TestHuawei MateBook X Pro (2020)

«10/10-maskinen» endelig oppdatert og klar for Norge

Huaweis nye toppmodell er fremdeles noe av det beste du kan kjøpe.

Da Huawei entret det norske markedet med sin MateBook X tilbake i 2017 ble det tydelig at bærbar-markedet hadde savnet konkurranse og nye utfordrere en stund. Deres første forsøk i Norge ble belønnet med en solid 9-er herfra, og vi digget hvordan selskapet på kort tid seilte opp som en reell utfordrer i «premium»-kategorien og visst var i stand til å hente over en Apple-fan eller to også. Det var imidlertid ikke før vi stiftet bekjentskap med storebror MateBook X Pro i 2018 at vi – bokstavelig talt – heiste flagget helt til topps og smalt til med den første 10-eren til en bærbar på fire år.

Siden har Huawei fulgt opp med et par andre maskiner som også har utmerket seg, som MateBook 13 og budsjettmaskinen MateBook D 14. Det har likevel ikke blitt noen ny toppscore siden, på noen, selv om det skal sies Apple kom skrekkelig nær med sin MacBook Pro 16 i fjor.

Nå har Huawei lagt de mye omtalte amerikanske restriksjonene bak seg på bærbar-fronten, og er omsider klare med en oppdatert MateBook X Pro.

Så er det dagen i dag vi har spart 10-eren vår for?

Vel. Det blir ingen slik gjentagelse for Huaweis råeste bærbare. Men det er det en enkel forklaring til: den gamle MateBook X Pro satte en ny standard for Windows-bærbare for to år siden, og på tiden som har gått har det ikke skjedd nok utvikling. Nye MateBook X Pro er nemlig ganske lik den gamle, og uten innovasjonen originalen tok med seg i sin tid er det ikke mulig å hente inn vårt aller tyngste skyts på karakterskalaen.

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)

sitat"Fortsatt en av de beste Windows-bærbare på markedet."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk byggekvalitet og flott design
 • Krysse av
  Lett og kompakt
 • Krysse av
  Gode taster og pekeplate
 • Krysse av
  Både USB-C, Thunderbolt 3 og USB-A-port
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Enkel assistent for driveroppdateringer
 • Krysse av
  Lyssterkt og godt kalibrert 3:2-panel med høy utnyttelse
 • Krysse av
  Smart fingerleser i på-knappen
 • Krysse av
  Mye lynrask lagring og godt med minne
 • Krysse av
  Huawei Share

Ting å tenke på

 • Bytt
  Prosessorytelsen holdes noe tilbake av varme
 • Bytt
  Uflatterende plassering av kamera
 • Bytt
  Støyer mer enn tidligere modeller

Dette er nytt i årets MateBook X Pro

Til tross for litt få nyheter har Huawei likevel igjen en vinner i årets MateBook X Pro. Det bidrar både det solide grunnarbeidet fra forrige gang, og noen av nyhetene nedenfor sterkt til.

 • Prosessoren er oppgradert fra en 8. generasjon Intel Core i-prosessor til en «blodfersk» prosessor fra deres 10. generasjon.
 • Den dedikerte grafikkbrikken er «oppgradert» fra Nvidias MX 150 til MX 250. Maskinen selges for øvrig ikke lenger med integrert grafikk.
 • Lagrings-SSD-en har blitt dobbelt så stor og mye raskere.
 • Huawei Share er bygget inn
 • Batteritiden er blitt enda bedre
Huawei MateBook X Pro (2020)

Huawei MateBook X Pro (2020)

Designet imponerer fremdeles

Alle endringene har skjedd under panseret, men selv om skallet er det samme som hos den to år gamle originalen kan vi gjenta alt det fine vi sa om forgjengeren.

Her får du fremdeles bunnsolid byggekvalitet i aluminium og glass, og elegant design med det ene lekre designgrepet etter det andre. Slanke og rene linjer, lette overganger mellom passe kontraststerke overflater, diamantutskårete lister og en forkrommet logo i front for å nevne noe.

