Tek.no

Test

Nokia BH-101

Einar Eriksen
29 Jan 2008 10:57Først publisert 17 Jan 2008 16:00
annonse

Bluetooth-håndfri er en av de enkleste løsningene for å frigjøre hendene dine når du snakker i telefonen, enten du lager mat, kjører bil eller bare ikke har lyst å holde mobilen opp mot øret.

Nokias nye Bluetooth-håndfri BH-101 er blant de aller billigste på markedet. Det koster bare tett over 200 kroner, og som bilist kan det spare deg for et forelegg på 1300 kroner. Men hvor bra trådløst håndfri kan du egentlig få for denne prisen? Vi har hatt BH-101 på testbenken.

BH-101 kan brukes sammen med alle mobilmerker (her: Sony Ericsson W960i)

Mer

Ingen av kantene er skarpe, og BH-101 er behagelig å ha i øret.

Enkel design

Designen til Nokia BH-101 er helt enkel diskré, noe du fort setter pris på dersom den skal henge på øret ditt til alles beskuelse.

annonse

Hodesettet er helt svart, og det er avrundet i kantene. Nokia-logoen på fremsiden synes såvidt, så det ser heller ikke ut som du bærer noen reklameplakat på øret.

Forsiden av hodesettet er i matt svartfarge, mens til kantene har Nokia tatt frem pianolakken.

Ergonomien i BH-101 er også god. Dersom du er yrkessjåfør, setter du stor pris på at et Bluetooth-hodesett kan henge på øret uten at det begynner å gjøre vondt etter en periode. Vi synes BH-101 er et av de mer behagelige hodesettene vi har hatt på testbenken.

Vi kunne fint sitte med hodesettet festet i øret i timesvis i strekk. De delene av hodesettet som berører øret ditt er godt avrundet og av gummi. I tillegg kan ørebøylen bøyes, og på denne måten tilpasses øret og eventuelle briller. Du kan også velge hvilken retning ørebøylen skal peke, og dermed hvilket øre hodesettet skal sitte på.

Hodesettet er litt større enn de minste Bluetooth-hodesettene, og veier litt mer. Dette er imidlertid bare såvidt merkbart, og hodesettet fremstår som lite.

Tasten på toppen har en liten opphøyelse for at du skal kunne kjenne hvor den befinner seg.

Mer

Vrien svartast

For å besvare samtaler trykker du på en skjult tast som befinner seg på fremsiden av håndfrien. Denne tasten er vanskelig å treffe med det første, og krever mye tilvenning. Vi trodde i en lengre periode at vi måtte trykke svært hardt på tasten for å besvare samtaler og legge på, men trikset er å treffe helt riktig. En liten opphøyelse på håndfrien gjør at du kan føle deg frem til det rette stedet, og da går alt mye lettere.

annonse

Håndfrien har egne volumtaster, slik at du slipper å dra mobilen opp av lomma for å justere volumet i samtalene dine.

Første gangen du bruker hodesettet må det pares med telefonen. Dette gjør du ved å slå på håndfrien normalt første gangen, eller holde inne tasten i rundt fem sekunder dersom det ikke er første gangen håndfrien slås på. Deretter søker du etter Bluetooth-enheter med telefonen din. Når du blir spurt om et passord, trykker du 0000.

Det kan være lurt å angi hodesettet som autorisert på telefonen. Da vil hodesettet i all ettertid koble seg til telefonen din når du slår det på eller trykker på hovedtasten på hodesettet.

Du lader BH-101 ved hjelp av en vanlig Nokia-lader.

Bruk Nokia-laderen din

Hodesettet lader ved hjelp av en vanlig Nokia-lader, og dersom du har en Nokia-telefon kan du fint lade hodesettet og telefonen med samme lader - med noen unntak.

Med i esken finner du ikke allverdens.

Ellers i pakken finner du bare brukerveiledninger. Nokia har altså kuttet til beinet når det gjelder tilbehør for å holde prisen nede, og har verken spandert bæreveske, halssnor eller ladestativ som ofte følger med mer kostbare håndfrier.

