Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung M7600 Beat DJ

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Telefoner med både mp3-spiller og radio går det tretten av på dusinet. Det mangler heller ikke på modeller som blir markedsført som musikktelefoner. Samsungs M7600 Beat DJ er en slik telefon, og denne gang er merkelappen midt i blinken. Beat DJ lever nemlig opp til sitt musikalske kallenavn.

Beat DJ er svært så rund i formen.
Volum og tastelås er lett tilgjengelig på siden av telefonen.
Baksiden skjuler ingen krumspring.
Sensorer sitter skjult bak fontglasset.
Du ser runde former uansett hvilken vinkel du betrakter Beat DJ fra.
Slik ser Beat DJ-skjermbildet ut.

Spesiell sak

Beat DJ skiller seg nemlig fra den gemene hop allerede ved første øyekast. Du får umiddelbart assosiasjoner til enkelte avrundede Motorola-modeller, for ikke å snakke om klassikeren Sony Ericsson S700i, når Beat DJ befinner seg i synsfeltet.

Til forskjell fra disse har ikke Beat DJ noe tastatur som kan svinges frem. Her er det trykkskjerm som gjelder når du skal bruke telefonen. Det eneste unntaket er knappene for å ringe, legge på og gå et hakk tilbake i menyen, som du finner under skjermen på telefonen.

Det er ikke mange telefoner på denne størrelsen uten tastatur, som regel ser vi dette på større og mer eller mindre smarte telefoner.

Det at Beat DJ er avrundet på alle bauger og kanter, gjør den også god å holde i.

Super skjerm

Selv om Beat DJ glir lett ned i lommen, har Samsung funnet plass til en skjerm på standsmessige 2,8 tommer. Når oppløsningen også er hakket større enn det som er vanlig på telefoner i denne klassen, blir resultatet en skjerm som både er sylskarp og fargerik.

Unntaket er når du beveger deg ut i for eksempel strålende trøndersk sommersol. Da er det ikke fritt for at du må myse litt for å lese på skjermen på tross av at den er basert på AMOLED-teknologi.

Menyene er basert på Samsungs eget Touch Wiz-system. Dette finnes i forskjellige utgaver, og her har du en enklere variant enn de har lagt inn i for eksempel den avanserte modellen Ultra Touch.

Dette trenger ikke nødvendigvis være noen ulempe, grensesnittet virker nemlig hakket mer ryddig på Beat DJ.

Skriveskjerm

Minst like viktig er det at skjermen fungerer svært bra som tastatur. Når skjermen er eneste måte å betjene telefonen på, er det desto viktigere at den fungerer bra.

Beat DJ har en av de beste trykkskjermene vi har prøvd, og i motsetning til endel andre trykkskjermer kan du her skrive for eksemepel tekstmeldinger i en rasende fart. Det er ikke ofte vi prøver telefoner med trykkskjerm hvor inntastingshastigheten kan matche telefoner med tradisjonelt tastatur.

Som vi har påpekt i andre tester av Touch Wiz-telefoner, er det allikevel rom for forbedring i grensesnittet for å skrive tekstmeldinger.

Kompakt

Beat DJ virker som en solid sak uten knirk eller slark. Noe annet hadde vi heller ikke ventet, siden telefonen hverken har taster eller andre bevegelige deler.

Diverse sensorer gjør at Beat DJ til en viss grad er oppmerksom på omgivelsene sine. For det første har den en bevegelsessensor som blant annet snur skjermen automatisk når du legger telefonen på siden. Du kan også bla til neste bilde i bildegalleriet ved å vippe telefonen til siden.

Videre har den en sensor som slukker skjermlyset for å spare strøm når du holder telefonen opp mot øret.

Samsung spesial

Touch Wiz-menyene har rukket å finne veien inn i flere Samsung-modeller. Denne gangen gir menyene en god opplevelse. Dette har nær sammenheng med at trykkskjermen fungerer bra, noe som er et must når menyene er laget for å betjenes med fingertuppene.

I likhet med de andre Touch Wiz-telefonene har du en sidebar med såkalte widgets på siden av skjermen. Disse småprogrammene kan du dra ut på startskjermen dersom du ønsker å ha noen av dem permanent oppe.

Like viktig er det at du kan gjøre det motsatte, altså renske startskjermen for alt forstyrrende tjafs. Til og med operatørlogoen kan du dra over i sidebaren. Når du minimerer denne sitter du da igjen med en startskjerm hvor det forhåpentligvis fantastiske bakgrunnsbildet du har valgt kommer til sin rett.

