Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung S5600

Design og brukervennlighet

Tastatur ser ut til å ha gått av moten om dagen, og hva er vel mer naturlig enn (enda) en ren trykkskjermmobil fra Samsung. Eksemplaret som har havnet på testbenken denne gang heter S5600, og er en slags mellomting mellom den grisebillige S5230 og den bejublede Jet.

Widgeter ser ut til å ha funnet veien inn i de fleste Samsunger med trykkskjerm.
Samsung S5600 er langtfra ruglete.

Touch me!

Taster er som du skjønner mangelvare hos S5600. Til gjengjeld domineres telefonen av en 2,8 tommer stor skjerm som er berøringsfølsom. Om skjermen er nokså stor, er telefonen i seg selv ganske så liten.

S5600 trives godt sammen med lommerusket nederst i bukselommen uten gjøre en stor bul av seg. I det hele tatt er dette en av de mindre rene trykkskjermtelefonene du har å velge blant.

Samsung har faktisk vært på tasteavdelingen i delelageret sitt og plassert tre taster på fronten av S5600. To av dem er naturligvis ringe- og legge på-tastene, mens den siste er en egen knapp for å bla tilbake i menyene.

Denne tilbake-knappen synes vi gjør litt lite ut av seg. Den fungerer ikke som styreflate, og ringen rundt kan ikke brukes som piltast.

For sitt tiltenkte bruk fungerer disse tastene allikevel bra.

Nøytral skjerm

Menyer og bilder vises fint på skjermen, om enn ikke like skarpt og livlig som på dyrere modeller som er begunstiget med AMOLED-skjerm.

Skjermen fungerer meget bra til å trykke på, og du kan for eksempel skrive tekstmeldinger i brukbar hastighet. Det som kan være litt irriterende med en slik berøringsfølsom skjerm, er når du skal trykke på et lite ikon eller ord på skjermen.

Hvis du surfer med S5600 og skal trykke på en link, er det ikke alltid like lett å treffe riktig når du ikke kan bruke neglen til å trykke med.

Dette er ikke noe spesielt for S5600, men gjelder alle telefoner med berøringsfølsom skjerm.

Rimelig rask

S5600 oppleves som kjapp i responsen, og det var ikke noe merkbar forsinkelse når vi bladde rundt i menyene. Det er Samsungs Touchwiz-menyer som leverer brukgrensesnittet på toppen av det egenutviklede operativsystemet.

Menyene er stort sett enkle å bruke, noe som selvsagt god respons i skjermen bidrar til. Sammenlignet med for eksempel Nokia N97 oppleves betjeningen av trykkskjermen i seg selv som bedre, mens menyene er enklere å finne frem i på Nokiaen, selv om den også kan være i overkant innviklet til tider.

Noen ganger synes vi menyene blir litt lite oversiktlige. Når du blar i adresseboken vises det for eksempel bare tre navn av gang i utgangspunktet. Resten av skjermen er brukt opp til søkefelt, valgfelt og Samsung vet hva.

Widget

Disse småprogrammene er selvsagt på plass her også, noen er nokså nyttige, mens kanskje de fleste er mest for moro.

Den viktigste widgeten mangler dessverre fortsatt, du får nemlig ikke sett dagens oppføringer i kalenderen direkte på startskjermen.

Du har forøvrig tre startskjermer å velge mellom. Slik unngår du at skjermen blir overfylt av ikoner, og kan spre dem utover tre skjermer. Bytte mellom skjermbilde gjør du enkelt ved å dra fingeren til høyre eller venstre over skjermen.

Smart?

For å låse opp telefonen holder du i utgangspunktet inne den dedikerte låseknappen. Du kan også stille inn telefonen til å blir åpnet av spesielle bevegelser på skjermen. Da trykker du på en valgfri tast for å aktivere skjermen, hvorpå du for eksempel skriver "C" på skjermen med fingeren for å åpne tastaturet. Du kan også starte programmer direkte med slike tastebevegelser, og du velger selv hvilke bokstaver som skal føre til hvilke handlinger. Dette fungerte bra, men problemet var at vi opplevde at telefonen ble låst opp av seg selv et par ganger når den lå i bukselommen, så denne funksjonen ble ganske fort skrudd av igjen.

Spesiell innpakning

Tilbehøret som følger med Samsung S5600 består av følgende:

  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett med overgang
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • CD-ROM med programvare
  • Minnekort på 4 GB