Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMeizu X8

Imponerende god, pen og billig

Meizu X8 fremstår som en gudegave til deg som vil ha bra telefon for minst mulig penger.

Den siste Meizu-en vi testet her på huset var Meizu 16, for snart et halvt år siden. Dette var for en toppmodell å regne, og med fulgte en tilsvarende prislapp. Meizu X8 er på mange måter det iPhone XR er for iPhone XS: en billigere variant med et par kompromisser, men ikke på de viktigste punktene – spesielt ikke utseendemessig.

Sammenligningen har mer for seg også: Meizu X8 har, i likhet med iPhone XR, en LCD-skjerm og ikke toppmodellenes AMOLED.

X8 har imidlertid langt høyere oppløsning enn XR, og dessuten langt mindre rammer. Ja, foruten en bitteliten ramme nederst og den sannsynligvis minste skjermleppen vi har sett er det utelukkende skjerm å finne her. Det er dessuten en svært god skjerm, med tilstrekkelig lysstyrke og livlige farger og kontrastnivå. I hvert fall for å være en LCD-skjerm.

Men, før vi dykker dypere i skjermdelen: la oss snakke om design. For her har Meizu virkelig funnet seg et hestehode og plassert det solid foran alle konkurrentene i prisklassen.

Rammen er i avrundet metall, og både foran og bak finner vi glass. Ja, bakglasset er sågar buet! Trådløs lading har den imidlertid ikke, men byggekvaliteten fremstår som svært god. Meizu er tydelig inspirert av eksempelvis Galaxy S8/S9/S10 designmessig, noe spesielt formen på metallrammen avslører – og det er utelukkende positivt.

Buen i bakglasset gjør også at telefonen ligger veldig godt i hånda, og den lave vekten bidrar også positivt her; noe den litt spenstige blåfargen også gjør.

På baksiden finner du også en fingeravtrykksleser, de to kameraene og en tvillingblits. Bunnen av telefonen har to høyttalergriller og en USB Type-C-inngang, mens toppen har en hodetelefoninngang. Slikt er gledelig i et 3,5 mm-fattig 2019.

Hodetelefoninngang OG USB Type-C? Ja takk!

Stopper aldri opp

I motsetning til den forrige testen av en kinatelefon her på Tek, Elephone A5, felles ikke Meizu X8 av ytelsen sin. Tvert i mot er dette X8 sitt kanskje sterkeste kort; den stanser rett og slett aldri opp. Tung veksling mellom ulike apper gir telefonen knapt behov for å tenke, og spesielt småoppgaver oppleves veldig «snappy».

Meizu X8 drives av Snapdragon 710, den første prosessoren i Qualcomms splitter nye 700-serie, – og det merkes virkelig at teknologien fra toppmodellene begynner å dryppe nedover her. X8 er eller mindre umulig å skille fra mange toppmodeller under lett bruk, og kraften synes også i de syntetiske testene:

La oss påpeke én ting fra tallene: Snapdragon 710 er litt svakere enn Snapdragon 660 i flerkjernedelen av Geekbench, men ligger veldig godt foran i enkeltkjernetesten. Dette gir mening; 710 har to veldig sterke kjerner og seks svakere, strømgjerrige, mens 660 har fire litt sterke og fire svake.

Fingeravtrykksleseren er helt O.K.

Her bør du foretrekke førstnevnte; de fleste prosesser krever sjelden mer enn to kjerner, og det er da også (sannsynligvis) grunnen til at Meizu X8 oppleves meget «snappy» rund baut.

Snapdragon 710 har dessuten splitter nye kjerner, og – med risiko for å høyne nerdefaktoren veldig her – produseres på en ny 10 nanometers produksjonsprosess. Det betyr kort og godt at X8 gir mer ytelse og bruker mindre strøm på samme oppgaver enn prosessorene fra fjorårets mellomklassemodeller.

Batteritiden oppleves da også som veldig god, gitt tykkelsen på kun 7,8 millimeter og et batteri på 3 210 mAh. Det er også en hyggelig bonus at telefonen støtter QuickCharge 4.0+-standarden, så om du skulle gå tom går det lynraskt å fylle på igjen.

