Tek.no

Test

Test av Sony Cybershot DSC-T7

27 Juni 2005 04:00
annonse

I bruk

Akam har testet en del kameraer etter hvert, og vi ser tydelig at det går mot mindre og penere kameraer etter hvert som man finner nye måter å miniatyrisere komponentene på. Samtidig har skjermene blitt større og batterikapasiteten bedre. Dette er svært bra for de som ønsker seg et kamera man kan ha med seg alltid. Det eneste vi er lit tvil om er hvor store kompromisser Sony har måttet gjøre for å få det til.

Dette er ett av de aller minste kameraene vi har hatt til test. Sony oppgir at det er 9,8mm på det tynneste. Vi synes det kanskje er et litt rart mål, siden de fleste er interessert i hvor tykt det er på det tykkeste, men vi kan fortelle at det ikke er så veldig mye tykkere der heller.

Formen på kameraet er omtrent som en bunke med ca 20 spillkort. I tillegg er det et skyvedeksel foran objektivet, som stikker noen millimeter ut fra resten. Det følger med en snor til å ha kameraet rundt halsen, slik mange har nøkkelknippe eller mobiltelefon hengende. Siden kameraet er så tynt og lett, fungerer dette godt.

annonse

Kameraet er bygget i metall, og føles solid og skikkelig satt sammen. Når ting blir veldig smått, har det en tendens til å føles lite solid. Slik er det ikke med DSC-T7. Du vil ikke tenke på det som noe mindre robust enn et hvilket som helst annet digitalkamera.

Alle knappene er faste og gir god respons, kanskje med unntak av velgeren for foto/video/bidevisning. Den føles litt ”plastikk”.

Man slår på kameraet ved å skyve ned objektivdekselet. Dette er en rask og praktisk måte å slå på kameraet. At objektivdekselet er i metall, beskytter også objektivet bedre enn de vanlig plastlamellene som de fleste kompaktkameraer har. Det finnes også en på/av-bryter på siden av kameraet, men bruker du denne, må du likevel skyve ned objektivdekselet. Men du kan bruke knappen når du for eksempel bare skal se på bilder, og ikke fotografere.

På oversiden av kameraet er det to knapper. En utløserknapp, og en zoom-bryter. Sistnevnte ligger ved siden av utløseren, og brukes med samme finger som denne. Det gjør at man må flytte på fingeren når man zoome. Det er ikke en optimal løsning.

På baksiden av kameraet har Sony måttet tenke litt nytt. For å få kameraet så tynt, ble det ikke plass til skjermen rett bak objektivet. Skjermen er derfor flyttet over til høyre side av kameraet, mens knappene er på venstre side. Det gjør det hele litt uvant, og man kan ikke betjene kameraet med én hånd. Men min venstrehendte kollega ønsket det velkommen.

annonse

Objektivet sitter helt oppe i venstre hjørne, slit at når du bruker venstre hånd for å betjene knappene, eller holde kameraet stødig, kan du lett få fingeren foran. Du vil normalt se dette i søkeren, men hvis det går litt fort, er legger man ikke nødvendigvis merke til det. På høyre side av skjermen er det lite plass til å hvile tommelen. Den blir fort liggende på skjermen, og dekker for eller bare lager flekker.

Sony har ikke laget et ordentlig stativfeste på kameraet. I stedet er det et lite feste til en plastikkbrakett, som kan brukes når kameraet skal stå på et bord eller liknende. Det er ingen elektriske kontakter på braketten, men det er et ordentlig stativfeste i metall. Ulempen er at kameraet står ikke veldig stødig i festet, så selv om du fester det på et meget godt stativ, er det litt ustødig. Det er med andre ord ikke et kamera som er beregnet på stativbruk.

Til tross for de beskjedne målene, har Sony klart å få plass til 3x zoom. Dette er direkte imponerende. Uten at vi kjenner teknologien bak det, tror vi det er et såkalt periskopsystem, der selvet objektivet ligger inne i kameraet, og lyset kommer inn via et speil rett innenfor åpningen i front. På den måten kan man bruke mer plass på optikken, uten at det stikker utenfor kameraet.

Det er ikke noe vidvinkel å snakke om. Kameraet har et zoomomfang tilsvarende 38-114mm. På teleområdet er den med andre ord bra, men i den andre enden kan du fort risikere å slite hvis du ikke har mulighet til å gå langt unna motivet.