Når du surfer eller skal bla i menyene, drar du bare fingeren over skjermen. I adresseboken blir dette litt tungvint hvis du skal ble deg til en kontakt nederst i listen. Her kan du heldigvis trykke på et ikon på siden av skjermen, som du bruker til å dra deg frem til rett bokstav i alfabetet.

Typiske Samsung-funksjoner som for eksempel tyverisporing er tradisjonen tro tilgjengelig i menyene.

Tilbehør med idiotisk vri

Du hadde kanskje forventet en pakke med masse spennende tilbehør på en spesiell modell som Beat DJ. Dessverre er tilbehøret du finner i esken ganske så standard. Minnekort glimrer med sitt fravær, så dette er du nødt til å anskaffe dersom du skal spille mp3 eller se film på telefonen.

Heldigvis er tilkoblingene standardisert - nesten. Micro USB brukes til lading og dataoverføring, mens inngangen for hodetelefoner er av typen mini-jack. Av en eller annen merkelig grunn er du nødt til å bruke den medfølgende overgangen med mikrofon for å høre noe under samtale. Det er nesten genialt å klare å lage en så klønete løsning. Har du plugget dine egne hodetelefoner rett i telefonen, er du med andre ord avhengig av å plugge dem ut og snakke i telefonen på gamlemåten dersom det kommer en samtale mens du hører på musikk.

  • M7600 Beat DJ
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett med avtagbar mikrofondel
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner

Beat DJ er en fargerik sak.
Inngang for mini-jack sitter bak et deksel på toppen av telefonen.

Batteri og lyd er periodisk et vanskelig felt for Samsung. Denne gangen fikk vi ikke en eneste kommentar på lyden når vi snakket i telefonen. Beat DJ har med andre ord god lyd under samtale og fungerer godt som telefon, noe annet forventer vi da heller ikke.

Batteritid kan være både og på telefoner med store trykkskjermer. Her overbeviser Beat DJ med batteritid på 2 døgn eller mer med aktiv bruk.

Nyttefunksjoner på sparebluss

M7600 er ingen profftelefon, noe som knapt er overraskede når den har kallenavnet Beat DJ. Du kan for eksempel ikke synkronisere mot Exchange, noe som er et må-ha for mange proffbrukere. Aktuelle kalenderoppføringer vises heller ikke på startskjermen.

Beat DJ stiller med vanlig e-postleser for POP3 e-post. Du kan også åpne noen av de mest vanlige vedleggstypene inkludert PDF-filer. Dessverre begrenser støtten for Office-filer seg til forrige generasjon. Filer av type for eksemepel .docx, som er standardformatet i Word 2007, støttes ikke. Her er det bare å håpe at dokumentet er av av den gode, gamle .doc-typen.

Men ikke unyttig

På tross av dette er Beat DJ slett ikke uten nytteverdi. Blant annet støtter den Super 3G i supre hastigheter. Å laste ned et e-postvedlegg på 1MB gikk på et blunk.

Alle aktuelle frekvenser i både GSM- og 3G-nettet støttes også.

Internminnet er på magre 50 MB. Ikke følger det med noe minnekort heller, så det er bare å anskaffe et romslig minnekort først som sist dersom du er den forhåpentligvis lykkelige eier av en Beat DJ. Inntil 16 GB store minnekort støttes, slik at du har plass til filmer for hele togturen med mindre du skal ta den transsibirske jernbanen fra start til slutt.

Nettleseren fungerer bra, selv om lenker og ikoner til tider riktignok kan bli i minste laget. For å gjøre det mulig å treffe rett når du trykker på de minste elementen kan det være at du må zoome inn et hakk eller to.

Enkel GPS

Beat DJ har innebygget GPS. Denne er av typen A-GPS, som tar i bruk mobilnettet for raskest mulig posisjonering. Uvant nok finner du ingen programvare for navigasjon på telefonen. Heldigvis ligger Google Maps ferdig installert, slik at du se posisjonen din på kartet og få enkle ruteanvisninger.

Responsen til Beat DJ er generelt god. Bildenettleseren bruker riktignok et sekund eller tre for å vise et bilde i full oppløsning, men bortsett fra dette la vi ikke merke til særlige forsinkelser i menyene. Er du kjapp på sms kan du riktignok skrive raskere enn telefonen klarer å henge med, noe som er et heller sjeldent problem på berøringsfølsomme telefoner. Ofte er trykkskjermen nemlig ikke rask nok i responsen til at du klarer å skrive raskere enn det telefonen henger med på.

Multimedia

Beat DJ er glad i musikk.
Forsterkeren kommer fra Bang & Olufsen.
Du kan scratche musikken om du vil.
En drøss med lydeffekter er tilgjengelig.
Effektene justerer du ved å føre fingeren rundt sirkelen midt på skjermen.

