Tek.no

Test

Cresyn CS-HP700

Marius Valle, alle foto
Marius Valle
2 Okt 2008 14:00
HP700 leveres i en diger eske.
Med i esken følger en overgang 6,3 mm jackplugg.
Ledningen er hele tre meter lang.
Hodesettet er veldig stort.
Bak øreputene sitter det drivere på 50 mm.
Hodesettet har kun ledning til venstre øreklokke.
Sammenlignet med Cresyn C750e (til høyre) og Sennheiser PX200.

Hvis du liker å høre på musikk i time etter time, duger som oftest ikke øreplugger eller små og hendige hodesett i lengden. De kan nemlig fort gjøre at du får vondt i eller på øret etter en stund.

Da kan det lønne seg å satse på et hodesett som ligger utenfor selve øret.

Cresyn CS-HP700 er et slikt hodesett. Dette har store øreklokker som gjør at ikke selve øret belastes under bruk. Resten av hodesettet er også ganske massivt, så det ser nesten ut til at du har hørselsvern på hodet når du tar det på.

Selve hodesettet er for det meste laget i hardplast. Det kjennes ikke spesielt solid, og vi er ikke sikre på om det hadde tålt en tur i asfalten. Det kjennes dog ikke overdrevent skrøpelig eller billig ut heller.

Enorm ledning

Ledningen som følger med er enormt lang, tre meter for å være nøyaktig. Denne er dekket med en syntetisk strømpe, noe som gjør at ledningen er bedre beskyttet, men også at den blir større i masse.

Øreklokkene har store og myke puter med lærimitasjon. Disse er med på å gjøre HP700 behagelig å ha på seg. Hodesettet har et selvjusterende bånd som går over hodet. Dette er dekket av en pute i samme materiale som øreklokkene.

Alle liker ikke slike selvjusterende bøyler, men vi syns det fungerer bra. Hodesettet har ikke tendens til å skli nedover, men dette kan selvsagt variere utifra hodeform. Vi syns imidlerid at HP700 er behagelig å ha på i time etter time, gjerne en hel arbeidsdag.

Siden øreklokkene stenger mye av lyden fra omgivelsene ute trenger du heller ikke å ha lyden så høyt at du blir sliten i hørselen. Dette er et stort pluss.

Lekker lite

Så lenge du hører på musikk på et passe lydnivå lekker det ikke plagsomt mye lyd ut til omgivelsene. Men arbeidskolleger og medpassasjerer på bussen vil uten problemer få med seg hva du hører på dersom du spiller på full guffe.

Vi for vår del plaget ingen kollektivtransportbrukere med HP700, for vi syns det rett og slett er for stort til å bruke på korte turer. Det blir fort litt upraktisk og i veien når du ikke bruker det. Det hjelper heller ikke på at ledningen er så voldsomt lang.

Et annet moment er at det er ganske tungdrevet, så mange MP3-spillere og mobiltelefoner er rett og slett ikke egnet til å brukes sammen med HP700 uten en eller annen form for forsterker imellom.

Gir MP3-spilleren en utfordring

Skrur du opp lyden på MP3-spilleren blir lyden som regel litt grøtete, rett og slett fordi den ikke klarer å drive høyttalerne skikkelig. Vi testet sammen med en Ipod Nano og en Sony NWZ-E435F, og vi opplevde at det fort ble skurring da vi skrudde opp lyden på fullt, spesielt i bassen og spesielt på Ipod Nano. Dermed har nok flere MP3-spillere problemer med å drive HP700 på fullt.

Vi har også brukt HP700 sammen med et par PC-er, og da er lydopplevelsen betraktelig bedre. PC-er flest har forsterkere som er ganske mye kraftigere enn en MP3-spiller. Med musikkfiler i god kvalitet blir lyden mer enn god nok for oss.

Har du en mobiltelefon som leverer lav lyd til for eksempel et Koss Porta Pro er ikke HP700 veien å gå, i alle fall ikke om du ikke er villig til å skifte ut spilleren din.

Det finnes dog hodesett som er tyngre å drive enn HP700, så det er ikke så ille at det er utelukket å bruke det sammen med en vanlig MP3-spiller. Men noen fast følgesvenn syns vi ikke HP700 kan være uten at du har en forsterker mellom hodesettet og spilleren.

Ikke et batterisluk

Interessant nok tapper ikke HP700 MP3-spillerens batteri spesielt fort. Vi spilte tom en Ipod Nano på full guffe med HP700 tilkoblet. Det tok 27 timer kontinuerlig avspilling før batteriet var tomt, noe som er omtrent samme resultat som vi opplevde da vi testet spilleren i fjor.

I øreklokkene finner vi et par høyttalere som har en diameter på 50 mm, og et responsområde på 10 til 25000 Hz. Disse klarer å produsere mye trøkk, både når du spiller høyt og ikke fullt så høyt.

Dersom du setter pris på mye bass, vil du også sette pris på HP700, da bassen kan stilles godt opp uten at det blir skurring i høyttalerne. Bassen overdøver ikke resten av lydbildet i særlig grad selv når du hører på elektronisk musikk eller hiphop.

Vi syns HP700 har en presis lydgjengivelse, med god balanse mellom bass og diskant. Så fremt forutsetningen er tilstede i kilden, så er det også lett å skille instrumenter fra hverandre i lyden.

Lyden er behagelig, og vi blir ikke lydtrette av å bruke HP700 i time etter time. Men husk at det nærmest er en forutsetning at du har en forsterker, en MP3-spiller med kraftig lyd eller bruker en PC.

Konklusjon

HP700 er et stort og tungt hodesett med store øreklokker som stenger lyden fra omgivelsen ute. Dette gjør at du ikke trenger å ha lyden så høyt for å tre inn i din egen verden av musikk.

Det er imidlertid to ting som taler imot HP700. For det første er hodesettet rett og slett for stort til at det er praktisk å ha med seg. Skal du ta det av deg trenger du en sekk å oppbevare det i. Du kan selvsagt la det henge rundt halsen når du ikke bruker det, men det er såpass stort at det er i veien.

For det andre er det ikke uten videre egnet til bruk sammen med MP3-spillere eller musikkmobiler flest, med mindre du kobler en forsterker mellom hodesettet og spilleren. Noen spillere klarer å gi høy nok lyd, men vi opplever at forsterkeren i de fleste MP3-spillere ikke klarer å drive de store høyttalerne skikkelig. Spesielt merkes dette når vi spiller høyt.

Kobler du HP700 til en PC eller annen lydkilde utstyrt med en litt kraftigere forsterker blir historien en helt annen. Da har hodesettet riktig så god lyd, og er behagelig å høre på i time etter time, uansett hva slags musikk du hører på. Det er god trøkk i bassen, uten at den ødelegger resten av lydspekteret.

Det er også behagelig å ha på seg, siden øreklokkene er store og hviler på hodet, og ikke ørene. I tillegg er det en selvjusterende bøyle over hodet som er med på å holde det oppe. Og det trengs, for HP700 veier intet mindre enn 350 gram.

Alt i alt vil vi si at HP700 mer er en god kompanjong på reiser eller på jobben enn det er et hodesett du bruker når du er ute og går. Skal du ha et godt hodesett uten å betale det hvite ut av øyet bør du prøve dette.

Les også
Cresyn C750e
Les også
Nå blir det stille
Les også
Samsung SBH-500
Les også
Samsung SBH-170
annonse

Les også