Lysstyrken på objektivet er heller ikke helt topp. Igjen skyldes dette denbegrensede plassen. Største blenderåpning er f/3,5 på vidvinkel og f/4,4 på tele. Dette er mindre enn det som er vanlig på kompaktkameraer i dag, men ikke dramatisk.

Zoom-motoren har mange steg. Vi telte det til ca. 20. Det betyr at et er lett å få nøyaktig det utsnittet du ønsker. Men den er ganske treg, og bruker over to sekunder på å zoome fra den ene ytterligheten til den andre.

Den optiske kvaliteten ser vi nærmere på senere i testen.

Dette er først og fremst et pek-og-klikk-kamera. Det er ikke beregnet på de som ønsker full manuell kontroll, eller bøtter og lass med andre avanserte funksjoner.

Det er mulighet for å over- eller undereksponere, og det er mulighet for å styre hvordan blitsen skal oppføre seg. Dette er funksjoner vi finner på alle kameraer i dag. I tillegg til dette har det mulighet for manuell innstilling av ISO-verdi, og en del ferdigprogrammerte verdier for hvitbalanse. Dette finnes også på omtrent alle kameraer. Men det er et par ting som ikke er standard på alle. Det ene er eksponeringsbrakettering, så du kan ta tre bilder med ulik eksponering, dersom du er usikker på om kameraet klarer å måle lyset riktig. Det andre er eksponeringskompensasjon for blitsen – at du kan styre om blitsen skal sende ut mer eller mindre lys enn det den selv tror blir riktig. Det siste er en funksjon vi sjelden finner på kompaktkameraer. Det er heller ikke mange som kommer til å bruke den. Til slutt finnes det også mulighet for å se histogram i sanntid, eller etter at bildet er tatt. Dette er en svært nyttig funksjon.

Videofunksjonen er som på de fleste andre kameraer i dag. Du kan ta opp i 640 x 480 piksler med 30 bilder pr. sekund og med lyd i mono. Det er ikke mulig å zoome mens man filmer. Årsaken til at dette ikke er mulig på de fleste kameraer, er at zoom-motoren støyer nok til å ødelegge lyden på opptaket. På DSC-T7 er zoom-motoren lydløs, og det hadde vært fint å hatt muligheten til å zoome mens man filmer. Vi kan ikke se at det skulle være noe problem å implementere.

Makrofunksjonen på kameraet var ikke spesielt imponerende. Minste fokusavstand er oppgitt til 8cm, som stemte bra med det vi klarte. Men utsnittet vi fikk var blant de største vi har sett i det siste. Det minste utsnittet vi fikk var 72 x 54mm. Dette er med andre ord ikke kameraet for makroentusiaster. For alle andre har det liten betydning.

Den kanskje viktigste funksjonen er design, størrelse og utseende. Dette er et kamera der det er tydelig at Sony skulle ha det lite og lekkert. Hvis du er blant den gruppen menneske som vil at ”dingsene” dine skal være stilige, og kunne vises fram med stolthet, så er dette et meget interessant kamera. Funksjonsmessig er det ellers uten noe ekstra. Det har det du trenger for å ta bilder, og ikke så mye mer. For mange er dette nok i massevis. De ønsker ikke en masse funksjoner som bare forvirrer.

Skjermen på dette kameraet er vi litt imponert over. Først og fremst på grunn av størrelsen på 2,5 tommre (6,3cm). På et så lite kamera, er det flott med så stor skjerm. Skjermen er også ganske god. Den gir skarpt, klart bilde, og med god oppdateringshastighet. Når det er dårlig lys, og man bruker full tele, er det mange kameraer som får problemer. DSC-T7 klarer dette rimelig bra. Kameraet justerer automatisk lysstyrken på skjermen, så man ser hva som foregår. Når det blir lite lys, blir det en del støy på skjermen, men ikke mer enn at man ser det man behøver. Likevel klarer denne skjermen seg dårligere i svært dårlig belysning enn det som er vanlig. Når det blir veldig lite tilgjengelig lys, kan det blir vanskelig å se detaljer på skjermen.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer - vidvinkel, EV

Skjermen består av over 230000 punkter. Det er meget bra oppløsning, og gjør at det går an å vurdere skarphet på bildene, bare ved å se på skjermen. Alt for få kameraer har så høy oppløsning. Men vi mener det er nødvendig på så store skjermer. Høy oppløsning gjør også at det er plass til mer informasjon, uten at dette går nevneverdig utover evnen til å vise bildet.

