Tek.no

Test Sony KD-65ZF9

Slik er Sonys nye LCD-flaggskip

Det har gått to år siden siste toppmodell – nå er arvtageren testet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
5 Des 2018 06:00

Det er snart to år siden Sony lanserte dagens toppmodell med LCD-teknologi, ZD9. Dette var en råtass da den kom, og kan fortsatt måle krefter med de aller fleste – selv om to år i dagens teknologiverden er som en «evighet› å regne.

Nå er omsider en erstatter klar for norske butikkhyller.

Den nye modellen heter ZF9, og den legger seg i samme prisklasse som for eksempel Samsung sin toppmodell med LCD-teknologi og 4K-oppløsning; Q9FN. Altså rundt 30 000 kroner.

Dette er en prisklasse hvor du får mye snadder å velge mellom, hvor også en rekke OLED-modeller kan være gode alternativer. Konkurransen er altså tøff.

Ser ut som en klassiker

Rammene har en egen vri på overflatene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony legger seg på et nøkternt design, akkurat som Samsung også velger med sine toppmodeller med LCD-teknologi.

Det betyr at du får en TV i klassisk sort utførelse, med enkle rammer og skarpe vinkler.

Likevel har rammene en liten finesse som avslører at det er et Sony-produkt. De har nemlig en slags ru overflate, samtidig som selskapet også fortsetter med stripen i ytterkant av TV-ens ramme som på en måte «deler» den i to.

Dette er en løsning vi syns er tøff, og samtidig har Sony gjort baksiden mønstret også – selv om vi må si at ZD9 kanskje var hakket tøffere og mer spesiell.

Men vi liker foten på nykommeren bedre. Forgjengeren hadde en flateformet fot som sto plassert midt under TV-en. Nå får du to separate, vinklede føtter som plasseres litt lenger ut mot kantene og gir et bedre totalinntrykk.

Android 8.0

Sony valgte å gå for Android-plattformen på sine TV-er for noen år siden, og nå har versjon 8.0 kommet. Vårt første møte med denne ble via storebroren AF9, og utseendemessig er det ingen forskjell fra denne til hva du får servert på ZF9. De er jo tross alt nært beslektede brødre.

Android 8 begynner å bli bra.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den nye versjonen har en rekke forbedringer versus den forrige utgaven, hvor menyene er strammet opp, det er enklere å bla seg rundt, samt at selve plattformen også er merkbart mer stabil.

Fjernkontrollen er ikke av det spenstigste slaget, men får jobben gjort.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Før hadde nemlig TV-ene for vane å ta en lengre tenkepause innimellom, at apper eller funksjoner fikk litt «hikke» før de responderte. Dette har blitt en del bedre med den nye versjonen.

Sammenligner man plattformen med den Samsung og LG bruker, altså Tizen eller WebOS, vil vi si at disse to fortsatt er bedre å bruke, men likevel skal man merke seg at Android ikke lenger er langt bak.

Man kan likevel i samme slengen nevne fjernkontrollen. Den er i og for seg ryddig og grei på bruke, men designen henger ikke helt med det ellers så ryddige produktet.

Trenger justeringer

Vivid er ikke modusen du bør satse på
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene vi ble overrasket over med ZD9, var at den hadde et par moduser som traff veldig godt ut rett fra fabrikken. Det samme kan vi ikke si om ZF9 sine standardmoduser.

Både Vivid og Standard gir deg tradisjonen tro en bilde med et kraftig blåstikk, hvor også lysstyrken og kontrasten er satt for aggressivt. Dette er ikke uvanlig, og er noe som går igjen hos de fleste produsentene. Dette er moduser for å ta seg godt ut i butikkhyllene, etter vår mening.

Ofte har du en slags kino-modus eller tilsvarende du kan sverge til i stedet. Men denne er ikke så presis på ZF9 som den var på ZD9 – selv om den er langt fra dårlig denne heller.

Likevel er det litt å gå på, og en runde justeringer trengs før skjermen kan yte sitt beste.

Kino gir deg et bedre bilde enn Vivid
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Eventuelt kan du ta i bruk en Apple TV om du har det for hånd. Ser du på for eksempel Netflix via denne, får du aktivisert Dolby Vision, som gir deg et meget bra resultat.

Vi skal heller ikke glemme TV-ens egen Netflix-modus, som også gjør ting bedre enn de vanlige modusene.

Til vanlig TV må du likevel justere litt. Hvilke innstillinger vi endte opp med, kan du se i bildekarusellen nederst i artikkelen.

Ypperlig til mye – men ikke alt

Da vi testet storebroren til denne modellen, AF9, fikk vi se en av det beste TV-ene hittil i år på bildekvalitet. ZF9 har arvet en del av disse gode egenskapene – men ikke alle.

Begge har den nyeste X1 Ultimate-prosessoren til Sony, og dette er en av de aller beste brikkene på markedet.

Ferdig justert er hvitbalansen bra.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bildebehandlingen denne produserer er gnistrende god. Selv ganske så dårlige kilder med komprimert innhold heves betydelig innen det når skjermen din. Spesielt er denne brikken meget god til å få frem god skarphet i bildet, uten at det blir for mye støy.

