Kannibaler!

Anmeldelse

I 1822 klarer åtte straffanger å rømme ut i den tasmanske villmarken. Den opprinnelige fluktplanen blir feilslått og mennene fortsetter ut i det ugjestmilde landskapet uten nødvendig utstyr og proviant for å overleve under slike forhold. Ferden ut i det ukjente blir et motbydelig mareritt hvor menneskets overlevelsesinstinkt blir dratt til det ekstreme.

Van Diemen's Land var det opprinnelige navnet de fleste fra Europa brukte på øya Tasmania som ligger sør for Australia. Navnet ble også brukt på en engelsk straffekoloni, som leder til hendelsene i denne filmen fra 2009. Jonathan auf der Heide står bak regien på Van Diemen's Land, og har fra før regissert en kortfilm med navn Hell's Gates som tar for seg den samme historien. Filmen er kritikerrost og har vunnet en rekke priser på filmfestivaler verden rundt.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Vemmelig

Følelsen man sitter igjen med etter å ha bivånet Van Diemen's Land er vemmelse. Dette er en tvers gjennom kald og skitten fortelling, om en av Australias mest beryktede kriminelle, Alexander Pearce. Selv om man måtte kjenne til historien eller vite hva filmen skal handle om på forhånd, er det ikke selve målet som er spennende eller interessant, men selve veien til fortapelse som blir illustrert på en stilsikker og temmelig kompromissløs måte.

I denne historien har mennesket fiender på alle kanter – enten i form av de skitne og skjeggete slabbedaskene bevæpnet med øks, eller den særdeles lite innbydende naturen. Naturen er egentlig skjønn, men sett i denne sammenhengen er den ute etter å ta livet av deg, ispedd nitrist koloritt hvor den sterke fargen av blod nesten blir et velkomment avbrekk.

Den uungåelige sulten

Når man begynner å se denne filmen, får man en umiddelbar følelse av at dette umulig kan ende godt. Dermed blir spenningen kanalisert gjennom den konstante frykten og gjensidige mistanken mennene imellom. Følelsen er ekkel og nervepirrende, og man sitter ofte og venter på det uunngåelige – mennene er sultne og må jo ha mat. Når det først skjer saker og ting, blir spenningen byttet ut med en opplevelse av nettopp vemmelse.

Med alt dette i minnet, er det viktig å understreke at Van Diemen's Land ikke er en film for alle. Den byr ikke på mye håp og den beksvarte historien kan være for skrekkelig å holde ut med. Filmen har heller ingen tradisjonell utviklingskurve, deadlines eller liknende, annet enn et stadig mindre realistisk mål om å nå frem til sivilisasjonen. Mange vil antakelig synes at filmen er kjedelig og langsom, og det er forståelig. Likevel byr filmen på mange spennende filmatiske opplevelser for de som måtte interessere seg.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Van Diemen's Land er kald, kynisk og brutal, og er forbeholdt de spesielt interesserte. Her får vi ingen klassiske helter eller strukturer, men heller en skissering av en ferd til fortapelsen med skjeggete kjøtere. Filmen er uhyre vellagd og får frem følelsen av kulde og frykt på en fortreffelig måte, og kan anbefales til de som ikke er redde for å tre inn i den ugjestmilde villmarken.

Les også om det tekniske og se på skjermbildene!