Til hovedinnhold

Hauk del 1

Har du lyst til å styre lyset i stua eller ovnen i kjelleren via et enkelt tastetrykk på skjermen? Eller hva med å styre vifter og lys som er installert i pc kabinettet? Ved hjelp av en etterhvert lite brukt port som de fleste nok har, er dette mulig - uten snakk om bluethooth. Det beste av alt - dette kan du lage selv!

Innledning

Ved å bruke parallellporten som til vanlig brukes til printere, scannere og modem, kan styring av elektriske komponenter skje enkelt og billig. Parallellporten er ofte en ubenyttet enhet på hovedkort idag; Det er fordi USB (Universal Serial Bus) med sine fordeler i stor grad har tatt over ved tilkobling av printere og scannere.

Bilde 1. På midten av bilde ser du parallell-
porten, en 25 pins D-sub kontakt.

Parallellportens funksjon:

Parallellporten har 12 utganger og 5 innganger (se bilde 2). 8 av utgangene er dataporter. (D0 til D7). De resterende 4 utgangene er kontrollporter (C0 til C3). Dataportene brukes til ren dataoverføring til f. eks printere. Kontrollportene brukes for å initialisere printeren, med f. eks en "gjør klar" kommando. De 5 inngangene (S3 til S7) bruker printeren til å gi informasjon tilbake, f. eks feilmeldinger, eller "opptatt". De resterende pinner går til jord.

Bilde 2. Oversikt over de enkelte
utgangene på parallellporten.

Bruk av parallellporten:

Ved å forandre utgangene på disse portene ved hjelp av et program, kan for eksempel et rele styres til å slå inn når en utgang blir høy. Med høy menes her at det blir +5V på en port i forhold til jord. Blir en port lav ligger det 0V i forhold til jord. En utgang på parallellporten tåler ikke å levere så mye strøm, maks noen tusendels ampere. Derfor bør det kobles til hardware som fungerer som en slags forsterker og som skiller datamaskinen sin parallellport og f.eks lampen du vil styre elektrisk.

Vi har for tiden to programmer som er tilgjengelig for alle. De er freeware - forutsetningen for å bruke dem er at kildekoden ikke forandres eller du tar penger for programvaren uten skriftlig samtykke fra undertegnede og Overklokking.no. Les for øvrig våre regler for kopibeskyttet materiale.

Software

Hauk er laget for å fungere på Win9X og 2000/XP. For å kunne bruke Hauk 1.x må du ha plassert io.dll i system mappen i windows.

Vær oppmerksom på at det ikke må kjøres flere programmer samtidig som vil ha adgang til parallellporten. Ved krangel om rettighetene til parallellporten kan et av programene krasje. Under testing av Hauk viste det seg at Motherboard monitor fikk problemer, det anbefales derfor å ikke kjøre dette programmet samtidig som Hauk.

Hauk finnes for tiden i 2 versjoner:

Hauk 1.0 gir deg full kontroll over de 8 dataportene. Ved å redigere Hauk.ini kan du enkelt skrive inn hvilket navn du vil ha på knappene. Ved minimering legger programmet seg i systray.

Hauk 1.1 er laget for å gi 3 løpelys funksjoner på de 8 dataportene. Fiffig i bruk hvis man f.eks kobler til 8 stk LED foran kabinettet. Hauk1.ini kan redigeres slik at man kan forandre hastigheten på løpelysene. Vær obs på at tidene må stå i forhold til hverandre dersom løpelysene skal fungere skikkelig.

Parallel Port Monitor er et hendig lite program (freeware) skrevet av Fred Bulback. Det gir deg status på parallellporten. Start opp dette programmet og se Hauk 1.x forandre på utgangene! (høy/lav).

Hardware

I del 2 vil vi ta for seg en krets som kobles til parallellporten. 8 releer vil da bli styrt, med 8 stk røde LED som indikerer når de er aktiv. Deleliste fra ELFA og printkort-utkast vil bli utgitt.

Oppdatering 21.09.2005 - Alle HAUK filer ligger nå i en pakke som du finner - her.

Mer om
annonse