Trivelig og godt gjennomarbeidet versjon av Android

Meizu har et meget lekkert operativsystem.

«Flyme» har Meizu kalt sin egen vri på Android, i dette tilfelle i varianten 8.1 Oreo. Vi fikk flere oppdateringer i løpet av testperioden, så kanskje er det håp for å få nyere Android etterhvert? Uansett er det ikke veldig kritisk – for Meizus system er faktisk relativt ålreit i bruk.

I motsetning til veldig mange andre kinesiske telefonselskaper virker selskapet å bygge menyene og appene sine helt selv, der vi ofte finner generiske og til dels gamle album-, kalender- og epost-apper.

Flyme er derimot lett, lyst og veldig lettvint i bruk. Ja, også ser det ganske iOS-inspirert ut. Meizu har også implementert samme sveipeløsning som Apple har i sine nyeste telefoner, og det fungerer relativt godt.

Undertegnede setter pris på den ekstra skjermplassen, og brukte løsningen konsekvent under testperioden – uten noe særlig irritasjon. Appvekslingen er det største ankepunkter – her må du dra opp fra bunnen og holde litt. Denne tiden kunne gjerne vært noe kortere.

Det følger for øvrig med en del skrot her fra før, som for eksempel spill du aldri hadde lastet ned selv med mindre du lider av veldig dårlig dømmekraft. Heldigvis lar det meste seg avinstallere.

Det skal imidlertid også sies at de standardappene Meizu tilbyr er både funksjonelle, veldesignede og svært godt integrert i operativsystemet som sådan.

Bare husk å bytte vekk det standard TouchPal-tastaturet til noe mindre forferdelig. Prøv SwiftKey eller G-board. For guds skyld, bare ikke bruk TouchPal!

Knallskjerm på billigsalg

Det som mest av alt tvang fram assosiasjonen til iPhone XR da undertegnede fikk X8 i hende, var skjermen. Bortsett fra at skjermen her er et mye hyggeligere skue, med langt flere piksler og langt mindre rammer og verdenshistoriens minste busslomme (notch). Skjermen er dessuten høy nok til at vanlig videoinnhold overhodet ikke kuttes til av innhugget i skjermen – kudos!

Det er også et svært livlig panel, med lysstyrke som er mer enn innafor selv i solrike dager. Ja, også er ikke dybden i bildene utvasket slik den ofte er i paneler med dårligere kontrast.

Se så liten busslomme!

Et lite skår i gleden er mangelen på god nok kryptering til å nyte innhold fra Netflix i HD-oppløsning. Dette påvirker ikke tjenester som YouTube og en del andre strømmetjenester, og er ganske gjengs på Kina-telefoner. Ikke at det er noen unnskyldning altså.

Bluetooth 5.0 finnes også her, så du kan sende lyd til to ulike enheter samtidig og med lengre rekkevidde. Den eksterne høyttaleren er på sin side helt grei, men definitivt ikke høydepunktet her.

Et kamera du neppe blir skuffet over

Så, til det viktigste for mange: hvor godt er kameraet? Vel, kameraene som det heter nå for tiden knipser bilder i 12 og 5 megapiksler på baksiden, og 20 megapiksler mot ansiktet ditt. Sistnevnte leverer skarpe og fine bilder, gitt at du skrur av den digitale sminken kineserne tydeligvis er så glade i. Du kan også legge på digital bokeh bak det vakre fjeset ditt, og det fungerer faktisk relativt O.K.

Frontkameraet kan legge på både sminke og (bra) dybdeeffekt.

Det samme gjør bokeh-effekten fra de to hovedkameraene, som produseres ved å kombinere dybdeinformasjonen fra 5-megapiksleren og noen smarte algoritmer. Dette støttes nok også godt av den splitter nye bildebehandlingsbrikken i Snapdragon 710, som ved hjelp av dedikert maskinvare og kunstig intelligens skal avhjelpe nettopp slike oppgaver.

