Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Norlink NC Mouse

Introduksjon


Klikk for større bilde

Det tok ikke lang tid fra vi testet Rollermouse Pro til enda et rykende ferskt ergonomisk produkt dukket opp i testlaben. Norlink New Concept Mouse (NC Mouse) ligner i noen henseender på både en touchpad og nevnte Rollermouse, men skiller seg fra resten ved at man beveger pekeren med en styrebrikke.

Styrebrikken sitter ikke fast til underlaget, og har et begrenset område å bevege seg på. NC Mouse er beregnet for bruk med to hender, men vi fant at musen også kan betjenes rimelig komfortabelt med en hånd.

Fordelene med å ha en pekerenhet plassert like under tastaturet, er at man slipper å bevege hendene så langt bare for å styre pekeren. Det at den er plassert så sentralt gjør også at det er lett å veksle mellom venstre og høyre hånd.

Takk til Norlink som lånte ut et eksemplar til test.

Spesifikasjoner

  • Tilkobling: USB
  • Teknologi: Optisk (LED)
  • Fysiske mål: 400 x 24 x 140 mm (B x H x D)
  • Vekt: 2 kg
  • Materiale: Aluminium og plast
  • Produksjonsland: Ikke oppgitt

Det eneste tilbehøret som følger med er den løse styrebrikken og en manual. Manualen var dessverre ikke med i vår presseversjon av NC Mouse, så denne fikk vi ikke sett på eller tatt bilde av. Esken enheten sendes i er hvit og meget kompakt, noe selvsagt både postvesenet og planeten for øvrig setter pris på.

NC Mouse fungerer med standarddriveren i både Windows XP og Linux (vi testet med Fedora Core 5).

På undersiden av musen er det mulighet for å regulere motstanden på selve matten. Denne kan presses ned, og fungerer da som venstre museknapp. Vi fant at denne var mest behagelig når den var innstilt på det letteste, men folk med litt grovere never ønsker nok gjerne litt mer motstand.

Under er det også mulighet for å stille på jumpere. Her kan man endre pekerakselerasjon og knappeoppsett.

Måten NC Mouse fungerer på virker kanskje litt mystisk før man løfter vekk styrebrikken. Da får man se en tradisjonell optisk LED (rød). Denne er til en hver tid dekket av styrebrikken samme hvor den måtte befinne seg på styreplaten. Laseren leser dermed bevegelsene til brikken.

Ergonomi og bruk

NC Mouse er kanskje litt annerledes enn andre mus, men bruken er likevel veldig intuitiv. Den løse styrebrikken flyttes løst omkring på en avgrenset styreplate. Måten man håndterer styrebrikken på minner litt om måten man håndterer en pensel: Man holder den med fingrene og kan dermed gjøre temmelig presise bevegelser.

Knappene er også selvforklarende hvis man har brukt en mus før. Venstre og høyre museknapp er nederst på matten, og hjul for vertikal navigasjon er plassert midt mellom knappene. Under hjulet finnes en tredje museknapp.

Knappene øverst er satt til å være et speil av de nede, og dermed syntes vi at det fungerte greit å også håndtere basisfunksjonene til musen med en hånd. Man kan også trykke lett på styrebrikken, i stedet for venstreklikk.

Selve styrebrikken er veldig lett, og er ikke festet til styreplaten på noen måte. Den glir lett på plastikkoverflaten. Hvis den når sidekanten eller toppen uten at pekeren når kanten av skjermen, er det knapper langs siden på styreplaten. Når brikken treffer disse går pekeren raskt i ønsket retning, og man går dermed ikke tom for plass på styreplaten.

Styreplaten på testmodellen vår var imidlertid ikke helt plan, men hadde en liten bulk til venstre for den optiske sensoren. Dette har lite å si for hvordan NC Mouse fungerer, men burde likevel ikke forekommet. Vi antar likevel at dette bare gjelder vår testmodell, som kanskje har vært i ilden før den ble sendt til oss.

Håndleddsputene er store og gode. Man har ikke det samme problemet med å bruke tastatur med kurvet form nederst slik tilfellet var med Rollermouse.

Konklusjon

Norlink NC Mouse er lansert som et veldesignet alternativ til andre optiske mus. Man styrer pekeren ved hjelp av en lett styrebrikke, og selv om produktet er beregnet for bruk med to hender kan man også betjene basisfunksjonene med en hånd eller en tommel.

Håndleddshvilerne på musen er store og gode, og styrebrikken glir lett over platen den ligger på. Alt i alt er NC Mouse derfor svært behagelig å bruke. Vi merket dog i løpet av testperioden at brikkens glideevne tapte seg etter hvert som det kommer støv og skitt ned på platen. Man må altså rengjøre matten en god del oftere enn man må med en vanlig mus som brukes direkte på skrivebordet eller på en musematte.

Prisen på det nye produktet fra Norlink er enda noe stiv, men det er ting som tyder på at både bedrifter og enkeltpersoner synes det kan være verdt å investere litt i egen helse. Uansett vurderer vi i hvert fall NC Mouse til å være et interessant og spennende alternativ på markedet for ergonomiske produkter.

+ Store gode puter
+ Ergonomisk arbeidsredskap
+ Godt alternativ til touchpad og styrepinne

- Krever ofte rengjøring
- Stiv pris (fra ca. 2100,- i skrivende stund)

Mer om
annonse