Tek.no

Test

NAS for de kravstore

18 Des 2008 15:46

Innledning

I takt med at digitalkamera og digitale videokamera har blitt produkter for hvermannsen, har behovet for å lagre filer økt tilsvarende de siste årene. For de fleste holder det med en ekstern harddisk eller USB-minne. Men fotoene og filmene blir stadig større, og da kan det være snedig med en noe større lagringsenhet. Så vel entusiaster som mindre og mellomstore bedrifter har innsett at en sikker lagring samt kontinuerlig sikkerhetskopiering er veldig viktig.

Til tross for at nettverkstilkoblede lagringsenheter ble introdusert for mange år siden, kan de fortsatt anses som en relativt ny produktgruppe. For mange er en NAS-enhet bare en nettverkstilkoblet ekstern harddisk. Men det som skiller en NAS-enhet fra en vanlig ekstern harddisk er at den først og fremst har en mengde ulike funksjoner i tillegg til å bare lagre filer via nettverket.

De NAS-serverne vi skal se på denne gangen har et stort antall funksjoner, selv om nettverkslagring er den viktigste. Det store antallet funksjoner innebærer at de henvender seg til et bredt publikum. Dette begrenses imidlertid av det faktum at man må være forberedt på å betale litt for å få en enhet med så mange funksjoner og sikre RAID-nivåer.

Thecus behøver ingen presentasjon, da vi tidligere har testet modellen N3200. For en tid tilbake ble modellen N4100 Pro sluppet, og denne skal vi titte på denne gangen. Thecus har valgt sine egne spor også denne gangen, da den bygger på en AMD-prosessor i Geode-serien, som vi er veldig nysgjerrige på. Videre slapp Thecus nylig flaggskipet N7700, som støtter opp til syv harddisker. Denne enheten kommer dog ikke til å være med i testen.

Produsenten Netgear har vært med i NAS-markedet for hjemmebrukere og mindre bedrifter lenge. En klassiker er NDAS-enheten SC101, som også ble kalt for "brødristeren" da den ble lansert. Den senere tiden har de blant annet lansert modellen Ready NAS duo, som støtter to harddisker og virker riktig så prisgunstig. I denne testen skal vi se nærmere på enheten ReadyNAS NV+, som har eksistert en stund men blitt veldig populær hos både hjemmebrukere og bedrifter. Den støtter opptil fire harddisker og har Netgears egne RAID-nivåer, som kalles X-RAID.

Qnap har vært en hard konkurrent til blant annet Thecus i et par år nå. I tillegg til NAS-relaterte produkter har de også en produktportefølje som inneholder overvåkningsprodukter. Modellen som er med i denne testen heter TS-509 Pro, og må nesten betraktes som et flaggskip for Qnap.

Vi skal altså se på tre NAS-servere fra de tre ovennevnte produsentene: Thecus N4100 Pro, Netgear Ready NAS NV+ og Qnap TS-509 Pro. Les videre!

Testen er skrevet av Herman Ulltin fra Sweclockers.com. Som et ledd i et redaksjonelt samarbeid er den oversatt og tilrettelagt for Hardware.no.

Les også