Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Blackberry Curve 8900 Javelin

Design og brukervennlighet

Tastene er små men gode
Tastene er godt buet og adskilte

Kanadiske RIM har kommet med nok et tilskudd til deres serie av smarte e-postmobiler. Blackberry Curve 8900 er den tynneste og letteste Blackberry-modellen med fulltastatur til nå.

Mindre og mer moderne

Vi liker godt størrelsen på telefonen. Sammenlignet med Nokia E71, som er bedre kjent for oss nordmenn, er telefonene så å si like brede, men Curve er omtrent en centimeter lavere og et par millimeter tykkere. Det blir vanskelig å lage telefoner av denne typen noe smalere enn dette uten at tastene blir for små.

Effektivt tastatur

Telefonen har ti taster i bredden, og de er godt uthevet, samtidig som de er såpass adskilt at de er gode å bruke selv om de er små. RIM har laget telefoner med slike tastatur lenge og det later til at de har kontroll på det de driver med.

Blackberry er ikke så utbredt i det norske markedet som det er i Nord-Amerika. De skandinaviske særtastene æ, ø og å mangler på tastaturet, og dette er litt irriterende. I de norske Blackberry-modellene er det implementert noe som heter Autotext. Autotext bytter ut ord med bokstavkombinasjoner som veier opp for særtastene som "smaa" med "små". Dette er med andre ord ikke noe stort problem, selv om vi selvsagt ville foretrukket særnorske vokaler.

Curve 8900 har en god del gunstige hurtigtaster. Eksempelvis om du skal svare på en melding holder det å trykke tasten "r" for å gjøre dette. Alle tastene på tastaturet kan defineres som snarveistaster eller hurtignumre, slik at du kan bli svært effektiv når alt sitter i fingrene.

Micro-USB og 3,5 mm jackplugg

På venstre side av telefonen er det en snarveistast som man selv kan definere. Denne står i utgangspunktet på stemmeoppringing. På høyre siden finner vi volumtasten og en tast som er dedikert til kameraet men også er definerbar. På denne siden finner vi også laderutgangen. På toppen av telefonen finner vi to taster, en for å slå av og på tastelåsen og en for å slå av og på lydløs. Her er også et statuslys som indikerer nye beskjeder og andre ting telefonen vil at du skal få med deg.

I tillegg til det fulle tastaturet er det to taster på hver side av styrekulen som er plassert nedenfor skjermen. Styrekulen finner vi i midten og på venstre side finner vi en tast for å svare samtaler i tillegg til menytasten. På høyre siden finner vi en tilbaketast og en tast for å avvise eller legge på samtaler samt gå ut av menyene.

Styrekulen har blitt forbedret

Styrekule

Styrekulen i midten over tastaturet er for øvrig et fellestrekk for Blackberry-telefonene. Denne styrekulen er en god erstatning for navigasjonstaster. Styrekulen er god og er blitt oppdatert siden tidligere modeller og er nå mer robust og bedre beskyttet mot smuss og støv. På denne telefonen kan du stille inn hvor følsom du vil at den skal være. Styrekulen bidrar sterkt til å gjøre telefonen lett anvendelig ved bruk av bare tommelen og den egner seg meget bra til å bla i lange e-poster og lister. Den fungerer også en valgtast, ved å trykke på styrekulen aksepterer du det valgte alternativet på skjermen. Styrekulen lever i utgangspunktet opp til forventningene, men på vårt eksemplar tar den ikke så godt som den skal når vi blar til venstre.

Telefonen virker litt skrøpelig

Byggekvalitet

Ved første øyekast ser Curve 8900 ut som en solid og kompakt telefon med litt tyngde. Vi skal heldigvis ikke bare dømme på utseende. Telefonen er bygget i plast, både innvendig og utvendig. Dette gjør at telefonene er forholdsvis lett men det svekker kvalitetsinntrykket. Selve rammeverket i seg selv er godt satt sammen, mens tastaturet sitter løst under dekselet og gjenspeiler dårlig design for å være en så dyr telefon. Bakdekselet som dekker batteri, SIM-kort og minnekort er et meget skralt stykke plastikk som umulig kan tåle mye.

Sett bort i fra at materialene er kjipe er byggekvaliteten helt grei, telefonen gir ikke fra seg noe særlig ulyder når man knar på den. Som på tidligere Blackberry-modeller har også Curve 8900 en gummiflate på bunnen og sidene av telefonen for bedre grep.

