Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

OCZ Elitexstream 1000 W

Introduksjon

Etter OCZs oppkjøp av PC Power & Cooling har det kommet flere spennende nyheter fra entusiastselskapet i California, USA. Staten hvor man både kan sole seg og stå på ski, er også hjemmet til "Silicon Valley". Det er ikke snakk om Lene Alexandras nyeste hit, men dataentusiastenes mekka.

Den nyeste strømforsynings-serien OCZ har kommet med, retter seg mot entusiastene. Elitexstream er navnet, og kommer i utgaver fra 800 til 1000 W. De tre modellene baserer seg riktig nok på samme enhet, men det er enkelte forskjeller. La oss se hva toppmodellen er god for!

Takk til OCZ Technology som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Du kan lese mer om strømforsyningen på OCZs produktsider.

OCZ Elitextream
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 160 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerUL, TUV, CB, FCC, CE
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
100-240 V15 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V0,5 A28,0 A5 %1 %50 mV
+5 V0,5 A30,0 A5 %1 %50mV
+12 V11 A80,0 A5 %1 %120 mV
-12 V0 A0,5 A10 %1 %120 mV
+5 Vsb0 A4,0 A5 %1 %50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm28 A30 A80 A---0,5 A4 A
Totalt Effekt Ut180 W-960 W---6 W20 W
1000 W--------

OCZ har nok en gang gått i mot ATX-standarden, og benytter seg av en stor +12 V-linje. Flere spesialister mener derimot at dette er veien og gå. Dette betyr at du får utnyttet alle amperene, noe som utgjør 96 % av strømforsyningens kraft på +12 V-linjen. De to andre primærlinjene har normale spesifikasjoner, mens -12 V-linjen er litt liten.

Mange strømforsyningsprodusenter oppgir effekten ved 25 eller 40 grader. OCZ har derimot spesifisert strømforsyningen ved 50 grader, noe som betyr at disse 1000 Wattene er "større" enn mange andre 1000-Wattere.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin14(0)0(4)0881

Elitexstream har et helt greit kontaktsortiment for en strømforsyning i denne effektklassen. Den har totalt 17 perifere kontakter og hele 6 PCI Express-kontakter av 8-pins typen. Noe unormalt er det at vi finner to 8-pins +12 V-kontakter, som begge kan deles opp til 4-pin. Du er med andre ord godt rystet mot alle mulige standarder og tilkoblinger som måtte komme.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt65 cm65 cm65 cm65 cm-65 cm65 cm-
Andre punkt-----80 cm80 cm-
Tredje punkt-----95 cm95 cm-
Fjerde punkt-----110 cm110 cm-
Femte punkt-------125 cm

Når det gjelder kabellengden til denne strømforsyningen, er enkelte litt for lange etter vår mening. Det siste punktet befinner seg godt over en meter fra strømforsyningen. ATX-, PCI Express- og +12 V-kablene derimot, har fin lengde. Alle kabler har kabelstrømper, men på kablene for perifere kontaktene er ikke disse trukket helt ut.

En nærmere titt

OCZ Elitexstream-serien er lakkert i matt sort, med en liten dose metallik. På den ene siden finner vi OCZ-logen trykt inn, sammen med produktnavnet og effektklassen. Kabinettet er med andre ord helt unikt for denne strømforsyningen, noe som definitivt ikke er vanlig.

Under topplokket til strømforsyningen finner vi en vifte fra en litt ukjent produsent, Protechnic Magic. Modellen, MGA12012HF-O25, har vi ikke lyktes i å finne spesielt mye teknisk informasjon om, foruten støynivået på 38,3 dbA.

I ULs sikkerhetssertifiserings register, står OCZ oppført som produsent. Dette er noe ekstra de har betalt for, så hvem som egentlig står bak er usikkert. Vi har derimot meget stor tro på at PC Power & Cooling har hatt en betydelig hånd med i spillet når Elitexstream ble designet.

Konstruksjonen av strømforsyningen har vi ingenting å rakke ned på. Her er det virkelig tatt helgarderinger på alle kanter, noe vi liker. De sortlakkerte kjøleribbene av aluminium er meget solide, og har stor overflate. På primærsiden er det faktisk benyttet hele 3 kondensatorer, samt to transformatorer.

På primærsiden av strømforsyningen er det Hundai som står for kondensatorene, tre enheter med en temperaturterskel på 105 grader. På sekundærsiden er det kondensatorer fra Teapo vi finner. Dette er to meget solide og kjente aktører, så vi har ingenting og utsette på disse valgene

Kretskortet som er benyttet, er det samme for alle tre modellene. På kretskortet står 800, 900 og 1000 W påtrykt, og at man skal bytte sikring i henhold til hvilken modell man har. Det er med andre ord mye av den samme innmaten i alle tre modellene.

På sekundærsiden finner vi også flere variable motstander, som lar deg regulere spenningene litt opp og ned. Dette er en funksjon som spesielt overklokkeren vil sette pris på.

