Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

MSI P55-GD80

Innledning

8. september i lanserte Intel Core i5, samt noen nye i7-prosessorer. De nye prosessorene kom med den nye LGA1156-sokkelen, og førte med seg nye hovedkort med P55-brikkesett fra Intel.

De nye prosessorene og hovedkortene er tiltenkt de som vil ha høy ytelse, men synes et X58-system blir for dyrt. Vi har testet MSIs toppmodell med P55-brikkesett, MSI P55-GD80.

Takk til MSI som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1156 for Intel Core i5 og Core i7
 • Intel P55-brikkesett
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2133 (OC) / 2000 (OC) / 1800 (OC) / 1600 (OC) / 1333 / 1066 MHz
 • 3 x PCI Express 2.0 x16, støtte for Crossfire og SLI med
  enkel x16, eller dobbel x8 båndbredde.
 • 2 x PCI Express 2.0 x1
 • 2 x PCI
 • 6 x SATA via Intel P55. (RAID 0, 1, 5, 10)
 • 2 x SATA via Jmicron JMB322(RAID 0 and 1)
 • 1 x eSATA/USB via Jmicron JMB363
 • 1 x IDE UltraDMA 133 via Jmicron JMB363
 • Dobbel Gigabit LAN via Realtek RTL8111DL
 • 7.1-kanals lyd via Realtek ALC889
 • 2 x Firewire via VIA VT6315N (1 ekstern + 1 via intern header)
 • 13 x USB 2.0-porter (7 eksterne + 6 via interne headere)
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Les mer om kortet på MSI.com

MSI P55-GD80 har en svært god layout, og selv om det plassert mye på kortet, fremstår det som ryddig og romslig.

Kortet har en solid kjøleløsning som består av kjøleribber på sørbroen og spenningsregulatorene. Det er også plassert en kjøleribbe der man vanligvis finner hovedkortets nordbro. På P55-brikkesettet er det ikke nødvendig med noen nordbro, da PCIe-kontrolleren er integrert på de nye prosessorene.

Kjøleribbene er koblet sammen med et usedvanlig tykt varmerør, som MSI har gitt det klingende navnet Superpipe. I følge MSI skal denne bidra til å senke temperaturen med 50 grader i forhold til varmerør med tradisjonell tykkelse, uten at de sier noe mer om hvordan dette er testet.

MSI P55-GD80 har tre PCI Express x16-spor. Disse har støtte for opp til to skjermkort, og støtter både AMDs og Nvidia multi-GPU-teknologi. Ved bruk av ett skjermkort vil kortet levere x16 båndbredde, men om en bruker to kort vil kanalene begrenses til x8. Hvis en ønsker heftigere grafikkløsninger med flere skjermkort, vil X58-brikkesettet gjerne være et bedre valg.

Kortet er utstyrt med totalt åtte SATA-kontakter, seks av disse er styrt av P55-brikkesettet. Disse er vinklet ut fra kortet for å unngå konflikt med store skjermkort, og støtter RAID 0, 1, 5, 10. De to siste SATA-kontaktene styres av en JMB322-brikke fra Jmicron, og støtter RAID 0, 1.

På I/O-panelet finner vi sju USB-porter, dobbel nettverkstilkobling, en Firewire-kontakt, en kombinert eSATA/USB-kontakt og PS/2-kontakter for tastatur og mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd.

Begge nettverkstilkoblingene er styrt av en PCI Express-basert RTL8111DL-brikke fra Realtek, og støtter opp til 1 Gbit overføringshastighet. En del entusiaster vil gjerne foretrekke nettverkskontrollere fra Intel eller Broadcom. Disse har generelt et bedre rykte når det gjelder prosessorbruk og stabile drivere til forskjellige operativsystemer, men de fleste vil nok ikke merke forskjell i praksis.

Lydprosesseringen blir gjort av en ALC889-brikke fra Realtek, og leverer helt kurant lyd i 8 kanaler. Spillere og entusiaster vil gjerne foretrekke et dedikert lydkort, da lydprosesseringen blir gjort i programvare.