Det eneste som frustrerer oss er at vi ikke fikk tilsendt den nye smaragdgrønne utførelsen, som maskinen også kan skaffes i.

Smidig oppstart

Vi liker hvor gjennomtenkt maskinens eksteriør er. Det er for eksempel ikke alle bærbare som lar deg vippe opp skjermen med en lett fingerbevegelse uten at hele basen følger med bortover bordet. Det er også bare ett annet selskap som lar deg logge inn på Windows-kontoen din i det samme du trykker ned «på»-knappen og starter maskinen.

Når du har prøvd denne løsningen vil du aldri gå tilbake.

Fingersensoren logger deg inn i Windows i det du slår på maskinen.

For en såpass kompakt maskin, bare halvannen centimeter tykk og omtrent 1,3 kilo tung, skal du heller ikke kimse av å ha tilgang til både en vanlig USB-port og to USB-C-porter, hvorav den ene støtter hurtiglading og den andre Thunderbolt 3.

Vi synes også det er topp at et adapter som gir deg tilgang på både HDMI, USB-A, Mini-DVI og USB-C følger med i esken.

Merk før øvrig at Huawei ikke har fått lisensiert Thunderbolt-porten på denne maskinen, derav det manglende «lyn»-symbolet ved porten. Funksjonaliteten er like fullt på plass, noe som åpner for tilkobling av alt fra høyoppløste skjermer, nettverk, eksterne grafikkort og lynraske lagringsenheter.

Den høyre USB-C-kontakten på det øvre bildet er en Thunderbolt 3-port, selv om «merket» mangler.

Bruk mobilen på PC-skjermen

Nytt av året er også Hauwei Share, som lar deg dele innhold mellom flere av selskapets bærbare og telefoner ved å «tappe» mobilen på den skjulte NFC-leseren like til høyre for pekeplaten. Løsningen lar deg overføre dokumenter, bilder og tekst raskt og enkelt.

Du kan også få opp mobilskjermen din i Windows, slik at du kan styre mobilapper med pekeplaten eller berøringsskjermen, eller skrive meldinger fra tastaturet på maskinen – som er mye mer effektivt. Imponerende nok er det null forsinkelse å spore, noe som gjør at denne funksjonen føles veldig naturlig å bruke. Du kan også dele innhold mellom mobil og bærbar med «drag and drop».

Du kan se løsningen demonstrert i testen vår av MateBook D 14.

Nyttig og fokusert programvare

Flere maskiner har jo en berøringsskjerm nå. Undertegne benytter ikke disse på andre enn hybridmaskiner, men på MateBook X Pro har Huawei lagt inn en funksjon som kunne endret dette om maskinen skulle blitt igjen her hos oss. Tre fingre ned fra toppen av skjermen er nemlig blitt en raskt og enkel snarvei for å ta skjermdumper. Enten av hele skjermen, bare et vindu eller et område du tegner rundt med fingertuppen din. Du trenger ikke være så nøyaktig, programvaren som jobber i bakgrunnen forstår hva du vil ha med.

Denne funksjonen er implementert så godt at den minner meg om en annen programvare på MateBook X Pro: «PC Manager», som sikrer at du alltid har de nyeste feilfiksene og fastvareoppdateringene til de ulike komponentene i maskinen. Andre selskaper, som HP (verst i klassen), Asus og Lenovo, klarer mesterstykket å gjøre det å holde maskinen oppdatert til en svært tidkrevende, komplisert eller forvirrende affære, ofte blandet med masse unyttige funksjoner. Huawei holder det enkelt. Trykk på en knapp og alle programmer som trenger en oppdatering blir oppdatert mens du gjør andre ting.

Maskinen kommer for øvrig uten forhåndsinstallerte prøveprogrammer fra tredjeparter, noe som er positivt.

Kameraet spretter opp om du trykker ned F7-tasten.

Topp lyd, «bånn» kamera

Lyden er ganske god. Høyttalerne spiller høyt og klart – bedre enn de aller fleste – men med mindre pondus og fylde enn den aller beste i klassen: MacBook Pro 16. Men så er den i en liga for seg selv også, da.