Skjermen inneholder all den informasjonen du måtte trenge. Alle innstillinger vises. Dette er meget bra. Da har du muligheten til unngå ødelagte bilder på grunn av feil innstillinger. Du kan velge å ikke vise denne informasjonen, og du kan velge å vise histogram i tillegg. Dette gjelder både når du tar bilder, og når du ser på bilder du allerede har tatt.

Vi prøvde også skjermen i sterkt sollys. I ekstreme tilfeller var det vanskelig å se ordentlig, men det er det, selv på de beste skjermene. Skjermen på dette kameraet klarte seg så godt vi kunne forvente.

Siden kameraet ikke har optisk søker er det svært viktig at skjermen er god, og kan brukes under alle forhold. Vi fant at skjermen på DSC-T7 holdt mål i nesten alle situasjoner.

Med et så lite kamera som dette, hadde vi ikke de helt store forventningene til batterilevetiden, og kameraet yter omtrent som forventet. Vi klarte 541 bilder før batteriet ga seg. Da hadde den på forhånd gitt tydelige signaler om at det nærmet seg slutten. Da kameraet slo seg av, klarte vi å starte det på nytt flere ganger før det var helt dødt.

541 bilder er godt under gjennomsnittet, men hvis vi sammenlikner med andre kameraer av tilsvarende størrelse, så er det omtrent som forventet. Det er likevel helt klart at man ofrer batterikapasitet når man velger et lite kamera, og da kommer det an på hvor viktig dette er. Det skal likevel sies at på et så lite kamera, med så stor skjerm, er det ikke så ille som det kunne vært. Vi vil likevel anbefale å investere i et ekstra batteri hvis du trenger å kunne ta mange bilder uten å måtte stoppe for at batteriet skal lades.

Batterikapasitet

Autofokusen på små kameraer er oftere raskere enn på store, for det er ikke så mye som skal flyttes på, og det skal ikke flyttes like langt. På Sony T7 er svært rask. På vidvinkel er det den nest raskeste vi har målt, etter Ricoh Caplio R2, og med god margin foran neste på lista. Med 0,15 sekunders autofokustid, er dette neglisjerbart, og du vil omtrent ikke kunne merke forsinkelsen.

Autofokus, vidivinkel

På tele, har de aller fleste kameraer langsommere autofokus enn på vidvinkel. Så også med Sony T7. Forskjellen er større en på mange andre kameraer, og selv om kameraet fortsatt er blant de raske, er den ikke i toppklasse på samme måte som på vidvinkel. Alt i alt er det meget bra autofokushastighet på kameraet.

Autofokushastighet, tele

I mørket er ikke autofokusen så bra som vi hadde håpet. Den gir seg i bedre lys enn de fleste sammenliknbare kameraer. På vidvinkel er det rett og slett dårlig resultat, der kameraet trenger dobbelt så mye lys som gjennomsnittet av alle kameraer vi har testet. Når vi zoomer inn, vil de aller fleste kameraer trenge mer lys til autofokusen. Slik var det ikke med Sony T7, og resultatet for tele var dermed relativt sett mye bedre enn på vidvinkel. På tele var resultatet midt på treet.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

Kameraet har hjelpelampe til autofokusen, så på kortere fokusavstander er ikke dette noe problem.

Vi erfarte aldri problemer med autofokusen. Den var alltid rask og presis. Når vi nærmet oss minste fokusavstand, var den litt mindre konsistent, men den sa alltid fra hvis den ikke fant fokus. I likhet med mange andre kameraer, lar Sony T7 deg ta bilder selv om fokus ikke er oppnådd. Dette må man være oppmerksom på, særlig under vanskelige forhold som i dårlig lys, eller mot motiv med lite kontrast.

Minste fokusavstand var stort sett konsistent med det som var oppgitt fra produsenten. I makromodus fungerte også fokusen tilfredsstillende.

Det siste året har vi sett en formidabel økning i hastigheten på kameraene. Det er ikke lenger sånn at du må vente på kameraet hele tiden. Likevel er det fortsatt store variasjonen i hvor fort ting skjer på de ulike kameraene.

En viktig egenskap er hvor rakst kameraet starter opp. Dersom det plutselig dukker opp et motiv, og kameraet er slått av, er det lett å miste det hvis du må vente lenge på kameraet. Ideelt sett bør denne tiden være så nær null som mulig. Speilreflekskameraer nærmer seg dette, mens kompaktkameraer fortsatt har et stykke å gå. Siden dette kameraet ikke skal flytte på like mye objektiv som de fleste andre, forventet vi rask oppstartstid. Sony T7 skuffet oss ikke, og har en av de korteste oppstartstider vi har målt på noe kompaktkamera. Meget bra, Sony. Fortsett denne trenden.