MSI P55-GD80 er ustyrt med knapper for start, omstart samt funksjon som MSI har kalt Green Power, som i praksis er en lysbryter for kortets led-lys. MSI har plassert sensorer på PCB-kortet, så det ser ved første øyekast ut som om det er en produksjonsfeil og at knappene mangler. Man finner også en knapp for tilbakestilling av BIOS, samt noen knapper for overklokking.

Man finner også muligheter for enkel spenningsmåling med multimeter på P55-GD80.

Tilbehør

Toppkortene til produsentene pleier å komme med et lass av tilbehør. MSI gjør ingen unntak, og leverer en fullstappet eske med tilbehør av høy kvalitet.

 • 1 x IDE-kabel
 • 6 x SATA-kabler
 • 3 x "molex" til SATA-overgang
 • 2x Crossfirex-bro
 • 2x SLI-bro
 • M-tilkoblinger
 • V-Check kabler
 • Brakket med 2 x USB-tilkoblinger
 • Brakket med 2 x eSATA-tilkoblinger og 1x molex-tilkobling
 • 1x molex-SATA strømkabel (for bruk med eSATA-brakett)
 • SATA-eSATA kabel (for bruk med eSATA-brakett)
 • Manual og installasjonsguide
 • Driver-CD
 • I/O Bakplate
 • eSATA-braketten med medfølgende kabler gjør det enkelt å koble vanlige harddisker til maskinen eksternt.

BIOS

MSI P55-GD80 er utstyrt med en solid og oversiktlig BIOS fra AMI.

Under H/W Monitor finner en, foruten informasjon om spenningsverdier og temperaturer for ulike komponenter, mulighet for å justere hastigheten til viftene som er koblet til hovedkortet.

Cell Menu inneholder alle innstillingsmulighetene som angår overklokking, man finner for eksempel mange justeringsmuligheter for systemets spenningsverdier.

Overclocking Profile lar en til å lagre inntil 6 egendefinerte BIOS-oppsett, slik at en enkelt kan laste inn favorittoppsettet igjen etter en tilbakestilling av BIOS.

Under M-Flash finner man en enkel og brukervennlig funksjon for backup og oppdatering av BIOS ved bruk av USB-pinne.

Overklokking

MSI har utstyrt P55-GD80 med en funksjon kalt OC Genie, som overklokker systemet automatisk. Ved å trykke inn en knapp på hovedkortet, vil systemet overklokkes automatisk ved oppstart.

OC Genie klokker BCLK helt opp til 196, og setter multiplikatoren til 17. Dette gir en prosessorfrekvens på 3,34 GHz.

Merk at prosessorspenningen settes til 1,4 volt for å sikre stabilitet. Dette er mye for en så lav overklokk, og vil derfor produsere en del unødig varme. OC Genie deaktiverer dessuten Intel Turbo Boost, og prosessoren kjører derfor konstant på denne frekvensen uavhengig av hvor mange kjerner som belastes.

Minnet klokkes ikke så voldsomt ved bruk av OC Genie, en frekvens på 1200 MHz og tilgangstidene 9.9.9.24 er rimelig dårlig i forhold til en BCLK på 196. Dette har trolig med at MSI vil sikre seg at også de som har dårlige minnemoduler skal oppleve et stabilt system ved bruk av OC Genie.

Ved bruk av manuelle innstillinger ble det mer fart i sakene. Etter litt roting i BIOS kjørte P55-GD80 stabilt på 200 BCLK, og med multiplikatoren satt til 20, gav dette en prosessorfrekvens på 4 GHz.

Overklokking av minne måtte også testes, og da passet det å bytte til noen litt kvassere minnemoduler enn Dominator-settet som er brukt ellers i testen. Derfor ble et par OCZ PC3-17000 Blade-moduler med tilgangstidene 9.9.9.31 brukt til overklokking av minnet.