Resultatet ser stort sett naturlig og brukbart ut:

Dybdebilder er Meizu X8 relativt god på, men et zoom-kamera hadde neppe skadet.

Også i motlys gir kameraet relativt ålreite bilder i retur, selv om HDR-funksjonen noen ganger drar på litt vel mye. Også på fargene overdriver Meizu X8 konsekvent, men det tipper jeg mange faktisk vil like. I mørket gir blenderåpningen på f/1.9 relativt gode resultater, om enn ikke like gode som de beste i klassen:

Kameraet står seg godt mot konkurrentene, men overdriver farger og legger i utgangspunktet på en Meizu-logo nederst...

På video er X8 i utgangspunktet ganske grei, men så spennes telefonen bein på av en total mangel på stabilisering. Dermed bør du være rimelig stø på hånda for å få brukbare resultater.

  • Se flere bilder nederst i karusellen!

Konklusjon – For få år siden ville dette vært utenkelig

Så, hva er konklusjonen her? Vel, Meizu er en produsent som har vært ute av både radaren vår og nokså sikkert også til brorparten av det norske folk – men det er det ingen grunn til lenger. Meizu X8 er nemlig kort og godt ett av de aller beste alternativene på billimobilfronten, spesielt om du ønsker deg en velbygget og svært veldesignet telefon til en billig penge.

Et godt kamera, god batteritid, hyggelig programvare, hodetelefoninngang, svært rask hurtiglading og svært god opplevd ytelse trekker også sterkt opp. Ja, også er den kraftig nok til at du kan spille Fortnite på den uten problemer, for deg som driver med sånt.

Når vi da ikke anbefaler Meizu X8 like sterkt som eksempelvis Xiaomi Mi A2, er det først og fremst fordi sistnevnte er enda en tusenlapp billigere – og leverer omtrent det samme som X8. Skjønt, du får ikke like god skjerm eller like utsøkt design, og prosessoren er også noe svakere. Man tar og man får. Faktum er dog at uansett om du velger X8, Mi A2 eller noen av de andre anbefalte mobilene under, så gjør du et veldig godt valg!

Anbefalte alternativer:

Motorola Moto G7 Plus Dual
Den trygge Moto-serien

Motorola Moto G7 Plus Dual

fra 3738:-

Motorola har levert knallgode mobiler i mange år nå, og årets mellomklassebidrag kommer i form av Moto G7 Plus. Med fuktsikring, en fantastisk brukeropplevelse og skjerm og et kamera som rivaliserer både Mi A2 og mange toppmodeller er det lite å klage over. Den er en tusenlapp dyrere enn Mi A2, men så har den også litt mer premium-utseende og batteritid. Et helt sikkert valg er det i alle fall dønn sikkert at den er!Les testen av Moto G7 Plus »

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Stort batteri

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Fjorårets Nokia 7 Plus gir deg omtrent den samme flotte pakken som Mi A2 og G7 Plus gjør, bare med et vesentlig større batteri og HDR-støtte i skjermen. Du beholder dessuten minnekortplass og hodetelefonkontakt som Mi A2 og X8 kaster ut. Men du må klare deg uten fuktsikringen Motorola har bygget inn i Moto G-serien. Alternativene fra Nokia og Xiaomi har dessuten metall på baksiden, mot Moto G7s glassbaksider. Det betyr at de tåler litt mer hvis de går i bakken.Les testen av Nokia 7 Plus »

Xiaomi Mi A2 64GB
Mest telefon per krone

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomi Mi A2 har regjert blant billigmobilene siden i fjor sommer. Den har omtrent samme gode ytelse som X8, et fantastisk kamera og helt rene menyer rett fra Google. Her er det både hurtiglading og like stort batteri også. Noen svakheter er det også her. Mi A2 er ikke sikret mot fukt, den har ikke minnekortplass og den støtter ikke Netflix i HD - men til prisen er det for småplukk å regne. Absolutt blant det beste i billigklassen!Les testen av Xiaomi Mi A2 »

annonse
Meizu X8 Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse