Tek.no

Test

Shakespeare med skytere

Vegard Ottervig
6 Nov 2010 11:00

Anmeldelse

Romeo og Julie er den klassiske fortellingen om forbudt romanse på tvers av eldgammelt fiendskap – en historie om en kjærlighet som er så sterk at den forbigår både livet og døden. William Shakespeares berømte skuespill fra slutten av 1500-tallet blir i denne filmen forflyttet til et moderne miljø med Miami-vibber, og vi får raske klipp kombinert med noe av 90-tallets mest populære musikk og skuespillere.

Baz Luhrmann er best kjent for å ha regissert The Red Curtain Trilogy, som består av filmene Strictly Ballrom, Romeo og Julie og Moulin Rouge! Filmene er fargerike, prangende og har ofte fokus på noe gammeldags eller en spesiell kunstform, som dans, poesi og musikk. Romeo og Julie kom ut i 1996 og ble en kjempesuksess verden over. Filmen har en stjernebesetning med Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Harold Perrineau, Pete Postlethwaite, Paul Sorvino og Brian Dennehy i de viktigste rollene.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Originalt og spennende

På 90-tallet dukket det opp minst tre kunstnerisk originale filmer som alle hadde basis i stykker av Shakespeare – Richard III i 1995 hvor settingen var et fascistisk England på 30-tallet, Titus i 1999 som brukte en form for moderne ekspresjonisme med stiler fra alle tidsepoker og, ikke minst, Romeo og Julie i 1996 med en setting i en amerikansk Florida-by i nåtiden. Romeo og Julie er den mest kjente filmen av disse – mye takket være tilstedeværelsen av superstjernen Leonardo DiCaprio og det som ble kalt "MTV-estetikk", med massiv bruk av raske klipp, populærmusikk og moderne action med pistoler og eksplosjoner.

Alle disse filmene er vellykkede adapsjoner fordi de bekrefter påstanden om at Shakespeares mange skuespill er såkalt tidløse – de appellerer på tvers av kulturer og tid, med evige temaer som kjærlighet, forræderi, maktkamp, livet og døden. Uansett hva man måtte mene om disse filmene er det unektelig et originalt og spennende utgangspunkt når man tar 400 år gamle skuespill og plasserer dem inn i nye omgivelser – i Romeo og Julies tilfelle inkluderer dette hawaiiskjorter, mafiakrig og en sprudlende energi.

Kollisjon

Grunnhistorien er det med andre ord ingenting å utsette på. Det er en romantisk tragedie som har blitt en arketype i vår verden, hvor vi kjenner tematikk og handling ned til beinet. Så selv om vi på forhånd vet hva som vil skje i Romeo og Julie, legger ikke det en demper på underholdningsverdien. Det er tross alt en grunn til at Shakespeares skuespill fremdeles går sin seiersgang rundt omkring på teatere i verden. Noe av det mest interessante med Romeo og Julie er den tilsynelatende kollisjonen mellom det gammeldagse og det moderne – her får vi nymotens gangstertyper som snakker i verseform, noe som ved første øyekast kan virke ustyrlig komisk.

Man blir derimot fort vant til den noe underlige måten å prate på, og blir deretter svøpt inn i den glatte og velproduserte fortellingen dette er. Frisk musikkbruk i kombinasjon med smertefrie visuelle elementer gjør opplevelsen behagelig og velsmurt, og vi kan fokusere på relasjonene mellom de ulike rollefigurene. Filmen står og faller mye på kjemien mellom selve Romeo og Julie, og filmen svikter ikke her. Leo og Claire får det til, og jammen feller man ikke en tåre eller to mot slutten også.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Romeo og Julie er en forfriskende og underholdende nyversjon av det klassiske skuespillet til William Shakespeare. Grunnhistorien og de menneskelige relasjonene er trygt på plass, og får ny energi fra den moderne stilbruken til regissør Baz Luhrmann. Filmen er et godt stykke arbeid som engasjerer hele veien, og er vel verdt å se i HD.

Les også