Oppstartstid

Når vi måler tiden det tar fra du trykker ned utløseren til bildet blir tatt, og bildet allerede er fokusert, er det normalt ikke mulig å måle noen forsinkelse. Det samme var det med dette kameraet. Det betyr at hvis du halvtrykker utløseren før du tar bildet, vil det bli tatt i samme øyeblikk som du trykker utløseren helt ned.

Når vi gjentar den samme operasjonen med blitsen aktivert, er det alltid en liten forsinkelse. Det fikk vi også med Sony T7, men den var svært kort her måler vi tiden i hundredeler av et sekund, så forskjellene mellom de ulike kameraene blir ikke så store, men det er godt å se at Sony anstrenger seg for å gjøre forsinkelsen minst mulig. Det er viktig for å få akkurat det bildet du ønsker, og selv noen hundredeler kan avgjøre om du fanger det du prøver på, eller om motivet allerede har endret seg for mye.

Utløserforsinkelse med blits

En annen faktor er hvor mange bilder kameraet klarer å ta over en viss tid. Hvis du skal fange et motiv som endrer seg fort, er det viktig at kameraet til enhver tid er klar til å ta et nytt bilde. Også her ble vi meget positivt overrasket. Bare speilreflekskameraer har klart flere bilder på 10 sekunder enn dette.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Hvis vi gjør den samme testen med blitsen på, blir resultatet 7 bilder. Dette er også helt i toppsjiktet, og langt over gjennomsnittet på 4.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Det siste punktet vi måler under dette avsnittet, er overføringshastighet fra kamera til datamaskin. Flere og flere kameraer støtter USB 2.0 for denne overføringen, men vi legger merke til at mange bare støtter det som ”Full speed”, som egentlig betyr low speed – den samme hastigheten som USB 1.1. Sony T7 støtter USB 2.0 High Speed, og vi målte en overføringshastighet på 2,9mb/s, som er helt i toppen igjen. Riktignok støtter USB 2.0 langt høyere overføringshastigheter enn dette, men begrensingen ligger ofte i minnekortet eller andre steder.

Filoverføringshastighet i MB/s

Sony viser med dette kameraet at de behersker teknikken for å lage raske kameraer. Til tross for minimal størrelse, er det ingenting å si på hastigheten på noe område. Kameraet briljerer i hastighet, og vi oppfordrer alle andre produsenter til å prøve å matche dette. Dette liker vi, Sony. Toppkarakter for hurtighet.

Sony har, med Cybershot DSC-T7 laget et imponerende kamera på mange måter. Særlig er det størrelse og hastighet vi er imponert over. Men dette har en pris.
Kontrollene og knappene er ikke optimalt plassert, og kameraet er ikke like godt å holde som de fleste andre. Du må bruke begge hender for å betjene det.

Kameraet har ingen vanlige utganger for USB eller video. Men det har en liten, proprietær kontakt, der du kan sette på en overgang som har disse utgangene. Det betyr at hvis du skal koble kameraet til noe som helst, må du ha med deg denne overgangen.

Vi er også litt overrasket over den store laderen som følger med. Ikke det at den er så enormt stor, men siden alt annet er miniatyrisert til det maksimale, er det rart at de legger ved en lader som har samme overflate som kameraet, men er dobbelt så tykk

Alle menyer er enkle og stort sett selvforklarende. De relativt få funksjonene på kameraet gjør også sitt til å holde menyene enkle. Det kunne likevel vært en hjelpefunksjon for menyene. Særlig kan det være litt vanskelig å gjette seg fram til hva symbolene for de ulike programmene betyr.

Helt øverst på venstre side, bak, er det en velger for fotografering, videoopptak eller bildevisning. Denne forskyver seg lett når kameraet ligger i en lomme, og vi har flere ganger endt opp med å ikke få tatt et bilde fordi denne hadde forskjøvet seg til bildevisning. Uheldig.

Men til tross for alle de små og store negative ting vi har pekt på, er vi imponert over at Sony likevel har fått det til så godt. Dette er et kamera som det ikke koster noe å ta med seg. Uansett om du har det i en lomme, en veske eller rundt halsen, så vil du antakelig ikke merke at du har det med deg, og det er svært viktig egenskap.

Men kanskje den aller viktigste egenskapen til et kamera – bildekvaliteten – har vi ennå ikke sett på. Har Sony klart å holde den også på et akseptabelt nivå?

Les også