Batterilevetiden til BH-101 er svært god. Oppgitt taletid er så mye som åtte timer, mens i hvilemodus holder hodesettet ut i 7,5 døgn. Et lys på toppen av hodesettet blinker grønt dersom batteriet har energi nok, og gult og rødt etter hvert som det begynner å bli tomt.

Lyden i BH-101 er ikke like god som designen.

Elendig lyd

BH-101 er det solide beviset på at du får det du betaler for. Ikke bare følger det lite tilbehør med i pakken, men hodesettet har også lyd som er på langt nær så god som de Bluetooth-håndfriene vi er vante med.

For å ta Bluetooth-hodesett helt generelt først: For motparten i mobilsamtalene dine blir lyden aldri like god som om du bruker en mobil med normalt god lydkvalitet - men likevel helt brukbar. Som oftest er dette en grei pris å betale for å snakke i mobilen uten å bruke hendene eller vikle deg inn i ledninger. I ditt eget øre blir dessuten lyden som regel like god eller bedre enn om du holder mobilen inntil øret.

BH-101 gir en grei lyd i ditt eget øre, og du får sjeldent noen problemer med å høre hva motparten har på hjertet. Lyden er likevel litt flatere enn i en mobil, noe som gjør det litt vanskelig å høre motparten når du er utendørs. Volumet kunne med fordel også vært litt kraftigere.

Hodesettet gir imidlertid dårlig lydkvalitet til den andre enden. Om du skal ta lange samtaler fra sofakroken er lyden ubehagelig hos motparten, og hodesettet gir fra seg mye støy. Den du snakker med vil derfor foretrekke at du kobler lyden over til mobilen i stedet for å bruke hodesettet.

Tar du samtalen din bak rattet eller utendørs, merker motparten fort at hodesettet ditt ikke filtrerer ut noe bakgrunnsstøy i det hele tatt. Det er rett og slett vanskelig for motparten å fange opp budskapet fordi stemmen din knapt klarer å heve seg over alt støyet.

Konklusjon

Vi kan se at Nokia har gjort noe bra med BH-101. At den koster så lite som 200 kroner og fremdeles ser elegant ut er absolutt ganske imponerende i seg selv.

Designen er nemlig enkel og ryddig, og håndfrien ser verken ut som en reklameplakat eller en tidsmaskin når den sitter på øret.

Med i pakken følger det ikke med noe annet enn en lader og brukerveiledninger, noe som også er helt greit med tanke på den lave prisen.

I din egen ende er lyden helt grei, og du har ingen problemer med å høre samtalepartneren din. Til denne prisen sier vi oss fornøyde.

Elendig lyd fra mikrofonen

Den lave prisen og gode designen gjør at vi også kan tilgi litt laber lydkvalitet. Men BH-101s støyfiltrering er så elendig at vi heller anbefaler å teipe mobilen fast til hodet dersom du vil snakke i telefonen mens du spaserer i nærheten av trafikkstøy. Motparten får nemlig store problemer med å høre deg.

Det hjelper heller ikke at hodesettet genererer sin egen støy, noe motparten merker når du bruker det i stille omgivelser og vi fikk til stadighet klager på dårlig lyd fra samtalepartnere.

Vi skjønner at Nokia har kuttet til beinet for å få prisen helt ned til 200 kroner. Men hodesettet fungerer faktisk kun innendørs i støyfrie omgivelser, og selv da er lyden langt fra bra hos motparten. Skal du bruke hodesettet mens du er på farten bør du se bort ifra BH-101.

Dersom du faktisk bare skal bruke det innendørs, fungerer hodesettet likevel. Motparten hører nemlig hva du sier, selv om han/hun må takle mye irriterende støy.

Er du villig til å betale litt mer, anbefaler vi Samsung Wep180, som gir mye bedre lyd for litt under to hundre kroner ekstra.

Les også
Snakk med vinduene nede i 110 km/t
Les også
Jabra JX10 Cara Gold
Les også
Billig hodesett fra Nokia
Les også
Håndfrien du slipper å lade
Les også
Cellpoint NX6000
Les også
Slik kutter du ledningene
Les også
Jabra BT8010
Les også
Samsung Wep180
Les også
Samsung Wep 410
annonse

Les også