Mange bruker maskinen til videomøter nå, og vil nok gjøre det i mye større grad enn tidligere fremover. Da er dessverre plasseringen av kameraet, som gjemmer seg under «F7»-tasten og popper opp når du trenger det, en aldri så liten gledesdreper. Selv om bildekvaliteten og oppløsningen er «ok».

Huawei liker å trekke frem at plasseringen skjult i tastaturet gir økt privatliv, og at de har prioritert tynne skjermrammer. Men både Dell, HP og Asus har alle fått plass til et kamera i slankere rammer over panelet enn hos Huaweis MateBook X Pro. Problemet er selvfølgelig at et kamera plassert i tastaturhøyde må filme opp mot deg, i stedet for bort på deg. Resultatet ser du grelt dokumentert for evigheten like under.

Tentakel-fingre og avkuttet hode, eller dobbelthake. Valget er ditt med MateBook X Pros kamera som er felt inn i tastaturet.

Strålende skjerm

De tynne rammene som omkranser panelet er ikke lenger noe som får oss til å gape, som for to år siden. Også konkurrentene tilbyr nå paneler med omtrent tilsvarende skjerm-til-kropp-forhold som MateBook X Pros 91 prosent. Men, skjermen som helhet gjør seg fremdeles ekstremt godt, noe det er flere grunner til.

For i tillegg til høy utnyttelse elsker vi panelets 3:2-forhold. Dette gir deg mye mer plass i høyden enn tradisjonelle 16:9-paneler, som er vanligere å bruke på bærbare fordi de er langt rimeligere å produsere.

Panelet har også «superoppløsning». Med 3000 x 2000 piksler må du banke nesa inn i skjermen før du kan se enkeltpunktene.

Det mest imponerende med skjermen er likevel hvor flotte og presise farger den viser er, og hvor lyssterk den er. Den viser 100 prosent av sRGB-skalaen, er tilnærmet perfekt kalibrert fra fabrikk og er så lyssterk at du kan bruke maskinen utendørs uten altfor store problemer. Antirefleksjonsbelegget fungerer også godt, slik at bare de aller sterkeste lyskildene reflekteres i skjermen, men selv da kraftig nedtonet.

LTPS-panelet, som er valgt for sine strømsparende egenskaper, bryr seg forresten ikke om fra hvilken vinkel du kikker på det og er også utviklet for å gi redusert varmeutvikling i forhold til mer tradisjonelle paneler. Berøringsfunksjonaliteten i panelet fungerer «som ventet».

Skjermrammen er blant de slankeste på markedet, og panelet viser lyssterke bilder med topp farger og kontrast.

Tastatur i toppklasse

I motsetning til Apple har Huawei alltid klart å kombinere en god skriveopplevelse med et slankt design. Apple er nå i ferd med å legge fadesen med sine tidligere modellers sommerfugltastatur bak seg. Men der de tidligere var enerådende verdensmestere på tastaturer må det nye og langt bedre «Magic»-tastaturet selskapets nye MacBooker kommer med tåle å dele førsteplassen med MateBook X Pro sitt fremover.

For selv om konkurransen har hardnet til imponerer tastaturet på MateBook X Pro fremdeles, med taster som er kontante, men likevel spretne med akkurat passe vandring og god demping slik at de ikke støyer.

Samtidig er bakbelysningen med hvitt lys presist utført.

Pekeplaten er stor og belagt med glass slik at flerfingerbevegelser utføres jevn og uten motstand. Du kan også «tappe» uten en lyd, noe som er et kvalitetstegn for konstruksjonen.

Det eneste vi savner er at pekeplaten var hakket med presis for pirkeøvelser. Det er umulig å flytte pekeren bare en piksel eller to av gangen, og her er foreløpig Apples maskiner i særklasse.

Tastene er raske, men godt dempet. Pekeplaten er stor og god, men kunne vært enda mer presis for presisjonsarbeid.

Navnelureri fra Nvidia

I forhold til den to år gamle forgjengeren har prosessorytelsen økt. Det er positivt, selv om vi tror svært få vil merke dette i praksis. Maskinen er rask, og få vil noen gang føle seg begrenset av prosessoren.