Minnefrekvensen endte på 2 GHz på MSI P55-GD80, og en kan ikke se bort i fra at hovedkortet også klarer høyere frekvenser om en bruker litt tid på finjusteringer.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

MSI P55-GD80 er også utstyrt med knapper for å justere BCLK mens systemet er i gang.

Ytelse

MSI P55-GD80 kjører på 133,7 BCLK, som er 0,7 MHz over spesifisert frekvens.

I Sciencemark gjør kortet fra MSI det godt og har noe høyere båndbredde enn kortet fra Asus. Asus trekker imidlertid det lengste strået når det kommer til responstid.

I Cinebench gjør P55-GD80 det litt svakere enn kortet fra Asus i prosessortestene, men møter lite motstand i Opengl-testen.

I Pifast er det vanvittig jevnt mellom de to kortene, MSI må se seg slått på målstreken med 1 hundredelssekund.

I Pcmark Vantage møter MSI P55-GD80 motstand, og gjør det jevnt over litt dårligere enn Asus P7P55D Deluxe.

Til tross for marginale forskjeller, må kortet fra MSI se seg slått også i 3Dmark 06.

I spillet Crysis er skjermkortet flaskehalsen og gir tilnærmet identiske resultater. Asus sniker seieren til seg med marginalt flere bilder per sekund ved begge oppløsningene.

I spillet World in Conflict er det igjen kortet fra Asus som ligger på topp, et bilde per sekund skiller MSI P55-GD80 og Asus P7P55D Deluxe ved begge oppløsningene.

Totalt sett er det ikke store forskjellene i ytelse på de to testkortene. MSI gjør det godt i enkelte tester, men yter jevnt over litt lavere enn kortet fra Asus. Nå skal det nevnes at MSI har kommet med en rekke BIOS-oppdateringer den siste tiden for å øke ytelsen. Dermed skal en ikke se bort i fra at det kommer nye BIOS-oppdateringer etter hvert som øker ytelsen ytterligere.

Konklusjon

MSI P55-GD80 fremstår som et særdeles solid og godt hovedkort, som tilbyr svært mange tilkoblingsmuligheter og smarte funksjoner. Upåklagelig layout og en fullstappet eske med tilbehør av topp kvalitet vitner om at det er en toppmodell som denne gangen var på testbenken.

Kortet har god ytelse, men mangler litt på å nå helt opp til Asus P7P55D Deluxe som det ble testet opp i mot. Ytelsesforskjellen er imidlertid ikke stor nok til å basere seg på når en skal velge hovedkort, og en skal heller ikke se bort i fra at ytelsen blir enda bedre etter hvert som det kommer flere BIOS-versjoner.

MSI har valgt å utstyre kortet med dobbel nettverkstilkobling fra Realtek. Selv om de aller færreste vil merke noen forskjell i praksis, sverger enkelte til nettverksløsninger fra Intel eller Broadcom, da disse har et litt bedre rykte for stabilitet og prosessorbruk.

MSI P55-GD80 imponerer med mange funksjoner for overklokking. OC Genie er en utrolig brukervennlig overklokkingsfunksjon, som gir systemets ytelse et godt løft. Ved manuell overklokking har man på P55-GD80 muligheter for å nå høye frekvenser, vårt testoppsett klarte 200 BCLK, 4 GHz prosessorfrekvens og 2 GHz minnefrekvens stabilt.

Prisene på MSI P55-GD80 starter i skrivende stund på omlag 1800 kroner, ikke spesielt billig når en kan plukke opp de billigste P55-kortene til snaue 800 kroner. Likevel vil vi si at man får mye funksjonalitet og et godt kort for pengene.

MSI P55-GD80

+  Layout
+  Mange tilkoblinger
+  Overklokkingsvennlig
+  Støtte for AMDs og Nvidias Multi-GPU teknologi


-  Ingen spesielle

Les også
DFI og Creative sammen på P55
Les også
Asus lanserer P55 Workstation
Les også
Intel Core i5 750
Les også
P55-hovedkort med Hydra-brikke
Les også
Rimelig Lanparty-kort fra DFI
Les også
Smart kort med mange funksjoner
annonse