Bare utseendet og navnet til Beat DJ er nok til å skjønne at dette er en telefon laget for fest og moro.

Vi gjør unna skuffelsen først, nemlig spillene. Det vil si, du har ingen spill. Tumbling dice er det nærmeste du kommer, men å kaste terninger uten mål og mening kan knapt kalles et spill.

I menyen har du en snarvei for å laste ned spill til telefonen. Dette er til liten nytte når du kun får beskjed om at Samsung ikke har noen spill som passer din telefon.

Proprietære operativsystem slik som Touch Wiz kan ha både fordeler og ulemper. Skal du installere ekstra spill eller programmer, må du forholde deg til Java.

Filmspiller

Da er film en bedre måte å la seg underholde på. Beat DJ kan spille av de fleste nyere Divx- og Xvid-filmer. Det blir litt smak og behag om du finner det fornuftig å se på spillefilmer på en 2,8 tommers stor skjerm. Noen vil nok føle seg ganske firkantet i øynene etter å ha latt seg underholde av "Hud" eller andre filmer som drar ut noe i lengden, men muligheten er der.

Filmen går automatisk over i fullskjerm når du legger telefonen over på siden, slik at du i det minste får utnyttet de 2,8 tommene som skjermen har å by på til det fulle.

En noe merkelig vri er at volumbryteren har omvendt funksjon når du spiller av innhold liggende. Knappen som øker volumet når telefonen står, minsker volumet når den ligger og vice versa.

RDS-radio

Radioen har RDS, slik at den kan bytte frekvens automatisk når du beveger deg i tillegg til at stasjonsnavnet vises på skjermen. I Beat DJ sitt tilfelle vises stasjonsnavnet i minimal, utvasket skrift slik at du ved første øyekast kan lure på hvor denne RDS-funksjonaliteten har blitt av.

Radioen er forholdsvis følsom, men mottaket kan variere veldig avhengig av hvordan du har plassert håndfrien, som også fungerer som antenne. Telefonen kan søke inn kanalene selv. Søkefunksjonener i overkant følsom, slik at den også stiller inn kanaler som har for svakt signal til at det er praktisk mulig å høre på dem.

Beat DJ

Musikkspilleren til Beat DJ er som du forventer med spillelister, sortering på artist, album og så videre, samt diverse innstillinger for å tilpasse lydbildet. Musikkspilleren kan startes med en egen snarveisknapp på siden av telefonen.

Nederst på skjermen har du en halvsirkel, som nesten umerkelig fortsetter utenfor displayet. Ved å dra fingeren langs sirkelen, også utenfor skjermen, justerer du volumet. På samme måte kan du spole i sangen ved å "vri" på sirkelen midt i musikkspilleren.

Det som gjør Beat DJ spesiell er funksjonen som blir kalt nettopp Beat DJ. Her kan du endelig la DJ-en i deg få uløp.

Trykker du på scratch, kan du scratche lyden ved å bevege fingeren over CD-platen midt på skjermen, akkurat som du ville gjort i virkeligheten med en gammeldags platespiller. Siden du kun har én lydkilde tilgjengelig, trengs det nok noe trening for å få dette til å høres bra ut.

Videre kan du legge på forskjellige filtre på musikken. Du kan for eksempel justere hastigheten, legge på ekko, legge inn looper og en rekke andre filtre. Du har også en drøss med lyder du kan legge oppå din egen musikk.

Ønsker du å dele dine fantastiske DJ-egenskaper med omverdenen, kan du med minijack-inngangen plugge telefonen direkte til et stereoanlegg. Du får neppe stå å skratche gjennom hele festen, men det kan absolutt være et morsomt innslag. Du kan også ta opp sangene du lager og for eksemepel bruke dem som ringetone.

Bang & Olufsen

Når Samsung reklamerer med forsterkeren "Icepower" fra Bang & Olufsen og lydforbedringskretsen DNSe, forventer du lydkvalitet i toppsjiktet. Og lydkvaliteten er god. Lydbildet er detaljert og musikken er dynamisk. Lyden høres også bra ut i de medfølgende hodetelefonene.

Bytter du til et par mer påkostede hodetelefoner får du enda mer ut av musikken.

Selv om lyden er god, er det fortsatt merkbar forskjell sammenlignet med referanseanlegget. Da merker du at detaljnivå og dynamikk fortsatt har forbedringspotensiale. Til å være en mobiltelefon er lyden imidlertid i den øvre enden av skalaen, og det er stort sett kun direkte sammenligning som vil få deg til å tenke over forskjeller i lydkvalitet.

