Tek.no

Test

Disturbia

Kyle og hans snodige kamerat Ronnie takler dårlig å bli fersket.
Magnus Hauge Bakke
29 Des 2007 12:00

Unge Shia LeBeouf spiller Kale, en tenåring som har havnet på skråplanet. Han mistet faren i en bilulykke og føler seg skyldig ettersom han selv kjørte bilen. Da den småfrekke spanskelæreren konfronterer han med dette i klassen renner det over for Kyle. Han drar til læreren, som resulterer i at politiet lenker han til huset i tre måneder – elektronisk vel og merke. Om han prøver å forlate hagen lyser lenka rødt og varsler politiet.

Ingen ferie

Selv om du ikke kan gå hjemmefra er det ingen ferie å ha husarrest, det sørger moren til Kyle for. Hun tar fra han Xboxen, iTunes og kutter til og med kabelen til TVen. Hva gjør du uten TV, Xbox og musikk når du ikke engang kan gå å hente posten selv? Jo, du spionerer på naboene.

Han og hans (noe spesielle) kompis, Ronnie, liker spesielt godt å spionere på den nye nabojenta, som er deiligere enn de fleste. Hun er litt mystisk og ganske så intellektuell, hun tilbringer mer tid på taket med en tykk roman enn hun faktisk er inne i huset. En dag fersker hun de to kåtingene, men i stedet for å bli sint slår hun seg merkelig nok sammen med dem. Eventyret starter da trioen begynner en skikkelig stakeout på den skumle naboen, spilt av David Morse. Mye tyder på at de faktisk er nabo med en seriemorder.

Sa noen "Rear Window"...?

Dette kan virke som en rip-off av Alfred Hitchcocks "Rear Window", som i hvertfall er en klar inspirasjonskilde, bare i "American Pie"-stil. Det hele starter som en typisk amerikansk ungdomsfilm, men tipper så over til å bli mer og mer en psykologisk thriller. Overgangen går egentlig ganske greit. Mens gjengen utøver sin noe spesielle hobby får du hele tiden større hint om hva som skjer hos naboen. Filmen spiller mye på stemning og uvisshet, noe som kler den. Uvissheten bygger seg sakte men sikkert opp rundt den merkelige naboen, som blir skumlere for hvert minutt som går.

Det er ikke lett når den skumle naboen plutselig prøver seg på moren din - selv om hun er "hot".

Dessverre er ikke klimakset helt vellykket. Isen sprekker og alt som tidligere var smart ved filmen forsvinner. Kort sagt river den ned alt den har bygd opp. Den creepy stemningen forsvinner da filmen plutselig skrur tempoet betydelig opp og slenger på scener som liksom skal sjokkere deg. Den snur egentlig tvert om og satser plutselig på intensiv spenning, noe mange sikkert vil oppleve som tørt kjedelig, spesielt siden filmen bærer preg av at de har prøvd å komme ned på en lav aldersgrense.

Ikke mer enn nødvendig

Ekstramaterialet på DVD-en inneholder alt det stæsjet som en normal DVD-utgivelse skal ha, men heller ikke noe mer. Selvfølgelig har du kommentarer, slettede scener og kinotraileren. Den har også en musikkvideo, en quiz og en liten "bak kulissene"-film. Dog er ikke filmen som går bak kulissene så mye å skryte av. Det er for det meste bilder av settet og småprat rundt hvordan det var å jobbe sammen og hvordan resultatet ble. Den går ikke noe særlig inn i dybden bak scenene, stuntene eller noe annet av interesse.

Konklusjon

"Disturbia" er helt klart en ungdomsfilm. Den henvender seg ofte direkte til ungdom, både i form av følelser og tekniske duppeditter – et språk regissør Caruso behersker veldig godt. Noen som befinner seg i tenårene vil kanskje til og med kjenne seg litt igjen, til tross for en del klisjeer hvor Hollywood har bestemt seg for å definere virkeligheten på litt feil måte. For det yngre publikum er nok dette film som vil være verdt pengene, men de eldre som krever filmer av den modne typen bør kanskje styre unna.

annonse

Les også