig kalender. iPod kan faktisk synkroniseres med Apples eget kalenderprogram, men dessverre ikke med Outlook. De som kjøper en iPod har nok uansett ikke kalenderfunksjonaliteten i fokus, og hovedpoenget med kalenderen må nok være at man kan se hvilke dager forskjellige datoer faller på.

For de som måtte kjede seg, leveres iPod med tre spill som standard, blant annet normal kabal (på bildet over) og den gamle klassikeren "Bricks".

En annen spennende funksjon er "Music Quiz". Dette er en funksjon som spiller av en tilfeldig sang på spilleren på et tilfeldig sted i sangen, og så gis du fem alternative navn på artist og tittel. Jo lenger tid du bruker på å svare, jo mindre poeng får du, og ett og ett svaralternativ forsvinner etter hvert. Undertegnede fant fort ut at dette var en svært vanedannende funksjon, og ble sittende en stund og vri hjernen i høy hastighet for å plukke ut sang - veldig praktisk hvis man kjeder seg på toget!

Det å finne frem til sanger på iPod er enkelt så sant man har gode ID3-tagger. Man kan velge om man vil finne fram til musikken basert på artist, album, tittel på sang, sjanger eller komponist.

Velger man f.eks. artister, får man opp en liste over artister man har lagt inn i spilleren. På bildet over har vi illustrert problemet med like ID3-tags: "David Foster" og "Foster, David" blir listet opp som to forskjellige artister, selv om det åpenbart er snakk om samme person, og dette gjør at det kan være litt kronglete å finne fram til den sangen du er ute etter. Enda vanskeligere blir det for sanger uten ID3-tag, for de kommer ikke opp med mindre man bruker funksjonen få opp absolutt alle sangene man har i spilleren, og har man 5000 sanger kan det bli litt av en utfordring. Dette er prisen man må betale for å droppe katalogbasert struktur, og heller basere seg på en dynamisk struktur som er god å søke i.

Konklusjon

Apple iPod er blitt et moteikon og er i tillegg en usedvanlig bra MP3-spiller. Disse to argumentene har alene ført til iPod er verdens mest populære MP3-spiller. Akkurat det har vi ingen problemer med å forstå, for iPod er lekker!

iPod er likevel ikke et perfekt produkt. Bruken av iTunes som overføringsprogram for musikken er vi ikke særlig begeistret over og batterikapasiteten på 8 timer er heller ikke noe å rope hurra for. Det skal selvsagt nevnes at man kan få kjøpt ekstra batteripakker til iPod, men det dobler tykkelsen på spilleren og resultatet er ikke særlig vakkert. Det har også vært store klager på at batteriet kun holder i 18 måneder, men dette er et problem som visstnok skal være fikset på de nye versjonene. Om det faktisk stemmer gjenstår å se.

Et annet moment som taler kraftig i mot iPod er prisen. I skrivende øyeblikk koster f.eks. Creative Jukebox Zen NX 60 GB mindre enn iPods 20 GB-versjon, og 30 GB-versjonen til Creative koster mindre enn iPod 15 GB. Hva som er best av Jukebox Zen NX og iPod tør vi ikke konkludere med, da dette først og fremst har med preferanser å gjøre. Det som iallfall er klart er at iPod ikke er et typisk "mye for pengene"-kjøp; det blir som alle andre merkevarer: Du betaler mye fordi det er en iPod, men på en annen side har du kjøpt deg det ultimate statussymbol innenfor MP3-spiller-verdenen!

+ God kapasitet + Veldig lekker + Høy overføringshastighet + Enkel å bruke + Bra display + Overraskende liten + Gode søkemuligheter + Norsk språkversjon + Kan brukes som bærbar harddisk + Fjernkontroll + God lydkvalitet
-  Dyr -  iTunes er et overføringsprogram mange ikke liker -  Svak batterikapasitet -  USB2-støtte krever ekstra tilleggsmodul -  Dårlige ørepropper
annonse