For deg som planlegger å tyne prosessoren til det ytterste med videoredigering, modellering eller annet kan det likevel være greit å vite at prosessorytelsen blir bremset med 10 til 15 prosent under langvarig last for å ta hensyn til temperatur og støy. Andre maskiner med mer plass til kjøling kan dermed være et smartere valg.

Som nevnt i introduksjonen er den dedikerte grafikkbrikken fra den originale MateBook X Pro, Nvidias MX 150, erstattet med Nvidias MX 250-grafikk i årets modell. Da tenker du kanskje at ytelsen er blitt bedre? Vel, dessverre er dette bare navnelureri, eller såkalt «rebranding» fra Nvidias side. Ytelsen til de to brikkene er helt lik.

Det er jo selvsagt skuffende at ikke utviklingen har gått raskere på dette området, men heldigvis er ytelsen god nok til at du kan spille noen enkle spill på maskinen. Regn eksempelvis med rundt 35 FPS på middels innstillinger i Fortnite ved Full HD-oppløsning.

Over 12 timer batteritid

Der prosessoren ikke gir noen merkbar bedre ytelse enn i forgjengeren virker den å være mer energieffektiv. Det gir seg utslag i at du kan bruke maskinen en helt dag uten å tenke på å ha med lader. Vi målte gode 12,5 timer med lokal videovisning, og du kan forvente nesten det samme for «lett» kontorbruk.

Ved lett bruk – som kontoroppgaver og strømming av video – hører vi ikke viften i det hele tatt, men for tunge oppgaver våkner den til live og da er den også litt mer høylytt enn den var i originalen fra 2018.

Årets modell er et par tusenlapper dyrere enn den forrige. Det tilskriver vi den nylige kraftige kronesvekkelsen, men med den høyere prisen får du i det minste også dobbelt så mye lagringsplass. Og den har blitt virkelig lynkjapp, noe du merker i alt fra oppstart av Windows og programmer til kopiering av filer.

Konklusjon

Nye MateBook X Pro er ingen revolusjon, men leverer nesten alt vi ønsker oss fra en slank og lett bærbar i 2020. Den har en smart påloggingsløsning, fokusert programvare, «laaang» batteritid, en knallgod skjerm i herlig 3:2-format, et fantastisk tastatur og en stor pekeplate.

Designet er et par år gammelt, men ser fremdeles topp moderne ut og byggekvaliteten er ypperlig. Du har plenty med lagring og minne, god ytelse i alle programmer folk flest bruker og kan i tillegg spille litt på den om du ikke er så kresen på grafikken.

Det eneste vi virkelig føler Huawei må endre til neste gang er plasseringen av kameraet. «Post corona» fungerer ikke kameraet som filmer deg opp i nesa spesielt godt. Kameraet blir en hovedfunksjon fremover og må oppgraderes. Også nøyaktigheten til pekeplaten er noe vi alltid mener kan bli noen knepp bedre på Windows-bærbare, men det gjentar vi jo på alle maskiner som ikke er laget av feltets ubestridte mestere, altså Apple.

Uansett er MateBook X Pro anno 2020 en av de desidert ypperste bærbare du kan kjøpe.

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)

sitat"Fortsatt en av de beste Windows-bærbare på markedet."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk byggekvalitet og flott design
 • Krysse av
  Lett og kompakt
 • Krysse av
  Gode taster og pekeplate
 • Krysse av
  Både USB-C, Thunderbolt 3 og USB-A-port
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Enkel assistent for driveroppdateringer
 • Krysse av
  Lyssterkt og godt kalibrert 3:2-panel med høy utnyttelse
 • Krysse av
  Smart fingerleser i på-knappen
 • Krysse av
  Mye lynrask lagring og godt med minne
 • Krysse av
  Huawei Share

Ting å tenke på

 • Bytt
  Prosessorytelsen holdes noe tilbake av varme
 • Bytt
  Uflatterende plassering av kamera
 • Bytt
  Støyer mer enn tidligere modeller
annonse