Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus Triton 85

Introduksjon

At Asus er best kjent for produksjon av hovedkort og bærbare datamaskiner, hersker det ingen tvil om. De har også vist seg og være flinke på flere andre områder. Ett av disse områdene er kjølere.

Triton-serien av kjølere er vi ikke helt ukjente med. Tidligere har vi testet to modeller, hver for sitt bruk. Ytelsen har vi så langt ikke hatt noe å utsette på. Kan Triton 85 leve opp til sine to lillebrødre?

Takk til Asus som sendte produktet til test

Spesifikasjoner

  • Dimensjoner: 120 x 137 x 123 mm (B x L x H)
  • Vekt: 520 gram
  • Sokler: LGA 775, 754, 939, 940, AM2
  • Materiale: Kobber og aluminium.
  • Tilkobling: 4-pin
  • Vifte: 120 x 120 x 25 mm
  • Vifte, hastighet: 1400 RPM
  • Støynivå: 16 db
  • Varmerør: 4 stk, 6 mm

Triton 85 er bygget opp av kjølefinner som ligger vertikalt i forhold til prosessoren. Finnene er stampet ut av aluminium, mens kjøleblokken og varmerørene er laget av kobber. Alt er platert i en farge som skal imitere sølv.

Kjøleren har fire varmerør. Ingen av disse er gjennomgående. Alle fire går fra kjernen, opp og igjennom alle kjølefinnene. Varmen fra alle varmerørene blir dermed spredd meget godt utover alle kjølefinnene.

Viften vi finner er montert med stålklips. Stålklipsene er festet i viften via gummiknotter, så det meste av vibrasjoner blir nok absorbert der. Viften er produsert av Power Logic og har modellnummer PLA12025S12L-4. Den kan spinne med 1400 omdreininger i minuttet når PWM-kabelen er tilkoblet.

I pakken

Triton 85 ligger i en enkel pappeske, hvor kjøleren er innkapslet i plast. Tilbehøret ligger i en egen pappeske. De fire skruene som følger med er skrudd inn i Intel-klipsene, men du må allikevel skru de ut før montering.

I pakken finner vi følgende:

  • Triton 85
  • Manual
  • Festeklips for AMD
  • Festeklips for Intel
  • 4 skruer
  • Termisk pasta

Kjøleren

Selve kjøleenheten til Triton 85 er bygget opp av totalt 55 kjølefinner. Disse utgjør et totalt kjøleareal på omtrent 3960 cm2. Det er en ganske unormal overflate sammenlignet med andre kjølere basert på 12 cm vifte. Lillebroren, Triton 77, har til sammenligning rundt 2200 cm2 overflate.

Kjølebunnen som benyttes er den samme som vi fant i både Triton 77 og Triton 79. I refleksjonen av vår mynt ser vi fresesporene fra da kobberkjernen ble laget. Kobberet er i tillegg lakkert, men vi tviler på at dette påvirker kjøleevnen spesielt mye.

Montering

Montering av en prosessorkjøler har blitt enklere og enklere de siste årene, men enkelte produsenter sverger fortsatt til løsninger som krever en håndfull skruer og metallplater. Asus er definitivt ikke en av disse. For LGA775-soklen benyttes det en festeanordning som du ganske enkelt bare presser på plass. For AMD-sokler finner vi den gode gamle festeklipsen. Som vanlig går vi igjennom monteringen for LGA775, siden denne er mest vrien.

Spesielt vrient er det rikitg nok ikke. Finn frem de to festeanordningene og 4 skruer. Legg festene riktig vei på kjøleblokken og skru til.

Smør litt termetisk pasta på prosessoren og sett kjøleren på plass. Husk å nullstille festeanordningen. Når det er gjort, trykker du ganske enkelt kjøleren på plass. Det er lurt å montere i kryss, slik at du minsker sjansen for å skade prosessoren.

Merk at du ikke trenger å ta hovedkortet ut av kabinettet, det er faktisk lurere å la det stå i enn å ta det ut.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plasert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,1 dbA.

Temperatur

Triton 85 plasserer seg mer eller mindre midt i mellom sine brødre. Med en belastning på 90 W, ender kjøleren opp midt på vår temperaturskala med 57,9 grader. Dette er en helt akseptabel temperatur, med tanke på at de fleste prosessorer operer med en lavere effekt.

Vi øker varmen et hakk, til 120 W. Da ser vi at kjøleren faktisk hopper et hakk lenger ned på listen, forbi Triton 77. Temperaturen ender opp på 68,9 grader, en økning på ikke mer enn 11 grader. Dette forteller oss at kjøleren takler større belastninger godt.

Støy

Asus' Triton-serie fokuserer blant annet på et lavt støynivå. Triton 85 har ikke et eksepsjonelt lavt støynivå, men det er brukbart. Ved våre tester ender kjøleren opp med 35,4 dbA når viften spinner med normal hastighet (1400 RPM).

Vi har enda ikke støytestet så mange kjølere, men Triton 85 må se seg slått av de fleste. Vi gjør oppmerksom på at bakgrunnsstøyen ved målingene i grafen under har vært forskjelling.

Konklusjon

Triton 85 er en god og stor kjøler, som beviser at den kan kjøle godt. Ved 120 Watt kjøler Triton 85 kjernen ned til 68,9 grader og plasserer seg dermed midt blant de tidligere kjølerne vi har testet. I tillegg sørger den toppmonterte viften for god luftflyt rundt prosessorsokkelen.

Støymessig er ikke enheten direkte ille, men den støyer faktisk mer enn lillebroren, som har en mindre vifte. Kjøleren kommer nest dårligst ut blant de kjølerne vi hittil har testet i vår nye testlab for støy.

Kjøleren er enkel å montere og koster ikke avskrekkende mye. I skrivende stund er prisen i overkant av 330 kroner, noe som er i det samme prisområdet som andre kjølere med tilsvarende ytelse.

Totalt sett ser vi på kjøleren som et godt alternativ for den nedre delen av entusiastmarkedet, som for eksempel spillere. Iallfall for de som ikke krever en tilnærmet lydløs PC.

+ Gode kjøleegenskaper
+ Enkel montering
+ God luftflyt rundt prosessorsokkelen

- Noe støy

annonse