Samtidig er bevegelsene silkemyke. Denne kombinasjonen av flott skarphet og gode bevegelser komplementeres av rikelig med lysstyrke og naturtro farger. Spesielt når du ser innhold i HDR skinner denne skjermen virkelig.

En annen ting vi virkelig lar oss imponere over med ZF9 er innsynsvinkelen. Normalt er LCD-skjermer plaget av nettopp dette, hvor du har vært betraktelig bedre tjent med en OLED-skjerm.

Men ZF9 er imponerende god til å beholde et godt bilde selv om du går langt ut på siden av skjermen.

Denne skjermen gjør med andre ord veldig mye riktig. Men, den er ikke helt topp til alt.

Selv på gamle Top Gear-episoder jobber bildeprosessoren slik at resultatet blir godt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene den må se seg slått av for eksempel Samsung Q9FN, er sortnivået. Vi kan ikke si det er direkte dårlig heller, men sammenlignet med den koreanske konkurrenten, er den en del svakere. Og i denne prisklassen kan du velge den eller en OLED for å få et langt bedre resultat.

Samtidig så er skjermen noe plaget av såkalt «blooming». Setter vi på innhold som inneholder en kraftig opplyst gjenstand mot en sort bakgrunn, smitter lyset fra denne over på det mørke.

Dette er langt fra uvanlig på LCD-skjermer, men i denne prisklassen har vi sett det vært gjort bedre.

Grei som spillskjerm

Til spill er ikke denne Sony-modellen så verst.

Skjermen har ganske lav inputlag.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Om du prøver deg i Standard-modus vil du imidlertid kunne få en dårlig opplevelse. Her skyter inputlagen til rett i underkant av 100 millisekunder, hvilket ikke er godt nok til å spille for eksempel skytespill på.

Setter du TV-en i spillmodus, endrer ting seg til det bedre. Da viser måleren vår 23,4 millisekunder, noe som er innenfor til det aller meste av spill. Riktignok vil for eksempel Q9FN gi deg en inputlag på under 15 millisekunder, men likevel er også denne Sony-modellen grei til spill.

Krever hjelp til film

En annen ting som imponerte oss med AF9 da den ble testet var lydkvaliteten. Det samme kan vi ikke si om ZF9. Den er ikke direkte dårlig til å være en flatskjerm, men heller ikke spesielt imponerende.

Lyden er ganske tynn og spe, og mangler den gode vokalen som AF9 har å by på. Den er ikke i nærheten like varm i klangen.

Så skal du se film, vil som vanlig et eksternt lydanlegg være obligatorisk før du har nok bass og krefter til å gi filmen den lyden den fortjener.

Oppsummering

Denne TV-en fra Sony tar på seg ansvaret som selskapets nye toppmodell for LCD-skjermer, og det gjør den ganske godt. Men samtidig skal den kjempe i en prisklasse der du etter hvert begynner å få mange gode alternativer å velge mellom.

TV-en har fått den nyeste versjonen av Android-plattformen, og det gjør den bedre å bruke enn før. Økt stabilitet og mindre rotete menyer er blant endringene du kan nyte godt av. Men fortsatt vil vi holde en knapp på Samsung sin Tizen-plattform som den aller mest brukervennlige, tett fulgt av LGs WebOS-løsning.

Sony har i mange år vist at de behersker bildeprosessering, og det nyeste brikkesettet X1 Ultimate er blant det aller råeste du får kjøpt i dag. Det betyr ekstremt gode egenskaper på skarphet og bevegelse, samtidig som fargene også er presise og gode etter litt justering.

Likevel er ikke dette nok i seg selv for å hanskes med de aller beste TV-ene på markedet. Blant LCD-TV-ene vil for eksempel Samsung Q9FN gi deg et enda bedre sortnivå enn hva du får med Sony sin modell – for å ikke snakke om alle OLED-skjermene du også kan velge blant. Et eksempel er storebroren AF9, som kanskje er den beste skjermen vi har testet i år med denne teknologien.

Alt i alt er ZF9 en gjennomført modell som på mange måter tar over stafettpinnen for ZD9 på en grei måte. Men forskjellen fra den nye til den gamle modellen er ikke så forsvinnende stor, hvor ZD9 i sin tid var en langt råere modell sammenlignet med konkurrentene enn hva ZF9 er i dag.

Alternativer

Sony Bravia KD-65ZF9
8
Meget bra

Sony Bravia KD-65ZF9

 • Krysse av
  Flott og robust design
 • Krysse av
  Android 8
 • Krysse av
  Meget bra bildeprosessering
 • Krysse av
  Meget bra på farger
 • Krysse av
  Meget bra på bevegelser
 • Krysse av
  Støtter Dolby Vision
 • Krysse av
  Grei inputlag
 • Bytt
  Ikke like godt sortnivå som de aller beste LCD-ene
 • Bytt
  For mye blooming til å være en såpass dyr TV
 • Bytt
  Svak lyd
annonse

Les også