Resultater - Spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Når vi får et tydelig overblikk over spenningene, ser vi at OCZ igjen har satt sammen en enhet som leverer gode verdier. Ingen av spenningene faller over grensen for 3 % avvik, snarere tvert i mot. De er ikke nære engang.

+12 V-linjen er som alltid den mest stabile, som til slutt ender opp 0,83 % fra der den hører hjemme. +5 V-linjen er også overraskende stabil, med sitt 1,4 % store avvik. +3,3 V-linjen ender til slutt opp 2,73 % fra din ideelle verdi, noe som ikke er så alt for ille.

Resultater - Rippel

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at v har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1000 Watt.

Vi tar et nøye blikk på +12 V-linjen. Her er faktisk rippelen ganske jevn igjennom hele testperioden. Ved laveste målte belastning ligger den på 24 mV. Frem til maksimal belastning øker den noe, men ikke lenger enn 30 mV.

Vi flytter oss over til +5 V-linjen, som ikke er spesielt ille den heller. Når vi belaster strømforsyningen med 200 W, er rippelen 8 mV høy. Rippelen holder seg meget lav, og ender faktisk opp på 10 mV. Meget bra!

+3,3 V-linjen holder seg også imponerende lav, og stabil. Ved laveste målte belastning, 200 W, er rippelen 12 mV høy. Under veis øker den ikke stort, og ender opp på 14 mV. Totalt sett er dette meget solide verdier, som er overraskende stabile. Bra, OCZ!

Resultater - Effektivitet og støy

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

OCZ lover at strømforsyningen skal ha et effektivitetsnivå på opp til 82 %, men vi kan ikke finne noen 80-plus-sertifisering. Under alle målingene vi har gjort, finner vi ingen verdier under 80 %. Den høyeste verdien vi måler er ved 600 W, da den ligger på 85,7 %. Den laveste verdien vi finner, er 80,1 %.

Støy

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av viften. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger unna grunnet plassmangel (standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille strømforsyningene fra hverandre.

Bakgrunnsstøyen ble målt til 28,2 dbA.

Klikk for større versjon

Støynivået til Elitexstream 1000 W kan betegnes som normalt for en strømforsyning i denne klassen. Under testing opplevde vi at støynivået steg betraktelig etter 600 W belastning. Støytesten er gjort ved 500 W, en belastning som er godt over det en meget sprek maskin vil trenge.

Vi ser at enheten har et støynivå på 30,3 dbA ved våre målinger, noe som slettes ikke er ille. Frekvensene denne støyen er spredt utover er av den komfortable typen, og vi har ikke opplevd noen ubehagelige pipelyder under bruk.

I bruk

Elitexstream-serien er riktig nok litt lenger enn hva ATX-standarden spesifiserer, men strømforsyninger i denne effektklassen er ofte lenger. Montering av strømforsyningen bød ikke på problemer, men for å være sikker kan du ta et kjapt kontrollmål i kabinettet før du bestiller.

Strømforsyningen har kabelstrømper på det meste av kabler. Disser er festet med krympestrømper og limbånd, en kombinasjon som sitter godt. Etter litt unormal testing, ved å rive i endene, fant vi ut at det skal veldig mye til før de løsner – noe vi tror vil ta lang tid i praksis.

Vi monterte strømforsyningen i vårt testkabinett, og opplevde ikke at det forplantet seg vibrasjoner videre i kabinettet. Vi opplevde heller ikke noen andre spesielle praktiske problemer.

Konklusjon

OCZ har konstruert en solid strømforsyning, som både spill- og overklokkingsentusiasten vil ha godt av. Den viser til gode resultater og lar deg selv kontrollere spenningene. Med fem års garanti ser vi på dette som en solid investering.

Elitexstream viser til imponerende spenninger. Alle linjene holder seg innenfor 3 %-grensen. Ikke overraskende er +12 V-linjen den beste, med sitt 0,83 %. Det største avviket ligger på +3,3 V-linjen, henholdsvis 2,73 %.

Strømforsyningen leverer også en overraskende god rippel. +12 V-linjen har en maksimal rippel på 30 mV, langt under hva ATX-standarden spesifiserer. +5 V- og +3,3 V-linjen har en rippel på henholdsvis 10 mV og 12 mV. De to sistnevnte er spesielt imponerende.

OCZ lover oss et effektivitetsnivå på opptil 82 %, et løfte som blir holdt og vel som det. Vi finner verdier så høyt som 85,7 %. Støymessig kommer strømforsyningen også godt ut, men som alle andre strømforsyninger i denne klassen lager den litt lyd ved større belastninger.

OCZ Elitexstream 1000 W er en relativt dyr strømforsyning i denne klassen. 1850 kroner er mye for en strømforsyning, men du får hva du betaler for. Med 5 års garanti fra produsenten blir det også en sikker investering.

+ Solid konstruksjon
+ 5 års garanti fra produsent
+ Gode spenninger
+ Lav rippel

- Ikke modulær

annonse