Skjermen er av ypperste kvalitet

Fin skjerm

Curve 8900 har en bredskjerm med en oppløsning på 480 x 360 piksler. Skjermen viser skarpe og gode bilder i opptil 65 000 farger. Kvaliteten på skjermen er utmerket. Den har god størrelse og er veldig skarp og klar. Skjermformatet egner seg godt til å surfe på nettet og lese e-post, og gir deg god oversikt.

Skjermen er lyssterk og har en lyssensor som justerer lysstrken i skjermen etter hvor mye lys det er i omgivelsene.

RIM har vært suverene på skjermkvalitet den siste tiden og vi er spente på å se hva som blir deres neste trekk nå som de andre produsentene, med HTC i spissen, i disse dager har kommet så langt på dette området.

Menyene er ikonbaserte

Menyer

Blackberry-menyene er oversiktlige, mye på grunn av at de er basert mest på ikoner. Nederst på skrivebordet finner vi seks ikoner som er ment som en hurtigmeny. Du kan selv enkelt velge rekkefølgen på ikonene i menyen etter eget ønske. Du kan også velge å skjule ikoner dersom du føler for dette. Du kan altså selv velge hvilke seks ikoner som skal ligge på skrivebordet som en lett tilgjengelig hurtigmeny. Denne hurtigmenyen minner om dokken som Apple bruker i sine operativsystemer.

Hovedmenyen består som sagt av et rutenett med ikoner. Telefonen bærer en del innhold så det er en del ikoner, men styrekulen gjør det enkelt å navigere seg frem til dit du vil. Du har også mulighet til å samle flere applikasjoner i mapper som du lager selv. Du kan så å si organisere menyen slik du selv ønsker. Som nevnt finnes det tonnevis med muligheter for snarveier ved hjelp av tastaturet. Hvis du synes det blir mye blaing i menyene bør du lære deg de fleste snarveiene for å unngå dette.

Du slår av tastelåsen oppå telefonen

På vårt eksemplar tar det omtrent ti sekunder fra du slår av tastelåsen til du får noe reaksjon ut av telefonen. Trigcom forteller oss at dette skyldes at vi har et førproduksjonseksemplar og at problemet er blitt løst. Vi kan også nevne at dersom du skulle være så uheldig og på et vis holde inne av/på-knappen et par sekunder vil telefonen slå seg av selv om tastelåsen er på.

SMS-er er trådet

Multitasking

Som smarttelefoner flest er det mulig å kjøre flere programmer samtidig. Litt likt telefoner som kjører på S60, som er operativsystemet godt kjent fra Nokia-telefoner, er det ingen sak å bytte mellom programmer. I menyen trykker du på menytasten for å få opp en liste over handlinger, her velge du å bytte mellom programmer. Du får da opp en oversikt over åpne programmer på skjermen. Vi skulle gjerne sett at det gikk an å lukke programmer direkte fra denne visningen, i stedet for å måtte gå inn i hver program for å lukke det.

Når man er inne i et program, bruker man menyknappen for å få opp en liste over alle valgene det er mulig å foreta seg. Dette er en enkel og ganske oversiktlig løsning da du finner alt under en og samme tast.

Curve 8900 er en telefon med utrolig omfattende instillinger. For å utnytte telefonen til det maksimale tar det litt tid å sette seg inn i alt telefonen har å by på, men det positive er at det er masse som kan defineres etter egen smak. Eksempelvis er profilene på Curve 8900 mye mer omfattende enn på andre telefoner og du kan blant annet velge mellom forskjellige fonter og tekststørrelser.

Telefonen er ganske rask og responsiv. Selv med flere programmer kjørende samtidig opplevde vi at telefonen holdt oppe tempoet.

Innhold i salgspakken

Vi fikk tilsendt vårt testeksemplar kun med lader, men det blir opplyst fra leverandør at følgende følger med i esken:

  • Lader av typen hvor du kan bytte hodet med riktig adapter til å passe i støpslene rundt om i verden - adapterne følger også med.
  • USB-kabel til lading og synkronisering via datamaskin.
  • Programvare og forskjellige drivere ligger ved på CD.
  • Etui til telefonen og hodesett følger også med.