Støynivået var også akseptabelt. Det var ikke tilnærmet støyfritt slik vi har opplevd på enkelte andre modeller, men knapt merkbart i vanlige omgivelser.

Vi hadde en merkelig opplevelse når vi spilte musikk på telefonen. På en spesiell sang hørtes det ut som lyden ble spilt gjennom et par sprengte høyttalere. Samme fil lot seg spille i utmerket kvalitet andre steder. Vi merket det kun på denne ene sangen, så vi antar at dette var en tilfeldighet i kodingen av sangen som fikk lydforbedringskretsene til Beat DJ til å gå amok.

Stereohøyttalerne bør også nevnes. Disse er det fart i, og gjør at du kan spille av musikk med bra guffe direkte fra telefonen.

Godt kamera

Det er ikke bare lyd og video som gjelder for Beat DJ. Kameraet leverer varene, og gir skarpe bilder rike på detaljer oppløsningen tatt i betraktning. Fargemetningen er også god, selv om noen bilder har tendens til å bli litt mørke.

Video tar du opp i VGA-kvalitet. Selv om dette på langt nær kan matche HD-video tatt opp med et skikkelig kamera, er videoklippene absolutt godkjent til å komme fra en mobiltelefon.

Innendørsbelysning gjør det vanskeligere å få skikkelig skarpe bilder.

Konklusjon

Samsung Beat DJ er ikke som andre mobiltelefoner. Om den ikke er helt kulerund, så er den i hvertfall en av de mest avrundede telefonene vi har sett på lenge.

Den har heller ikke tastatur, men er en rendyrket touch-telefon. Den berøringsfølsomme skjermen fungerer bra, og med litt tilvenning vil du nesten ikke savne det tradisjonelle tastaturet.

Skjermen er også god å se på. Høy oppløsning og oppdatert teknologi gjør at fargene kommer til sin rett i skarpe omgivelser.

Rund men slank

Mange touchtelefoner uten fysisk tastatur er av den litt større sorten. Beat DJ er på sin side en hendig liten krabat, som selv om den ikke er tynn som en flis ikke gjør noe stort vesen av seg i bukselommen.

Menyene er av typen Touch Wiz. Dette er Samsungs egenutviklede menyer, som selv om det har noen særegenheter er forholdsvis enkelt å bruke.

Litt nytte

Beat DJ har en enkel e-postleser og en god nettleser. Med super-3G på plass kan du surfe og laste ned i god hastighet. Kjapp nedlasting er også en fordel når du skal bruke den innebygde GPS-en sammen med Google Maps, som laster ned kartbildene etter hvert som du trenger dem.

Både samtalekvalitet og batteritid er upåklagelig, så du trenger ikke bekymre deg for om Beat DJ fungerer som telefon selv om den kanskje ikke ser ut som en.

Mest moro

Som det ligger i navnet, er Beat DJ først og fremst en musikktelefon. RDS-radio, videoavspiller og ikke minst musikkspilleren sørger for dette. Musikkspilleren har en rekke DJ-funksjoner slik at du virkelig kan slå deg løs med musikken. Det reklameres med at Bang & Olufsen har bidratt på lydsiden, og lydkvaliteten når du spiller musikk er da også god.

Om budsjettet ble brukt opp på Bang & Olufsen, vet vi ikke, men det følger uansett ikke med noe minnekort. Siden internminnet er på 50 MB, noe som ikke holder lenge hvis du skal laste over musikk, bør du kjøpe deg et minnekort sammen med Beat DJ.

Spillmoro må du derimot se langt etter. Ikke et eneste spill kan Beat DJ skilte med å ha ferdig installert.

Alternativ moro

Beat DJ er ikke den eneste spesielle telefonen der ute. Holder vi oss til rene touch-telefoner, ligger Nokia 5800 i samme prisklasse, men er større og mangler blant annet videostøtten til Beat DJ. Iphone 3GS kan også være et alternativ, men har en helt annen pris og forutsetter at du skriver under på en kontrakt med liten skrift for å få lov til å kjøpe.

Ser vi bort fra trykkskjermen, er Sony Ericsson W715 et knall alternativ dersom du vil ha en god musikktelefon og kanskje ikke er så opptatt av å se film på mobien. Legger du i en tusenlapp ekstra, har du mulighet til å gå for kongetelefonen Sony Ericsson W995.

Det er allikevel ikke til å komme bort fra at dersom du vil ha en stilig multimedietelefon med trykkskjerm som hverken koster skjorta eller buler for mye i den tilhørende lommen, er Samsung M7600 Beat DJ et godt valg.

annonse