Tek.no

Test

Det gylne kompasset

Nicole Kidman imponerer i rollen som Madam Coulter.
Kim-Marius H Olsen
5 Des 2007 17:00

Kinopublikumet har med "Ringenes Herre"-trilogien og "Legenden om Narnia" blitt vant til en årlig dose med fantasy, til jul. Årets bidrag er "Det gylne kompasset", den første boken av en fabelprosatrilogi av forfatter Philip Pullman. Heller enn å sikte seg inn på de litt mer voksne og mørke sidene av genren som for eksempel "Ringenes Herre"-trilogien utforsker, beveger denne filmen seg mer i retning av det litt mer familievennlige territoriet vi finner i "Narnia".

Jenta, kompasset og klesskapet

"Det gyldne kompasset" utspiller seg i et parallelt univers som geografisk minner mye om vårt eget. En vesentlig forskjell er dog at menneskenes sjel ikke befinner seg i kroppen, men i en følgesvenn i form av et dyr.

I dette universet finner vi den unge jenta Lyra og hennes følgesvenn Pan. Den foreldreløse Lyra bor på universitetet Jordan, der hun fører et ganske vanlig barneliv, med både sprell og ugang. Men alt forandrer seg når Lyra, skjult i et klesskap, får høre om støv (da ikke den typen som samler seg på gutterom) og at den styrende makten i landet, Ministeriet, planlegger å drepe hennes onkel Lord Asriel, i Daniel Craigs skikkelse.

Midt oppi det hele dukker også den utspekulerte, men respekterte Marisa Coulter, spilt av Nicole Kidman, opp. Det lykkes Coulter å overtale universitetet til å la Lyra bli med henne til Svalbard, dit Lyras onkel også er på vei. Før Lyra reiser gir rektoren ved Jordan henne det siste gylne kompasset som finnes. Et kompass som heller enn å vise himmelretninger viser de som vet å bruke det veien til sannheten.

I løpet av "Det gylne kompasset" får vi oppleve Lyras reise nordover, hekser i full aksjon, vennskap på tvers av raser, en tur til isbjørnenes kongerike og mye annet fantastisk det rett og slett ikke er plass til å nevne her.

Underholdende, dog ikke fabelaktig

Det er ikke ofte denne anmelderen skriver disse ordene, men; denne filmen burde vært lengre. Det er rett og slett så mye som skjer, og i et såpass rasende tempo, at en ikke rekker ta til seg alt. Regissør Chris Weitz, mannen som forøvrig gav oss "American Pie", kunne virkelig fått til noe stort dersom enkelte av scenene hadde hatt det litt mindre travelt. Da kunne vi kommet nærmere innpå karakterene, for det er virkelig en fascinerende historie denne filmen byr på.

Lyra ridende på den mektige isbjørnen Iorek, med stemmen til Sir Ian McKellen.

En konsekvens av dette er dog at "Det gyldne kompasset" aldri blir kjedelig, og stadig byr på noe nytt, måtte det være spennende byer, fargerike karakterer eller tidvis imponerende effekter. Skuespillet er også for det meste bra, der blant annet Nicole Kidman stråler i rollen som den manipulerende Madam Coulter. Med på laget er også Ian McKellen og Christopher Lee, som nå nærmest er for fantasy-kongelige å regne.

Noe som bidrar til å heve filmens verdi for de litt eldre er all samfunnssatiren som sniker seg frem her og der. Ministeriet fremstår som en klar allegori på den katolske kirkens dogmatiske velde. Forfølgelse av minoriteter som sigøynere gir filmen også slagkraft. Paradoksalt nok fremstår de folkeslaget som minner om samer som onde leiesoldater.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Samlet sett er dette en film som de fleste nok vil trives med å se. "Det gyldne kompasset" har stor underholdningsverdi, byr på en fengende historie og fargerike karakterer. En skulle dog ønske at filmen ikke hadde det så travelt, da det tidvis fremstår som om ting skjer på løpende bånd, uten rom for verken forklaring eller pust.

annonse

Les også