På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Så enkelt kan du kvitte deg med den plagsomme myggen
Noen få hundrelapper gir deg flott turkompis.
Uansett om du bare sitter på terrassen, eller er på fisketur innover i marka, er det én ting du ikke blir kvitt sånn uten videre; myggen. Det er nærmest fascinerende hvor ekstremt irriterende og plagsom det lille innpåslitne insektet klarer å være.
Hvis du driver med fisking vet du hvor avslappende det kan være å sitte og vente på at fiskeduppen skal bevege på seg, men idyllen kan ofte bli stoppet av mygg som surrer rundt ørene dine.
Nå har vi testet en liten dings som angivelig skal kunne holde disse plageåndene på avstand; Thermacell Myggjager. Denne koster bare noen hundrelapper, men produsenten lover at den skal kunne holde myggen på avstand, og dermed gjøre fisketuren langt mer behagelig. Men kan det virkelig være så enkelt?
Enkel å bruke
Myggjageren består av tre deler; selve enheten, en gasspatron og en «luktepute».
Det er denne puten som inneholder Thermacells spesielle middel, hvor hovedingrediensen er D-Allethrin. Dette er en syntetisk kopi av et naturlig insektmiddel som finnes i blomster i krysantemumslekta, og via Thermacell-enheten spres stoffet jevnt utover området du sitter i.
Selskapet skriver på nettsidene sine at «insektmiddelet er veldig ubehagelig for mygg, men vil ved bruk som instruert, ikke være skadelig for hverken dyr eller mennesker.»
Gasspatronen skrur du inn i bunnen av enheten, etter at du har tatt vekk et lite deksel som verner om patronen. Deretter kan du sette inn selve lukteputen, som stikkes under risten på toppen av enheten.
Med i esken følger det én gasspatron og fire lukteputer, som gir deg om lag 12 timers bruk. Altså må du skifte ut luktputen etter tre timers bruk. Det er her produsenten trolig sanker inn det meste av pengene sine, for disse putene er nesten dyrere enn selve maskinen.
For å starte myggjageren vrir du bare på den store bryteren, naturlig nok merket med «On», og du vil høre at det starter å sive ut gass.
Deretter trykker på den mindre knappen til høyre for bryteren. Da skal gassen antennes, og for å sjekke om den er i gang, kan du se igjennom et lite vindu i fronten på jageren. Ser du en liten glød er jageren tent.
Ble fort vår beste venn i marka
Når enheten er satt i gang går det noen minutter innen den begynner å virke skikkelig. Grunnen er at platen som lukteputen ligger mot må varmes opp nok av gassflammen før puten begynner å avgi stoffet som holder myggen unna.
Vi har testet enheten flere forskjellige steder, til forskjellige tidspunkt, og må si oss imponert over hvor godt den fungerer.
Det er vanskelig å ha helt konkrete, etterprøvbare tester av myggfjerning, men vi har definitivt inntrykk av at Thermacell gjør jobben sin.
Vi tok den blant annet med på en fisketur, hvor to andre fiskere også var med – kun påført god, gammeldags myggstift.
Mens disse til stadighet måtte vifte og uttrykke sin store misnøye med myggen, hadde undertegnede lite mygg i sikte. Enheten skal angivelig holde myggen unna fra om lag 20 kvadratmeter, dette slet vi dog med å kunne kontrollere.
Så lenge det er vindstille, som jo er da myggen kan være aller mest intens, fungerte denne lille dingsen helt utmerket til å holde mygg og knott unna. Det går også i noe vind, men da må du ta høyde for dette og legge enheten fra deg i den retningen vinden blåser mot deg.
Kort oppsummert
Mygg kan være ekstremt plagsomt, og med denne lille dingsen kan du få vekk plageåndene på en enkel måte.
Selve maskinen koster rundt 400 kroner, og da får du med gass og puter så du klarer deg i 12 timer. Ikke en dum pris. Smellen kommer imidlertid når du skal kjøpe refill-pakker. Går du får en 10-pakning vil denne koste deg cirka 700 kroner – som altså gir 120 timers bruk. Det synes vi er hakket for dyrt.
Thermacell skal ha skryt for å ha laget en myggjager som er enkel i bruk, og det eneste du trenger å passe på er at det er nok gass og puter til at enheten holder ut hele turen.
Du må alltid ha noen luktputer til overs, da disse holder vesentlig kortere enn selve gasspatronen, og det hadde vært kjekt om enheten hadde en slags oppbevaring av disse.
Utover det er dette blitt en dings jeg ikke drar på tur uten, til tross for den stive prisen på refill-putene. Det er tross alt ganske vanskelig å sette en pris på å kunne slappe av i fred, og vente på at duppen skal gå under, uten å måtte irritere vette av seg.
Ikke alle dingser funker så bra ...
Grillbot er blant de verste produktene vi har testet »
Fordeler
- +Holder myggen vekk i ganske stor radius
- +Enkel å ha med seg
- +Holder 12 timer på en gasspatron
- +Krever ikke batterier
- +Enkel å bruk
Ting å tenke på
- —Sliter mer om det blåser
- —Du må bytte luktputene langt oftere enn gasspatronen
- —Refillen er ganske dyr